Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Sij 2021

Kako su razvojem novih kaciga pobijedili koronu, a tu se ne zaustavljaju

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Borivoje Dokler  

Kako su razvojem novih kaciga pobijedili koronu, a tu se ne zaustavljaju

Sljedeće godine na tržištu bi se trebala naći multifunkcionalna kaciga za civilne službe, a u razvoju je i polietilenska kaciga.

Dok većina tvrtki za vrijeme pandemije ima gubitke, a mnoge se bore i za opstanak, proizvođač protubalističkih zaštitnih kaciga iz Preloga Šestan-Busch već ima dobro popunjen kapacitet proizvodnje za 2021 godinu.

Direktor tvtrke Alojzije Šestan ističe kako su na vrijeme krenuli strateški promišljati i stvarati određene preduvjete kako bi u budućnosti mogli imati nove izvore profitabilnosti.

‘Sve u jednom’

Tvrtka radi na razvoju nekoliko inovativnih proizvoda, a jedan od najvažnijih je multifunkcionalna zaštitna kaciga koja primarno cilja na civilno tržište osobne zaštitne opreme. Šestan ističe da trenutno postoje razni oblici kaciga koje se koriste u segmentu civilne zaštite i sigurnosti na radu.

“Pripadnici civilne zaštite imaju posebne kacige za timove za izvlačenje iz ruševina, pa posebne kacige za timove koje spašavaju iz poplava, pa opet posebne kacige za timove koji vode pse tragače. Naša ideja i osnova koncepta multifunkcionalne kacige je dati jedinstveni odgovor na nekoliko sigurnosnih ugroza simultano po principu ‘sve u jednom’.

2021.
godine slave 25 godina rada i već imaju dobro popunjen kapacitet proizvodnje za tu godinu
Trenutno imamo spreman laboratorijski prototip koji se sad testira s raznim dodacima i unapređenjima prema konceptu čim veće multifunkcionalnosti. Početkom iduće godine plan nam je zaštiti razrađeni koncept s industrijskim dizajnom pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvu, a od ožujka 2021. nova bi multifunkcionalna kaciga trebala u finalnoj varijanti biti prezentirana našoj Civilnoj zaštiti koja bi potencijalno bila prvi kupac”, otkriva Šestan i napominje kako se uspješnim testiranjem i uklapanjem novog modela zaštitne kacige u sustav Civilne zaštite RH, stvara referenca za plasman ovog koncepta u regiju, Europu i kasnije na globalno tržište što i jest krajnji cilj razvoja ovog koncepta.

U Šestan-Buschu istovremeno intenzivno rade ina istraživanju novih materijala i tehnologija za kacige većih protubalističkih vrijednosti. Tako je došlo i do projekta polietilenske kacige u kojem se pokreće uvođenje kompletno nove tehnologije proizvodnje koja podrazumijeva obradu polietilena.

Dosad su se Šestan-Boschove kacige primarno bazirale na tehnologijama obrade aramidnih vlakana. Uoptrebom polietilena želi se postići smanjenje težine kacige i doći do veće razine zaštite.

“Naš inženjerski tim uspio je u testiranjima s balistikom na finalnom prototipu doseći razinu zaštite od v50 iznad 850m/s. Težina kacige je ostala manje više ista, dok je razina zaštite značajno pojačana.

Podizanje razine zaštite kacige na preko 900m/s podrazumijevalo bi stvaranje i mogućnost proizvodnje kaciga koja bi bila otporna na puščana zrna – primarno zrno automata Kalašnjikov (AK-47) što je trenutno nedostižan san u branši proizvodnje vojnih protubalističkih kaciga jer trenutno niti jedan proizvođač na svijetu nije odgovorio na takav izazov.

Upravo zato naš tim ovu kacigu zove ‘antiKalashnikov’ ili ‘bijela“ kaciga”, kaže direktor Šestan-Buscha.

Prije šest mjeseci u tvrtki su motivirani pojavom COVID-a 19 krenuli s pripremom za proizvodnju zaštitne polumaske s filterima.

Podrška Ministarstava i HGK

“Naš tehničko razvojni tim razvija kompletnu 100%-tnu zaštitu protiv bakterija i virusa u obliku nove zaštitne polumaske ZPM-SB1.

Ovom pristupamo vrlo ozbiljno i radimo sa eminentnim stručnjacima na ovom polju. Iako smo dobili fascinantne početne rezultate
testiranja gdje naši filtarski ulošci doslovce 100 puta nadmašuju tražene vrijednosti u testovima, želimo biti sigurni kakav proizvod ćemo ponuditi tržištu.

Početni koncepti jesu složeni, a slijede završna testiranja i finalno certificiranje u 2021. Imamo neke naznake i da će jedno središnje tijelo biti prvo koje će koristiti ovo sredstvo”, otkriva Šestan i zaključuje kako tvrtku prate Ministarstva unutarnjih poslova, obrane i gospodarsva, a veliku posrednu podršku u poslovanju i nastupima pruža im i Hrvatska gospodarska komora.


Komentari članka

Vezani članci

PONOSNA LISTA Šest najuspjelijih proizvoda hrvatske prehrambene industrije

19.02.2021.

Nasuprot nizu vrlo loših i neuspješnih proizvoda o kojima smo pisali prije nekoliko dana, hrvatska prehrambena industrija na tržište redovito izlazi s nizom veoma dobrih do odličnih, i komercijalno uspješnih proizvoda koji su organoleptički među boljima u

Neiskorišteni izvozni potencijal strojogradnje

18.02.2021.

Prema analizi, grupe proizvoda s najvećim izvoznim potencijalom su dijelovi za plinske turbine i turbomlazne motore, dijelovi strojeva i uređaja za dizanje, premještanje i strojevi za građevinske radove, dijelovi za zračne sisaljke, kompresore i ventilato

PERJANICA GOSPODARSTVA - IT industrija u Hrvatskoj raste četiri puta brže od BDP-a

17.02.2021.

IT industrija u Hrvatskoj razvija se nekim svojim zasebnim putem, nespecifičnim za ostatak gospodarstva. U volumenima još ne možemo pričati o značajnijem utjecaju na ukupni BPD niti na tržište rada, međutim trendovi iz godine u godinu pokazuju zavidan ras

Tovljačima se otvaraju tržišta Libije i Libanona

12.02.2021.

Zbog skupe stočne hrane 30 % tovljača odustalo od tova, zbog pada proizvodnje ne mogu pratiti dinamiku isporuke za izvoz

Kinezi mahnito kupuju kukuruz, a Hrvati ga sve više sade. Vrijeme je za zaradu.

11.02.2021.

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS-a) o rezultatima poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, proizvodnja kukuruza u 2020. godini porasla je za oko 10 posto. Budući da je potražnja za kukuruzom na svjetskom tržištu velika, a posebn

Tag cloud

 1. 2090 članka imaju tag hrvatska
 2. 2166 članka imaju tag turizam
 3. 1366 članka imaju tag izvoz
 4. 1614 članka imaju tag financije
 5. 1162 članka imaju tag svijet
 6. 860 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1099 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1058 članka imaju tag trgovina
 9. 890 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1000 članka imaju tag ict
 11. 892 članka imaju tag investicije
 12. 725 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1027 članka imaju tag EU
 14. 930 članka imaju tag industrija
 15. 806 članka imaju tag menadžment
 16. 944 članka imaju tag kriza
 17. 396 članka imaju tag koronavirus
 18. 632 članka imaju tag maloprodaja
 19. 417 članka imaju tag poticaji
 20. 583 članka imaju tag marketing
 21. 532 članka imaju tag tehnologija
 22. 512 članka imaju tag krediti
 23. 368 članka imaju tag opg
 24. 384 članka imaju tag eu fondovi
 25. 301 članka imaju tag potpore
 26. 379 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 450 članka imaju tag obrazovanje
 28. 424 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 403 članka imaju tag porezi
 30. 384 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 331 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 315 članka imaju tag hgk
 36. 395 članka imaju tag vlada
 37. 334 članka imaju tag agrokor
 38. 357 članka imaju tag energetika
 39. 405 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici