Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Tra 2019

Otvara se potpuno obnovljena luksuzna ACI marina Rovinj: 'Ovo je jedinstveni projekt'

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Mladen Gerovac  

Otvara se potpuno obnovljena luksuzna ACI marina Rovinj: 'Ovo je jedinstveni projekt'

Otvara se ekskluzivna, potpuno obnovljena ACI marina Rovinj, kategorizirana s 5 sidara. Ponad nje uzdiže se također iz temelja obnovljen novi grandiozni Maistrin Grand hotel Park. Rovinj je tako dobio jedno od najluksuznijih mjesta na Jadranu, svjetski ekskluziv na turističkoj i nautičkoj karti svijeta već prepoznat pod nazivom turistička zona Monte Mulini.

U cijeloj ovoj novoj vizuri s pogledom na jedinstvenu slikovitu staru gradsku jezgru ACI marina Rovinj postaje i po svojim vrhunskim nautičkim standardima i po vizualnom identitetu mjesto broj 1 na hrvatskim nautičkim rutama.

S predsjednikom Uprave ACI-ja, Kristijanom Pavićem, razgovarali smo upravo u povodu realizacije ovog najvećeg investicijskog postignuća u povijesti ACI-ja.

Upravo je pred svečanim otvorenjem, možemo reći, sasvim nova ACI marina Rovinj. Koje su značajke njezine rekonstrukcije, je li to novi kamen temeljac razvoja modernog ACI-ja?

- Rekonstrukcija je počela u travnju 2017. godine, a u marini sagrađenoj davne 1984. ostali su nepromijenjeni samo koncesijom određeni gabariti dok je sve ostalo sagrađeno iznova. Vizualni identitet kompletno je izmijenjen, a koncept marine predstavlja suštinski iskorak u standardima nautičkog turizma, ponudi marine i usluzi nautičarima: prožet je ekskluzivnošću u svakom detalju, što lokaciji daje potpuno novu vizuru. Jasno je da je riječ o jedinstvenom projektu na Mediteranu.

Nova ACI marina Rovinj najveća je investicija u povijesti ACI-ja, a i jedna od najvećih u nautičkom turizmu u Hrvatskoj, u koju je uloženo više od 150 milijuna kuna.

- Od samih začetaka inzistirali smo da marina bude vizualno fascinantna, ali i arhitektonski umjerena u odnosu na okruženje, luksuzna, da primjenjujemo inovativna rješenja te da prije svega klijentima nudi najvišu razinu sigurnosti.

Rekonstrukcija ACI marine Rovinj može se opisati u četiri riječi: ljepota, luksuz, inovativnost i sigurnost. Danas je to prva ACI marina s visokom kategorizacijom 5 sidara. Uz najmoderniji infrastrukturni i atraktivan vizualni dio u samoj marini, usluga je na najvišoj razini. Sigurni smo da će naši gosti to prepoznati. Rovinj je destinacija koja traži i zaslužuje jedan takav svjetski projekt, što smo mi prepoznali.

Istodobno je sagrađen sasvim novi Grand hotel Park Rovinj. Nekadašnji hotel Park je zajedno s ACI-jevom marinom svojedobno bio stjecište najvećih svjetskih zvijezda match-race jedrenja. Planira li se ponovno dovođenje svjetske jedriličarske elite u Rovinj?

- Spoj ACI marine Rovinj i zone Monte Mulini bit će formula i za privlačenje jedriličarske elite u Rovinj. Projekt gradnje ACI marine i hotela Park primjer je izvrsne suradnje dva poduzetnika iz dvije različite branše, koji su uspjeli zajedničkim nastojanjima stvoriti jednu mnogo veću ukupnu vrijednost nego što bi je imao svaki projekt zasebno. Marina i hotel u naravi su jedna prostorno funkcionalna cjelina, a opet svaka sa svojim identitetom.

Jedriličarska elita već je to prepoznala budući da će upravo iz ACI marine Rovinj krajem svibnja krenuti svjetski poznata regata RC44 u organizaciji Adris grupe, kojoj je i ACI jedan od partnera. U bliskoj budućnosti, naravno, i ACI planira samostalno organizirati regate.

Traži li se već u novoj ACI marini Rovinj vez više?

- Već i prije otvorenja marine primili smo niz upita za vez. Interes nautičara je izuzetno velik, neovisno o činjenici da je ACI marina Rovinj jedna od najskupljih hrvatskih marina. Pritom balansiramo potražnju za godišnjim vezom i očekivani pritisak tranzita tijekom sezone, imajući na umu da je ACI marina Rovinj oduvijek jedna od najtranzitnijih marina u Hrvatskoj. Upravo će ravnoteža godišnjih, mjesečnih i dnevnih vezova predstavljati izazov u nadolazećem razdoblju.

S kojim još novostima ACI ulazi u novu nautičku sezonu?

- ACI je za sezonu 2019. pripremio niz pogodnosti za svoje klijente. Program vjernosti, nautičarima poznatiji kao ACI Card, od ove godine omogućava dodatne benefite našim klijentima. Posljednjih godinu dana intenzivno pripremamo vlastiti CRM sustav: u tijeku je prva faza razvoja kojom će se implementirati osnovne funkcionalnosti CRM sustava korištenjem najmodernije tehnologije. Najveći je naglasak stavljen na kolaborativni i operativni dio CRM sustava, što će nam omogućiti daljnji iskorak u poslovanju. U tijeku je izrada GIS katastra vezova ACI marina koja će omogućiti kvalitetnije planiranje poslovanja. Povrh toga, nastavili smo i s redovnim ulaganjima u svaku pojedinu marinu.

Što je na redu nakon Rovinja? Kako će teći obnova i modernizacija ostalih ACI marina?

- Nastavno na smjer u kojem smo krenuli s ACI marinama Rovinj, Slano i Pomer, ACI je u fazi obogaćivanja i osvježavanja ponude i usluga u nizu svojih najatraktivnijih marina: Split, Dubrovnik, Korčula, Pula itd. Posebno interesantan u tom kontekstu bit će projekt rekonstrukcije dvorca Sorkočević u ACI marini Dubrovnik, čime ACI daje doprinos ne samo razvoju nautičkog turizma, nego i revitalizaciji kulturne baštine.

Novi poslovni pothvati?

- Moja je želja da ACI iskoči iz postojećih okvira u kojima postiže kvalitetne, ali umjerene rezultate i zakorači u nove poslovne pothvate: gradnju hotela, odnosno boutique hotela, čarter-djelatnost, razvoj brendiranih proizvoda i usluga, nove akvizicije i koncesije, dodatnu digitalizaciju operativnog poslovanja marina. Na svemu tome posljednjih godinu dana intenzivno radimo, paralelno s realizacijom manjih investicija kojima podižemo kvalitetu usluge i zadovoljstvo naših gostiju.

Strategija i poslovna misija ACI marina

Što se kvalitativno mijenja u karakteristikama ACI-ja kao najveće hrvatske nautičke kompanije? Što kažu najnoviji poslovni rezultati?

- Iako su dvije godine načelno kratko razdoblje za kapitalne promjene, uspjeli smo pokrenuti bitne stvari za unapređenje kvalitete poslovanja. Poslovanje smo usmjerili ka bitnim, strateškim, velikim investicijskim projektima i modernizaciji. Voditi lanac od 22 marine duž cijele obale Jadrana velik je poslovni izazov. Pomiriti njihove različitosti, istaknuti i iskoristiti specifičnosti, kako pojedinih lokacija tako i mentaliteta ljudi koji u njima žive i onih koji ih dolaze posjetiti, uskladiti to u jedan sustav koji zajednički postiže najbolje rezultate, to je nešto s čime se iz dana u dan uvijek iznova susrećete i što vam predstavlja najveću motivaciju i inspiraciju.

Po prirodi sam veliki optimist, volim svoj tim voditi dalje tražeći nove ideje i inovativna rješenja. Pritom svaka ideja nosi i svoj rizik, ponekad i potrebu za promjenom velikog dijela poslovanja, no brojnim analizama i promatranjem poslovnih pothvata s niza raznih aspekata nastojimo te rizike umanjiti. Tijekom cijele godine obilazim sve marine, komuniciram s kolegama koji ih vode, nastojim im prenijeti svoju viziju i uvjeriti ih u uspjeh. Ujedno vrijeme u marini, a posebice u zajedničkim službama, koristim za promatranje radnih procesa, upoznavanje svih djelatnika, da bih vidio kako sustav funkcionira na terenu. Bez podrške i motivacije svih zaposlenika nema ni značajnih promjena u poslovanju. Zaposlenici, posebice u turizmu, ključ su uspjeha svake tvrtke, i to je općepoznata činjenica.

Kako ste odredili misiju ACI-ja kao suvremene tvrtke u svjetskoj nautici, kako se ta misija ostvaruje i kako će se ostvarivati?

- Hrvatska je jedna od vodećih nautičkih destinacija na svijetu. Malo destinacija možemo staviti u istu rečenicu s hrvatskom obalom Jadrana. Svemu tome je, naravno, ACI uvelike pridonio, a moja je misija da ACI nastavi biti ne samo konkurentan, nego i da prednjači u odnosu na ostale marine, kako domaće tako i strane. Jedan od koraka na tom putu je gradnja nove marine Rovinj koja je prema svemu reprezentativna na svjetskoj razini.

Da bismo dosegli svoj puni potencijal, aktivno radimo u više smjerova. Sigurno je da je pred ACI-jem razdoblje rasta i daljnjeg unapređenja kvalitete pružanja usluga. S obzirom na značajne prihode i dobre poslovne rezultate u posljednjih desetak godina, ACI je u mogućnosti velik dio investicijskog ciklusa financirati iz vlastitih sredstava, ali je također u prilici ishoditi financiranje od banaka po izuzetno povoljnim uvjetima, što je veliki plus u razmatranju mogućnosti daljnjeg razvoja.


Jahte i do 100 metara dužine

“Marinu čine dva lučka bazena - jedan za plovila u tranzitu, a drugi za plovila na godišnjem vezu, ukupno 196 vezova za prosječnu dužinu plovila od 17 m, uz mogućnost smještaja na godišnji vez plovila do 35 m dužine i plovila u tranzitu znatno veće dužine do čak 100 m. Marina raspolaže s 1400 kvadrata komercijalnih prostora koji su oplemenjeni i atraktivnom ponudom usluga na visokoj razini - ugostiteljski sadržaji, restorani i cafe-lounge bar, trgovina mješovitom robom, wellness, trgovine svjetski poznatih robnih marki, predstavništva renomiranih prodajnih zastupnika luksuznih jahti, čarter-agencije, servisni centar za plovila itd.

Korisnicima je na raspolaganju i 100 parkirnih mjesta u garaži te 50 u marini. Marina je opremljena Wi-Fi sustavom najnovije generacije, a luksuznim plovilima sigurnost daje i najmoderniji sustav videonadzora te kontrole pristupa. ACI već treću godinu primjenjuje sustav digitalnih uplovljavanja uz pomoć posebne aplikacije i uređaja koje koriste mornari, a u tijeku je i izrada GIS sustava vezova rovinjske marine.

Posebna je briga uložena u zaštitu okoliša i održanje čistoće morskog okoliša (ugradnje separatora, zaštita podzemnih voda putem nepropusne kanalizacijske mreže, nepropusne tankvane, posebne crpke za pražnjenje crnih voda i sl.). Prilikom gradnje korišteni su konstrukcijski materijali i energetski sustavi koji osiguravaju maksimalnu energetsku učinkovitost, a primijenjene su i sve prednosti LED rasvjetne tehnologije i upravljanja rasvjetom.

Dizajn, tehnološka rješenja i visoka razina nautičke usluge prožete ekskluzivnošću kvalitetno se naslanjaju na ponudu destinacije, što će posljedično utjecati i na promociju Hrvatske u svijetu. Tome svi težimo jer jedino zajednički možemo nastupati na zahtjevnom i iznimno konkurentnom svjetskom tržištu."


Komentari članka

Vezani članci

Dalmatinski hosteli pred zatvaranjem: ‘Nitko ne ulazi, a režije dolaze. Još malo pa ključ u bravu‘

01.06.2020.

Ako virus ostane, budućnost za hostele neće biti bajna. Dijele se sobe, kupaonice... Nestat će takva kultura življenja, možda zauvijek bude gotovo s hostelima.

Dan D za europski turizam: Granice se otvaraju 15. lipnja

28.05.2020.

Slovenija je 15. svibnja postala prva europska zemlja koja proglasila kraj epidemije koronavirusa.

HoReCa kanal: ‘Okretalo‘ se 2 milijarde eura godišnje, sada pada na trećinu prihoda

28.05.2020.

Iako se ogroman dio proizvoda za potrebe industrije i dalje uvozi, turizam ima izrazito veliki značaj za domaću proizvodnju, pogotovo hrane i pića koje se plasira kroz hotele, restorane te ostale ugostiteljske objekte.

Prvi gosti došli na Kvarner, domaćini se nadaju uspješnoj sezoni

26.05.2020.

Nakon otvaranja granica prvi su gosti došli i na Kvarner. Sjeverni Jadran posjetili su nautičari, a vrata su otvorili i kvarnerski kampovi.

Koje epidemiološke mjere moraju poštivati privatni iznajmljivači

26.05.2020.

Privatni iznajmljivači su na mukama zbog situacije oko koronavirusa, no što se tiče rezervacija, nešto se malo pomaknulo, ali to je i dalje jako nezadovoljavajuće, komentirala je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajedni

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2049 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 356 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija