Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Ruj 2019

Najveća obnova Tvrđe u posljednjih sto godina

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Tomislav Prusina  

Najveća obnova Tvrđe u posljednjih sto godina

Do kraja godine, bude li u roku okončan odabir izvođača radova i budu li to, naravno, dopustili vremenski uvjeti, trebala bi početi obnova osječke Tvrđe, koja u tom opsegu nije obnavljana sigurno puno stoljeće, ako ne i mnogo duže. Naime, podataka o takvim radovima nema, a posljednji koji su obavljani bili su 1975., kada je obnovljena cestovna mreža i popločene javne površine. Međutim, njima nije prethodila obnova infrastrukture. Ni tada se nije išlo s dubinskim uređenjem i kakvo je stvarno stanje infrastrukture, postavljane i u vrijeme Austro-Ugarske, ni stručnjaci ne mogu procijeniti. Stoga se o stvarnom stanju ispod kamenih kocki može samo nagađati. Dovoljno je reći da je osječka Tvrđa još od svojih početaka u 18. stoljeću funkcionirala kao urbana sredina s izgrađenom infrastrukturom. Imala je cestovnu mrežu, uređene pločnike, trgove, terase s vodovodnom i kanalizacijskom mrežom, a poslije i s plinskom instalacijom za javnu rasvjetu, elektromrežom i telefonskom instalacijom.

Grad plaća 25 milijuna kuna

Danas Tvrđa skladno povezuje baroknu urbanu jezgru i vojnu utvrdu, kao najvažnija kulturna i turistička značajka s iznimnim potencijalom za utjecaj na gospodarstvo ne samo grada nego i Osječko-baranjske županije te šire regije.

Ovim projektom, službenog naziva Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe KK.06.2.2.04.0002, za koji je početkom veljače ove godine potpisan ugovor vrijedan 90 milijuna kuna, od čega je 64,5 milijuna kuna nepovratno iz europskih fondova, rekonstrukcijom i dogradnjom dotrajale i neadekvatne infrastrukture osječku se Tvrđu namjerava revitalizirati. Rekonstrukcija i dogradnja obuhvaćaju sanitarnu i oborinsku kanalizaciju, distribucijsku telekomunikacijsku kanalizaciju (DTK) i elektroenergetsku kabelsku kanalizaciju (EEK) te obnovu ulica i pješačkih površina, čime će se stvoriti uvjeti nužni za revitalizaciju Tvrđe kao poslovnog, stambenog i javnog područja.

Za pripremu i provedbu projekta obnove brownfield lokacija, financiranog europskim novcem u okviru programa Integriranih teritorijalnih ulaganja, najzaslužniji je Upravni odjel za programe Europske unije, uz podršku stručnih službi Grada Osijeka.

Ovo je strateški projekt Grada Osijeka zato što je riječ o nužnim ulaganjima kao osnovom za nove gospodarske aktivnosti, investicije i stvaranje preduvjeta za pozicioniranje Tvrđe i Osijeka kao turističkog središta Hrvatske. Razmatranjem projekata do najsitnijih detalja pokušavamo predvidjeti i dugoročno planirati provedbu i cijeli životni vijek samog projekta, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević.

Koliko je projekt sveobuhvatan i složen, najbolje pokazuju podatci u brojkama. Na njegovu kraju, predviđenom za 46 mjeseci, od početka radova bilo bi obnovljeno minimalno 30 tisuća četvornih metara ulica, pješačkih površina i trgova, gotovo tri kilometra sanitarne i oborinske kanalizacije, četiri kilometra energetski učinkovite javne rasvjete te izgrađena nova DTK i EKK minimalne duljine 6,5 kilometara.
Plan izvođenja

Voditeljica projekta Sanja Scitovski navodi pak da je temelj svega obnova kanalizacije.

- Kanalizacija se sastoji od dva slijeva, istočnog i zapadnog, koji se spajaju na sjeverni kolektor, novi, uz Dravu. Do sada je cijela Tvrđa bila spajana na južni kolektor, uz Ulicu Europske avenije. Nakon toga ide distributivna telekomunikacijska kabelska kanalizacija i elektroenergetska kabelska kanalizacija, to je ono što mi radimo. Vodovod će raditi novi vodovodni vod, kojia će sam i financirati, a HEP će raditi svoj projekt toplovoda i elektrodistribucije. Ide potpuno novo popločenje Tvrđe, koje će se raditi prema konzervatorskim uvjetima, s obzirom na to da je Tvrđa zaštićena kulturna cjelina. Postavljat će se opet granitne kocke, no ovaj put nešto drukčijih dimenzija. Na glavne ulice postavljat će se kocke nešto većih dimenzija nego što su ove postojeće, a u sporedne ulice bit će postavljene kocke dimenzija sličnih ovima sada, 10 x 10, s tim što će se zbog nove kanalizacije slijev postavljati po središnjoj osi ceste, a ne kao do sada po rubnim dijelovima ceste. Na taj ćemo način zaštititi zgrade od vlage, što je bio jedan od velikih problema stanovnika ovog dijela grada. Radit ćemo i potpuno novu rasvjetu - opisuje voditeljica Scitovski predviđene radove.

Kako će to izgledati u stvarnosti, znat će se tek onoga trena kada se u radove i krene. No ono što će zanimati sve one koji u Tvrđi žive ili rade jest podatak da će tijekom radova sve instalacije biti u funkciji. Osiguravanje toga uvjeta bit će i jedan od preduvjeta za sklapanje ugovora s izvođačima.

- Prije sklapanja ugovora s izvođačima radova napravit ćemo program kojim će se definirati plan izvođenja samih radova i tek ćemo onda znati s kojeg dijela će oni početi - kaže Sanja Scitovski.

Stručni suradnik na projektu Krunoslav Plećaš kaže kako pod Tvrđom postoji dio starih vodova koji nisu u funkciji, no zbog nekih razloga nikada nisu vađeni.

- S obzirom na to da sve mora funkcionirati kao da se radovi i ne izvode, znači, svi vodovi moraju biti u funkciji dok se novi ne postave. Tek onda će se obaviti prespajanje na nove vodove i praktički neće biti mogućnosti vaditi stare. Ono što se bude moglo, sigurno će se vaditi - dodaje Plećaš.
Trula infrastruktura

Nije samo tehnička priprema bitna za uspjeh projekta, jednako je važan način na koji će sve to biti preneseno onima koji će morati hodati po prašini, preskakati rupe ili se provlačiti između ograda, onima kojima će bučna mehanizacija raditi pod prozorima ili dovesti u pitanje opstanak posla. To su vlasnici hotela, restorana i kafića u Tvrđi, to su učenici i svi drugi na bilo koji način vezani uz Tvrđu. S njima se razgovara, objašnjava im se kako je namjera da Tvrđa i u vrijeme radova funkcionira normalno, kako postoji e-mail adresa na koju će moći slati upite vezane uz bilo koji problem ili preko koje će biti o svemu informirani.

- Sada infrastruktura puca po šavovima jer godinama nije obnavljana, a mnogo je gospodarskih subjekata došlo u Tvrđu raditi, od kafića, hotela... Postoji velik interes privatnog sektora, no ne možemo ni očekivati neke investicije na tako truloj infrastrukturi. Ovako se konačno priznaje vrijednost Tvrđe i značenje i daje joj se šansa da se i gospodarski razvija. Uz puno razgovora i normalnu atmosferu, idemo na poboljšanje uvjeta života - zaključuje Scitovski te poručuje: Svi smo posve u tom velikom projektu, živimo s njim i jedva čekamo da počne.

UGOSTITELJI SE BOJE PROBIJANJA ROKOVA
Oni koji će na vlastitoj koži izravno osjetiti posljedice najavljenih radova traže samo da se poštuju najavljeni rokovi.

Podržavam svako ulaganje u modernu infrastrukturu. Nadam se samo da će se sve dobro koordinirati i da neće doći do nepredviđenog produženja radova i probijanja rokova – kaže Damir Batinić, vlasnik prvog osječkog boutiqe hotela Tvrđa.

Vlasnica hotela Maximilian Jasmina Krkić Poznić tvrdi da se razgovaralo s predstavnicima Grada te da im je rečeno kako će se određivanjem izvođača radova znati i plan njihove dinamike.

- Naš posao i egzistencija ovise o tim planovima i jako nam je važno da se drži predviđenih rokova. Gosti sigurno neće hodati po blatu i raskopanoj ulici da dođu k meni, tražit će mirnije mjesto. Ako se ne budu držali planova, jako se bojim kako će to izgledati – kaže vlasnica, naglašavajući nužnost obnove infrastrukture


Komentari članka

Vezani članci

HoReCa kanal: ‘Okretalo‘ se 2 milijarde eura godišnje, sada pada na trećinu prihoda

28.05.2020.

Iako se ogroman dio proizvoda za potrebe industrije i dalje uvozi, turizam ima izrazito veliki značaj za domaću proizvodnju, pogotovo hrane i pića koje se plasira kroz hotele, restorane te ostale ugostiteljske objekte.

Hrvati zahvaljujući promotivnim cijenama pohrlili na Plitvice

26.05.2020.

U protekla dva tjedna, zahvaljujući promotivnim cijenama, Plitvička jezera posjetilo je više od 45 tisuća građana. Popunjeni su bili i okolni smještajni kapaciteti, a unatoč smanjenju gospodarskih aktivnosti zbog bolesti Covid-19, mnoge započete investici

U Istri zbog korone za sada nestalo oko 100 obrta

25.05.2020.

Kad prestanu državne potpore - bit će još gore. NAJVIŠE STRADALI KAFIĆI I JOŠ JEDNA DJELATNOST KOJA JE POSLJEDNJIH GODINA JAKO RASLA

Turistička sezona još uvijek se može dijelom spasiti

20.05.2020.

Poruke epidemiologa, poput onih nedavnih o brojenju ljudi u moru ili udaljenosti na plaži, ne pridonose atraktivnosti ljetovanja pa bi bilo dobro da budu preciznije, kao i u slučaju ugostiteljskih objekata, kojima su uvjeti rada znatno promijenjeni u krat

Posao na Jadranu ovisit će o brzini pokretanja turizma

19.05.2020.

Izostala je uobičajena selidba sezonskih radnika iz Slavonije odmah nakon Uskrsa

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2049 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 356 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija