Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Lip 2016

Ništa od poljoprivrede prekonoć

Izvor: www.agrobiz.hr · Autor: Morana Begač  

Ništa od poljoprivrede prekonoć

Ima trideset godina i više od 3000 sadnica ekološke aronije. U Preseki kod Vrbovca Bojan Novosel tek je na početku. Ali s ambicioznim planovima.

"Donedavno nisam uopće razmišljao o poljoprivredi kao poslu. Nagovorio me je tata. Istraživao sam i shvatio kako bi aronija mogla biti profitabilna kultura", kaže Bojan Novosel.

Početno zemljište ima pokraj vikendice pa je bilo lakše odlučiti se i upustiti u novu avanturu. Živi s obitelji i radi u Zagrebu, supruga je na porodiljnom i trenutno nezaposlena, vodi brigu o dvoje male djece. "Svidio nam se plan, ali i to da budemo što više u prirodi i za to vrijeme radimo nešto korisno." Od ukupno 4 hektara zemljišta trenutno je na 1,3 hektara posađeno 3400 sadnica. "Planiramo povećati uzgoj, kupiti još jedan hektar zemljišta i ujesen posaditi još aronija, na potpuno ekološkome terenu na vrhu brda, okruženome s nekoliko kuća. Ondje je dvadesetak godina bila livada, ništa nije tretirano pa su uvjeti idealni", kaže Bojan.

Odnedavno su Novoseli i službeno ekološki proizvođači, registrirani u Upisniku, trenutno u prijelaznome razdoblju.
"Nitko niti ne želi kupiti aroniju ako nije ekološka", objašnjava nam Bojan, uvjeren kako će dodatnim znakom ekološkoga proizvoda njegova aronija moći probiti na tržištu. "Jedini problem u ekološkome uzgoju su korov i trava, kosimo ih malčerom između redova, a ostatak čupamo ručno, baš zbog ekološkog uzgoja ničim ju ne tretiramo. To je naporan posao, ali se isplati."

Aroija - OPG Novosel OPG Novosel

EU sredstva za mala gospodarstva

Javio se na natječaj za mjeru 6, podmjeru 6.3 - potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava - pa je dobio 15.000 eura. "Tim ćemo novcem kupiti traktor, zemljište i nove sadnice. On je za mene i obitelj kao početnike u poljoprivredi izuzetno značajan. Srećom, u obitelji imamo konzultanta koji nam je pomogao u vezi s prijavljivanjem za mjere Programa ruralnoga razvoja. Uvjete smo ispunjavali pa se prijavili", kaže Bojan.

"Sa 115.000 kuna može se napraviti čuda. Ako radiš po planu. Mogu kupiti još jedan ili dva hektara zemlje, posaditi još 3.000 sadnica, nabaviti mehanizaciju... Zasigurno neću, kao neki, kupiti auto pa vraćati novac. Nadam se da će se uz pomoć EU fondova i hrvatska poljoprivreda trgnuti malo i pokrenuti."

Kao i mnogi prije njega susreo se s problemima u administraciji. Rješavanje dokumentacije i vlasničkih papira uvijek je dugotrajan proces.

"Stanje u gruntovnici i katastru je strašno. Jako puno vlasničkih prava nije riješeno. Svaki odgovor na pitanje svodi se na to da platim odvjetnika kako bi mi to riješio. Zemlja ne vrijedi toliko koliko bi me koštalo rješavanje papirologije", žali se naš sugovornik.
U planu širenje

"Prekonoć od poljoprivrede nema ništa pa planiramo širenje u budućnosti. Još nikada nismo imali berbu no nadamo se kako će prva donijeti 200 do 250 kilograma. Pravu punu berbu očekuju tek za dvije do tri godine, pa trenutno nemaju ugovorenu proizvodnju i prodaju. Ovogodišnja će započeti u kolovozu, a grmovi već pokazuju kako će nasadi, s godinama, imati dobar urod. U nas se masovno počelo saditi aroniju, ali treba podosta vremena da dođe do punog uroda kako bi se mogla plasirati na tržište."

Novosel surađuje s jednim od većih proizvođača aronije u Poljskoj, koji ga savjetuje u vezi sa sadnjom i uzgojem. Aronija je u Poljskoj oko 30 posto manje kvalitetna nego naša, zbog drukčijega podneblja. Zato je naša jako cijenjena i većina proizvođača pronađe svoje tržište u stranim zemljama. "Cijena litre čistoga soka iz aronije je oko 100 kuna. U trgovačkim centrima možete kupiti litru po 30-tak kuna, a to nema veze s aronijom. To je običan sok, a ne aronija. Sok od ploda, bez dodanoga šećera, sam je po sebi je ljekovit proizvod i ne pije se kao sok. Litra je dovoljna za mjesec, mjesec i pol dana jer se pije svaki drugi dan", kaže Bojan.

Lani je za probu napravio i liker koji su svi pohvalili pa će možda i to jednoga dana doći u ponudu. Trop će, nakon izrade soka, dati posušiti i iz njega napraviti čaj. "Planiram iduće godine, kad ćemo imati više uroda, raditi pekmeze i džemove, za početak. Kasnije ćemo vidjeti kakva će biti prodaja i u kojemu ćemo smjeru ići."

Kani surađivati s OPG-om koji uzgaja ekološke jabuke. Spajanje dviju ekoloških proizvodnji dovelo bi do novoga proizvoda - jabučnoga soka s aronijom, sa zajedničkom etiketom i ambalažom. Sokovi koje proizvedu ove godine "otići" će prijateljima i poznanicima, za reklamu, a dio će prodavati.

Trenutno Novoseli rade na marketingu, naljepnicama, oglasima, plakatima i reklamama. Nadaju se kako će od jeseni pojačati promociju na sajmovima i štandovima. Postoji i mogućnost suradnje sa zadrugom, koja će se iskristalizirati kada nasadi budu u punome rodu. Tako će osigurati mogućnost izvoza soka.

Bojan je član HUMP-a Agro, s kojim želi više surađivati u budućnosti zbog daljnje edukacije, povezivanja s drugim proizvođačima i sudjelovanja na manifestacijama. Zagreb je, kaže, veliko tržište s puno mogućnosti ako ih se zna iskoristiti. Pregovara o sudjelovanju na većim sajmovima poput Adventa. Možda ondje Novoseli pronađu nove mogućnosti suradnje u otkupu bobica ili soka.

Surađuje Bojan i sa susjednim OPG-om u stočarstvu pa se tako brine i o 30 ovaca. Posadio je na 3.000 m2 grah, a planira ujesen zasaditi i češnjak. Aronija je još uvijek dodatni posao za obitelj no nadaju se svi kako će im uskoro postati primarni.
Bojanovo ljetno osvježenje

3 dl soka od eko jabuke

1 dl soka od eko aronije

po želji malo limuna

dobro ohladiti

Kalkulacija proizvodnje aronije na 1 ha

*bez vlastitog rada

zemljište 20-30.000 kn
2.500 do 3.000 certificiranih sadnica - 1 sadnica 15 kn
sa gnojivom i troškom strojeva ukupno oko 10.000 eura

Namirnica budućnosti

Nazivaju je najzdravijom biljkom u svijetu, moćno je i potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti.

Aronija su, zapravo, grmovi s malim tamnoplavim bobicama u grozdovima, koje izgledom jako podsjećaju na borovnicu. Grmovi su visoki i do dva metra. Jestivi i ljekoviti dio biljke su bobice s oporim okusom, koje se po sazrijevanju na grmu mogu održati i dva mjeseca. A sazrijevaju potkraj kolovoza i u rujnu. Postoje tri vrste - crna aronija (Aronia melanocarpa), tamnocrvena (Aronia arbutifolia), i ljubičasta aronija(Aroniaprunifolia) i pripadaju porodici ruža - Rosacea. Nijedna nema prirodne neprijatelje, odnosno nametnike, ne treba ju uopće prskati zaštitnim sredstvima i s pravom nosi naziv ekološki uzgojenoga bobičastog voća...

Aroniju nazivaju i namirnicom budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala i zato je odlična preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale kako ima antikancerogeno djelovanje jer u velikome postotku "ubija" maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans sprječava stvaranje slobodnih radikala i "napad" na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući proces starenja organizma i sprječavajući razvoj kroničnih bolesti. Poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žući i jetre.

Sadrži sve esencijalne nutrijente – vitamine C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a bogata je cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.

Savjeti za bolju poljoprivredu

smanjiti administraciju
riješiti probleme vlasništva nad zemljištem
smanjiti dokumentaciju

Osobna karta

OPG Novosel, Zelenički put 3, Zagreb
3,5 ha zemljišta
3.000 sadnica aronije
30 ovaca
ekološka proizvodnja, trenutno u prijelaznom periodu


Komentari članka

Vezani članci

Baranjac proizvodnjom ulja odlučio napraviti odmak od tradicije

15.01.2021.

Odlučio sam se za proizvodnju ulja, ali ne onog koje se može kupiti u svakoj trgovini, već hladno prešanog - priča Branislav, naglašavajući kako je početku proizvodnje prethodilo ''istraživanje'' na Internetu i učenje o blagodatima takve vrste ulja. Osnov

Malim tvrtkama u Velikoj Britaniji prijeti zatvaranje

15.01.2021.

Kada bi se te brojke preslikale na cijelu zemlju, približno 250.000 od 5,9 milijuna malih poduzeća u Velikoj Britaniji moglo bi nestati. Predsjednik FSB-a Mike Cherry izjavio je da "razvoj mjera potpore kompanijama nije pratio korak s intenziviranjem ogra

Nema predaje! Nikad nema predaje!

14.01.2021.

Nosite svoje poduzetništvo s ponosom, kao državno odličje, ne tražeći nikoga da vam ga formalno dodijeli kao priznanje. Ono, uostalom, najviše vrijedi kada ga vidite u vlastitom odrazu u zrcalu. Takvo, samozatajno i neotuđivo, najveća je nagrada.

Pršut, bura i maslina

13.01.2021.

Da je domaće domaće, dobro znaju i drže se toga u Polači, u Ravnim kotarima. Pršute pripremaju prema drevnoj recepturi, a kada se tomu u pravom trenutku doda i bura, svaki zalogaj dugo se pamti. Dvadesetipet dana tlačili su se pod pizom pod pritiskom od

U godini pandemije rekordne potpore i porast proizvodnje

08.01.2021.

U takvim uvjetima hrvatska poljoprivreda uspjela je odgovoriti novim izazovima, pa se na kraju 2020. godine bilježi nekoliko pozitivnih trendova. Ovi trendovi mogli bi ukazati, ali možda u konačnici biti i potvrda, kako svaka kriza može biti i velika pril

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2158 članka imaju tag turizam
 3. 1352 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1144 članka imaju tag svijet
 6. 835 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1052 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 885 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1024 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 375 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 364 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 381 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 329 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici