Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Srp 2024

Ivan Vergilas (FRIGO-VE): Riječki dr. House za klima-uređaje priprema i gradnju svoje hidrocentrale

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Goran Litvan  

Ivan Vergilas (FRIGO-VE): Riječki dr. House za klima-uređaje priprema i gradnju svoje hidrocentrale

Kotač starog mlina u zaseoku Trnovici jedva čeka da ga opet pokrene voda iz Rječine, riječke rijeke koja izvire dva kilometra sjevernije. Taj posjed u koji se zaljubio na prvi pogled kupio je Ivan Vergilas: – Ovo je idealna stvar za doć ovamo i odmorit dušu – govori nam dok stojimo iznad obližnjeg slapa koji kao da svojim terapeutskim žuborenjem to i potvrđuje.

Zaista, za 15-ak minuta vožnje od sjedišta njegove tvrtke FRIGO-VE u Viškovu Vergilas se, objašnjavajući planove s mlinom, pretvorio iz racionalnoga, ambicioznog poduzetnika u zaljubljenika u prirodu, tradiciju i – džin. Uz uređenje mlina, koji je sada ‘konzerviran‘ u paučini, u planu je i gradnja male pokazne hidroelektrane, za koju je prijašnji vlasnik već prikupio velik dio dokumentacije. Tu će biti i kušaonica džina proizvedenog prema Vergilasovoj recepturi, uz pršut i masline. No zasad je taj projekt – u nedirnutoj prirodi 15-ak minuta od Rijeke, 20-ak minuta od Opatije, sat i pol od Zagreba – na čekanju, jedino se kompletira dokumentacija, a u tom razdoblju treba dovršiti neke prozaičnije stvari.

Profiter promjene klime i komfora
Upravo se preuređuje 350 kvadrata u poslovnoj zoni Marinići, gdje je od 2019. smještena tvrtka koja se bavi distribucijom i servisiranjem klimatizacijske opreme i sustava. Na katu se uređuje novi radni prostor s deset ureda kako bi se prizemlje oslobodilo za izložbeno-prodajni salon, trening-centar i dvije Vergilasove kolekcije: ormar s 300-tinjak boca džina iz cijelog svijeta i 38 maketa autentičnih brodova koji su plovili Jadranom.

Vergilas je generalni uvoznik za Hitachi, distribuira i Daikinove i Clivetove uređaje, kao i još više od trideset brendova povezanih s grijanjem, opremom i hlađenjem. Biznis je počeo prije dvadeset godina otvirenjem obrta za ugradnju i servis klimatizacisjkih uređaja u Malinskoj. Krčki most prešao je iz praktičkih razloga – nakon završetka Elektroindustrijske i obrtničke škole u Rijeci htio se što prije osamostaliti, a Krk je sve do 2019. bio područje od posebne državne skrbi, zbog čega se otvaranje obrta ondje nije uvjetovalo majstorskim ispitom, za koji Vergilas tada nije imao dovoljno staža.

Klimatizacija je tada bila ‘u najboljim godinama‘ jer su na tržište već počeli dolaziti kineski uređaji, koji su drastično srezali cijene.

– Nekad je klima-uređaj stajao 2000 njemačkih maraka, a vi ste radili za manje od 300 maraka – prisjeća se Vergilas, a danas se od prosječne plaće, koja iznosi 1323 eura, mogu kupiti dva jeftinija uređaja ili jedan solidan. Osim toga, mijenja se klima, ljeta su sve vrelija.

Sugovornika pitamo je li kolateralni profiter klimatskih promjena.

– Samo djelomično. Promjena klime sigurno je negdje povisila temperature, ali u nekim dijelovima donijela je više padalina. Mi smo do početka lipnja, cijeli svibanj, radili u blatu, a ovdje još do druge polovine lipnja nismo uključili klimatizaciju – odgovara Vergilas, ali skreće pozornost na drugi element: – Nekad je bilo nezamislivo da svaka kuća ima hladnjak i zamrzivač, a onda je to postalo normalno. Nekoć smo imali jedan televizor u kući, danas su gotovo u svakoj sobi. Tako je bilo i s klimama: jedna za sto kvadrata, i to je dovoljno što se tiče kapaciteta, ali ne smiješ zatvarati vrata, pa nemaš komfor i diskreciju. To je kao da u stan staviš radijator od četiri metra. Danas se i manji radijatori i klima-uređaji manje snage stavljaju u svaku sobu. To je, dakle, pitanje komfora, ali i mogućnosti, jer su uređaji postali pristupačniji.

Što je glavni pokretač biznisa s klimatizacijom na ovom području, je li bolje prodavati po jedan najskuplji uređaj ili više najjeftinijih te što sve krije Vergilasov ambiciozni petogodišnji plan pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.


Komentari članka

Vezani članci

Ružica Božić Cerovac: Kako je putovanje po Europi inspiriralo stvaranje Muzeja čokolade u Zagrebu

15.07.2024.

Od ideje do uspjeha-Ružica Božić Cerovac i njen suprug Domagoj Ilija Cerovac pretvorili su razočaravajuće iskustvo u jedinstveni Muzej čokolade, okupljajući hrvatske proizvođače čokolade i pripremajući teren za međunarodnu franšizu

Grade brodove, mostove i tornjeve, ali i lude dječje igračke: Najveći izazov bila im je hobotnica

12.07.2024.

Tornjevi, mostovi, brodovi, a odnedavno i hobotnica. Sve su to dosad osmislili i izgradili djelatnici Redoxa, tvrtke koja se gotovo 30 godina bavi proizvodnjom dječjih igrališta. Štoviše, njezin osnivač Vjekoslav Lovrić među prvima je krenuo s tom djelatn

Od obiteljskog recepta svoje bake napravio je biznis vrijedan 350 milijuna dolara

10.07.2024.

Osnivač Bachan’sa Justin Gill obiteljski je recept svoje bake pretvorio u najbrže rastući brend umaka u Americi. Sada želi otići još dalje

Obitelj Budimić, Rotoplast: Trenutačno je najvažnije dovesti proizvodnju s više lokacija na jedno mjesto

01.07.2024.

Naši proizvodi najvećim se dijelom odnose na ambalažu za prehrambenu industriju kategorija poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda, kave, tjestenine, praškastih proizvoda, konditorskih i snack-proizvoda, zamrznuti i svježi program te industriju pića. Osim p

Dali otkaze i otvorili OPG, danas proizvode i prodaju sokove od svog voća i povrća

01.07.2024.

Vođenje OPG-a, kaže Marija, izazovno je, a posebno u današnje vrijeme, s nepredvidivim vremenskim prilikama. Vremenske nepogode, kao što su suše ili obilne kiše, predstavljaju najveći izazov jer mogu utjecati na urod, a izazov je i tržište. Ipak, njima to

Tag cloud

 1. 2618 članka imaju tag turizam
 2. 2474 članka imaju tag hrvatska
 3. 1598 članka imaju tag svijet
 4. 1268 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1578 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1306 članka imaju tag ict
 9. 1257 članka imaju tag trgovina
 10. 1142 članka imaju tag investicije
 11. 1183 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 988 članka imaju tag menadžment
 16. 574 članka imaju tag opg
 17. 745 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 674 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 612 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 478 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 429 članka imaju tag energetika
 33. 402 članka imaju tag start up
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke