Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Lip 2020

Na samo jednom hektaru Anka Štabić uzgaja 55 različitih sorti graha

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Sanja Rapaić  

Na samo jednom hektaru Anka Štabić uzgaja 55 različitih sorti graha

Priča Anke Štabić s uzgojem graha započela je prije 15-ak godina, kada je na OPG-u svoje svekrve, posadila prve tri vrste. Iako je za mnoge svaki grah isti, za nju je baš svaki, na svoj način, poseban. Sorte se, kaže, razlikuju već u samom postupku sadnje, zahtijevaju različitu njegu i tretman te sazrijevaju u različito vrijeme.

“Svaka sorta graha ima svoj okus, miris i boju, pa se od raznih sorti graha može napraviti čitav niz različitih jela, od onih klasičnih, preko salata, pa do kolača, od graha pravim čak I štrukle”, kaže Anka Štabić.

Mnoge poljoprivredne poslove naučila je još u djetinjstvu, no odluku da se počne baviti poljoprivredom kao izvorom prihoda, donijela je, kaže, kada je njen suprug, prije 15 godina, ostao bez posla.

Od graha se može spravljati doslovno sve
“Krenula sam s povrtlarstvom, sadeći razne kulture. Proizvode sam počela prodavati na tržnici, te sam tako, spontano, počela i pratiti što se na tržištu traži i čega nedostaje, u želji da pronađem neki svoj smjer i odlučim što bi, od poljoprivrednih proizvoda, bilo najpametnije proizvoditi. Primijetila sam da u ponudi, na tržnici, nema baš mnogo graha, pa sam se odlučila okušati u proizvodnji upravo te namirnice. Uz druge kulture, zasadila sam prve tri stare sorte graha.

Na moje zadovoljstvo, potražnja, upravo za tim sortama, počela je rasti. Krenula sam, stoga, u potragu i razmjenu sjemenja s drugim proizvođačima graha, a kako sam širila svoju ponudu, rasla je i potražnja mojih kupaca te su osim trešnjevca i putrića, počeli tražiti i grah za salate i druge namjene”, kaže Anka.

Od graha se, kako ističe, zahvaljujući bogatstvu okusa i boja, može spravljati doslovno sve, od predjela, preko glavnog jela i priloga, pa do deserta.

Na OPG-u, kojeg je prije pet godina naslijedila od svoje svekrve, Anka se danas bavi proizvodnjom višesortnog graha, a do sada je prikupila čak 55 različitih sorti.

“Posao je vrlo zahtjevan, no kada voliš ono što radiš, ništa nije teško i nema odustajanja. Sa sadnjom graha započinjem 15. travnja i ona traje sve do početka srpnja. Grah sadim u fazama, svaki tjedan - kada jedan iziđe, sadim drugi. Sadnja traje 3 mjeseca, nakon čega slijedi berba koja također traje 3 mjeseca, dok se ostatak godine obavlja sortiranje i pribiranje graha”, pojašnjava Anka

Od 40 kg sjemena dobije oko 400 kg graha
Na površini od jednog hektara, od 40 kilograma sjemena, godišnje proizvede od 300 do 400 kg graha.

“Postoje različite sorte graha - rani, kasni, visoki, niski, srednje rani, srednje kasni, teži, laganiji, grah za dijabetičare… Imam 12 sorti mahuna, čak 80 posto na mom gospodarstvu čine stare sorte, a samo 20 posto nove. Najvrednije su mi, ipak, tri sorte koje imaju svoju povijest i svoju priču. Njih sam, naime, naslijedila od svoje prasvekrve, koja je umrla prije 30 godina, a ona ih je naslijedila od svoje bake. Upravo ta zrna graha imaju svoju dugu priču, jer se sjeme tih sorti prenosilo desetljećima, s koljena na koljeno”, kaže Anka.

Željela bih da se ovo malo blago sačuva za buduće naraštaje
U poslu koji radi doista uživa i smatra ga iznimno zanimljivim, no ono što joj teško pada je, kaže, to što nema nasljednika za posao koji je započela i razvila. Ova vrijedna kolekcionarka, koja je godinama prikupljala sjeme starih sorti graha, boji se, kaže, što će biti s njenim malim blagom, jednoga dana, kada se ona više ne bude mogla baviti poljoprivredom.

“Iako imam dva sina, oni nisu zainteresirani za ovu proizvodnju jer je teška, a nije baš unosna. Supruga zdravlje ne služi dobro, a ja ću, eto, nastaviti raditi sve dok budem mogla. Bojim se i pomisliti što će biti sa svim tim sortama koje sam godinama prikupljala i čuvala, kada više ne budem mogla raditi, jer sve te biljke su meni kao članovi obitelji. Željela bih da se ovo malo blago koje sam prikupila, negdje pohrani i sačuva za neke buduće naraštaje”, poručuje Anka, koja je svojim zrnima graha napisala I stihove:

“Mi tu ponosno stojimo, nikoga se ne bojimo, što će nam reći, hoće li nas kuhati ili peći. Mi smo hrana vaša sačuvajte nas za pokoljenja vaša. Ako nam ne možete zapamtiti sva ta imena, onda nas bar ostavite za sjemena. Svi smo mi iz sjemena, pa zato imamo svoja imena. Kada izgubimo sva ta sjemena, tada nemamo ni svoga imena”, poručuje ova vrijedna sakupljačica, u čijoj riznici je pohranjeno pravo malo blago od 55 sorti graha.

Sve što mi treba je špaga, lagana motika i dobra volja
“Sve sadim ručno, ručno okopavam, ručno berem, ne mogu koristiti neko pomagalo, budući da se različite sorte graha različito i beru. Moji sinovi između redova frezaju, a ja između biljaka okopavam i to je sva mudrolija. Poticaj na obradivo dobivam uredno, svake godine, uz prijavu, a za sredstva iz EU fondova se nisam prijavljivala. Ulaganja nisu velika. Sve što meni treba je 100 metara špage, da mi redovi budu ravni, dobra i lagana motika te dobra volja i ljubav prema ovom poslu”, kaže skromna Anka.


Komentari članka

Vezani članci

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

06.07.2020.

Puževi su tražena delicija diljem svijeta, a to je prepoznao Kosta Kačev, mladi inženjer građevine iz Bugarske. Na svojoj farmi uzgaja ih oko 250.000, a otkrio je kolika su ondje početna ulaganja i kakvi su mu planovi.

Jurkovići uzgajaju rajčice u kokosovim jastucima - očekuju do 20 etaža plodova

06.07.2020.

Petar i Mirko Jurković iz Pomera kod Pule vrlo su brzo uvidjeli mnoge prednosti ovog načina uzgoja, rast biljaka je mnogo brži, prije ulaze u rodnost, a prinos je veći. Kako je sve počelo i odakle su dobili ideju, otkrili su za Agroklub.

Domaći povrćari na koljenima, uvoz i u korona krizi rastao za 11%

06.07.2020.

U Hrvatsku je u prva tri mjeseca ove godine uvezeno 56.072 tona povrća u vrijednosti od čak 46,37 milijuna eura i ostvarili smo minus u vanjskotrgovinskoj razmjeni od čak 41,28 milijuna eura, predstavili su alarmantne podatke o uvozu čelnici HPK.

Domaći proizvodi maslinarke s Hvara prepoznati i u svijetu

30.06.2020.

Hvarska maslinova ulja Eve Marije Čurin postigla su zlatne rezultate na međunarodnom natjecanju maslinara u New Yorku. No, tu ne staje s priznanjima - njezini vrhunski proizvodi nižu uspjeh za uspjehom.

Problem ličkog mlijeka

29.06.2020.

Gotovo dvije stotine malih i srednjih ličkih OPG-ovaca malo će odahnuti nakon što su ličko-senjska županija i neke njezine općine i gradovi odlučili ove i iduće godine subvencionirati prijevoz otkupa mlijeka. Tako se želi spasiti proizvodnja gotovo tri i

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2075 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 721 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 696 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 312 članka imaju tag opg
 34. 334 članka imaju tag agrokor
 35. 239 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici