Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Velj 2023

Moramo li se bojati „umjetne inteligencije“?

Izvor: www.dw.com · Autor: Katharina Wilhelm | Anđelko Šubić  

Moramo li se bojati „umjetne inteligencije“?

Informatički gigant Microsoft i OpenAI sa Samom Altmanom se upustio u velike planove razvoja umjetne inteligencije. Što je to? I tko je Sam Altman?

Kad pitate informatičare što je umjetna inteligencija, možda ćete čuti stari primjer: pretpostavimo da računalo stavite u kuhinju da kuha. Povrće ili meso postaje mekše što se duže kuha. No postoji iznimka koju svi mi odlično poznajemo, ali gdje će računalo morati napregnuti sve svoje tranzistore da je uopće prihvati: jaje kuhanjem postaje tvrdo.

Prvi korak UI jest baratanje golemim količinama statističkih informacija – skoro sve živežne namirnice će postati mekše kuhanjem. Ali za jaje nije tek „statistički minimalna vjerojatnost“ da će kuhanjem postati tvrdo, nego termički proces u molekulama bjelančevina koje računalu također treba „utuviti u čip“. Tek tada će računalo „znati“ da će i palačinke pečenjem postati tvrde, ali sve to (čovjeku) zvuči mnogo jednostavnije nego kad to treba i napisati u računalnom kodu. Jer treba povezati različite baze podataka i stvoriti logičnu cjelinu.

„Ma znam ja Vas!"

Kod „statističke vjerojatnosti“, umjetna inteligencija je već odavno prisutna: na temelju dosadašnjeg ili sličnog ponašanja će internetske trgovine ponuditi proizvod koji bi „vas mogao zanimati“, tražilice – a tu je onda i Microsoft zainteresiran sa svojom tražilicom Bing – će naslutiti što tražite i najprije vam to ponuditi. I tu će analizirati što ste do tada tražili, koje ste internetske adrese inače posjećivali, gdje se nalazite, kamo se inače i fizički krećete po podacima vašeg mobitela... Da sad i ne spominjemo kamere za nadzor postavljene po gradovima.

„Zastrašujuće“ možda jest mnoštvo osobnih i čak intimnih podataka kojim se tako u svakom slučaju želi baratati, ali umjetna inteligencija je jednostavno neophodna za mnoge zadaće koje bi se željelo prepustiti računalima. Već kod autonomne vožnje će svaki iskusan vozač uglavnom znati ako neki pješak ima namjeru prijeći cestu, ali će „automatski“ ignorirati stotine pješaka za koje to ne izgleda. Računalo će dakle trebati previše dugo vremena analizirati baš svaku moguću prijetnju – drugim riječima, čak i uz vrlo brzo računalo će autonomno vozilo u najboljem slučaju voziti jako, jako sporo.

Jedino rješenje je umjetnom inteligencijom „objasniti“ računalu na što prije svega treba obraćati pozornost. Dakle opet stvoriti „pametne“ veze među statističkim vjerojatnostima koje nisu same po sebi očigledne.

Isto tako, takva umjetna inteligencija će možda doći do zaključaka s kojima se možda neće znati, što uopće početi: kupuju li osobe u plavoj košulji radije kruške ili jabuke? Kojom nogom prvo krenu koračati plavuše, a kojom crnke? Utvrđivanje takvih pravilnosti kojih niti sami nismo svjesni u svakom slučaju može zvučati izuzetno neugodno.

Portal ChatGPT koji je razvijen u OpenAI jest proizvod koji mnogima zvuči jezovito: na temelju nebrojenih baza podataka je on u stanju napisati odgovor na gotovo svako pitanje. I to u formi koja će izgledati barem podjednako razumna koliko i tekst koji je napisao netko barem sa završenom gimnazijom – što pak govori i o današnjoj razini pismenosti uopće.

Tko je Samuel Altman?

37-godišnji šef tvrtke OpenAI je već s 8 godina napisao prvi program za računalo i zanimalo ga je i što je to i kako nastaju te šarene slike iza ekrana računala. On potječe s američkog Srednjeg zapada, St. Louisa u saveznoj državi Missouri i u toj konzervativnoj sredini mu nije bilo lako kad je u pubertetu shvatio da je „drugačiji“. Negdje sa šesnaest godina je priznao svoju homoseksualnost što ga je još više vezalo uz virtualni svijet računala.

Svojom nadarenošću je dospio na ugledno sveučilište Stanford gdje je – naravno, studirao informatiku. Ali i kao više drugih budućih informatičkih mogula, prekinuo je studij kako bi imao vremena stvarati svoju aplikaciju Loopt. 2014. je Altman postao predsjednikom Y-Combinator, legendarnog centra za start-upove u Silicon Valleyju i već tada je zarađivao ozbiljne iznose. Svoj je vlastiti novac ulagao "u tvrtke koje su me zanimale. O tome sam razmišljao kad sam išao na duge šetnje“, izjavio je na jednoj manifestaciji. 2015. je uz mnoge druge, danas poznate ličnosti Silicon Valleyja kao što su Elon Musk i Peter Thiel iz PayPala osnovao OpenAI, „otvorena umjetna inteligencija“ jer je isprva, slično kao Linux i čitav koncept razvoja bio otvoren i besplatan.

Nužna spona s informatičkim gigantom

„Željeli smo prednosti umjetne inteligencije učiniti dostupnim što je više moguće široj publici“, vjerovao je Altman. No to je velik zalogaj koji traži goleme resurse, ali i koji je itekako zanimao i veoma komercijalne informatičke divove. Suradnja je tako počela gotovo sama od sebe: „OpenAI i Microsoft sad surađuju već više od tri godine. S našim partnerom smo stvorili umjetnu inteligenciju koja je sigurna i koja će se pozitivno odraziti na društvo.“

Hoće li? Vlada već uzbuna među nastavnicima na školama i sveučilištima jer je gotovo nemoguće otkriti je li neki školski ili seminarski rad napisao čovjek – ili ChatGPT. Altman doduše razumije problem, ali i odgovara: „Mi smo u jednom novom svijetu i u njemu će postojati tekstovi koji se automatski stvaraju – i tome se moramo prilagoditi.“

On se ne smatra pozvanim razmišljati, što nam donosi taj „vrli novi svijet“, ali trend izgleda nezaustavljiv: još od pojave kalkulatora gotovo više nitko niti ne pomišlja „u glavi“ računati i najjednostavnije matematičke operacije, zašto uopće učiti i pamtiti podatke kad izgledaju u svakom trenutku dostupni preko interneta. „Svaka tehnološka revolucija je eliminirala čitav niz radnih mjesta, ali će na drugoj strani stvoriti neka druga“, misli Altman.

Kako će izgledati naš svijet?

„Za 10 godina mislim da ćemo imati chatbotove koji će raditi i za stručnjake u svakom željenom području. Na primjer, reći ću kako želim stvoriti kratki animirani film koji će izgledati tako i tako. Umjetna inteligencija će rješavati zadaće koje se često ponavljaju i koje su dijelom kreativne, a to će mnogo toga promijeniti“, smatra osnivač OpenAI-ja.

Koje i kakve će biti te promjene i gdje će još ostati prostora zaposliti i nekog čovjeka – to će nam reći budućnost. Ali Altman ne vjeruje da će, kao u Odiseji u svemiru Arthura Clarka računalo jednog dana „otkriti“ kako je upravo čovjek prepreka u ispunjavanju zadaće i krenuti u njegovo uništavanje: „Neće se dogoditi da će se UI odjednom probuditi i odlučiti da bude zlo. A to je super-zlo“, misli Altman.

Jer zlo i zločin su na koncu ljudska domena – sa ili bez pomoći računala.


Komentari članka

Vezani članci

Goran Grdović (ZuBee): Osmislili smo platformu koja omogućuje poslodavcima plaćanje stomatoloških usluga zaposlenicima

27.09.2023.

Platforma funkcionira tako da​ poslodavac bira između tri paketa usluga u ponudi. Svaki paket ima točan iznos koji radnik ili članovi njegove uže obitelji mogu besplatno trošiti u godinu dana na bilo koje stomatološke usluge, a nakon što se taj iznos potr

Bosch Hrvatska ponovno bilježi zdravi rast, usprkos globalnim izazovima u gospodarstvu

24.09.2023.

Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologije i usluga, završio je fiskalnu 2022. godinu s konsolidiranom prodajom od 83,4 milijuna eura u Hrvatskoj, bilježeći time snažan rast od oko 13 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Šef Studenca i Pan-Peka: Kompanije koje imamo u vlasništvu ubrzo će objaviti nove akvizicije

22.09.2023.

Studenac s oko 1.200 dućana ima najveću maloprodajnu mrežu u Hrvatskoj, pri čemu je u Hrvatskoj preuzeo niz lokalnih trgovačkih lanaca, a na pitanje razmatra li se prodaja Studenca i Pan Peka, Kedzia je rekao da se poslovni koncept fonda temelji na kupnji

Nema recepcije, prikuplja kišnicu... Saznali smo sve o novom 'automatik hotelu' koji se otvara u Osijeku

12.09.2023.

Prvi automatizirani hotel u Hrvatskoj 'niknut' će u Osijeku. Projekt je vrijedan osam milijuna eura bez PDV-a, a u njega je 'zagrizla' osječka tvrtka Cras. Vrata objekta trebala bi biti otvorena prvim gostima početkom 2025. godine

Investiranje u umjetnu inteligenciju tvrtkama donijelo već niz prednosti

07.09.2023.

PwC je na 12. godišnjem Međunarodnom računovodstvenom forumu i dodjeli nagrada održanom u Londonu 29. lipnja osvojio nagradu "Digitalna inovacija godine" za 2023. za svoj globalni paket usluga potpomognutih umjetnom inteligencijom (UI), kao podrška svojim

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor