Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Pro 2019

Olakšano je otvaranje tvrtki, a evo kako je zatvoriti...

Izvor: lider.media · Autor: Lider  

Olakšano je otvaranje tvrtki, a evo kako je zatvoriti...

Često se postavlja pitanje kako zatvoriti poduzeće s posebnim naglaskom na skraćeni postupak. Mnogi su računali na to da je dovoljno da se ne predaju godišnja financijska izvješća tri godine za redom pa da će Trgovački sud sam riješiti njihov problem. Međutim FINA je počela slati prekršajne naloge po službenoj dužnosti tako da strategija čekanja više nije najbolja.

Načini likvidacije
Poduzeće se može zatvoriti redovni likvidacijskim postupkom, čiji su razlozi definirani u članku 367. i 466. Zakona o trgovačkim društvima. Osim redovnog likvidacijskog postupka postoji mogućnost prestanka po skraćenom postupku bez likvidacije. Taj postupak je omogućen u travnju 2019. godine te je definiran u članku 472. Zakona o trgovačkim društvima.

Redovni likvidacijski postupak
Iako je procedura ista, svaki postupak je individualan tako da se trajanje ne može točno odrediti. Likvidacija počinje donošenjem odluke o prestanku društva i njezinom ovjerom kod javnog bilježnika. Ujedno se donosi odluka o imenovanju likvidatora (jednog ili više njih), te se prijavljuje u sudski registar. Na internetskim stranicama sudskog registra se elektronskim putem objavljuje odluka o prestanku društva i poziv vjerovnicima da prijave svoje tražbine, dok se poznatim vjerovnicima dostavlja informacija posebno. Nakon što se dobije rješenje o likvidaciji potrebno je ispuniti obrazac RPS-1 Državnog zavoda za statistiku kako bi i tamo evidentirali 'u likvidaciji'. Svakako se ne smije zaboraviti obavijestiti referenta u nadležnoj poreznoj upravi te poslovnu banku. Vjerovnici se mogu javiti u roku od 6 mjeseci od službene objave. U slučaju j.d.o.o.-a vjerovnici moraju prijaviti svoje tražbine u roku od dva mjeseca. Da bi se poduzeće moglo likvidirati sve obveze moraju biti podmirene. Sva preostala imovina može se podijeliti članovima društva tek po proteku godine dana od objave poziva vjerovnicima, dok se poslovne knjige predaju u prostorije Hrvatske gospodarske komore.

S računovodstvenog aspekta prvo je potrebno provesti popis imovine i obveza. Zatim se priprema početno likvidacijsko izvješće za razdoblje od početka poslovne godine do dana pokretanja likvidacije. Odluka o prijedlogu raspodjele dobiti ili pokriću gubitka te odluka o utvrđivanju GFI-a se ne predaju. Dostavljanjem rješenja o likvidaciji u HGK, poduzeće se oslobađa plaćanja članarine komori. S obzirom na to da cijelo likvidacijsko razdoblje u pravilu traje duže od godine dana treba se dostaviti i GFI za statističke potrebe za kalendarsku godinu. Po okončanju likvidacije predaju se financijska izvješća za razdoblje od dana pokretanja likvidacije do datuma završetka postupka.

Prestanak po skraćenom postupku
Postupak traje otprilike 2 mjeseca od trenutka kada se članovi počnu raspitivati o tome pa do rješenja, a započinje kada su svi članovi suglasni te donesu odluku o prestanku. Svi članovi (u praksi je najčešće samo jedan član) moraju doći u bilježnički ured te uz odluku potpisati i posebnu izjavu. Izjava sadržava informacije da poduzeće nema nepodmirenih obveza prema radnicima, niti spornih i nespornih obveza prema drugim vjerovnicima. Taj se dokument solemnizira čime svi članovi jamče da će u iduće dvije godine podmiriti sva naknadno utvrđena dugovanja ako se javi neki vjerovnik. Kao dio dokumentacije nužno je imati potvrdu o nepostojanju duga prema poreznoj upravi. Potvrda se može pribaviti putem aplikacije ePorezna ili osobnim odlaskom u poreznu upravu. Na internetskim stranicama sudskog registra se elektronskim putem objavljuje odluka o prestanku društva. Sva preostala imovina se dijeli članovima proporcionalno temeljem njihovog poslovnog udjela. Ako su ispunjene sve pretpostavke sud će donijeti rješenje o prestanku po skraćenom postupku bez likvidacije. Kao i kod redovnog likvidacijskog postupka sve poslovne knjige se predaju u prostorije Hrvatske gospodarske komore.

Vezani članci
Zbogom ‘fali vam jedan papir‘ - Tvrtku otvorite uz servis START!
S računovodstvenog aspekta treba provesti popis imovine i obveza i svakako riješiti sva potraživanja od porezne uprave. Kako je postupak u primjeni tek nešto više od 6 mjeseci, tako se u praksi javljaju situacije koje nisu definirane. Primjerice iako predaja financijskih izvješća nije propisana, najavljena porezna reforma uključila je i obvezu predaje te dokumentacije, a koja će se retrogradno odnositi na sva poduzeća koja su u ovakvom postupku prestala postojati tijekom 2019. godine. Iskustvo pokazuje da neki suci traže financijska izvješća. Prema tome dobro je pripremiti i predati standardnu dokumentaciju u poreznu upravu za razdoblje od početka poslovne godine do dana donošenja odluke. FINA trenutno nema predviđenu formu obrasca u ovoj situaciji pa se predaje GFI za statističke potrebe za cijelu poslovnu godinu, te se nakon predaje traži ručna korekcija od kontrolora s ispravnim razdobljem.

Trošak
Prilikom planiranja sredstava za proces potrebno je uzeti u obzir trošak bilježnika, sudske pristojbe, računovodstvo, nagradu likvidatoru, pohrana poslovnih knjiga pri HGK i eventualno odvjetnika ako ga angažirate u procesu.

Trošak računovodstva varira jer su prakse različite primjerice naplaćuje se redovno dogovorena mjesečna računovodstvena usluga ili naplaćuje se jednokratno unaprijed za cijelo razdoblje ili naplaćuje se jednokratno za cijelo razdoblje nakon što je gotova likvidacija i slično. Nagrada likvidatoru je opcionalna, te se vjerojatno javlja u slučaju kada sud mora imenovati likvidatora. Pohrana poslovnih knjiga pri HGK je nova odredba i još uvijek se čeka Pravilnik vezan za naknadu, a poznato je da se objava pravilnika zna čekati. Do sada se pohranjivalo pri Trgovačkom sudu i bilo je besplatno. Odvjetničke usluge uobičajeno koriste velika društva i grupacije, dok se 'mikro i mali' raspituju kod računovodstvenih kuća i bilježnika, te dobar dio odrade sami. U nastavku se vidi specifikacija troškova prema vrsti postupka.

Vrsta troška

Redovni likvidacijski postupak

Skraćeni postupak

računovodstvo

5.000,00 – 25.000,00 kuna

1.000,00 – 3.000,00 kuna

nagrada likvidatoru

12.000,00 – 120.000,00 kuna

-

bilježnik

1.000,00 – 2.000,00 kuna

1.000,00 kuna

sudske pristojbe

430,00 kuna

430,00 kuna


Zaključak
Ideja prestanka po skraćenom postupku je svakako doprinijela uštedi vremena i novca. Ostaje samo pitanje koliko će iznositi naknada za pohranu poslovnih knjiga s obzirom na to da pravilnik nije donesen a rok je do siječnja 2020. godine.

Piše: Biljana Švaljek, Infokorp d.o.o.


Komentari članka

Vezani članci

Na bankomatima će se uskoro moći dizati euri

30.12.2019.

Umjesto kuna, na bankomatima ćemo eure najranije dizati 2023. godine. Postavlja se pitanje koliko će kuna biti jedan euro i kada ćemo na policama trgovina imati cijene i u kunama i u eurima, a mnoge zanima i što će se dogoditi s kunskim kreditima.

Poduzetnici, donosimo sve bitne porezne promjene koje stupaju na snagu 1.1.2020.

27.12.2019.

U nastavku donosimo bitne porezne promjene koje u okviru 4. kruga poreznog rasterećenja stupaju na snagu 1. siječnja 2020.

Evo jedan od načina kako smanjiti poreznu osnovicu za 2020. godinu

24.12.2019.

Osim redovnih troškova koji umanjuju poreznu osnovicu na kraju godine, zakonodavac je omogućio i dodatna umanjenja porezne osnovice. Jedna od najviše korištenih mogućnosti je svakako plaćanje troškova za obrazovanje djelatnika, zaposlenih direktora ili sa

Vrhovni sud će donijeti oglednu presudu o ništetnosti konverzije

13.12.2019.

U roku od 90 dana svim građanima koji su podigli kredite u švicarcima, kasnije ih konvertirali u eurske i tužili banke (ili to tek namjeravaju) bit će poznato mogu li od banaka tražiti povrat preplaćenih kamata u periodu do konverzije.

Kroz uslugu START u tjedan dana proradila četiri obrta, jedan osnovan u roku dva dana

13.12.2019.

U prvih tjedan rada javne usluge elektronskog pokretanja tvrtki i obrta START podneseno je 54 zahtjeva za osnivanje trgovačkih društava i osam obrta, doznajemo u Financijskoj agenciji

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1994 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1262 članka imaju tag izvoz
 5. 858 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1008 članka imaju tag svijet
 7. 989 članka imaju tag trgovina
 8. 1021 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 851 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 610 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 513 članka imaju tag tehnologija
 21. 379 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 425 članka imaju tag dzs
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 363 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg