Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Sij 2019

Ovaj profesor iz Rijeke svojim izumima pomaže osobama s invaliditetom

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

Ovaj profesor iz Rijeke svojim izumima pomaže osobama s invaliditetom

RAZVOJ tehnologije promijenio je život svima nama, a veliku korist od tehnološkog napretka pogotovo mogu imati osobe s invaliditetom kojima inovacije omogućuju da rade stvari koje inače ne bi mogli, što im daje veću samostalnost u svakodnevnom životu.

Miroslav Vrankić, profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci, svoju je želju za pomaganjem ljudima spojio sa svojim tehničkim znanjima i pokrenuo E-Glas, tvrtku koja se bavi razvojem raznih sustava koji olakšavaju život osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju.

"Kroz volontiranje upoznao sam osobu koja je teško koristila računalo"

''Ideja je došla spontano. Radeći na fakultetu poželio sam spojiti svoja tehnička znanja iz područja elektrotehnike s mojim idealom pomaganja ljudima. Krenuo sam volontirati i upoznao sam jednu osobu koja je jako teško koristila svoje računalo zbog tetraplegije.

To mi je dalo ideju da izradim sustav za upravljanje domom pomoću govora kako bi osobe koje ne mogu koristiti svoje ruke mogli upravljati svojim domom samo uz pomoć govora. Taj sam sustav nazvao Servus jer mu je svrha bila da postane vjeran pomoćnik osobama s tjelesnim invaliditetom.

Pokazalo se da je Servus koristan proizvod, a budući da se fakultet ne može baviti prodajom i servisiranjem proizvoda, odlučio sam pokrenuti tvrtku. Tvrtka je dobila ime E-Glas (www.eglas.hr) i osnovana je 2009. pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci. Kasnije su mi se pridružili dvojica kolega s fakulteta, Damir Arbula i Kristijan Lenac, koji su pomogli u daljnjem razvoju Servusa'', kaže Vrankić.

U posljednjih desetak godina razvili su niz proizvoda - od rješenja za komunikaciju osobama koje ne mogu govoriti do edukacijskih rješenja za djecu s poteškoćama.

''Od početka do danas misija E-Glasa je pomaganje osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Svi proizvodi koje razvijamo namijenjeni su upravo toj populaciji.

Pored Servusa razvili smo još nekoliko drugih proizvoda.

Jedan od njih je softver Serwantess, komunikator koji je namijenjen osobama s ALS-om koje ne mogu govoriti i ne mogu se služiti rukama. Taj softver uz pomoć posebnog uređaja za praćenje pogleda omogućava da osoba komunicira samo koristeći pogled, a softver izgovara sve što osoba napiše svojim pogledom na ekranu. Taj je softver razvijen u suradnji s udrugom Neuron iz Zagreba.

Bilo je tu još nekih rješenja za multimodalno upravljanje okolinom i različitim uređajima, a u zadnje vrijeme smo se dosta usmjerili na razvoj proizvoda namijenjenih djeci s teškoćama u razvoju.

Razvili smo softver ABC Maestro za učenje tipkanja i čitanja koji je namijenjen djeci koja imaju poteškoća s pažnjom i koncentracijom, finom motorikom, okulomotornom koordinacijom, vizualnom percepcijom, za djecu s višestrukim teškoćama, disleksijom, disgrafijom te nerijetko kombinacijom istih.

ABC Maestro trenutno radi na hrvatskom, engleskom, nizozemskom, njemačkom i srpskom jeziku, a upravo su u pripremi i lokalizacije za talijanski i španjolski jezik. U Hrvatskoj su reakcije u školama i vrtićima na ABC Maestro izuzetno dobre, a prošli mjesec počela je njegova prodaja i u Engleskoj i Nizozemskoj.

Još jedan od zanimljivih projekata je Hiper softver za ranu edukaciju koji razvijamo u suradnji s Hrvatskom udrugom za ranu edukaciju (Hureka). Vjerujem da će se čuti još puno dobrih novosti u ovoj godini o ABC Maestru i Hiper softverima'', kaže Vrankić.

Podršku E-Glasu daje i Nenad Bakić

Zanimljivo je da je jedan od ulagača u ovaj projekt i Nenad Bakić.

''Gospodin Nenad Bakić je jedan od ulagača u E-Glas. Do suradnje je došlo nakon što je on podržao našu Indiegogo crowdfunding kampanju za Servus sustav. Nakon te kampanje imali smo nekoliko susreta i puno zanimljivih razgovora koji su s vremenom doveli do investicije. Gospodin Bakić je bio 'angel investor' u pravom smislu te riječi. Jako je puno pomogao E-Glasu ne samo financijski nego i svojim iskustvom i savjetima'', kaže Vrankić.

Njihova konferencija o asistivnoj tehnologiji izrasla u najveću na svijetu

Osim na razvoju proizvoda, rade i na edukaciji te već treću godinu u Zagrebu organiziraju konferenciju o asistivnoj tehnologiji koja je postala najveća te vrste u svijetu.

''Budućnost E-Glasa vidim i dalje u razvoju i distribuciji asistivne tehnologije - tehnologije koja pomaže osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Pored toga, jako puno radimo i na edukaciji o asistivnoj tehnologiji. Naša konferencija ATAAC o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji koju organiziramo u partnerstvu s Tehničkim fakultetom u Rijeci i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu prošle je godine imala 1500 sudionika i time je postala najveća konferencija u području asistivne tehnologije u svijetu (www.ataac.eu). Uistinu postajemo globalno prepoznatljivi u ovom području, a budućnost nam je sve više i u globalnoj prodaji naših proizvoda'', kaže Vrankić.


Komentari članka

Vezani članci

Riječki poduzetnici zarađuju sve više novaca, ali plaće radnika baš i ne prate taj rezultat

10.01.2019.

Riječki poduzetnici, kojih je i najviše u okviru pet promatranih gradova (4.568), ostvarili su najbolji financijski rezultat i iskazali najvišu novostvorenu vrijednost, ali plaće su ispod hrvatskog prosjeka

Nakon Hrvatske, bivša olimpijka sa sportskim čarapama planira pokoriti Europu

31.12.2018.

MORENA MAKAR 14 godina bavila se sportom i to na vrhunskoj razini - bila je prva hrvatska olimpijka u snowboardu, na Olimpijadi u Sočiju, a onda je svoja znanja stečena kroz sportsku karijeru odlučila iskoristiti u obiteljskom biznisu i stvorila Dogma Soc

Potpora od 150 milijuna kuna za inovacije novoosnovanih tvrtki

13.12.2018.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta uskoro će objaviti natječaj za financiranje projekata koji doprinose razvoju novoosnovanih tvrtki te uspješan razvoj inovativnih ideja u tržišno uspješne poslovne poduhvate s naglaskom na komercijalizaciju

Mladić s Downovim sindromom u SAD-u izgradio višemilijunski biznis

12.12.2018.

Od pokretanja tvrtke krajem 2016. godine, posao raste sve više. U 2017. godini imali su preko 42 tisuće narudžbi i prihode od oko 1,7 milijuna dolara. Ove godine imat će od 160 do 180 tisuća narudžbi i prihode od preko 6 milijuna dolara.

Kod prerađivača i trgovaca najveća dobit

04.12.2018.

Najuspješniji poduzetnik lani u prerađivačkoj industriji je Ina s 4225 zaposlenih, kojima je prosječna plaća 9385 kn

Tag cloud

 1. 1844 članka imaju tag hrvatska
 2. 1867 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 795 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 929 članka imaju tag trgovina
 8. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 803 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 880 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 527 članka imaju tag marketing
 18. 455 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 340 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast