Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Svi 2019

Miodrag Šajatović: Djeca i unuci današnjih hrvatskih birača radit će za Kineze

Izvor: lider.media · Autor: Miodrag Šajatović  

Miodrag Šajatović: Djeca i unuci današnjih hrvatskih birača radit će za Kineze

Novo GEM istraživanje bilježi sve lošiju poduzetničku klimu. Naše društvo ne voli domaće poduzetnike. Ali s radošću prihvaća strane koji dolaze s, naivno se vjeruje, ‘vrećama novca’. U Kini poduzetnika ima za izvoz čak i u zemlje kao što je Hrvatska

U utorak je vrijedna i uporna profesorica Slavica Singer na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost predstavila rezultate novog istraživanja o poduzetništvu u Hrvatskoj. Zahvaljujući njoj i suradnicama (Nataša Šarlija, Sanja Pfeifer, Sunčica Oberman Peterka) još jednom je omogućeno da se u okviru međunarodnoga GEM istraživanja (Global Entrepreneurship Monitor) Hrvatska usporedi sa samom sobom, ali i s drugim zemljama.

Istraživanje je krajnje utemeljeno. Uzorak je 2000 odraslih stanovnika Hrvatske, plus 39 eksperata. Vijesti nisu dobre. U zadnjih deset godina Hrvatska je skliznula kad je riječ o poduzetničkom okviru. Prema vrijednosti indeksa NECI, ocjena za Hrvatsku je 3,83 (raspon je od 1 do 10). Prema tome smo na zadnjem mjestu od 18 zemalja EU koje su sudjelovale u GEM istraživanju poduzetničke okoline. Prosjek je 5,12, a najbolja poduzetnička okolina je u Nizozemskoj (6,51).
Profesorica Singer i njezine suradnice i ove su godine dale niz prijedloga kako da se poduzetnička klima unaprijedi. Jedan od prijedloga je i da mediji jače promoviraju pozitivne poduzetničke primjere. I kako to biva, dan poslije, u srijedu, u dnevnim novinama osvane naslov ‘Tko su uhićeni Karlovčani koje sumnjiče da su starcima otimali imovinu: Hvalili ih kao poduzetnike i inovatore, pohvatali ih kao bandu prevaranata’.

Sve lošiji status poduzetnika
Naravno, treba biti svjestan da poduzetnik postaje svaki pojedinac koji pokrene poslovanje. Pa kao što među političarima, sucima, liječnicima… postoje oni koji kvare imidž profesije, tako je i kod poduzetnika. Za stanje klime u kojoj se u Hrvatskoj otpočinje i razvija poduzetnički projekt, od prizemno kriminalnih igrača opasnije je opće stajalište o poduzetnicima i poduzetništvu. Čak i uspješni poduzetnici imaju nizak status u društvu. Dvije trećine ispitanika nema dobro mišljenje o njima. Društveni status poduzetnika kod nas je posljednjih godina, prema GEM istraživanju, sve lošiji. U 2018. pada broj onih koji smatraju da poduzetnici imaju visok društveni status, a u grupi zemalja EU raste! Ta se razlika, od 20 postotnih poena u 2017., povećala na 26 posto u 2018.

Rezultati istraživanja upućuju na zaključak da smo kao društvo, kad je poduzetnička aktivnost u pitanju, potpuno sluđeni. S jedne strane, odrasli ispitanici ne vide mnogo poduzetničkih prilika. Tu smo daleko ispod prosjeka. No istodobno su, prema iskazanim poduzetničkim namjerama, građani Hrvatske na prvom mjestu. Autorice to tumače stanjem u kojemu pojedinci ne osnivaju tvrtke zato što su uočili tržišnu priliku nego iz nužde.

Političari podilaze biračkom tijelu i ignoriraju temu poboljšanja poduzetničke klime što bi, kad bi se dogodilo, moglo dovesti do rasta većeg od tri posto. A onda bi se pitanje poput onoga o odlasku u mirovinu sa 65 ili 67 godina lakše moglo riješitiI dok smo prema većini pokazatelja zadnji ili predzadnji, prema jednom smo kriteriju godinama pozitivni šampioni. Zaposlenici u hrvatskim tvrtkama daleko su najpoduzetniji u razvoju novih proizvoda ili usluga ili pokretanju nove poslovne jedinice za poslodavca! U 2018. čak 9,6 posto zaposlenika imalo je poduzetničku aktivnost unutar poduzeća u kojem je radilo. Prosjek EU je 7,6 posto. I dalje je vrlo malo odraslih poduzeća, onih starijih od 36 mjeseci. Najčešći razlog izlaska iz poslovne aktivnosti je, logično, neprofitabilnost. Ali zabrinjava povećanje gašenja tvrtki zbog velikog poreznog opterećenja. Hrvatska ima i dalje vrlo malo rastućih poduzeća. Dosta se ulaže u nove tehnologije, ali, začudo, to ne rezultira očekivanim brojem novih proizvoda ili usluga.
Zaslijepljeni političari
Mnogo je dobrih prijedloga na kraju istraživanja. Od zalaganja za društveni konsenzus o ulozi i važnosti poduzetništva pa da ‘vladine politike budu u funkciji takvih očekivanja’, preko pojednostavnjivanja regulatornih okvira do povećanja kvalitete javne uprave.

Nažalost, slijede tri ciklusa političkih izbora. Političari, u strahu da neće maksimirati broj glasova, nastoje podilaziti biračkom tijelu. A ako dvije trećine birača nema dobro mišljenje o poduzetnicima, čemu riskirati. Ako već neće napadati poduzetnike, vladajući, ali i opozicijski političari, takvi kakvi jesu, ignorirat će temu poboljšanja poduzetničke klime koja bi, kad bi se dogodila, mogla dovesti do rasta većeg od tri posto. A onda bi se pitanje poput onoga o odlasku u mirovinu sa 65 ili 67 godina lakše moglo riješiti.

Rješenje ipak postoji i u takvim nepovoljnim okolnostima. Društvo ne voli domaće poduzetnike. Ali s radošću prihvaća strane koji dolaze s, naivno se vjeruje, ‘vrećama novca’. U Kini poduzetnika ima za izvoz čak i u zemlje kao što je Hrvatska. Pa ako već sadašnji ispitanici GEM istraživanja neće raditi za poduzetne Kineze, njihova djeca ili unuci hoće.


Komentari članka

Vezani članci

Ovaj hrvatski startup stare tvornice uvodi u 21. stoljeće

16.07.2019.

Trenutno zapošljavaju 20-ak ljudi, a kako se žele širiti, namjeravaju krenuti i u prikupljanje kapitala. Do sada su, kao što smo već spomenuli, uložili oko milijun kuna svog novca, no za udvostručenje broja zaposlenih koje je u planu, trebat će i investit

Kalendari i čestitke s austrijskim motivima nastaju u Slavoniji

08.07.2019.

Zoran Bašić u Trnjanima u prvoj hrvatskoj tvornici za magnet suvenire izvozi u Beč.

LAKŠE JE UZ POGURANAC! POGLEDAJTE KOJI SU VAM SVE POTICAJI DOSTUPNI I ISKORISTITE IH

08.07.2019.

Cilj programa je kreditiranje mikro i malih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Dobivenim sredstvima mogu se otvarati obrti i osnivati trgovačka društava, modernizirati i proširivati postojeće poslovanje, provoditi mjere samoza

Dva prijatelja iz Zagreba razvijaju proizvode za najveće svjetske tvrtke

07.07.2019.

Naš put nije tipični startup put zato što nismo krenuli u poduzetništvo s jasnom namjerom dizanja tvrtke već je to bio hobi koji se s vremenom transformirao u uspješnu priču. Rast je bio organski te smo se na otvaranje vlastite tvrtke odlučili tek kada je

Hrvatska firma radi aplikacije za neke od najvećih svjetskih kompanija

07.07.2019.

Postoji cijeli niz primjera korištenja proširene stvarnost. Na primjer, kozmetička industrija ulaže u to jer budućnost prodaje vide putem interneta, pa su im potrebne aplikacije za testiranje make-upa. Ili recimo trgovine namještaja, kojima je zgodno da k

Tag cloud

 1. 1922 članka imaju tag hrvatska
 2. 1946 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 962 članka imaju tag trgovina
 8. 954 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 680 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 962 članka imaju tag EU
 12. 897 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 581 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 424 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija