Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Svi 2016

Kamilica postala jedan od najjačih izvoznih aduta

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Petar ŽARKOVIĆ  

Kamilica postala jedan od najjačih izvoznih aduta

Nedostatak radnih mjesta i nemogućnost osiguranja egzistencije prvi su među problemima koji se u našoj zemlji pojavljuju pred mladima u vrijeme kad oni završavaju svoje školovanje, stasaju za ulazak na tržište rada i počinju razmišljati o osnivanju svojih obitelji.

U takvoj situaciji oni su nerijetko prisiljeni ostati u zajedničkim kućanstvima sa svojim roditeljima i živjeti na teret više nego skromnih roditeljskih plaća (ili još skromnijih mirovina), mnogi odustaju od osnivanja svojih obitelji, a još je veći broj onih koji odluče posao i bolji život potražiti u inozemstvu.

U takvoj situaciji više je nego dobra informacija da se u nekoj tvrtki može dobiti i sezonski posao, ali i sklopiti kooperantski ugovor o proizvodnji ljekovitog bilja.

A upravo je takva Spider grupa Pitomača, koja ovih dana (zajedno s povezanim društvima Spider grupa, Jan-spider, Herbarium, Đolta i Biofarma) ima ukupno 135 zaposlenih, od kojih je gotovo 35 radnika na sezonskim poslovima uzgoja i berbe kamilice, prerade ljekovitog bilja i poslova opremanja čajeva kao gotovih proizvoda.

- Početkom travnja definirali smo naše potrebe za sezonskim radnicima u poljoprivrednim poslovima, od kojih je najvažnija berba kamilice. Sezonski radnici nama su vrlo važni jer je proizvodnja, od uzgoja do proizvodnje gotovih proizvoda, sezonskog karaktera. Naši sezonski radnici prolaze kroz sve poslovne procese tako da kroz razdoblje od osam mjeseci imaju osiguran posao u našim povezanim društvima - rekao nam je predsjednik Uprave Spider grupe Pitomača Denis Nemčević.
Raste broj kooperanata

Spider grupa Pitomača godišnje preradi ukupno više od 500 tona kamilice u raznim oblicima proizvoda, koje plasira pretežito na međunarodna tržište. To nije ukupna količina izvoza kamilice iz Hrvatske, ali govori o značajnom udjelu koji je Spider grupa Pitomača, zajedno s povezanim društvima plasirala na tržišta.

Prema riječima predsjednika Nemčevića, ukupan broj kooperanata varira, ali on se postupno povećava u posljednjih više od deset godina.

– Naši se partneri mijenjaju jer ne proizvode isključivo sirovine koje mi s njima ugovaramo, nego i druge kulture. Općenito možemo reći da je posao s kamilicom kod kooperanata dodatna djelatnost koja im donosi profit, ali ne bave se svi isključivo jednom kulturom u uzgoju, posebno eko (bio ili organskom) uzgoju - kaže Nemčević.

Doznajemo također da ugovorena cijena kamilice varira s obzirom na to da je cilj proizvesti eko (bio ili organsku) sirovinu čija je vrijednost najveća.
Otkupna cijena prema kvaliteti

– Cijena se formira prema kvaliteti svake pojedine serije u otkupu. Osim fizikalno-kemijskih analiza, koristimo i druge metode koje naš stručnjak agronom provodi pri otkupu od kooperanata radi određivanja cijena. Svima koji ispunjavaju ugovorene uvjete osiguravamo otkup. Kooperanti imaju pogodnosti u tome što mogu kroz sam ugovor raspolagati materijalnim sredstvima i prije same berbe, što im uvelike olakšava poslovanje - kaže predsjednik Uprave pitomačke Spider grupe.

Temelj poslovanja ove pitomačke tvrtke je vlastita (eko) i ugovorena kooperativna proizvodnja, odnosno uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja na vlastitim poljima (certificiranim ekopoljima) i s domaćim poljoprivrednim gospodarstvima odnosno OPG-ovima. Prema smjernicama eko (bio) proizvodnje i smjernicama Global GAP-a (dobre agronomske prakse), tvrtka uzgaja ljekovito i aromatično bilje na više od 1000 hektara proizvodnih površina te s više od 50 ugovornih kooperanata.
Ugovorene površine i izvan Hrvatske

Valja istaknuti da desetak kooperanata ima uzgojno-proizvodne površine izvan Hrvatske. Spider grupa Pitomača u vlastitom ekouzgoju ima gotovo 200 hektara zemljišta u dugogodišnjem zakupu, a osim ekouzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja, ekološki uzgajaju i buče, industrijsku konoplju i druge poljoprivredne kulture. Tvrtka se specijalizirala za proizvodnju čajeva i pripravaka na bazi ljekovitog i aromatičnog bilja, a svoju konkurentnost temeljila je na razvoju ekološkog uzgoja sirovina, modernizaciji procesa prerade i proizvodnje gotovih proizvoda te na jakom naglasku na kvalitetne i kompetentne ljude i suradnike. Svoje proizvode plasiraju prehrambenim tvornicama i brojnim farmaceutskim proizvođačima diljem svijeta, koji ih finaliziraju, a gotovi proizvodi Spider grupe iz uslužne proizvodnje plasiraju se pod robnom markom naručitelja. Takav način rada omogućio je udio plasmana proizvoda na domaće i strano tržište u gotovo idealnom omjeru 50:50, ali ako se promatra prodaja proizvoda poslovnih partnera Spider grupe u inozemstvo, onda je taj omjer veći u odnosu na izvoz.
Obiteljski posao

– Među sličnim kompanijama koje imaju zaokružen vlastiti uzgoj, preradu ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvodnju čajeva, možemo reći da smo vodeća kompanija u regiji i cilj nam je postati jedna od vodećih kompanija u Europi. Smatramo da imamo posve dovoljno resursa, znanja i potencijal da postanemo lideri u toj specijaliziranoj industriji - kaže Denis Nemčević dodajući da Spider grupa izniman poslovni uspjeh i konkurentnost svojih proizvoda na svjetskim tržištima zahvaljuje neprekinutom rastu poslovanja i dosljednom procesu investicija.

– Takav uspjeh posebno je značajan zato što je Spider grupa Pitomača domaća obiteljska tvrtka, dvije generacije u vlasništvu obitelji Nemčević – osnivač i nasljednici rade u kompaniji te zajedno sa svim suradnicima i zaposlenicima generatori su uspjeha i rasta poslovanja - kaže Nemčević.


Komentari članka

Vezani članci

Predsjednik uprave ‘AD Plastik Grupe‘ ekskluzivno za ‘Slobodnu‘: Precijenjena kuna ‘pojela‘ nam je u pet godina čak 90 milijuna kuna prihoda

28.09.2020.

U prvih smo šest mjeseci ugovorili 92,5 milijuna eura novih poslova za buduće razdoblje, što potvrđuje kako naši kupci nastavljaju sa svojim aktivnostima i planovima. Od toga je 9,4 milijuna eura ugovoreno za PSA Grupu na europskom tržištu, a 83,1 milijun

Surf’n’Fries će se prodavati na stadionima u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj

28.09.2020.

Surf’n’Fries potpisao je ugovor sa Rapid Retail tvrtkom iz Engleske o franšiziranju krumpirića na stadionima u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

Iskoristili koronakrizu i na talijansko tržište plasirali e-commerce rješenje

23.09.2020.

Kod nas je ovo rješenje novost, ali ga već koriste neke ugledne tvrtke iz modne industrije i industrije građevinskog materijala.

Hercegovci će za 20.000 eura po kilogramu proizvoditi otrov za liječenje raka

23.09.2020.

Učinkovitim su se pokazala tretiranja pčelinjim otrovom iznimno rijetkog karcinoma dojke (TNBC). Pčelinji otrov koristi se i u farmaceutskoj industriji za krema za lice, za liječenje sportskih ozljeda te bolesti poput reumatizma i bronhijalne astme.

Radić: Veliki minus Hrvatske je potrošačka moć

22.09.2020.

Poljoprivreda je pokretač gospodarstva na svim razinama, to vidimo i u ovoj krizi. Počevši od digitalizacije, očuvanja okoliša, zdravlja, nacionalne sigurnosti, različitih inovacija i tehnologija. To je ono u kojem smjeru se sve više prepoznaje u kojem sm

Tag cloud

 1. 2050 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1324 članka imaju tag izvoz
 5. 1104 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 764 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1061 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 303 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 371 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 327 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici