Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Svi 2016

Kamilica postala jedan od najjačih izvoznih aduta

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Petar ŽARKOVIĆ  

Kamilica postala jedan od najjačih izvoznih aduta

Nedostatak radnih mjesta i nemogućnost osiguranja egzistencije prvi su među problemima koji se u našoj zemlji pojavljuju pred mladima u vrijeme kad oni završavaju svoje školovanje, stasaju za ulazak na tržište rada i počinju razmišljati o osnivanju svojih obitelji.

U takvoj situaciji oni su nerijetko prisiljeni ostati u zajedničkim kućanstvima sa svojim roditeljima i živjeti na teret više nego skromnih roditeljskih plaća (ili još skromnijih mirovina), mnogi odustaju od osnivanja svojih obitelji, a još je veći broj onih koji odluče posao i bolji život potražiti u inozemstvu.

U takvoj situaciji više je nego dobra informacija da se u nekoj tvrtki može dobiti i sezonski posao, ali i sklopiti kooperantski ugovor o proizvodnji ljekovitog bilja.

A upravo je takva Spider grupa Pitomača, koja ovih dana (zajedno s povezanim društvima Spider grupa, Jan-spider, Herbarium, Đolta i Biofarma) ima ukupno 135 zaposlenih, od kojih je gotovo 35 radnika na sezonskim poslovima uzgoja i berbe kamilice, prerade ljekovitog bilja i poslova opremanja čajeva kao gotovih proizvoda.

- Početkom travnja definirali smo naše potrebe za sezonskim radnicima u poljoprivrednim poslovima, od kojih je najvažnija berba kamilice. Sezonski radnici nama su vrlo važni jer je proizvodnja, od uzgoja do proizvodnje gotovih proizvoda, sezonskog karaktera. Naši sezonski radnici prolaze kroz sve poslovne procese tako da kroz razdoblje od osam mjeseci imaju osiguran posao u našim povezanim društvima - rekao nam je predsjednik Uprave Spider grupe Pitomača Denis Nemčević.
Raste broj kooperanata

Spider grupa Pitomača godišnje preradi ukupno više od 500 tona kamilice u raznim oblicima proizvoda, koje plasira pretežito na međunarodna tržište. To nije ukupna količina izvoza kamilice iz Hrvatske, ali govori o značajnom udjelu koji je Spider grupa Pitomača, zajedno s povezanim društvima plasirala na tržišta.

Prema riječima predsjednika Nemčevića, ukupan broj kooperanata varira, ali on se postupno povećava u posljednjih više od deset godina.

– Naši se partneri mijenjaju jer ne proizvode isključivo sirovine koje mi s njima ugovaramo, nego i druge kulture. Općenito možemo reći da je posao s kamilicom kod kooperanata dodatna djelatnost koja im donosi profit, ali ne bave se svi isključivo jednom kulturom u uzgoju, posebno eko (bio ili organskom) uzgoju - kaže Nemčević.

Doznajemo također da ugovorena cijena kamilice varira s obzirom na to da je cilj proizvesti eko (bio ili organsku) sirovinu čija je vrijednost najveća.
Otkupna cijena prema kvaliteti

– Cijena se formira prema kvaliteti svake pojedine serije u otkupu. Osim fizikalno-kemijskih analiza, koristimo i druge metode koje naš stručnjak agronom provodi pri otkupu od kooperanata radi određivanja cijena. Svima koji ispunjavaju ugovorene uvjete osiguravamo otkup. Kooperanti imaju pogodnosti u tome što mogu kroz sam ugovor raspolagati materijalnim sredstvima i prije same berbe, što im uvelike olakšava poslovanje - kaže predsjednik Uprave pitomačke Spider grupe.

Temelj poslovanja ove pitomačke tvrtke je vlastita (eko) i ugovorena kooperativna proizvodnja, odnosno uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja na vlastitim poljima (certificiranim ekopoljima) i s domaćim poljoprivrednim gospodarstvima odnosno OPG-ovima. Prema smjernicama eko (bio) proizvodnje i smjernicama Global GAP-a (dobre agronomske prakse), tvrtka uzgaja ljekovito i aromatično bilje na više od 1000 hektara proizvodnih površina te s više od 50 ugovornih kooperanata.
Ugovorene površine i izvan Hrvatske

Valja istaknuti da desetak kooperanata ima uzgojno-proizvodne površine izvan Hrvatske. Spider grupa Pitomača u vlastitom ekouzgoju ima gotovo 200 hektara zemljišta u dugogodišnjem zakupu, a osim ekouzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja, ekološki uzgajaju i buče, industrijsku konoplju i druge poljoprivredne kulture. Tvrtka se specijalizirala za proizvodnju čajeva i pripravaka na bazi ljekovitog i aromatičnog bilja, a svoju konkurentnost temeljila je na razvoju ekološkog uzgoja sirovina, modernizaciji procesa prerade i proizvodnje gotovih proizvoda te na jakom naglasku na kvalitetne i kompetentne ljude i suradnike. Svoje proizvode plasiraju prehrambenim tvornicama i brojnim farmaceutskim proizvođačima diljem svijeta, koji ih finaliziraju, a gotovi proizvodi Spider grupe iz uslužne proizvodnje plasiraju se pod robnom markom naručitelja. Takav način rada omogućio je udio plasmana proizvoda na domaće i strano tržište u gotovo idealnom omjeru 50:50, ali ako se promatra prodaja proizvoda poslovnih partnera Spider grupe u inozemstvo, onda je taj omjer veći u odnosu na izvoz.
Obiteljski posao

– Među sličnim kompanijama koje imaju zaokružen vlastiti uzgoj, preradu ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvodnju čajeva, možemo reći da smo vodeća kompanija u regiji i cilj nam je postati jedna od vodećih kompanija u Europi. Smatramo da imamo posve dovoljno resursa, znanja i potencijal da postanemo lideri u toj specijaliziranoj industriji - kaže Denis Nemčević dodajući da Spider grupa izniman poslovni uspjeh i konkurentnost svojih proizvoda na svjetskim tržištima zahvaljuje neprekinutom rastu poslovanja i dosljednom procesu investicija.

– Takav uspjeh posebno je značajan zato što je Spider grupa Pitomača domaća obiteljska tvrtka, dvije generacije u vlasništvu obitelji Nemčević – osnivač i nasljednici rade u kompaniji te zajedno sa svim suradnicima i zaposlenicima generatori su uspjeha i rasta poslovanja - kaže Nemčević.


Komentari članka

Vezani članci

Junetine ima dostatno za prebroditi krizu, a i poslije

31.03.2020.

Ovaj je sektor direktno pogođen najnovijim događajima u Italiji vezanima uz koronavirus, prvi put nakon 25 godina stao je izvoz mesa i žive junadi u tu zemlju. Dok tovljači trpe zbog toga, kao i zatvaranja tržnica, no dijelom su sada opet otvorene, odvija

Koronavirus ovaj pogon neće zatvoriti

25.03.2020.

Da nam gospodarstvo u ovim, još donedavno nezamislivo teškim vremenima, nije potpuno stalo, pokazuje i primjer vinkovačke tvrtke koja proizvodi panele za ulazna vrata. Nijednog od svoja 182 radnika neće otpustiti i pogone neće gasiti. Teret krize podijeli

Koronavirus ozbiljno ugrozio hrvatski izvoz

17.03.2020.

Koliku će štetu koronavirus nanijeti hrvatskom gospodarstvu ovisi o tome koliko će epidemija trajati, ali analitičari je već sad procjenjuju na milijarde kuna. Štetu i gubitke već osjeća 75 posto naših tvrtki. Najviše su, uz turizam, pogođeni izvoznici i

Slovenski Revoz, najveći kupac AD Plastika, zaustavio proizvodnju

10.03.2020.

Slovenski proizvođač automobila Revoz privremeno je zaustavio proizvodnju zbog problema s isporukom motora i mjenjača iz tvornice u Turskoj

Iz garaže u Kalinovcu iskoračili na 40 svjetskih tržišta i 85 posto prihoda od izvoza

27.02.2020.

Tvrtka za proizvodnju komunalne opreme i vozila Rasco završila je 2019. sa 170,8 milijuna kuna konsolidiranih prihoda, ili 13 posto višim nego u 2018., pri čemu 85 posto prihoda dolazi od izvoza na oko 40 tržišta u svijetu, istaknuli su u srijedu čelnici

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1039 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 274 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija