Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Velj 2021

Kozmetika Afrodita ima jedan jednostavni cilj: Proizvodima oduševiti potrošače da se u svojoj koži jednostavno osjećaju lijepo i zadovoljno

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marta Duić  

Kozmetika Afrodita ima jedan jednostavni cilj: Proizvodima oduševiti potrošače da se u svojoj koži jednostavno osjećaju lijepo i zadovoljno

Afroditina priča je priča mog života i priča moje obitelji. Uz moje sinove zaposleni su i članovi njihovih obitelji i dvije moje unuke. Ali pod obitelji smatram svih 160 zaposlenih.

Danica Zorin Mijošek, direktorica Afrodita Kozmetike koja je već 50 godina prisutna na tržištu, u razgovoru za Poslovni dnevnik govori o poslovanju, rezultatima, uspjesima, inovacijama, planovima i ulaganjima. Otkrila je i koja su im glavna izvozna tržišta i kako je korona utjecala na njihovo poslovanje.

Ove godine Afrodita obilježava pola stoljeća poslovanja. Kako ste obilježili tu obljetnicu? Što ona znači za vaše poslovanje?

Protekla 2020. godina zaokružila je i 50 godina poslovanja Kozmetike Afrodita. Imali smo velike planove za proslavu jubileja u lipnju, kada već tradicionalno u Rogaškoj Slatini organiziramo Afroditinu utrku uz promociju nove profesionalne njege lica Pure gold divine s česticama čistog zlata.

Nažalost, planovi proslave u Rogaškoj Slatini su propali, ali lansiranje nove linije koja zaokružuje pedeset godina Afroditina kontinuiranog razvoja, inovacija, znanja i napora mog radnog tima je ostalo i postalo uspješna priča.

Kakva je daljnja strategija razvoja Afrodite?

Kozmetika Afrodita ima jedan jednostavni cilj: proizvodima oduševiti potrošače i pomoći im da se u svojoj koži jednostavno osjećaju lijepo i zadovoljno. Da skupa s nama stvaraju nove, uzbuđujuće priče jer tu poruku nosi i naš korporativni slogan: Kozmetika Afrodita – lijepa u svojoj koži.

Tako da se daljnja strategija razvoja odnosi na potrošače i na proizvode koji će održati njihova očekivanja. Naše poslovanje usmjeravaju sljedeće vrijednosti: ljepota, poštenje i povjerenje, kvaliteta, usredotočenost na korisnike, znanje i inovativnost, društvena odgovornost i naravno tradicija.

Možete li usporediti početke u vašoj industriji i kompaniji te današnje stanje? Koje su se ključne promjene u vašem poslovanju i fokusu poslovanja dogodile kroz tih 50 godina?

U 50 godina bilo ih je mnogo: trenuci izazova pa i veselja. Kažu da je za budućnost potrebna prošlost pa je ispravno spomenuti neke presudne, vrlo važne datume za Kozmetiku Afrodita. Moram započeti s početkom Afroditine priče i otvaranjem prvoga kozmetičkog salona 1970.

Nedugo nakon toga, zbog skromne ponude kozmetike na tržištu, kreirala sam prvi proizvod za njegu lica, kremu od kamilice. U 80-ima su proizvodi za njegu kose, lica i tijela marke Kozmetika Afrodita postavljeni na prodajne police maloprodajnih sustava. Devedesetih godina postali smo tvrtka s međunarodnom dimenzijom i strateškim preusmjeravanjem na strana tržišta. Zbog nedostatka prostora u laboratorijima, u prostorijama proizvodnje i skladištenja, novo tisućljeće dovelo je do neizbježne izgradnje većih i modernih prostora, a izgradnja novog logističkog centra značajno je skratila pripremu i otpremu robe.

Osvrćući se na prošlo desetljeće: izuzetan napredak u znanosti, stručnost i iskustvo potaknuli su razvoj prestižne kozmetike s komadićima čistog zlata Pure gold i omogućili razvoj dermo- i neuro-kozmetičkih linija koje nadilaze samo njegujuću ulogu kozmetike. To je kulminiralo lansiranjem proizvoda Perfect Code, koji su bili jako dobro primljeni i na hrvatskom tržištu.

Od prvog dana ste maksimalno involvirani u biznis, a prvu kremu ste sami i osmislili. Koji su vaši idući planovi na poslovnom polju, tko nasljeđuje biznis i vašu poziciju jednog dana?

Afroditina priča je priča mog života, a istodobno i priča moje obitelji. Obitelj me je podržavala na cijelom mom poslovnom putu, a i danas je usko uključena u sve funkcije poduzeća. Uz moje sinove u Kozmetici Afrodita zaposleni su i članovi njihovih obitelji, prije par godina nakon studija zaposlile su se i dvije moje unuke. Ali moram istaknuti, da pod nazivom obitelji smatram sve svoje zaposlene, njih 160. Svatko od njih predstavlja značajan dio posla. I za sve njih sam emotivno vezana.

Kozmetika Afrodita po poslovnoj strukturi sastoji se od različitih divizija, koje zaokružuju pojedinačno područje rada (kao npr. divizija laboratorija, divizija nabave, prodaje, vizualnih i tržišnih komunikacija, logistike i proizvodnje….). Menadžeri pojedinačne divizije sastavljaju kolegij koji vodim sama.

Zbog toga ne razmišljam o dostojnom nasljedniku po imenu, jer je nasljednika više, svakom divizijom rukovodi najbolji stručnjak iz područja. Jer je to jedini način, da Kozmetika Afrodita posluje u skladu s visokim zahtjevima međunarodnog standarda ISO 22 716 koji proizlazi iz načela ključnog stupa novog europskog zakonodavstva na području kozmetike – Good Manufacturing Practices (GMP), a s druge strane visokim očekivanjima potrošača.

Koliko danas brojite zaposlenika? koliko ih je u samoj proizvodnji?

Afroditin tim čini 160 ljudi različitih struka s naglaskom na visokoobrazovanom kadru iz farmacije, mikrobiologije, kemije, kozmetologije, menadžmenta i marketinškog komuniciranja. Zajedno stvaramo ozračje međusobnog poštovanja, povjerenja i suradnje te gradimo kulturu kontinuiranog učenja. U proizvodnji ukupno s logističkim centrom zapošljavamo 50 ljudi.

Koliko linija proizvoda je kroz godine izbačeno na tržište? A koliko ste ih imali na početku, u prvoj godini poslovanja?

U našem portfoliju imamo oko 650 različitih proizvoda koje svrstavamo u dva programa: Beauty care odnosno proizvodi široke potrošnje i Professional care, proizvodi namijenjeni profesionalnoj upotrebi u kozmetičkim i frizerskim salonima, te wellness i spa centrima. U prvoj godini poslovanja imali smo nekoliko proizvoda u liniji Kamilica, a za potrebe kozmetičkog salona nekoliko maski za lice i tijelo i anticelulitne proizvode.

Danas su drugačija vremena. Svake godine u laboratorijima razvijemo između 40 do 50 novih proizvoda, među njima su i Private label – proizvodi za naručitelje trgovačkih brendova.

Možete li usporediti stanje na tržištu u Sloveniji i kod nas u Hrvatskoj? Imaju li naši potrošači kakvih specifičnosti u svojim navikama?

Naši ključni kupci su žene. Vjerujem da se njegujuće navike žena ne razlikuju toliko ovisno o nacionalnosti, već više o načinu života, karakteristikama i potrebama kože u različitim razdobljima života.

Kod žena u Adria regiji uočavamo najveće razlike kod kupnje proizvoda u odnosu na cijenu. Žene bi odabrale iste proizvode za njegu lica, ali zbog kupovne moći tržišta postoje velika odstupanja. Slovenke su i dalje naše najvjernije i najbolje potrošačice, ali sam zadovoljna, da nas danas praktično zna i svaka Hrvatica.

Kaska li naša regija u odnosu na svijet ili ipak pratimo globalne trendove?

Naša regija prati svjetske trendove. Potrošači se sve više segmentiraju, a time i proizvodi koji se razvijaju za točno ciljane potrebe i očekivanja.

U posljednje vrijeme veliki broj drugih brendova okreće se prirodi, odnosno ‘clean’ kozmetici. Zadovoljna sam što smo taj svjetski trend uspješno povezali s inovacijama u kozmetologiji i da tako proizvodimo aktivne proizvode s učinkovitim djelovanjem koji sadrže visoke udjele prirodnih aktivnih sastojaka.

Koja su vaša glavna izvozna tržišta i koliki postotak proizvodnje ode na izvoz? Imate li neka nova tržišta u planu?

Naše glavno izvozno tržište je Hrvatska, ona zaokuplja oko 40 posto našeg cjelokupnog izvoza. Posljednjih nekoliko godina više napora usmjeravamo na tržišta EU: Austriju, Njemačku i Italiju.

Kakvi trendovi trenutačno vladaju u beauty industriji i na koji način ih Afrodita prati ili možda i nameće? Koje ključne trendove biste izdvojili a da ste ih baš vi pokrenuli?

Zadnjih godina nastojimo našu jedinstvenu priču o prirodi i prirodnim proizvodima povezati s novim inovativnim trendovima u kozmetici; odnosno ispreplesti inovacije s prirodnim aktivnim sastojcima. Jedna od takvih priča je dermo kozmetika.

Radi se o novoj generaciji profesionalne kozmetike, koja bitno proširuje okvire mogućnosti kozmetičkog tretmana, jer se zasniva na aktivnim sastojcima koji su stvoreni u suradnji s dermatolozima, pedijatrima, oftalmolozima i farmaceutima i imaju visoku učinkovitost što je potkrijepljeno kliničkim studijama.

Kakvi su financijski pokazatelji za 2020. godinu? Kakve poslovne rezultate ostvarujete s obzirom na koronu, lockdown i sve što se protekle godine događalo?

Kozmetika Afrodita je prošle godine, iako je godina bila puna izazova uspjela ostvariti pozitivnu bilancu. Ukupni prihod iznosio je oko 16 milijuna eura. Iskreno rečeno pandemija je uzrokovala brojne poteškoće u poslovanju: povećanje cijena sirovina, produljeni transportni rokovi itd., ali nam je isto ponudila priliku za aktivniju prodaju preko weba i lansiranje novih proizvoda.

Zbog izvanredne potražnje, kada praktički više nije bilo moguće kupiti antibakterijske higijenske proizvode, započeli smo izradu Sos higijenskog spreja s antibakterijskim učinkom za potrebe trgovinskih sustava i potrebe vlastitih prodajnih mjesta.

Naravno, proizvodne smo procese odmah prilagodili potrebama punjenja i distribucije. U samo tjedan dana proizveli smo i prodali sve što smo napunili. Zahvaljujući velikoj pripadnosti i odgovornosti te spremnosti za rad svih zaposlenih u tako teškim uvjetima, nekako smo uspjeli.

U tom periodu povećala se potražnja u kategoriji proizvoda za osobnu higijenu, ruku, stopala i kose.

Tako da po okvirnim procjenama prvi val pandemije nije bio toliko štetan za kompaniju.

Sada, u drugom valu već se pokazuju nedostatci fizičke prodaje proizvoda. Nama jako bitan dio proizvodnje i prodaje je program profesionalnih kozmetičkih proizvoda, namijenjen profesionalnoj upotrebi u kozmetičkim i frizerskim salonima te wellness i spa centrima koji uključuje i Home care proizvode za uporabu kod kuće. Njihovo zatvaranje ili ograničen rad predstavlja nam hendikep.

U Zagrebu imamo tri Beauty centra i trgovine, koji su dobro pozicionirani zbog visokoobrazovanog i stručnog kadra, tako da rade dobro. Rogaška Slatina kao jaka turistička destinacija je ostala doslovce bez stranih turista, a naši Beauty centri i trgovine bez kupaca, možete si zamisliti, da je situacija ozbiljna.

Veliki angažman smo napravili na promociji vlastitog web shopa, koji zbog zatvaranja prodajnih mjesta postaje važan dio uspješne prodaje na globalnoj razini i koji po prometu jako brzo raste.

Koje ste zadnje investicije imali u poslovanju i koje su nove u planu?

U ovom trenutku je teško predvidjeti razvoj događaja zbog pandemije, ali svakako ćemo težiti da što konzistentnije udovoljavamo potrebama naših potrošača.

Naša najveća investicija već godinama ide u inovacije. Svjesna sam da inovacije donose novu, veću iskoristivost u obliku podizanja kvalitete, kao i podizanje ugleda Kozmetike Afrodita i ograničavanje konkurencije. Inovacija proizvoda stoga ostaje u prvom planu naše poslovne strategije u budućnosti i snažno je potičem zapošljavanjem mladih ljudi i kontinuiranom edukacijom zaposlenika.

Prošle godine uspješno smo završili obnovu laboratorijskog rada u kojem se nalazi kompleks kontrolnih, razvojnih i mikrobioloških laboratorija. Jako sam zadovoljan što smo napravili veće prostore, kao i nabavili novu opremu. Kupnja novih uređaja znatno će skratiti vrijeme kontrole svake faze proizvoda, a omogućila je i smanjenu upotrebu kemikalija koje su inače potrebne u klasičnoj kemijskoj analizi.

Budući da smo prije nekoliko godina otvorili svoje prostore s prikladnom trgovinom za vanjske posjetitelje, koji nas mogu posjetiti uz prethodnu najavu, u narednoj godini želimo uspostaviti doživljajni centar u kojem će posjetitelji moći aktivno sudjelovati u stvaranju kozmetičkog proizvoda i možda čak i dizajnirati vlastite personalizirane proizvode.

Koje novitete ste ponudili tržištu u zadnje vrijeme?

Početkom 2019. godine na tržište smo lansirali ekskluzivnu liniju profesionalnih proizvoda za njegu lica Perfect code, koja se temelji na glavnom aktivnom sastojku – 4 biomimetičkim peptidima. Zbog iznimnih rezultata djelovanja, već 30 minuta nakon nanosa smanji dužinu bore do 34,7 % postao je prodajni hit na društvenim mrežama.

Tako su nas primijetili i u uredništvu ljepote Voguea i pozvali nas, da im pošaljemo opise i fotografije proizvoda za objavu. Povodom Afroditinog 50. rođendana tržištu smo ponudili profesionalnu liniju za njegu lica Pure gold divine.


Komentari članka

Vezani članci

Ispovijed poduzetnika: život na koljenima

24.02.2021.

Radnog vremena nemaju. Dostupni su uvijek, čak i na godišnjem odmoru. Bolovanje koriste rijetko ili gotovo nikad. Oni su poduzetnici, srce svakog, pa tako i hrvatskog, gospodarstva.

Kako je nastala hit krema za kojom su Hrvati ludi: Jedino me bilo strah da ne osramotim babu Zoru

23.02.2021.

Zorina mast, prirodna krema za kožne tegobe koju je više od 50 godina izrađivala Zora Čipčić iz Dugopolja, poznata je u cijeloj Dalmaciji, a zahvaljujući njezinu unuku Goranu Čipčiću, 23-godišnjem prvostupniku ekonomije, pobjedniku u prvoj sezoni projekta

Svijet je poludio za hrvatskim eko tenisicama, hrabra braća Boljar nude ekstremnu inovaciju

23.02.2021.

Otkako su lani lansirali svoje tenisice brendirane imenom MIRET, kupci im se javljaju iz cijelog svijeta. Najviše je doma ih, ali vole ih i u Austriji, Njemačkoj, SAD-u, Kanadi…

Kod pokretanja posla nema straha od neuspjeha, to je rizik koji treba preuzeti

23.02.2021.

Registracija i realizacija trajale su mjesecima, a danas, pet godina nakon, poduzeće raste iz dana u dan.

Upravo štednja joj je na kraju omogućila da projekt postavi na noge

22.02.2021.

Voditi svoj mali ‘biznis’ bila joj je nepoznanica, ali skočiti na glavu, osvrće se Grgić, nije uvijek loša ideja.

Tag cloud

 1. 2090 članka imaju tag hrvatska
 2. 2166 članka imaju tag turizam
 3. 1366 članka imaju tag izvoz
 4. 1614 članka imaju tag financije
 5. 1162 članka imaju tag svijet
 6. 860 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1099 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1057 članka imaju tag trgovina
 9. 890 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1000 članka imaju tag ict
 11. 892 članka imaju tag investicije
 12. 725 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1027 članka imaju tag EU
 14. 930 članka imaju tag industrija
 15. 806 članka imaju tag menadžment
 16. 944 članka imaju tag kriza
 17. 395 članka imaju tag koronavirus
 18. 632 članka imaju tag maloprodaja
 19. 417 članka imaju tag poticaji
 20. 583 članka imaju tag marketing
 21. 532 članka imaju tag tehnologija
 22. 511 članka imaju tag krediti
 23. 368 članka imaju tag opg
 24. 384 članka imaju tag eu fondovi
 25. 301 članka imaju tag potpore
 26. 379 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 450 članka imaju tag obrazovanje
 28. 424 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 403 članka imaju tag porezi
 30. 384 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 331 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 315 članka imaju tag hgk
 36. 395 članka imaju tag vlada
 37. 334 članka imaju tag agrokor
 38. 357 članka imaju tag energetika
 39. 405 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici