Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Ruj 2019

Najveća obnova Tvrđe u posljednjih sto godina

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Tomislav Prusina  

Najveća obnova Tvrđe u posljednjih sto godina

Do kraja godine, bude li u roku okončan odabir izvođača radova i budu li to, naravno, dopustili vremenski uvjeti, trebala bi početi obnova osječke Tvrđe, koja u tom opsegu nije obnavljana sigurno puno stoljeće, ako ne i mnogo duže. Naime, podataka o takvim radovima nema, a posljednji koji su obavljani bili su 1975., kada je obnovljena cestovna mreža i popločene javne površine. Međutim, njima nije prethodila obnova infrastrukture. Ni tada se nije išlo s dubinskim uređenjem i kakvo je stvarno stanje infrastrukture, postavljane i u vrijeme Austro-Ugarske, ni stručnjaci ne mogu procijeniti. Stoga se o stvarnom stanju ispod kamenih kocki može samo nagađati. Dovoljno je reći da je osječka Tvrđa još od svojih početaka u 18. stoljeću funkcionirala kao urbana sredina s izgrađenom infrastrukturom. Imala je cestovnu mrežu, uređene pločnike, trgove, terase s vodovodnom i kanalizacijskom mrežom, a poslije i s plinskom instalacijom za javnu rasvjetu, elektromrežom i telefonskom instalacijom.

Grad plaća 25 milijuna kuna

Danas Tvrđa skladno povezuje baroknu urbanu jezgru i vojnu utvrdu, kao najvažnija kulturna i turistička značajka s iznimnim potencijalom za utjecaj na gospodarstvo ne samo grada nego i Osječko-baranjske županije te šire regije.

Ovim projektom, službenog naziva Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe KK.06.2.2.04.0002, za koji je početkom veljače ove godine potpisan ugovor vrijedan 90 milijuna kuna, od čega je 64,5 milijuna kuna nepovratno iz europskih fondova, rekonstrukcijom i dogradnjom dotrajale i neadekvatne infrastrukture osječku se Tvrđu namjerava revitalizirati. Rekonstrukcija i dogradnja obuhvaćaju sanitarnu i oborinsku kanalizaciju, distribucijsku telekomunikacijsku kanalizaciju (DTK) i elektroenergetsku kabelsku kanalizaciju (EEK) te obnovu ulica i pješačkih površina, čime će se stvoriti uvjeti nužni za revitalizaciju Tvrđe kao poslovnog, stambenog i javnog područja.

Za pripremu i provedbu projekta obnove brownfield lokacija, financiranog europskim novcem u okviru programa Integriranih teritorijalnih ulaganja, najzaslužniji je Upravni odjel za programe Europske unije, uz podršku stručnih službi Grada Osijeka.

Ovo je strateški projekt Grada Osijeka zato što je riječ o nužnim ulaganjima kao osnovom za nove gospodarske aktivnosti, investicije i stvaranje preduvjeta za pozicioniranje Tvrđe i Osijeka kao turističkog središta Hrvatske. Razmatranjem projekata do najsitnijih detalja pokušavamo predvidjeti i dugoročno planirati provedbu i cijeli životni vijek samog projekta, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević.

Koliko je projekt sveobuhvatan i složen, najbolje pokazuju podatci u brojkama. Na njegovu kraju, predviđenom za 46 mjeseci, od početka radova bilo bi obnovljeno minimalno 30 tisuća četvornih metara ulica, pješačkih površina i trgova, gotovo tri kilometra sanitarne i oborinske kanalizacije, četiri kilometra energetski učinkovite javne rasvjete te izgrađena nova DTK i EKK minimalne duljine 6,5 kilometara.
Plan izvođenja

Voditeljica projekta Sanja Scitovski navodi pak da je temelj svega obnova kanalizacije.

- Kanalizacija se sastoji od dva slijeva, istočnog i zapadnog, koji se spajaju na sjeverni kolektor, novi, uz Dravu. Do sada je cijela Tvrđa bila spajana na južni kolektor, uz Ulicu Europske avenije. Nakon toga ide distributivna telekomunikacijska kabelska kanalizacija i elektroenergetska kabelska kanalizacija, to je ono što mi radimo. Vodovod će raditi novi vodovodni vod, kojia će sam i financirati, a HEP će raditi svoj projekt toplovoda i elektrodistribucije. Ide potpuno novo popločenje Tvrđe, koje će se raditi prema konzervatorskim uvjetima, s obzirom na to da je Tvrđa zaštićena kulturna cjelina. Postavljat će se opet granitne kocke, no ovaj put nešto drukčijih dimenzija. Na glavne ulice postavljat će se kocke nešto većih dimenzija nego što su ove postojeće, a u sporedne ulice bit će postavljene kocke dimenzija sličnih ovima sada, 10 x 10, s tim što će se zbog nove kanalizacije slijev postavljati po središnjoj osi ceste, a ne kao do sada po rubnim dijelovima ceste. Na taj ćemo način zaštititi zgrade od vlage, što je bio jedan od velikih problema stanovnika ovog dijela grada. Radit ćemo i potpuno novu rasvjetu - opisuje voditeljica Scitovski predviđene radove.

Kako će to izgledati u stvarnosti, znat će se tek onoga trena kada se u radove i krene. No ono što će zanimati sve one koji u Tvrđi žive ili rade jest podatak da će tijekom radova sve instalacije biti u funkciji. Osiguravanje toga uvjeta bit će i jedan od preduvjeta za sklapanje ugovora s izvođačima.

- Prije sklapanja ugovora s izvođačima radova napravit ćemo program kojim će se definirati plan izvođenja samih radova i tek ćemo onda znati s kojeg dijela će oni početi - kaže Sanja Scitovski.

Stručni suradnik na projektu Krunoslav Plećaš kaže kako pod Tvrđom postoji dio starih vodova koji nisu u funkciji, no zbog nekih razloga nikada nisu vađeni.

- S obzirom na to da sve mora funkcionirati kao da se radovi i ne izvode, znači, svi vodovi moraju biti u funkciji dok se novi ne postave. Tek onda će se obaviti prespajanje na nove vodove i praktički neće biti mogućnosti vaditi stare. Ono što se bude moglo, sigurno će se vaditi - dodaje Plećaš.
Trula infrastruktura

Nije samo tehnička priprema bitna za uspjeh projekta, jednako je važan način na koji će sve to biti preneseno onima koji će morati hodati po prašini, preskakati rupe ili se provlačiti između ograda, onima kojima će bučna mehanizacija raditi pod prozorima ili dovesti u pitanje opstanak posla. To su vlasnici hotela, restorana i kafića u Tvrđi, to su učenici i svi drugi na bilo koji način vezani uz Tvrđu. S njima se razgovara, objašnjava im se kako je namjera da Tvrđa i u vrijeme radova funkcionira normalno, kako postoji e-mail adresa na koju će moći slati upite vezane uz bilo koji problem ili preko koje će biti o svemu informirani.

- Sada infrastruktura puca po šavovima jer godinama nije obnavljana, a mnogo je gospodarskih subjekata došlo u Tvrđu raditi, od kafića, hotela... Postoji velik interes privatnog sektora, no ne možemo ni očekivati neke investicije na tako truloj infrastrukturi. Ovako se konačno priznaje vrijednost Tvrđe i značenje i daje joj se šansa da se i gospodarski razvija. Uz puno razgovora i normalnu atmosferu, idemo na poboljšanje uvjeta života - zaključuje Scitovski te poručuje: Svi smo posve u tom velikom projektu, živimo s njim i jedva čekamo da počne.

UGOSTITELJI SE BOJE PROBIJANJA ROKOVA
Oni koji će na vlastitoj koži izravno osjetiti posljedice najavljenih radova traže samo da se poštuju najavljeni rokovi.

Podržavam svako ulaganje u modernu infrastrukturu. Nadam se samo da će se sve dobro koordinirati i da neće doći do nepredviđenog produženja radova i probijanja rokova – kaže Damir Batinić, vlasnik prvog osječkog boutiqe hotela Tvrđa.

Vlasnica hotela Maximilian Jasmina Krkić Poznić tvrdi da se razgovaralo s predstavnicima Grada te da im je rečeno kako će se određivanjem izvođača radova znati i plan njihove dinamike.

- Naš posao i egzistencija ovise o tim planovima i jako nam je važno da se drži predviđenih rokova. Gosti sigurno neće hodati po blatu i raskopanoj ulici da dođu k meni, tražit će mirnije mjesto. Ako se ne budu držali planova, jako se bojim kako će to izgledati – kaže vlasnica, naglašavajući nužnost obnove infrastrukture


Komentari članka

Vezani članci

Njemačka IoT tvrtka aconno u Zagrebu i Osijeku otvara urede te 15 radnih mjesta

06.09.2019.

Njemačka IT tvrtka aconno GmbH specijalizirana za područje interneta stvari koja klijentima nudi gotove IoT proizvode, ali i druga rješenja prema zahtjevu klijenata, otvorila je podružnicu u Hrvatskoj te je na današnjoj konferenciji za medije najavila otv

ICT tvrtka Combis d.o.o. dolazi u Osijek

05.09.2019.

Riječ je o vodećoj ICT tvrtki u posljednjih pet godina s godišnjim prihodom od 100 milijuna eura i više od 350 zaposlenih, iza koje stoji moćni T-Hrvatski Telekom.

Mali Kamp Zagreb radi cijele godine i bilježi zavidan broj noćenja

02.09.2019.

Uz miniwelness sa saunom, jacuzzijem, slanom sobom nudimo najam bicikla i kajaka, imamo školu jahanja, od ove godine planiramo i školu jedrenja. Organizirali smo prijevoz turista kombijem do željezničke postaje u Podsusedu, povezanost je izvrsna jer su go

Martina Bienenfeld: Privatni muzeji i galerije Zagrebu povećali prihode od turizma

23.08.2019.

Više nije vijest da je sve veći interes stranih turista za posjet Zagrebu, ali to, sasvim sigurno nije došlo samo po sebi. Jedan od razloga su brojni kulturni sadržaji koje Zagreb nudi, što ukazuje na sve snažniju sinergiju kulture i biznisa.

Rekord: 16. kolovoza fiskalizirano 890 milijuna kuna

20.08.2019.

U ljetnim mjesecima porezni inspektori posebnu pozornost posvećuju izdavanju fiskalnih računa. Iskustva onih koji plaćaju usluge i robu potvrđuju učinkovitost njihova nadzora.

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1961 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1243 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 968 članka imaju tag trgovina
 8. 970 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 909 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 506 članka imaju tag tehnologija
 20. 486 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 393 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 340 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 346 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija