Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Stu 2008

Mesić: Hrvatska odgovara na izazove svjetske krize

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Ljiljana Mamić Pandža  

Mesić: Hrvatska odgovara na izazove svjetske krize

»Globalnu krizu trebamo rješavati zajedno s drugima - uvijek kada je moguće i u onoj mjeri u kojoj je moguće - ali baš nikad ne smijemo zaboraviti na zadatak čuvanja vlastitih interesa. Hrvatska vlada je već povukla neke važne poteze koji su upravo na tom pravcu. Pritom mislim na odustajanje od prodaje dionica Ine i na izdvajanje plinskog biznisa iz Ine kako bi u potpunosti ostao pod kontrolom hrvatske države«, kazao je u srijedu predsjednik Stjepan Mesić otvarajući 16. skup ekonomista u Opatiji.
»Pozdravljam te poteze hrvatske vlade i vidim u njima početak formiranja novog smjera u našoj politici; onoga kojima će Hrvatska odgovoriti na izazove svjetske krize«, kazao je Predsjednik, pokrovitelj tog skupa koji se od 12. do 14. studenoga u hotelu »Adriatic«.
Uz nekoliko stotina ekonomskih stručnjaka, u radu skupa sudjeluju predstavnici zakonodavne, sudbene i izvršne vlasti s ciljem analiziranja i dijagnosticiranja aktualnog stanja i davanja naznaka osnovnih smjernica ekonomske politike u idućem razdoblju.
Predsjednik je kazao kako se kriza sve više prelijeva u realni sektor te da se ništa drugo i nije moglo očekivati. Upozorio je kako krediti postaju sve skuplji te da se do njih sve teže dolazi. Mesić je kazao kako je to realnost i da se stoga ne smijemo ponašati kao da smo kolateralne žrtve svjetske krize, jer bi to značilo kako je dovoljno čekati da Europa i Amerika riješe svoje nevolje, pa će time automatski biti riješeni i naši problemi, jer neće, istaknuo je. Poručio je da sada treba čuvati stabilnost proizvodnje i izvoza, a iznad svega stabilnost radnih mjesta, jer bez toga nema ni plaća, ni mirovina ni života. Dodao je da izlaz nije u manjoj potrošnji, nego u drukčijoj potrošnji, što znači da treba prekinuti ulaganja u objekte koji se amortiziraju tek nakon niza godina, a umjesto toga oslobođeni novac ulagati u ono što daje brze efekte.
»To naravno treba raditi gospodarstvo. Ali nastupilo je vrijeme u kojem država mora pomagati gospodarstvu da opstane u uvjetima globalne krize. Da bi se to napravilo, potrebni su i novac, i programi i sistemske mjere. Hrvatska mora sačuvati svoju konkurentnost, održati svoj izvoz, ali i raditi na njegovu povećanju. Mora održati proizvodnju i radna mjesta, ali istodobno pokrenuti novi investicijski ciklus u suvremenu i profitabilnu proizvodnju i radna mjesta s visokom dodanom vrijednošću«, rekao je Mesić naglasivši da se pritom moraju zaštititi ugroženi slojevi stanovništva, te se moramo oduprijeti svakakvim »mudracima«, kvazireformatorima koji žele povećati namete zaposlenicima i umirovljenicima.
Predsjednik Mesić je poručio da, odgovarajući na izazove ove krize, trebamo promišljenu, jasnu i konkretnu nacionalnu strategiju, i to hitno. Smatra da novac treba zadržati u zemlji, ulagati u proizvodnju za izvoz, očuvati državnu imovinu i njegovati socijalnu politiku. Upravo to bi trebao biti temelj nove ekonomske i razvojne paradigme, odnosno hrvatskog New deala, dodao je Mesić.
Istaknuo je također kako se ništa od toga neće rješavati bez potresa, muka i patnji, ali i da bi svako odugovlačenje s pripremom i usvajanjem nacionalne strategije za borbu protiv krize bila teška i nepopravljiva pogreška. Ekonomistima je poručio kako od njih ne očekuje samo suhoparno iščitavanje referata, nego pravu raspravu, rezultate i predlaganje mjera za suprotstavljanje krizi. Podsjetio je i na upozorenje guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog da se svi moramo trgnuti.
Mesić je podsjetio da je i na prošlogodišnjem skupu ekonomista upozoravao na krizu koja slijedi. Smatra da Hrvatska svjetsku financijsku krizu nije dočekala posve nespremna, i to zahvaljujući HNB-u koji godinama vrlo ozbiljno shvaća svoj posao čuvanja stabilnosti našeg financijskog sustava.
Govoreći o Hrvatskoj u globalnim promjenama, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić kazao je da vanjskopolitički cilj mora biti povećanje funkcionalnosti države i smanjenje korupcije te priprema države za novi međunarodni ekonomski poredak. »Ako ne povećamo domaću proizvodnju za izvoz i ako se ne budu provodile navedene mjere, uz ove kredite preostaje nam samo moliti Očenaš«, poručio je Jurčić.
Komentirajući aktualno stanje hrvatskoga gospodarstva, čelnik HGK Nadan Vidošević kazao je da smo suočeni s pitanjem kako se restrukturirati i uspostaviti snažnu autoritarnu državu.
»Ne zalažemo se za ukidanje građanskih prava, ali treba postojati jasna struktura odlučivanja. Država mora upravljati procesima, a najvažniji su mir, sigurnost, aktivna politika i bolje pozicioniranje u regiji«, kazao je Vidošević naglašavajući važnost nafte, plina i struje, odnosno raspolaganja tlom i vodom.
Za razliku od prethodnih godina, predsjednik Mesić na ovogodišnjem skupu prvi put nije kritizirao Vladu, što su mnogi neslužbeno prokomentirali kako je to samo znak da su svi duboko svjesni krize koja slijedi pa nitko ne želi dolijevati ulje na vatru, pa ni Predsjednik.

Novac zarađen u Hrvatskoj mora se u njoj i investirati
Predsjednik Stjepan Mesić kazao je kako bi zbog krize strane banke u Hrvatskoj mogle doći na ideju zatvaranja svojih podružnica, što bi se odrazilo na gospodarstvo, te da Hrvatska ne smije dopustiti iznošenje profita koji je stvoren u našoj zemlji. U takvim prilikama, dodao je Predsjednik, imamo pravo tražiti da se bar privremeno sve ono što se u Hrvatskoj zaradi, ovdje i investira, to više što su u posljednjih desetak godina iz Hrvatske izneseni golemi profiti. Drugim riječima, novac zarađen u Hrvatskoj mora se koristiti za očuvanje i stvaranje radnih mjesta, i to upravo u Hrvatskoj.


Komentari članka

Vezani članci

‘S pogledom unaprijed, naš je fokus na širenju ponude na bankarske usluge i to po cijeloj Europi’

25.02.2020.

Tri najveća konkurenta Revoluta u Europi su njemački N26 te britanski Monzo i Starling. U Hrvatskoj mu je glavni konkurent Keks Pay od Erste banke, koji je objavio da ima više od 100.000 korisnika dok posljednji podaci za Revolut ukazuju da ima više od 50

Na jugu Dalmacije uskoro kreće gradnja superluksuznog resorta, vrijednog milijardu kuna, kakav još nije viđen u Hrvatskoj

21.02.2020.

Općina Župa dubrovačka prošli tjedan usvojila je Urbanistički plan uređenja Kupara I (UPU). Time je omogućen nastavak projekta obnove jednog od naših najvrednijih hotelskih kompleksa na jugu Dalmacije. Investitor, tvrtka Avenue ulaganja, najavljuje kako b

Veliko ulaganje međimurske tvrtke EKO Kotor uskoro će se višestruko isplatiti

17.02.2020.

Tov pilića povećat će pet puta prihod EKO Kotora, tvrtke koja se dosad bavila proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora energije. Otvara farmu uz potporu HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta

Veliki hotelijeri ostaju bez potpora za hotele s četiri zvjezdice

16.02.2020.

Prema Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o poticanju ulaganja veliki bi hotelijeri ubuduće na potpore mogli računati samo za hotele s pet zvjezdica, što bi moglo usporiti ulaganja u nove hotele. U predloženome Nacrtu sporne su i odredbe kojima se potpore mora

Brend Biovitalis nastaje u idealnim uvjetima novoga, suvremeno opremljenog pogona

07.02.2020.

Nepovratnim novcem koji je tvrtka Biovitalis dobila od HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta povećan je proizvodni kapacitet i otvorena su nova radna mjesta

Tag cloud

 1. 1973 članka imaju tag hrvatska
 2. 2006 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1276 članka imaju tag izvoz
 5. 863 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1021 članka imaju tag svijet
 7. 996 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 860 članka imaju tag investicije
 10. 936 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 874 članka imaju tag industrija
 14. 640 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 385 članka imaju tag poticaji
 20. 517 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 435 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 269 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 312 članka imaju tag osijek
 31. 381 članka imaju tag hnb
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 284 članka imaju tag opg
 39. 384 članka imaju tag BDP
 40. 341 članka imaju tag recesija