Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Lis 2014

Mogu li poduzetnici dobiti zatezne kamate od Porezne uprave?

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Katarina Pavlović  

Mogu li poduzetnici dobiti zatezne kamate od Porezne uprave?

Iako je većina poduzetnika upoznata s time da imaju zakonsko pravo od Porezne uprave potraživati isplatu zateznih kamata za zakašnjeli povrat poreza, većina tu mogućnost ne koristi jer poreznici te zahtjeve najčešće ignoriraju ili odbijaju.

Već dugi niz godina jednu od glavnih kočnica razvoja zdravog poduzetništva u Republici Hrvatskoj predstavlja nemogućnost naplate potraživanja.

Poduzetnici se godinama muče s naplatom potraživanja za uredno obavljene usluge i dobra isporučena poslovnim partnerima, državnim institucijama, fizičkim osobama i drugima. U praksi, tako često možemo vidjeti da se jednako ponašaju oni dužnici koji mogu podmiriti svoje obveze prema vjerovnicima kao i oni koji to ne mogu. U uvjetima smanjene likvidnosti, kao i već duboko ukorijenjenje poslovne prakse neplaćanja bez obzira na razloge, poduzetnici pokušavaju naplatiti svoja potraživanja na razne načine, šaljući opomene, tražeći kompenzacije ili cesije, kroz ovršne postupke, tužbe, predstečajne nagodbe i sl.

Besplatno kreditiranje
Međutim, kada se radi o pravu poduzetnika na namirenje svojih potraživanja za preplaćene poreze prema Ministarstvu financija, Poreznoj upravi koja imaju na temelju podnesenih zahtjeva za povrata preplaćenog PDV-a (pretporeza) odnosno mjesečnih ili godišnjih prijava poreza na dodanu vrijednost, ili po nekoj drugoj osnovi, tu se s druge strane razvila praksa, da se "podrazumijeva" da Porezna uprava prekorači zakonski propisane rokove za povrat poreza poduzetnicima te da se na taj način besplatno kreditira jedno vrijeme od strane poduzetnika.

Neće u sporove
Iako je većina poduzetnika upoznata s činjenicom da imaju zakonsko pravo od Porezne uprave potraživati isplatu zateznih kamata za zakašnjeli povrat poreza, većina tu zakonsku mogućnost ne koristi. Razlog zašto poduzetnici ne koriste danu zakonsku mogućnost traženja zateznih kamata od Porezne uprave je najčešće taj, što je poslovna praksa pokazala da Porezna uprava u pravilu ignorira ili odbija zahtjeve za isplatu zateznih kamata poduzetnicima u slučajevima prekoračenja zakonskih rokova za povrat poreza te većina poduzetnika, vođena tim iskustvom, niti ne razmišlja o tome da ulazi u sporove s Poreznom upravom i da na taj način utjeruje pravdu i ostvaruje svoja zakonom zajamčena prava.

Uobičajeno je da kada poduzetnici traže veće iznose preplaćenog poreza na dodanu vrijednost da Porezna uprava pokrene postupak poreznog nadzora kako bi utvrdila da su ispunjeni svi propisani uvjeti za povrat tog poreza. Takvi nadzori u pravilu traju po nekoliko mjeseci, ali mogu trajati i duže. U tom periodu dok traje porezni nadzor Porezna uprava "zadržava" porez kod sebe te vrši povrat u pravilu tek po završetku nadzora. Također, kada se ne pokrene službeni porezni nadzor, Porezna uprava u pravilu vraća preplaćeni porez nakon propisanih rokova za povrat. Međutim, takav način postupanja Porezne uprave nema zakonsko uporište te svako zadržavanje sredstava poreznog obveznika nakon propisanog roka predstavlja kršenje propisa, što poduzetniku daje pravo podnošenja pisanog zahtjeva Poreznoj upravi za isplatu zateznih kamata za razdoblje od kada je nastao zakonski uvjet za povrat do dana izvršenja povrata.

Prema Zakonu o PDV-u ako porezni obveznik zahtijeva povrat preplaćenog PDV-a, Porezna uprava obvezna je izvršiti povrat u roku od 30 dana od dana predaje prijave PDV-a temeljem koje se traži povrat preplaćenog poreza odnosno od dana predaje zahtjeva za povrat, a najkasnije u roku od 90 dana od dana pokretanja poreznog nadzora. Dakle, ukoliko podnesete zahtjev za povrat pretplaćenog PDV-a te ako Porezna uprava ne pokrene porezni nadzor, Porezna uprava je dužna vratiti preplaćena sredstva u roku 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za povrat. Ukoliko Porezna uprava pokrene porezni nadzor, povrat mora izvršiti najkasnije u roku od 90 dana od dana pokretanja poreznog nadzora, i onda kada taj nadzor traje i dulje od 3 mjeseca.

Rokovi plaćanja
Od tog dana kada je bio krajnji rok za povrat preplaćenog poreza, a Porezna uprava povrat nije izvršila, poduzetnik ima pravo potraživati zatezne kamate za zakašnjelu isplatu. To pravo je poduzetniku zajamčeno Općim poreznim zakonom, koji propisuje da porezni obveznik ili osoba koja je preplatila porez ili od koje je bez pravne osnove porez naplaćen, ima pravo na povrat preplaćenog poreza ili poreza plaćenog bez pravne osnove te na kamate na porez koji je plaćen bez pravne osnove. Porezni obveznik ima navedena prava od dana kada je porezno tijelo primilo od poreznog obveznika ili druge osobe iznos preplaćenog poreza ili poreza plaćenog bez pravne osnove.

Prema Općem poreznom zakonu, na plaćene poreze bez pravne osnove kamate se obračunavaju počevši s 15-im danom od dana primitka zahtjeva za povrat, ako posebnim propisom nije uređeno drugačije. Ako je povodom pokrenutog upravnog spora u pravomoćno dovršenom postupku poništeno, izmijenjeno ili ukinuto rješenje ili drugi akt o zaduženju na temelju kojeg je plaćen porez, tada obračun kamata počinje teći od dana uplate poreza. Iznimno, povrat se neće izvršiti ako je porezno tijelo prethodno utvrdilo da porezni obveznik ima dospjelih, a neplaćenih poreza koje naplaćuje porezno tijelo. Bitno je da se poduzetnici odnosno porezni obveznici upoznaju sa svim svojim zakonskim pravima.

Dostižna pravda
Da se trud i ustrajnost isplate odnosno da je pravda ipak dostižna pokazala je nedavna presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u joj je odlučeno u korist tužitelja odnosno poduzetnika koji je pokrenuo upravni spor protiv Ministarstva financija, Porezne uprave, upravo u predmetu naplate zateznih kamata na potraživanja preplaćenog poreza na dodanu vrijednost na koji je poduzetnik imao pravo, a koji je Porezna uprava nezakonski odbijala vratiti kroz nekoliko godina. Dakle, svojim djelovanjem poduzetnici ipak mogu promijeniti razvijenu praksu neplaćanja zateznih kamata na povrate preplaćenih poreza i poreza plaćenih bez pravne osnove, koji se poduzetnicima ne izvršavaju u zakonski propisanim rokovima.


Komentari članka

Vezani članci

Država pokriva minimalac, poslodavac ostatak. Treba li uplaćivati cijeli bruto? NE!

13.05.2020.

Nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila gospodarstvo, a država 'uletila' poduzetnicima s prijeko potrebnom pomoći, otvorila su se nova pitanja i problemi. Naime, država 'pokriva' plaće do iznosa 4000 kuna, a poslodavac razliku do punog iznosa. No,

Vlada odlučila o rebalansu proračuna, minus između 23 i 25 milijardi kuna

08.05.2020.

Vlada je na sjednici odlučila o rebalansu proračuna zbog velikog smanjenja prihoda izazvanog krizom. Ušteda ima u svim resorima, a rashodna strana ostala je ista, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Uvođenje eura: Hrvatska spremna za iduću fazu

08.05.2020.

Sljedeći koraci su slanje pisma obavijesti o provedbi reformskih mjera. Pismo će obuhvatiti i zahtjev za formalnu ocjenu provedbe tih mjera od strane euroskupine. Slijedit će formalna predaja zahtjeva za ulazak u ERM2 a potom i odluka o ulasku u ERM2 - re

Zašto direktori koji ne rade puno radno vrijeme moraju plaćati doprinose kao da rade?

22.04.2020.

Ta mjera najviše pogađa poduzetnike početnike, a Hrvatsku na globalnoj listi konkurentnosti stavlja iza Armenije i Azerbejdžana, pokazuje analiza koju je za Lipin Barometar konkurentnosti izradila Dagmar Radin.

HUP traži hitno ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta i analizu njihove opravdanosti

21.04.2020.

Taj je zahtjev unatrag zadnjih 20-ak godina postavljen pred niz hrvatskih vlada, ali nekoliko dosadašnjih najava i inicijativa za njihovu analizu i smanjivanje nije dalo vidljivih rezultata.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija