Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Lip 2020

Najveći turistički poduzetnik Dalmacije: ‘Nije bilo otkaza, a hoteli rade. Evo kako‘

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: jutarnji.hr  

Najveći turistički poduzetnik Dalmacije: ‘Nije bilo otkaza, a hoteli rade. Evo kako‘

Imaju 16 hotela sa šest tisuća kreveta. A onda je zbog korone turizam stao: ‘Da nije bilo ovih mjera, uslijedila bi lavina otkaza‘.

Njemački, poljski, hrvatski… Jezici Europe već su u 8.30 ujutro prošle subote odzvanjali punom vanjskom terasom luksuznog hotela uz plažu, Bluesun Hotela Berulia u Brelima. Među njima je prvu kavicu, utopljen u masi od prvih stotinjak ovogodišnjih breljanskih turista, popio i Jako Andabak, vlasnik najveće dalmatinske turističke tvrtke Sunce hoteli. On upravlja s više od šest tisuća kreveta u 16 hotela, kontinuirano ulaže i podiže standarde hrvatskog turizma, a 2018. u izboru svjetske konzultantske kuće EY Sunce hoteli ušli su među top pet hrvatskih tvrtki uz Infobip.

Rast Sunce hotela naglo je zaustavljen u ožujku 2020. kada je u Italiji eksplodirala korona. Zbog velike svjetske pandemije stao je cijeli hrvatskih turizam. Više od 670 radnika i njihovih obitelji našlo se u egzistencijalnom strahu. Nitko u tom trenutku nije mogao predvidjeti koliko će kriza trajati i kako će izgledati novo normalno u turizmu – pandemijom najpogođenijoj industriji. Andabak je pripremio tri scenarija. Čak i onaj najgori u kojem bi njegov hotelski lanac ostao zatvoren do lipnja 2021.

- Pandemija nas je sve uhvatila nespremne, koliko nas god ima na zemlji. Da, razmišljali smo čak i o tome što ako ove godine uopće ne budemo radili – govori nam Andabak dok sjedimo na terasi hotela u Brelima.

Poslodavac u pravilu ima sredstva za tri mjesečne plaće, a scenarij u kojem najveći dalmatinski lanac hotela živi bez ikakvih prihoda punih 14 mjeseci značio je samo jedno: egzistencija 670 dalmatinskih obitelji bila bi dovedena u pitanje. A to bi ostavilo posljedice i na dalmatinsku ekonomiju.

- Srećom, u tom trenutku donesene su gospodarske mjere za očuvanje radnih mjesta. Da nije bilo tih Vladinih mjera, imali bismo lavinu otkaza, a šteta za državu bila bi puno veća od troška. Svakom poslodavcu to puno znači u trenutku u kojem se koprcate tražeći izlaze iz situacije najveće svjetske pandemije. Bez toga, prijetila je propast – govori nam Jako.

Korona nije tek obična pandemija, ona je opasnost koja je milijune ljudi diljem svijeta dovela na rub egzistencijalne provalije. Analitičari su izračunali da je s kumulativnim paketom antirecesijskih mjera koji je donijela Vlada, Hrvatska - s izdvajanjem od 15 posto BDP-a - poravnata s Francuskom i Luksemburgom, a iznad niza većih i bogatijih zemalja poput SAD-a, Belgije, Austrije, Singapura. Te su potpore pomogle ljudima, poslodavcima, ekonomiji. Prema statističkom izvješću HZZ-a, samo u travnju dodijeljena su novčana sredstva u iznosu od 2.198.847.918 kuna za 558.724 radnika. Među 98.535 tvrtki koje su dobile potpore za očuvanje radnih mjesta u travnju, nalazi se i Jakina. Na taj način uspjelo se sačuvati 670 radnih mjesta za radnike Sunca koji su tako prebrodili vrijeme pandemije – bez ijednog otkaza.

- Državne potpore za očuvanje radnih mjesta dale su nam kisik, dobili smo malo vremena za sabiranje misli, izradu planova, dogovor s bankama. S izvanrednim timom ljudi, i uz gospodarske mjere, odradili smo borbu u prvoj korona rundi u Sunce hotelima – govori Anadabak i dodaje: Bogu hvala, u lipnju smo počeli otvarati hotele, u ovom trenutku radi ih šest, a nadamo se da ćemo u srpnju otvoriti i preostalih deset. Imamo odličan booking te odličnu posjećenost naših internetskih stranica, štoviše, čak veću od one koju smo lani bilježili u ovo vrijeme. Zaposlili smo već i grupu sezonskih radnika, a 27. lipnja otvaramo i aerodrom na Braču kada nam stižu prvi gosti iz Austrije. Sve to pokazuje da je za sada najcrnji scenarij pao u vodu.

Optimističan je, kaže da je takav i u životu i u poslu, iako uvijek i oprezan. Nastavi li se situacija razvijati u istom smjeru kao sada i ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, može se ponovno očekivati rast.

- Bio bih iznimno sretan kada bismo ove godine ostvarili 50 posto rezultata u odnosu na lanjsku. A presretan kada bismo u srpnju bili na 80 posto rezultata u odnosu na lani. To bi značilo da više nismo kandidat za državne potpore i da se naše poslovanje vraća u normalu, a rast nastavlja sigurnim putem. Nadam se i vjerujem da sadašnji smjer neće ništa više omesti – kaže Andabak koji turizam budućnosti vidi kroz tri važna elementa, visoku kvalitetu, kreiranje doživljaja (experience tourism) i razvoj destinacija za visoki turizam.

A kako je do svega ovoga došlo? Sve se odvijalo u nevjerojatnom životnom scenariju ravnom filmskoj priči. Jako Andabak rođen je u Livnu, u Zagrebu je završio srednju školu i Fakultet elektrotehnike i računarstva (tadašnji ETF). Živio je kod strica, a imao je i studentski kredit i studentsku stipendiju. Čak mu je i otac godinu dana prije upisa na studij otišao kao gastarbajter u Njemačku kako bi sinovima, Jaki i bratu omogućio fakultetsko obrazovanje.

-Tada je bilo pravilo da se studentski kredit nije trebao vratiti ako se fakultet završi u roku. Zato sam -zbog kredita - dobro zapeo tu zadnju godinu i diplomirao prije roka – govori Andabak. Bio je izvrstan student, dobio je i rektorovu nagradu, a nakon fakulteta počeo je raditi kao pripravnik u Končaru. Zbog inovacija koje je osmislio dobio je nekoliko nagrada, a poslije prešao kao direktor u tvrtku Volta. Tu je imao najveću direktorsku plaću u bivšoj Jugoslaviji jer je tvrtka, specijalizirana za transformatore, bila uspješna i svi su imali tri puta veće plaće od prosjeka. U isto vrijeme bavio se fundamentalnom fizikom. Surađivao je u timu na Institutu za fiziku u Zagrebu i sudjelovao u istraživačkom radu na supravodljivosti pri dnevnim temperaturama koji je objavljljen u nekoliko relevantnih znanstvenih časopisa. A onda se počeo baviti prodajom životnih osiguranja – i u toj je industriji zaradio svojih prvih milijun tadašnjih njemačkih maraka. Kada je prodao Sunce osiguranje za 30 milijuna eura, odlučio je investirati u turizam: 1999. godine ulazi u hotelski biznis, a danas je većinski vlasnik jedne od top pet hrvatskih turističkih tvrtki, Sunce hoteli, sa 70 posto udjela. Dotad je imao manjinske udjele u društvima Zlatni rat, Brela i Tučepi u koje je tada uložio i postao većinski vlasnik.

- Turizam je tada bio u lošoj situaciji, neka poduzeća u koja sam ušao bila su u gubicima, a imao sam predosjećaj da će morati doći do razvoja hrvatskog turizma kojem je nakon Domovinskog rata trebalo dugo vremena da se pozicionira – govori Jako. Većina današnjih hotela iz koncerna Sunce hoteli imali su dvije ili tri zvjezdice, a sada imaju četiri zvjezdice, a investirao je i u dva hotela s 5 zvjezdica ukupne vrijednosti približno 100 milijuna eura. Andabak je proputovao cijeli svijet, i sada većinu godine, čak oko 100 dana, provodi na putovanju. To su, kaže, studijska putovanja na kojima uče i promatraju što je dobro i nastoje najbolju svjetsku praksu dovesti u Hrvatsku.

- Svoj posao doživljavam kao misiju da napravim nešto dobro za sebe i obitelj, za društvo i budućnost. Može to zvučati kao pomalo izlizana fraza. Ali, ugodno se osjećam i uživam u ovome poslu. I vjerujem u sigurnu budućnost u hrvatskom turizmu – kaže Jako i dodaje: 'Svjetska pandemija donijela je niz promjena u turizam. Ne mogu biti prorok, stvari još uvijek nisu potpuno izvjesne, ali imali smo odličan sustav epidemiološke obrane od virusa koji nas je pozicionirao kao korona-free zemlju, kao sigurnu zemlju na globalnoj razini. Bude li se nastavilo ovako, i naši, Sunce hoteli mogli bi se već u 2021. vratiti na rezultate iz 2019.'.


Komentari članka

Vezani članci

Hoće li Britanci pohrliti u Split?

03.07.2020.

Srednja Dalmacija ostvarila je 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u lipnju. Najviše nedostaju susjedi iz BiH, te gosti iz Engleske i Švedske, zemalja u kojima je situacija s korona virusom još nedavno bila vrlo teška.

Od 15 zemalja najpogođenijih padom turizma Hrvatska je na trećem mjestu

02.07.2020.

Svjetski turizam mogao bi izgubiti više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja svijeta čiji bi BDP mogao najviše 'trpjeti' zbog gubitaka turizma Hrvatska je

Stiže prvi vlak s Česima: Samo u prva dva tjedna prodano 30.000 karata po cijeni od 22 eura

01.07.2020.

Nova linija prometovat će na relaciji Prag-Brno-Bratislava-Ljubljana-Rijeka svaki dan do kraja kolovoza.

Vlasnici klubova na Zrću navijaju za pozitivnu nulu

01.07.2020.

Suviše dugo razvijamo ovaj brend da bismo ove godine odustali i trudit ćemo se izvući što više od ovog ljeta, poruka je sa Zrća.

U Hvaru je 66 turista, dok ih je lani u ovo vrijeme bilo 4588: Otvoreno je jedva 30 posto ugostiteljskih objekata, a od 14 hotela otvorena su tek tri

01.07.2020.

- Od ovih 66 turista, koji su usprkos svemu došli u Hvar, nešto je Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca i Čeha. Da bi vam približio kakva je situacija u Hvaru, najbolje govori podatak da je trenutačno u Gradu otvoreno, najviše između 20 i 30 posto svih ugost

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1075 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 694 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 384 članka imaju tag hnb
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 386 članka imaju tag vlada
 36. 238 članka imaju tag koronavirus
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici