Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Tra 2020

Marija Zuber: Kad se ostvaruje pravo na odgodu, a kad na oslobođenje od poreza i doprinosa

Izvor: www.lider.media · Autor: Marija Zuber  

Marija Zuber: Kad se ostvaruje pravo na odgodu, a kad na oslobođenje od poreza i doprinosa

Iako se može očekivati da će biti još promjena i dodatnog objašnjavanja mjera koje je Vlada donijela da gospodarstvu pomogne prebroditi krizu izazvanu pandemijom, poduzetnici barem nakratko mogu malo lakše disati. Koliko, pokazat će provedba mjera, odnosno brzina kojom će se primjenjivati

Porezne olakšice za poduzetnike pogođene epidemijom koronavirusa do sada su uvedene u dva paketa i poduzetnicima omogućavaju upotrebu sljedećih fiskalnih pomoći: oslobođenje od obveze doprinosa na novčane potpore namijenjene očuvanju radnih mjesta primljene od Zavoda za zapošljavanje, odgodu poreznih obveza na rok od tri mjeseca i/ili obročnu otplatu poreznih obveza, potpuno ili djelomično oslobođenje od obveze doprinosa i izravnih poreza za poduzetnike koji su najsnažnije pogođeni krizom, mogućnost plaćanja PDV-a prema naplaćenim naknadama i za poduzetnike koji PDV utvrđuju i plaćaju prema izdanim računima.

Potpora i doprinosi
Zavod za zapošljavanje isplaćuje potpore za očuvanje radnih mjesta od 3250 kuna po radniku za ožujak i po 4000 kuna za travanj i svibanj 2020. Potporu mogu ostvariti poslodavci iz pojedinih gospodarskih grana, oni kojima je odlukom Stožera civilne zaštite zabranjen rad (mogu ostvariti cijeli iznos za ožujak) i svi drugi poslodavci iz gospodarskog sektora kojima je u ožujku 2020. promet smanjen za najmanje dvadeset posto u odnosu na ožujak 2019. Zavod za zapošljavanje poslodavcu isplaćuje novčane iznose koje je on dužan isplatiti radnicima kao dio plaće ili ukupnu mjesečnu plaću. Poslodavac je dužan Zavodu dostaviti dokaz da je potpora isplaćena radniku i na isplaćene iznose zadužiti propisane doprinose (u pravilu nema poreza na dohodak jer je iznos manji ili jednak osobnom odbitku). Porezna uprava i Zavod za zapošljavanje nakon proteka posebnih okolnosti razmijenit će podatke i poslodavca osloboditi doprinosa na taj dio radnikova primitka. Za ožujak oslobođenje iznosi 1482,81 kn za radnika koji je primio ukupni iznos od 3250 kn, a za travanj i svibanj 1825 kn na mjesec po radniku. Porezna uprava poslodavcu će ​stornirati zaduženje, a radnik će imati sva socijalna prava.

Otplata i odgoda poreza
Zahtjev za odgodu poreznih obveza može podnijeti svaki porezni obveznik kojemu epidemija koronavirusa nepovoljno utječe na poslovanje, ali uz uvjet da na dan podnošenja zahtjeva nema nepodmirenih poreznih obveza (toleriraju se nepodmirene obveze do dvjesto kuna), da pad prihoda/primitaka u mjesecu koji prethodi mjesecu podnošenja zahtjeva iznosi najmanje dvadeset posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine ili ako učini vjerojatnim da će mu prihodi/primici u iduća tri mjeseca pasti najmanje za dvadeset posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Odgoda poreznih obveza odnosi se na porez na dohodak i doprinose iz plaće radnika i na nju, doprinose za obvezno osiguranje samozaposlenih osoba, doprinose za osobe na stručnom osposobljavanju, doprinose i porez na primitke od drugog dohotka, porez na dohodak od kapitala, predujmove poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, predujmove poreza na dobit, godišnju obvezu poreza na dobit i druge obveze koje bi, da nije odgode, dospjele nakon podnošenja zahtjeva. Iznimka su carina i trošarine, za nije nije moguća odgoda.

Posebna pravila za PDV
Posebna su pravila propisana za odgodu poreza na dodanu vrijednost. Odgoda PDV-a omogućena je samo poreznim obveznicima koji su 2019. imali vrijednost isporuka bez PDV-a do 7,5 milijuna kuna i uz uvjet da PDV obračunavaju prema obavljenim isporukama. Pri tome se odgoda ne može iskoristiti za obveze koje se odnose na PDV za veljaču, nego tek za obveze koje dospijevaju u travnju, svibnju i lipnju. Predviđeno je da se za već odgođene porezne obveze može odobriti dodatni rok od još tri mjeseca i proširiti obuhvat odgoda i na porezne obveze koje će dospijevati u ta dodatna tri mjeseca. Za sve odgođene porezne obveze moći će se primjenjivati obročne otplate, do 24 mjesečne rate bez kamata.

Najsnažnije pogođeni krizom
Poduzetnici s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna kojima zbog posebnih okolnosti prihod padne za pedeset posto i više u cijelosti se oslobađaju svih izravnih poreza dospjelih u tom razdoblju. Oni kojima je godišnji prihod veći od 7,5 milijuna kuna, a u razdoblju posebnih okolnosti prihod im padne za više od pedeset posto, oslobađaju se poreza i doprinosa razmjerno padu prihoda. Oslobođenje će se odnositi samo na izravne poreze, uključujući poreze i doprinose koje poslodavac, odnosno isplatitelj, obračunava i plaća u ime i za račun stjecatelja dohotka. Porezno oslobođenje poduzetnika neće ni na koji način utjecati na porezna prava stjecatelja dohotka.

PDV prema naplaćenome
U razdoblju posebnih okolnosti svim se obveznicima PDV-a omogućava da ga podmiruju prema naplaćenim naknadama. Ta mjera nije relevantna za obveznike koji PDV obračunavaju prema naplaćenim fakturama, ali važna je za poduzetnike koji ga obračunavaju prema izdanima. Ako se koriste tom pogodnošću, pretporez se utvrđuje na temelju plaćenih ulaznih faktura.


Komentari članka

Vezani članci

Postali su jedan od najtraženijih artikala na tržištu, a zagrebačka tvrtka to je prepoznala i sjajno im ide

29.05.2020.

Kemoplastika u svom pogonu u Zagrebu sad ‘sklapa’ i traženi artikl. Zahvaljujući mikrobicidnom djelovanju sredstvo posjeduje visoki dezinfekcijski učinak te uspješno reducira broj mikroorganizama s površina. Sredstvo je proizvedeno u njihovu zagrebačkom p

Dan D za europski turizam: Granice se otvaraju 15. lipnja

28.05.2020.

Slovenija je 15. svibnja postala prva europska zemlja koja proglasila kraj epidemije koronavirusa.

Nova pravila: ČETIRI sektora mogu dobiti pomoć, pad prihoda od 50 posto, nema isplate dividende do 2021.

28.05.2020.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u utorak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da postoji konsenzus svih strana o potporama gospodarstvu za mjesece svibanj i lipanj.

Europska komisija predlaže 1850 milijardi eura ‘težak‘ paket pomoći gospodarstvu

28.05.2020.

Paket mjera za oporavak sastoji se od dva dijela - višegodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. i instrumenta za oporavak koji će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica. Ključni dio prijedloga je podizanje g

Porezni prihodi u svibnju na polovini prošlogodišnjih

28.05.2020.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u srijedu da su s jučerašnjim danom porezni prihodi u svibnju bili na polovini prošlogodišnjih, dok je vrijednost fiskaliziranih računa oko 18 posto manja u odnosu na isto lanjsko razdo

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija