Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Sij 2020

Jedan dan kod najboljih poslodavaca u Hrvatskoj: "Nema hijerarhije, glupih pitanja i ega"

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Filip Pavić  

Jedan dan kod najboljih poslodavaca u Hrvatskoj: "Nema hijerarhije, glupih pitanja i ega"

Prvi dojam koji sam ostavio na svojeg poslodavca to jutro nije bio za pohvalu. Dogovor je bio u 11 sati, a ja sam, shvaćajući klizno radno vrijeme olako, uletio u zajedničku društvenu prostoriju domaće digitalne agencije Degordian i IT tvrtke Mediatoolkit, s 20-ak minuta zakašnjenja. Ostali novopridošlice, četvero mojih budućih kolega, s kojima sam trebao proći upoznavanje s poslom i onboarding, na svoj su prvi radni dan došli spremni. Štreberski su već sjedili na kauču i pomno pratili riječi voditelja Paška Pajdeka, voditelja razvoja proizvoda u Mediatoolkitu. Srećom, mlađahna ekipa voditelja, zadužena za nove zaposlenike, uz Paška tu je bio i Matija Martek, marketinški menadžer Mediatoolkita, i Anita Gazica, iskusna voditeljica odjela za korisnike, nisu mi to zamjerili. Ponudili su me čak i kavom.

Sa šalicom kave ili zdjelicom žitarica u ruci, tako otprilike izgleda početak dana u digitalnoj agenciji Degordian i softverskoj tvrtki Mediatoolkit, najboljim domaćim poslodavcima već petu godinu prema istraživanju portala Moj Posao. Obje tvrtke, iako razdvojene, posluju na istoj adresi, preko puta Zagrebačke pivovare, i imaju iste osnivače - Tomislava Grubišića i Daniela Ackermanna.

Degordian je jedna od većih digitalnih agencija u regiji, sa stotinjak zaposlenih i ozbiljnim klijentima (Ožujsko pivo, Lufthansa, Bosch i Hrvatski Telekom) za koje rade web dizajn, mobilne aplikacije, videoprodukciju i održavanje društvenih mreža. Mediatoolkit je tvrtka koja se bavi isključivo njihovim istoimenim softverskim alatom preko kojeg tvrtke mogu pratiti informacije o sebi u medijima i na društvenim mrežama, a zapošljava četrdesetak ljudi.

Prije nego što sam došao, čuo sam priče - u Degordianu i Mediatoolkitu nema hijerarhije, nema glupih pitanja, nema napuhanih ega, kreativa je ispred svega.

Odlučili smo stoga provjeriti kakva je to nova radna kultura koja pokreće te mlade tehnološke tvrtke, što se točno skriva iza modernog ureda, ostakljenih soba za sastanke, PlayStationa, vreća za sjedenje i pet-friendly politike.

Čim se uđe u zajedničku društvenu prostoriju gdje sjede, jedu, piju, chillaju ili poslovno i neobvezno ćakulaju zaposlenici obje tvrtke, osjeća se Google vibra. Ispod velikih prozora koji okružuju cijelu zajedničku otvorenu prostoriju složeni su šareni taburei i sofe. Na jednom dijelu sjedimo mi, novopridošlice, a odmah pored lijeno se rastežu kućni ljubimci.

Prije nego što nas raspodjele na naša radna mjesta, voditelj/vodič Paško će nas provesti, kao izletničku skupinu, svim katovima dviju tvrtki.

Ulazimo prvo u sunčanu kuhinju. Zaposlenici ujutro, prije početka radnog dana, govori Paško otvarajući kuhinjski ormarić, mogu se poslužiti čime god žele - žitaricama, kavom, krekerima, mlijekom, sokom... ako nije označeno imenom ili prijetećom ceduljicom “ne diraj!”.

- A tko pere suđe? - provociram glumeći razrednu ludu pred ostatkom novih zaposlenika ne bih li malo opustio situaciju. Paško se odmah snašao dodajući da se zaposlenici s time ne moraju opterećivati jer imaju profesionalce koji njihove prostorije na dnevnoj bazi održavaju čistima i urednima.

Hodajući dalje, u dugim hodnicima sa svake strane uokvirene su velike motivacijske poruke. Neke podučavaju “Don’t take yourself to seriously” (ne shvaćaj se preozbiljno), a neke opominju “Be humble” (budi skroman). U odjelu marketinga, motivacijske su poruke odveli i korak dalje. “O, što volim glupo, a svoje”, jedna od izjava debelim markerom ispisana na bijeloj ploči u uredu. Iznad je naslov “Shit of the Week”, a na dnu komična crtica - “Toliko si gluposti rekao ovaj tjedan, nije mi jasno kako to nije završilo na Shit of the Week”. Zaposlenici marketinga, kako doznajemo, održavaju tjedna natjecanja u svojim biserima, provalama i baljezgarijama, a najbolje ispišu i rangiraju na ploči u svojem uredu koja inače služi za poslovne prezentacije. Sve u šali i prijateljskom podbadanju, nema zle namjere, a svjedoči to ne samo o dobroj ekipnoj zafrkanciji, nego i o specifičnoj radnoj kulturi.


Komentari članka

Vezani članci

Ackermann: SmartWork bi mogao decentralizirati gradove, povećati bazen radne snage i ujednačiti cijenu rada

14.07.2020.

Nama je primarna motivacija bila pružiti ljudima dodatni benefit koji će im olakšati život. Mi smo željeli uvesti ovu promjenu bez obzira na trošak ureda, dakle čak i u situaciji da on ostane jednak. No posljedica je da se potreba za prostorom zaista sman

Oglašavanje na TikToku: Zašto bi brandovima to trebalo biti važno

02.07.2020.

Suditi prema brzini kojom je osvojila mlade globalne potrošače, kineskoj platformi TikTok stručnjaci predviđaju sjajnu budućnost, zbog čega se brendovima savjetuje da odmah potraže načine na koje ju mogu uklopiti u svoju marketinšku strategiju. Zasad je d

Coca-Cola povlači reklame s Facebooka

29.06.2020.

Kao rezultat bojkota, dionice Facebooka su pale za 8,3 posto u petak te odnijele 56 milijardi dolara profita tvrtki. Zuckerberg je pritom osobno izgubio 7,2 milijarde dolara.

Facebook i Google ne žele dijeliti novac od oglašavanja, radije bi ukinuli vijesti

17.06.2020.

U Australiji su News Corp, Nine i druge medijske kuće prisiljene smanjiti broj zaposlenih u redakcijama. Više od 170 redakcija i medija privremeno je obustavilo rad ili je zatvoreno zadnjih godina.

Kultura poslovanja - Svijet je možda selo, ali oru ga i hrvatske inovacije

08.06.2020.

Kako se razvija dobar posao u Hrvatskoj i svijetu, lakše je predočiti na primjerima kompanija koje su na izvoru inovacija i nove trendove prihvaćaju gotovo svakodnevno. To zahtijeva savršenu organizacijsku i kulturnu posloženost, ali uvelike olakšava posl

Tag cloud

 1. 2022 članka imaju tag hrvatska
 2. 2083 članka imaju tag turizam
 3. 1575 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1079 članka imaju tag svijet
 6. 871 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1017 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 725 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 952 članka imaju tag ict
 12. 1005 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 791 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 385 članka imaju tag porezi
 28. 362 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 251 članka imaju tag koronavirus
 32. 314 članka imaju tag osijek
 33. 427 članka imaju tag dzs
 34. 313 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici