Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Kol 2016

Jedinstveni hrvatski proizvod osvaja svijet: Štitnik za ženske cipele pri vožnji

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Bojana Mrvoš Pavić  

Jedinstveni hrvatski proizvod osvaja svijet: Štitnik za ženske cipele pri vožnji

Lijepe cipele su, neupitna je činjenica, ženska slabost i velika radost. Od lijepe nove štikle teško se odvojiti, odnosno iz nje izuti, pa su žene, između ostalih, savladale i vještinu vožnje automobila u visokim petama. Ima onih koje će radi sigurnosti u vožnji štiklu zamijeniti tenisicom, ali ima i onih koje će u tenisicama ili starim cipelama voziti ne bi li petu cipele zaštitile od oštećenja. Cipele u vožnji – bilo da je riječ o štiklama, balerinkama, »platformama« ili nekim drugim cipelama, reći će svaka žena za volanom, imaju doslovno svoju Ahilovu petu, slabu točku.

Peta desne cipele koja će manevrirati između gasa i kočnice, s vremenom će se, ili odmah, na tepihu punom kamenčića i pijeska oguliti, zbog čega vozačice često odustaju od vožnje u novim cipelama. Rješenje je pronašla Anđelka Toto-Ormuž, Zagrepčanka koja se bavi odnosima s javnošću, i koja do prije nekoliko godina s dizajnom nije imala nikakve veze. Naprosto zato što je željela zaštititi vlastite cipele u vožnji, s brojnim je stručnjacima osmislila »na5u« – vrlo jednostavan štitnik koji se brzo stavlja na petu desne cipele, a napravljen je od posebne plastike, a s unutarnje strane od kože. Iako na tržištu samo nešto više od godinu dana, već je prepoznat i vani pa ga je, po cijeni od 79 kuna, moguće kupiti u 60-ak trgovina u Hrvatskoj, odnosno za 9,90 eura i u Njemačkoj i Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Latviji, BiH, Srbiji i Makedoniji. Vani se naziva »4shu«, koji bi uskoro mogao i preko bare, u SAD, gdje je zaštićen proizvod, baš kao i na europskom tržištu.
Sve iz Hrvatske

»Ideja je došla potpuno spontano, nakon što sam shvatila da su sve moje cipele na petama oštećene u vožnji, a nisam uspjela naći adekvatno rješenje na tržištu. Tada sam ga odlučila izraditi sama, naivno vjerujući da će biti osmišljeno za 15 do 20 dana. A eto, potrajalo je dvije godine, u tom razdoblju prerastavši u pravi projekt u čiji su razvoj bile uključene 42 osobe; od inženjera i tehnologa, preko medicinara do pravnika, dizajnera… Iako proizvod na prvi pogled izgleda prilično jednostavno, on to nije. Zadovoljava, naime, brojne parametre – lijepo nasijeda na cipelu, ne stišće nogu u vožnji, štiti sve cipele bez obzira na visinu i tip pete, a i lijepo izgleda. Budući da se koristi u automobilu, ne smije ni na koji način ugroziti sigurnost u prometu, te smo ozbiljno sve parametre uzeli u obzir. Vjerujem da bi ovaj proces bio nešto kraći da sam dizajner ili tehnolog po struci ili da sam imala ranije stečeno iskustvo. Tako to izgleda kad profesorica engleskog jezika i PR-ovka krene u razvoj i proizvodnju. Ali danas sam jako ponosna jer je »na5u« potpuno hrvatski proizvod, od razvoja do proizvodnje«, priča Toto-Ormuž, čija se tvrtka nalazi u Rakitju pored Zagreba. Plastiku za »na5tu« proizvodi jedna zagrebačka tvrtka, dok im kožni dijelovi dolaze iz Varaždina. Nakon što finalni proizvod stigne u Rakitje, tamo se pakira te dalje poštom šalje na adrese hrvatskih i inozemnih trgovina.

»U Hrvatskoj se »na5u« prodaje u trgovinama od Slavonije do Dalmacije. Ali kako smo mi malo tržište, pokušavamo proširiti prodaju izvan granica. Sve žene imaju isti problem s cipelama u vožnji, čijim god cestama vozile«, uz smijeh napominje poduzetnica. Izlazak na vanjsko tržište nije bio lak, dodaje, jer proizvod dolazi iz male zemlje i male tvrtke pa su potencijalni kupci bili, i jesu, jako oprezni, što traži puno strpljenja. »Ali za sada uspijevamo. Želja nam je da upadnemo u velike prodajne lance koji će nam osigurati ulazak na velika tržišta, jer želimo da naš proizvod dođe do što većeg broja žena kojima će zaista olakšati vožnju«, napominje Toto-Ormuž.
Oduševljene korisnice

»Moje namjere uopće nisu bile komercijalne. Kroz vrijeme razvoja napravili smo i malu anketu koja je pokazala da osam od deset žena ima oštećene cipele u vožnji i da tržište treba upravo ovakav proizvod. Neke se od njih, ne bi li spriječile oštećenja na svojim omiljenim cipelama, preobuvaju zbog vožnje, a neke čak voze i bose. No uglavnom završavaju s rupama na cipelama. Proizvod rebusnog imena »na5u« rješava taj problem. Jednostavan je za korištenje, funkcionira kao elastična kopča koja se stavi na cipelu u sekundi, i to je to«, otkriva Anđelka.

Na pitanje kakve su bile reakcije okoline kad im je najavila, odnosno predstavila gotov proizvod, odgovara kako je entuzijazam i uzbuđenje osjetila već onog trenutka kad je odlučila krenuti u akciju i sama izraditi proizvod. »Taj se entuzijazam širio i na moje prijateljice koje su sudjelovale u testiranju prototipa. Danas ovaj proizvod izaziva dvije vrste reakcija – ili potpuno oduševljenje uz komentar kako je uopće moguće da nitko takav proizvod nije osmislio ranije, ili potpunu ravnodušnost. Žene su uglavnom oduševljene«, kaže Toto-Ormuž. Njezin »na5u« se prodaje u zanimljivim bojama, tako da može biti i modni dodatak, ali samo u vožnji. Vrlo se jednostavno stavlja na cipelu prije vožnje, a nakon nje ostavi u otvoru za čaše u automobilu pa nema potrebe za preobuvanjem prije i poslije vožnje. Kako napominje Anđelkina kolegica Andrea Jakić, pokazalo se da trgovci lakše prodaju skuplje cipele ako klijenticama ponude »na5u« jer će žene lakše izdvojiti veći iznos za cipele ako znaju da ih neće oštetiti već nakon prve vožnje. Neke su firme pak prepoznale »na5u« kao dobar korporativni poklon jer se može brendirati, dok ga općenito i muškarci često kupuju
kao poklon svojim »boljim polovicama«. Štoviše, napominje Jakić, na sajmovima ponekad i muškarci pitaju postoji li štitnik za muške cipele, što bi, odgovaraju u Pavoranu, možda mogao biti njihov sljedeći projekt.


Komentari članka

Vezani članci

U Vinkovcima osmišljena 'dezinfekcijska barijera' protiv koronavirusa

14.05.2020.

Vinkovački Grad-Export, jedan od vodećih europskih proizvođača dekorativnih panela za ulazna vrata, brzo je reagirao na tekuće promjene na tržištu izazvane koronavirusom. Na tržište su prije desetak dana plasirali dezinfekcijsku barijeru za obuću koja se

Alarm automatika - Novi proizvod: Samoposlužni kiosk za brzu prijavu i odjavu gostiju

26.02.2020.

ABSmartKiosk omogućava provjeru dokumenata u skladu s obveznom procedurom identifikacije hotelskoga gosta, i to skeniranjem putovnice ili osobne iskaznice i uspoređivanjem fotografije s licem gosta

Plati da bi radio: zašto izumiru obrti?

24.02.2020.

Veljko Andrašić je majstor obućar, šesnaest je godina vlasnik obrta. Obućar je bio njegov djed. Cipele je rijetko popravljao, uglavnom ih je izrađivao, ručno, na drvenim kalupima. Veljko međutim ne izrađuje obuću. Nitko ga to i ne traži, a i kada bi netko

Inovacijama i suradnjom do širenja na europskom tržištu poliuretanskih proizvoda

20.02.2020.

Tvrtka Poli-mix iz mjesta Šapjane u okolici Rijeke putem suradnje programa Eureka s međunarodnim je partnerima razvila nove suvremene materijale za široku primjenu u industriji koji nisu štetni za zdravlje.

Inovacije i kreacije su njegov način života

27.01.2020.

Tvrtka Nevena Svaline jedina u Hrvatskoj proizvodi specijalizirane dizalice, odnosno mobilne manipulatore

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici