Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Ruj 2023

Krešimir Dobrilović (Carwiz International): Od desetak brendova s kojima dnevno dođete u doticaj sedam-osam su franšiza

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Roko Kalafatić  

Krešimir Dobrilović (Carwiz International): Od desetak brendova s kojima dnevno dođete u doticaj sedam-osam su franšiza

Neovisna istraživanja govore da pri pokretanju posla više od 80 posto tvrtki u prvih pet godina poslovanja uz franšizu opstane na tržištu, a mladih tvrtki bez potpore franšize, odnosno onih koje nisu franšize, manje od 20 posto. To je zaista velika razlika
Franšize su postale sve popularniji način poslovanja kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Taj dinamični model poduzetništva omogućava poduzetnicima da iskoriste provjereno uspješne poslovne koncepte i brendove da bi ostvarili svoje ambicije, a postaje sve popularniji i na domaćem tržištu. Upravo zbog toga odlučili smo razgovarati s Krešimirom Dobrilovićem, izvršnim direktorom i osnivačem Carwiz Internationala, svjetske franšize rent a cara nastale u Zagrebu.

Odakle ideja za otvaranje Carwiza?
– Carwiz je zamišljen kao klasičan hrvatski brend. U startu nismo imali namjeru kretati kao nekakav franšizni međunarodni brend. Međutim, to je moj treći startup, s obzirom na to da sam napravio današnji ORYX Rent a car za Zubak Grupu. Kad smo bili na vrhuncu, započeo sam jedan drugi poslovni pothvat, s tadašnjim vlasnikom TRCZ Grupe Ivanom Peharom, i otvoren je Fleet rent a car. Prodali smo ga jednom hrvatskom fondu 2016. godine i nakon toga osnovao sam Carwiz, prvi put bez partnera. Jako smo krenuli na domaćem i stranom tržištu, prve godine imali smo 750 automobila, sedam poslovnica…

Kako ste došli do kapitala za tako ‘jak‘ početak poslovanja?
– Moram se zahvaliti svojim poslovnim partnerima iz leasing-industrije i autouvoznicima. S obzirom na to da sam u ovom poslu 27 godina, dobio sam veliku podršku od leasing-kuća i uvoznika, koji su mi ‘na brk‘ ponudili automobile koje smo iznajmljivali. To definitivno nije svakodnevna pojava. Partneri su vjerovali u mene i poduprli su me s doista velikom količinom vozila već u prvoj godini poslovanja.

Na koji ste način uspjeli napraviti svjetski brend?
– Brend Carwiz koji smo napravili uz pomoć domaćih dizajnera napravljen je prema svim pravilima struke. Počeli smo 1. travnja 2017. godine, a kada je naš web lansiran, bio je ogledni primjer koji su konkurenti iz industrije često kopirali, a to i dalje čine. U Turskoj i Grčkoj to smo morali rješavati uz pomoć odvjetnika jer su nas u potpunosti iskopirali. Prijatelji, poslovni partneri i razni suradnici na početku su mislili da sam doveo stranu franšizu na domaće tržište jer nisu vjerovali da je Carwiz hrvatski brend. Nakon pedesetog ili stotog takvog razgovora palo mi je na pamet da bismo zaista mogli od toga napraviti svjetsku franšizu.

Jeste li prije imali iskustva u franšiznoj industriji?
– Jesam, radio sam 12 godina za Budget Rent a Car. U početku najosnovnije studentske poslove, da bih na kraju došao do najviše pozicije koju sam tada mogao imati unutar tvrtke. Znao sam što je franšiza i što nosi. Iz tog razloga sam by the book sve posložio u startu. Veliki problem je bio što nije postojao neki domaći role model franšizni rent a car nego smo to morali postati mi. Potkraj 2017. tako službeno otvaram Carwiz International, ujedno i tvrtku koja je nositelj brenda Carwiz, koji je zaštićen za početak u Hrvatskoj, u regiji, u EU i još nekim zemljama svijeta. Naknadno se zaštićivao na svim tržištima na kojima danas poslujemo. Tijekom 2018. operativno smo počeli slagati cijelu priču i drago mi je da je od početka cijela priča hrvatska – od našeg znanja i iskustva preko brenda koji je napravila hrvatska tvrtka Singular iz Zagreba do IT rješenja kojim se koristimo, a napravila ga je tvrtka VIP Data, isto iz Zagreba. Carwiz International je čisti hrvatski izvozni proizvod, odnosno usluga, a u godinu dana imali smo potpisanih 20 franšiza, što je za 12 mjeseci bilo nestvarno.

A kako to izgleda danas?
– Booking nam je od tri do četiri puta veći nego prošle godine. Investiranjem u ljude, IT i edukacije koje provodimo po svim zemljama u kojima smo prisutni uspjeli smo dići rezultate poslovanja na globalnoj razini. Gotovo sam siguran da će prihodi od ove godine biti 95 do 100 posto veći od prošlogodišnjih, a dobit deset puta veća. Također, mogu ekskluzivno najaviti da ćemo do kraja godine imati barem šest novih potpisanih zemalja. Pred završetkom su Gruzija, Austrija i Australija, kao iznimno veliko i potentno tržište, Južnoafrička Republika i, ono što bi trebao biti šlag na torti, pregovoramo s jednom tvrtkom iz Abu Dhabija koja bi s Carwizom mogla potpisati ekskluzivni ugovor za cijeli Bliski istok. Također, pokrit ćemo i posljednji nepokriveni kontinent – trebali bismo ubrzo potpisati prvi franšizni ugovor za Čile, konkretno glavni grad Santiago. Trenutačno smo prisutni i na tri lokacije u Meksiku, a s jednim tamošnjim partnerom trebali bismo uskoro potpisati ugovor i pokriti cijeli Meksiko, s 54 lokacije po cijeloj državi. Stalno svojim kolegama govorim da ćemo uoči sezone sljedeće godine biti potpuno drugačija tvrtka, jer sve zemlje koje sam naveo imaju sezonu mnogo dulju od naše ljetne.

Kako komentirate rast i razvoj franšizne industrije u Hrvatskoj?
– Vidimo da zadnjih nekoliko godina, i prije pandemije, a posebno u godinama nakon, franšizna industrija ubrzano raste. To nimalo ne čudi s obzirom na to da i svjetski trendovi govore u korist franšiza, odnosno pokazuje se da poslovanje u franšiznom lancu ima višestruke koristi i da takva poslovanja i tvrtke u ovim zahtjevnim vremenima jednostavnije uspijevaju, imaju veću sigurnost opstati na tržištu, koriste se provjerenim poslovnim modelom i lakše se razvijaju. Danas na tržištu Hrvatske imamo oko 200 franšiza, čega vjerojatno šira populacija uopće nije svjesna, što davatelja, što primatelja franšize. Kaže se da od desetak brendova s kojima dnevno dođete u doticaj, sedam-osam su franšiza. A toga vjerojatno niste ni svjesni. Dobri primjeri prakse kod nas su svakako Surf‘n‘Fries, Muzej iluzija i Escape Room.

Cijeli razgovor o svim prednostima i manama franšizne industrije dostupan je u digitalnom izdanju poslovnog tjednika Lider.


Komentari članka

Vezani članci

Muzej iluzija osvojio srebrnu nagradu u Bruxellesu

30.09.2023.

S više od 40 lokacija, u 25 država svijeta i 10 milijuna posjetitelja to je najveći lanac privatnih muzeja na svijetu. Upravo se radi na novim otvorenjima u Denveru, San Diegu, Seattleu i Kopenhagenu.

Hrvatska franšiza Friendly Fire otvara igraonice u Meksiku

26.09.2023.

Potpisivanjem master franšiznog ugovora za Meksiko brand otvara vrata za minimalno 30 novih objekata na području te zemlje, a nada se i proboju na šire tržište latinske Amerike.

Iz Amerike doselio u Split: Popularno američko pecivo osvaja publiku, kreću s franšiziranjem

13.09.2023.

“Trenutačno gradim novu pekaru i ulažem u više opreme što bi nam trebalo omogućiti povećanje proizvodnje barem 500%. Kada završimo nadogradnju te pekare, očekujemo da ćemo moći proizvesti 3.000 bagela na sat. Nova pekara bit će u Splitu, a s novom opremom

Sajam franšiza predstavlja davatelje franšiza i razvoj franšiznog poslovanja

11.09.2023.

Na Sajmu će sudjelovati više od sedamdeset izlagača – tvrtke koje daju franšize, kao i one iz pratećih industrija. Među njima su GLS, Tokić, Cammeo, Helen Doron, Leggiero, Domino’s Pizza i Surf’n’Fries.

U Las Vegasu otvoren dosad najveći Muzej Iluzija na svijetu

05.09.2023.

U Las Vegasu je 30. kolovoza otvoren dosad najveći Muzej Iluzija na svijetu. Ovaj originalno hrvatski koncept začet na ideji osnivača i vlasnika Muzeja Iluzija u Zagrebu, Tomislava Pamukovića i Roka Živkovića, od svojih početaka 2015. proširio se iz Zagre

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor