Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Lip 2024

Kako raznolikost u radnoj snazi utječe na komunikaciju u turističkom sektoru

Izvor: poduzetnik.biz · Autor: poduzetnik.biz  

Kako raznolikost u radnoj snazi utječe na komunikaciju u turističkom sektoru

U 2023. samo u komercijalnim smještajnim objektima ostvareno je 19,5 milijuna dolazaka i 92,4 milijuna noćenja. Turistički sektor vitalna je komponenta hrvatskog gospodarstva, to ne treba posebno naglašavati. Već smo dobrano u turističkoj sezoni 2024., a jedan aspekt koji će značajno utjecati na uspjeh ove sezone je raznolikost radne snage, ističe stručnjak za prodajnu komunikaciju i odnose, Ante Mihaljević.

Ova raznolikost u radnoj snazi kojoj svjedočimo zadnjih godina, uz konkretne izazove ​​donosi i razne prednosti, osobito u sektoru koji je tako dinamičan kao što je turizam. Vjerujem da je na temu demografije, emigracije, dijaspore, stanja u ekonomiji dovoljno pisano i da su brojni autori istaknuli negativne strane ove situacije u kojoj se nalazimo.

Ante Mihaljević je stručnjak koji već više od 10 godina brojne tvrtke, organizacije i pojedince usmjerava prema boljim međusobnim odnosima, poput ove teme – kako da iskoriste raznolikost radne snage i utječu na komunikaciju unutar hrvatskog turističkog sektora i koje su njezine implikacije na poslovanje i zadovoljstvo gostiju?

Važnost raznolikosti u turizmu
Raznolikost u radnoj snazi ​​odnosi se na uključivanje pojedinaca iz različitih sredina, kultura, jezika i iskustava. U sektoru turizma ta je raznolikost osobito vrijedna. Hrvatska, poznata po svojim prekrasnim obalama i povijesnim znamenitostima, privlači turiste iz cijelog svijeta. Raznolika radna snaga može učinkovitije zadovoljiti ovaj široki spektar posjetitelja, ako se pobrinemo da komunikacija i pružene usluge zadovolje njihove različite potrebe.

Učinkovita komunikacija smanjuje nesporazume, omogućuje premošćivanje kulturoloških razlika i povećava vjerojatnost ponovnih posjeta i pozitivnih recenzija. Također omogućuje lakši rad jer se upute i informacije mogu točno prenijeti turistima.

Različiti timovi koje zajedno s Hrvatima sačinjavaju radnici iz Nepala, Filipina, Indije, BiH, Srbije, Makedonije, Albanije i ostalih država donose niz kulturnih perspektiva, što može pomoći u premošćivanju kulturnih razlika između ugostiteljskog osoblja i turista. Razumijevanje kulturnih različitosti, koje su ponekad očite, a ponekad u nijansama, ključno je u turizmu, gdje se običaji, tradicija i očekivanja jako razlikuju. Radna snaga koja je raznolika, baš poput naših gostiju, iako i ne dolaze iz istih zemalja, može bolje predvidjeti i odgovoriti na potrebe i preferencije gostiju.

Na primjer, turisti iz različitih kultura mogu imati različita očekivanja u pogledu gostoprimstva, brzine usluge i stilova komunikacije. Zaposlenici koji su kulturno svjesni mogu prilagoditi svoju komunikaciju kako bi ispunili ta očekivanja i poboljšali ukupno zadovoljstvo kupaca.

Inovacija i rješavanje problema
Raznolikost među radnom snagom može izazvati dosta trenja i konfrontacija (ruku na srce u ugostiteljstvu je napeto i kad su svi iz istog gradića, a kamoli kad su s različitih kontinenata), no također potiče inovacije i poboljšava sposobnosti rješavanja problema unutar radnih timova. Različite perspektive mogu dovesti do kreativnih rješenja i inovativnih pristupa zajedničkim izazovima u sektoru turizma.

Svoje iskustvo s edukacija i iz prakse savjetovanja ispričao je Ante Mihaljević koji kaže kako je u sektoru koji napreduje zahvaljujući novim iskustvima i atrakcijama, sposobnost inovacije značajna konkurentska prednost. Iako strani radnici još uvijek odrađuju pretežito pomoćne poslove, odnosno rijetko ih se vidi na rukovodećim pozicijama, ipak doprinose stvaranju različitosti u timovima, a različiti timovi mogu iskoristiti svoje zajedničko znanje i iskustvo kako bi stvorili nezaboravna iskustva svojim gostima.

Izazovi i strategije
Iako su prednosti raznolikosti radne snage jasne, ona također predstavlja određene izazove. Učinkovita komunikacija unutar raznolikog tima zahtijeva razumijevanje i poštivanje različitih komunikacijskih stilova i praksi. Hoteli, kampovi, restorani, kafići, iznajmljivači i ostali poslovni subjekti u turizmu moraju početi i/ili nastaviti ulagati u programe obuke koji promiču kulturološku kompetenciju i inkluzivnost među zaposlenicima.


Komentari članka

Vezani članci

Chef i vlasnik restorana Agli Amici s dvije Michelinove zvjezdice: Tajna uspjeha je obitelj

17.07.2024.

Agli Amici iz Rovinja nedavno je postao prvi restoran u Hrvatskoj ovjenčan s dvije Michelinove zvjezdice. O tom postignuću, kulinarskom carstvu koje je stvorio i poslovnim planovima za Forbes Hrvatska pričao je chef Emanuele Scarello

Kako smo se dužni predstavljati na tržištu?

17.07.2024.

Što se tiče obrtnika, obratite pažnju na potrebu obveznog isticanja imena i prezimena obrtnika na računima, kako onih koje izdajete kao obrtnik, tako i onih koje primate. Naime, naziv obrta nikako nije dovoljan, jer se mora znati koja fizička osoba stoji

Nikada u Hrvatskoj nije bilo toliko malo nezaposlenih, oboren je rekord od osnutka države

12.07.2024.

Krajem lipnja ove godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirana je 84.841 nezaposlena osoba, što je 14 posto ili 13.868 osoba manje nego u lipnju prošle godine, što je najniži broj nezaposlenih evidentiran pri HZZ-u od osnutka

Mađari grade turističko čudo na Jadranu, otkrili su nam svoje planove

12.07.2024.

Indotek grupa, međunarodni investicijski fond sa sjedištem u Budimpešti, na čijem se čelu nalazi Daniel Jelinek, navodno šesti najbogatiji Mađar s vrlo dobrim privatnim i poslovnim vezama s tamošnjim premijerom Viktorom Orbanom i njegovom obitelji, napoko

Hrvatske zračne luke bilježe velik porast, a jedna od njih ima ekstra snažan uzlet

11.07.2024.

Hrvatske zračne luke u svibnju su i prvih pet mjeseci ove godine ostvarile dvoznamenkaste poraste putničkog prometa u odnosu na prošlu godinu, a ukupno je kroz svih devet luka u pet mjeseci prošlo 3,25 milijuna putnika ili 22,2 posto više, podaci su Držav

Tag cloud

 1. 2618 članka imaju tag turizam
 2. 2474 članka imaju tag hrvatska
 3. 1598 članka imaju tag svijet
 4. 1268 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1578 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1306 članka imaju tag ict
 9. 1257 članka imaju tag trgovina
 10. 1142 članka imaju tag investicije
 11. 1183 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 988 članka imaju tag menadžment
 16. 574 članka imaju tag opg
 17. 745 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 674 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 612 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 478 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 429 članka imaju tag energetika
 33. 402 članka imaju tag start up
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke