Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Tra 2020

Kako je nastao SofaScore, jedna od najpopularnijih aplikacija za praćenje sporta na svijetu

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

Kako je nastao SofaScore, jedna od najpopularnijih aplikacija za praćenje sporta na svijetu

SOFAScore je danas jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu za praćenje sportova, Pokrivaju praktički cijeli svijet, imaju preko 20 milijuna aktivnih korisnika kojima omogućuju praćenje rezultata i statistika uživo za 22 sporta i preko 11.000 liga i turnira na više od 30 jezika.

Priča je krenula u ožujku 2010 godine kada su Ivan Bešlić i Zlatko Hrkać, koji su već do tada zajedno radili na nekim internetski projektima. potpisali su prvi ugovor za sportske podatke te krenuli raditi na projektu koji je uoči Eura 2012 preimenovan u SofaScore.

Koliki je uspjeh SofaScorea na međunarodnom tržištu možda najbolje pokazuje činjenica da Hrvatska nije niti u top 20 po broju aktivnih korisnika, te da je aplikacija prevedena na više od 30 jezika. Imaju korisnike iz gotovo svih zemalja svijeta, a dominiraju europske zemlje u kojima je popularan nogomet, kao što su Njemačka, Italija, Francuska i UK. Također jaki su i na južnoameričkom i afričkom tržištu. Za afričko tržište napravili su i posebnu verziju aplikacije koja je pogodno za korisnike s lošijim internetskim vezama.

Ivan i Zlatko, osim što su poslovni partneri, oni su i prijatelji skoro cijeli život. Zajedno su odrasli u Klinča selima, malom mjestu pored Zagreba, sjedili su zajedno u klupi u osnovnoj školi, a nakon toga pokretali i prve internetske projekte još u doba newsgrupa, blogova i foruma.

“To je bilo vrijeme kada su se počela masovnije pojavljivati prva računala, modemi za internet. Pratili smo kako se razvijao internet i kako se nešto pojavljivalo, mi smo to testirali. Nakon 2000. pojavili su se blogovi, forumi, prvi puta si mogao nešto napisati što i drugi korisnici vide. Pokretali smo razne blogove, forume na kojima smo pisali o važnim događajima i pratili koliki je interes publike. Tako smo ‘otkrili’ i sport. Shvatili smo da je to tema koja ljude jako zanima ”, kaže Ivan.

Njihov glavni projekt u početku bio je internetski forum Cesarica, na kojem su objavljivali razne teme, od kojih su one sportske bile među najčitanijima. Zato su nakon nekog vremena tamo počeli objavljivati live rezultate sportskih natjecanja.

“Naša priča je drugačija od nekog startupa koji je krenuo 2013. ili 2014. godine jer mi kada smo kretali nismo znali za riječ ‘startup’. Nismo imali neku posebnu ideju koju smo krenuli raditi, već smo testirali razne stvari. ‘Navukli’ smo se na broj posjeta i u početku nam je glavni cilj bio imati što veći broj posjeta na našem tadašnjem forumu. kako je sport bio najposjećeniji, shvatili smo da ljudima moramo omogućiti live praćenje rezultata. Tako smo 2010. otvorili potkategoriju foruma na kojem smo imali sportske rezultate, ali je sve to služilo samo za dizanje posjećenosti”, kaže Zlatko.

“Prije deset godina, upravo u ožujku 2010. počeli smo plaćati prvi feed za sportske rezultate, pa smo se iz jako puno ručnog rada počeli prebacivati na ‘automatiku’. Vrlo brzo smo otvorili i prvi ured, no još uvijek smo u to vrijeme studirali i nismo znali hoće li ovo zaista postati ozbiljan posao”, dodaje Ivan.

“Nakon toga Google je primijetio da imamo prilično dobru posjećenost te su nas pozvali u svoj ured u Dublin. Sjećam se da smo putovali od Zagreba do Zadra automobilom, pa tamo sjeli na neku najjeftiniju liniju za London. Cijelu noć smo proveli na aerodromu, da bi ujutro stigli u Dublin. Google je već tada bio svjestan da dolazi era smartphoneova, pa smo nakon toga odlučili napraviti aplikaciju”, kaže Zlatko.

Godinu dana kasnije, 2011., već imaju formiran ured, zaposlene programere i počeli su shvaćati da se cijela priča pretvara u ozbiljan posao.

“Kada smo krenuli raditi prvu aplikaciju, nismo bili ni svjesni koliko će to biti veliki projekt. Prvi developeri su nam govorili da će aplikacija biti gotova začas, a eto, mi i nakon 10 godina još uvijek na njoj radimo”, kaže kroz smijeh Ivan.

“2012. smo osjetili da moramo napraviti nekakav brend od toga i tada smo aplikaciju nazvali SofaScore. Dugo smo se mučili da nađemo pogodno ime, koje se jednako izgovara u cijelom svijetu, da dobro zvuči i da ima slobodnu domenu”, dodaje Zlatko.

Ono po čemu se SofaScore razlikuje od konkurencije su velike količine podataka, statistika i analiza kojima raspolažu. Na primjer, imaju sustav ocjenjivanja igrača koji čak može biti koristan trenerima i sportskim menadžerima.

"Prije šest godina smo se odlučili na ozbiljnu investiciju u sportske podatke i to je bio trenutak u kojem smo se počeli odvajati od konkurencije. Počeli smo primati veliku količinu statističkih podataka, na temelju toga smo napravili algoritam za ocjenu igrača i tu zapravo kreće naše odvajanje u odnosu na konkurenciju jer smo mi počeli nuditi nešto više. To je bio jedan od ključnih momenata, skretnica u odnosu na konkurenciju”, kaže Ivan.

“Po mnogim stvarima smo ispred konkurencije. Imamo 20 milijuna korisnika diljem svijeta od kojih su mnogi opsjednuti statistikama. Samo u nogometu tijekom vikenda uživo pokrivamo oko 2500 utakmica, a statističke ocjene igrača računamo za otprilike 250 utakmica; od treće brazilske lige, preko Kine do Njemačke, imamo pokriven skoro cijeli svijet. Na primjer, možemo primijetiti dobrog mladog igrača u četvrtoj engleskoj ligi kojeg nitko ne prati”, kaže Zlatko.

Što se tiče planova, ako nastave rasti ovakvim tempom kao do sada - a nema razloga da se rast ne nastavi - do Svjetskog prvenstva u Kataru imat će 100 milijuna korisnika. SofaScore inače danas zapošljava ukupno oko 80 ljudi.

“Do tada želimo kvalitetno pokriti sve vremenske zone, a želimo proširiti i podatke prema nižim ligama. U ovom poslu je teško planirati, no dosadašnji tempo rasta će nas dovesti do 100 milijuna aktivnih korisnika. No sve to zahtjeva dodatne reorganizacije. Svaki skok u veličini firme zahtjeva promjene.” zaključuje Ivan.


Komentari članka

Vezani članci

Nikola Božić: Ako gosti ne mogu do Đurine hiže, mogu delicije s OPG-a do njih

01.06.2020.

Zatvaranje restorana Đurina hiža na obiteljskom OPG-u u Varaždinskom Toplicama zbog pandemije koronavirusa umalo je upropastilo obiteljski posao, no Nikola Božić odlučio je dostavljati proizvode sa svojeg OPG-a po cijeloj Hrvatskoj. Krenulo je odlično. Pr

Domaća tvrtka napravila aplikaciju za bolji nadzor nad trošenjem novca u sportu

01.06.2020.

Tvrtka, koja danas ima četiri suvlasnika, zapošljava sedam djelatnika. Njihove se neto plaće kreću u rasponu od 8000 do 9000 kuna. Sjedište Fortis Labora je u ZICER-u, poduzetničkom inkubatoru na Zagrebačkom velesajmu.

Timi i Dubravka Kovačević: Nakon pandemije mnoge će tvrtke reorganizirati radni prostor

01.06.2020.

Zagrebačka tvrtka DCT upravljanje poslovnim procesima bračnog para Dubravke i Timija Kovačevića nudi specijalizirana rješenja za kvalitetno upravljanje radnim mjestima i objektima, odnosno radnim i uredskim prostorima. Od najma, planiranja ranih mjesta do

Gradi 15 metara dug brod od konoplje na solarni pogon: 'Sve je krenulo prije 12 godina'

31.05.2020.

Vlasnik malog brodogradilišta Marservis iz Kaštelira Luciano Beg, zajedno sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje iz Zagreba prijavio je projekt na natječaj za sredstava iz fondova EU za izgradnju katamarana na električni pogon, od prirodnih materijala k

Od pogona u kući do moderne proizvodnje etablirane kozmetike

31.05.2020.

Iako mnoge tvrtke imaju problema s osiguranjem dovoljno stručne radne snage, u Biovitalistu ističu da oni slove kao dobar i kvalitetan poslodavac te da se vjerojatno zato nisu dosad susretali s ovim problemom.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2050 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 357 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija