Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Pro 2020

Kako dobiti naknadu za fiksne troškove poslovanja?

Izvor: www.lider.media · Autor: Marija Zuber  

Kako dobiti naknadu za fiksne troškove poslovanja?

Zahtjev se podnosi najkasnije do 14. veljače, i to elektronički, popunjavanjem posebnog formulara na stranicama Porezne uprave. U obzir se uzimaju samo plaćeni računi koje će onda država nadoknaditi ako je poduzetniku zabranjen rad uz uvjet da su mu prihodi pali za 60 posto. I naknada vrijedi za prosinac

Zaključkom od 30. studenoga 2020. Vlada je obvezala Zavod za zapošljavanje i Poreznu upravu da sastave upute za provedbu proširenih mjera pomoći namijenjenih očuvanju radnih mjesta kod poduzetnika kojima je poslovanje ugroženo zbog utjecaja koronavirusa i odluka Stožera civilne zaštite RH. Osim potpore za isplatu plaća koja se pod različitim uvjetima provodi od ožujka 2020. i nastavlja se u prvim mjesecima 2021., Vlada je proširila državnu pomoć na nadoknađivanje dijela ili ukupnih fiksnih troškova poduzetnicima s najvećim padom prihoda. Nadoknađivanje fiksnih troškova provodit će se samo za prosinac 2020., na temelju posebne upute objavljene na mrežnim stranicama Porezne uprave i Zavoda za zapošljavanje.

Dvije skupine i pad prihoda
Pravo na naknadu dijela ili ukupnih fiksnih troškova koji se odnose na prosinac 2020. mogu ostvariti poduzetnici kojima je odlukama Stožera civilne zaštite zabranjen rad uz uvjet da u prosincu 2020. ostvare pad prihoda od 60 posto u odnosu na prosinac 2019. Kad je riječ o novoosnovanom poduzetniku koji posluje kraće od godine dana, troškovi će mu se nadoknaditi ako u prosincu 2020. u odnosu na studeni 2020. ostvari pad prihoda od najmanje 60 posto.

Podsjećamo, ostvarivanje potpora za isplatu plaća uvjetovano je padom prihoda od najmanje 40 posto, osim za poduzetnike kojima je zabranjen rad, a za potporu namijenjenu plaćanju fiksnih troškova poslovanja postavljen je stroži uvjet pada prihoda od najmanje 60 posto. Kad je riječ o visini potpore za nadoknađivanje fiksnih troškova, poduzetnici su podijeljeni u dvije skupine: onima kojima su u prosincu prihodi pali između 60 i 90 posto troškovi će se nadoknađivati razmjerno postotku pada prihoda, a onima koji imaju pad prihoda veći od 90 posto nadoknadit će se ukupni troškovi.

Poduzetnicima koji su obveznici poreza na dodanu vrijednost nadoknadit će se troškovi bez PDV-a jer su ga odbili kao pretporez, a onima koji nisu obveznici PDV-a nadoknadit će se razmjerni dio ili ukupni iznos računa zajedno s PDV-om.

I pretplata na TV i tisak
Potpora će se dodjeljivati kao nepovratna pomoć države za podmirivanje troškova zakupa poslovnog prostora u kojem se obavlja djelatnost, koncesijske naknade, obvezne pričuve koju plaćaju vlasnici prostora, električne energije, utrošene vode s pripadajućim naknadama, utroška plina, utroška toplinske energije korisnika toplinarske mreže, odvoza komunalnog otpada, komunalne naknade, direktne spomeničke rente, HRT-ove pristojbe, naknade za javno korištenje glazbe, mjesečne pretplate na dnevne, tjedne i mjesečne tiskovine, troškova interneta i fiksne telefonske linije, usluga knjigovodstvenog servisa i 1/12 iznosa godišnje naknade za priređivanje igara na sreću u kasinima, na automatima i igara klađenja (ali ne troškova naknade za internetska klađenja i internetska kasina). Potpora se može ostvariti samo za troškove koji se odnose na prosinac 2020. pa poduzetnici pri dostavljanju zahtjeva moraju s računa koji se odnose na dulje razdoblje iskazati razmjerni dio.

Samo elektronički
Zahtjev za potporu može se podnijeti uz uvjet da su računi za koje se traži naknada od države prethodno plaćeni. Plaćanje može biti obavljeno bilo kojim načinom podmirenja novčane obveze: gotovinom do 5000 kuna po jednom računu, doznakom novca s transakcijskog računa poduzetnika ili nekim od obračunskih načina plaćanja. Poduzetnici će zahtjev za potporu podnositi na posebnom formularu koji je dostupan na stranicama Porezne uprave, i to najkasnije do 15. veljače 2021. Formular zahtjeva koncipiran je kao tablica u koju se svote plaćenih troškova upisuju po prirodnoj vrsti. Poreznoj upravi treba ga dostaviti elektronički sustavom ePorezna, a poduzetnici koji nisu korisnici ePorezne trebaju ga dostaviti e-poštom putem servisa 'Pišite nam'.

Uza zahtjev se ne prilažu kopije računa za troškove i kopije ugovora ni dokazi o njihovu plaćanju. Porezna uprava obradit će zahtjev na temelju podataka kojima raspolaže (obrazac PDV-a za prosinac, podaci iz sustava fiskalizacije i dr.), provesti nužne kontrole iskazanih svota i, ako bude potrebno, od podnositelja zatražiti dodatke podatke. O odobrenoj potpori obavijestit će Zavod za zapošljavanje, a Zavod će odobrenu svotu isplatiti na poduzetnikov transakcijski račun.

Dvostruko povoljno
Poduzetnici obveznici poreza na dobit primljenu novčanu pomoć u poslovnim knjigama evidentirat će kao prihod od državnih potpora, ali pri utvrđivanju poreza na dobit za 2020. za taj će iznos umanjiti osnovicu poreza na dobit.

Poduzetnici obveznici poreza na dohodak, bilo da vode poslovne knjige bilo da porez plaćaju paušalno, primljenu potporu neće iskazivati u primitke. Tako poduzetnik koji primi potporu ostvaruje dvostruko povoljan fiskalni učinak: fiksni troškovi priznaju mu se u rashode odnosno izdatke, a naknada koju ostvari neće utjecati na osnovicu poreza na dobit odnosno poreza na dohodak.


Komentari članka

Vezani članci

Zaustavljanje gospodarstva samo bi produbilo krizu

18.01.2021.

Sve više glasova traži najstrože moguće mjere protiv pandemije, pa i zaustavljanje gospodarstva. Ako političari to učine tek ćemo onda vidjeti što je kriza, upozorava Henrik Böhme.

Ugostitelji traže da im se omogući rad - barem na terasama

15.01.2021.

Kapa na glavi, kava u ruci. Ispija se na brzinu, mrzla bura puše. Kafići zatvoreni, no zato cvjeta biznis s kafe aparatima. A to baš i nema epidemiološke logike.

Malim tvrtkama u Velikoj Britaniji prijeti zatvaranje

15.01.2021.

Kada bi se te brojke preslikale na cijelu zemlju, približno 250.000 od 5,9 milijuna malih poduzeća u Velikoj Britaniji moglo bi nestati. Predsjednik FSB-a Mike Cherry izjavio je da "razvoj mjera potpore kompanijama nije pratio korak s intenziviranjem ogra

Apel iz Crikvenice: ‘Hotelijere i iznajmljivače treba cijepiti među prvima, o tome nam ovisi sezona’

14.01.2021.

Iznajmljivači i hotelsko osoblje trebali bi ući u prioritet za cijepljenje jer o njima ovisi koliku sigurnost nudimo gostima, što će biti odlučujuće za odabir destinacije – kaže Slavko Matejčić

Treba vam COVID zajam? Evo ŠEST koraka kako do kredita

14.01.2021.

Poduzetnik HAMAG-BICRO-u podnosi zahtjev za COVID-19 zajmom za OBS ISKLJUČIVO putem sustava za online prijavu Poduzetnik se prvo treba registrirati i otvoriti svoj korisnički račun, kako bi koristio sustav za online predaju zahtjeva.

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2159 članka imaju tag turizam
 3. 1354 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1144 članka imaju tag svijet
 6. 837 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1053 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 886 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1024 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 375 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 365 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 381 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 330 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici