Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Stu 2009

Izvoz postaje imperativ svih hrvatskih vinara

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Zdravko Sever  

Izvoz postaje imperativ svih hrvatskih vinara

Zbog rasta uvoznih vina i znatno lošijeg izvoza, domaći vinari su uoči Martinja na 777. godinu postojanja kutjevačkog podruma u metropoli hrvatske graševine, u okviru vinskog foruma, razgovarali na temu »Suradnja vinara Hrvatske pri izvozu na strano tržište«. Osnovni cilj foruma organiziranog pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatskog centra za poljoprivredu bio je kako povećati izvoz, prije svega u zemlje regije, a potom i u Europsku uniju.

Sličan forum održan je i 2001. godine u Kutjevu. No, od tada do danas stanje se drastično pogoršalo i to na štetu izvoza tako da je trenutačno uvoz vina peterostruko veći od izvoza. U kvoti uvoznih vina najčešće su to rinfuzna stolna crna vina, i to iz regija koje znatno otežavaju prodaju domaćih vina na našem tržištu. Zahvaljujući takvoj tendenciji danas uvezena vina iz regije, Europske unije i zemalja »novoga svijeta« čine gotovo trećinu prometa vina na hrvatskom tržištu.

Da će se situacija teško mijenjati vinari su upozorili u raspravi naglašavajući da se u svijetu stvaraju sve veći viškovi vina i da sličnu tendenciju bilježe i naši vinari. Proteklih godina, zahvaljujući državnoj potpori, povećane su površine pod vinovom lozom, tako da se vinogradi trenutačno prostiru na 34.000 hektara zemljišta, a pripremaju se i novi nasadi. Istodobno, ove su godine vinogradi izuzetno rodili do te mjere da su mnogi vinari obavili zelenu berbu kako bi dobili što kvalitetnije grožđe, a time i vino. Veliki proizvođači vina uz grožđe sa svojih vinogradarskih površina otkupili su i grožđe od kooperanata, pa su u ovom trenutku podrumi puni mošta, što će im baš kao i vinarima u svijetu otežati plasman vina ovogodišnje berbe.

U takvim okolnostima izvoz naših vina postaje imperativ svih vinara. Na forumu je posebno ukazano na činjenicu da se velike količine rinfuznih vina, kad je riječ o regiji, uvoze iz Makedonije pa i Srbije, na što su upozorili đakovački vinari i zatražili intervenciju države kad je riječ o uvozu vina iz regije. Oni ističu da hrvatski vinari unatoč CEFTA-i nemaju isti tretman na tim tržištima. Stoga traže od države da do kraja godine sa zemljama regije na zadovoljavajući način riješi to pitanje.

Gotovo identične poteškoće kad je riječ o izvozu imaju i kutjevački vinari. Sam Kombinat Kutjevo izvozi 30 posto svojih vina što čini gotovo 40 posto hrvatskog izvoza vina. Prema riječima Mladena Tišljareca, predsjednika Uprave Kutjeva, posljednjih godina je otežan plasman boljih i kvalitetnijih vina u inozemstvu. Kad je riječ o izvozu, Vlado Krauhaker, čija je vinarija peta po izvoznim rezultatima i koji izvozi 27 posto vina, istaknuo je da puno europskih zemalja na različite načine potiče izvoz svojih vinara.

»Svaka država unutar sebe našla je model na koji način će poduprijeti proizvođače da mogu biti konkurentni na vanjskom tržištu. Naša zemlja, na žalost, do sada to nije prepoznala iako uvoz vina raste i time na domaćem tržištu imamo sve veću konkurenciju«, kazao je Krauhaker.

»Država mora napraviti dobru strategiju i stimulirati one vinare koji imaju visoku kvalitetu i visoke cijene. Oni moraju vani biti konkurentni jer stvaraju imidž jedne vinske države«, rekao je Krauhaker. On smatra da u Hrvatskoj nije upitna kvaliteta vina, već to što je Hrvatska potpuno anonimna država što se tiče proizvodnje vina. Tek su u posljednje dvije godine kvalitetu naših vina otkrili Francuzi.

Vinari su ponudili rješenje za izlazak iz stanja u kojem se već godinama nalaze, a to je gradnja u svijetu imidža hrvatskih vina čime bi se trebala baviti državna institucija za promociju vina, dok bi se vinari trebali udružiti te izraditi strategiju izvoza za idućih pet do deset godina. Sudionici foruma zatražili su i da se utvrde tržišta na koja se izvoze vina te da država uvede znatno strožu kontrolu uvoznog grožđa i vina.


Komentari članka

Vezani članci

OKRUGLI STOL: Kako potaknuti i povećati izvoznu orijentaciju hrvatskih tvrtki?

24.05.2019.

U utorak, 28.05. od 11-13 sati CEPOR, u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Osijeku i Raiffeisenbank Hrvatska, organizira okrugli stol čiji cilj je raspraviti o efikasnosti mjera institucionalne podrške za internacionalizaciju poslovanja malih i srednjih

Nitko nema vrstu potpore kao vinogradari i vinari iz Vinske omotnice, iskoristite to!

23.05.2019.

Bili smo na radionici predstavljanja Nacionalnog programa pomoći sektoru vina. Nitko nema takvu vrstu potpore kakvu imaju vinogradari i vinari iz Vinske omotnice, čulo se na radionici. Što vam je sve na raspolaganju?

Brodosplit isporučuje kruzer i ugovara gradnju novog, Vladi se vraća jamstvo od 36 milijuna eura

23.05.2019.

Polarni kruzeri i vojni brodovi specijalnost su splitskog škvera - pokazuje knjiga narudžbi

Poduprt potražnjom zračnih luka iz cijelog svijeta Delt papir ulazi u novu investiciju

22.05.2019.

U zračnim lukama u Münchenu, Genevi ili Zürichu tisuće ljudi svakodnevno u nekom trenutku upotrijebi proizvode zagrebačke kompanije Delt papir. Njezin brend Tubeless, koji, između ostalog, uključuje salvete, papirnate ručnike, toaletni papir, sanitarne dr

Sustavima za pametne domove probio se i u SAD

20.05.2019.

Startup Sebastiana Popovića iz Hrvatske je u SAD isporučio 10.000 vlastitih 'smart home' računala.

Tag cloud

 1. 1899 članka imaju tag hrvatska
 2. 1918 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1221 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 993 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 928 članka imaju tag svijet
 11. 955 članka imaju tag EU
 12. 877 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 762 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 495 članka imaju tag tehnologija
 21. 355 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 256 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 388 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 336 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 336 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija