Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Sij 2019

Ovaj profesor iz Rijeke svojim izumima pomaže osobama s invaliditetom

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

Ovaj profesor iz Rijeke svojim izumima pomaže osobama s invaliditetom

RAZVOJ tehnologije promijenio je život svima nama, a veliku korist od tehnološkog napretka pogotovo mogu imati osobe s invaliditetom kojima inovacije omogućuju da rade stvari koje inače ne bi mogli, što im daje veću samostalnost u svakodnevnom životu.

Miroslav Vrankić, profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci, svoju je želju za pomaganjem ljudima spojio sa svojim tehničkim znanjima i pokrenuo E-Glas, tvrtku koja se bavi razvojem raznih sustava koji olakšavaju život osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju.

"Kroz volontiranje upoznao sam osobu koja je teško koristila računalo"

''Ideja je došla spontano. Radeći na fakultetu poželio sam spojiti svoja tehnička znanja iz područja elektrotehnike s mojim idealom pomaganja ljudima. Krenuo sam volontirati i upoznao sam jednu osobu koja je jako teško koristila svoje računalo zbog tetraplegije.

To mi je dalo ideju da izradim sustav za upravljanje domom pomoću govora kako bi osobe koje ne mogu koristiti svoje ruke mogli upravljati svojim domom samo uz pomoć govora. Taj sam sustav nazvao Servus jer mu je svrha bila da postane vjeran pomoćnik osobama s tjelesnim invaliditetom.

Pokazalo se da je Servus koristan proizvod, a budući da se fakultet ne može baviti prodajom i servisiranjem proizvoda, odlučio sam pokrenuti tvrtku. Tvrtka je dobila ime E-Glas (www.eglas.hr) i osnovana je 2009. pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci. Kasnije su mi se pridružili dvojica kolega s fakulteta, Damir Arbula i Kristijan Lenac, koji su pomogli u daljnjem razvoju Servusa'', kaže Vrankić.

U posljednjih desetak godina razvili su niz proizvoda - od rješenja za komunikaciju osobama koje ne mogu govoriti do edukacijskih rješenja za djecu s poteškoćama.

''Od početka do danas misija E-Glasa je pomaganje osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Svi proizvodi koje razvijamo namijenjeni su upravo toj populaciji.

Pored Servusa razvili smo još nekoliko drugih proizvoda.

Jedan od njih je softver Serwantess, komunikator koji je namijenjen osobama s ALS-om koje ne mogu govoriti i ne mogu se služiti rukama. Taj softver uz pomoć posebnog uređaja za praćenje pogleda omogućava da osoba komunicira samo koristeći pogled, a softver izgovara sve što osoba napiše svojim pogledom na ekranu. Taj je softver razvijen u suradnji s udrugom Neuron iz Zagreba.

Bilo je tu još nekih rješenja za multimodalno upravljanje okolinom i različitim uređajima, a u zadnje vrijeme smo se dosta usmjerili na razvoj proizvoda namijenjenih djeci s teškoćama u razvoju.

Razvili smo softver ABC Maestro za učenje tipkanja i čitanja koji je namijenjen djeci koja imaju poteškoća s pažnjom i koncentracijom, finom motorikom, okulomotornom koordinacijom, vizualnom percepcijom, za djecu s višestrukim teškoćama, disleksijom, disgrafijom te nerijetko kombinacijom istih.

ABC Maestro trenutno radi na hrvatskom, engleskom, nizozemskom, njemačkom i srpskom jeziku, a upravo su u pripremi i lokalizacije za talijanski i španjolski jezik. U Hrvatskoj su reakcije u školama i vrtićima na ABC Maestro izuzetno dobre, a prošli mjesec počela je njegova prodaja i u Engleskoj i Nizozemskoj.

Još jedan od zanimljivih projekata je Hiper softver za ranu edukaciju koji razvijamo u suradnji s Hrvatskom udrugom za ranu edukaciju (Hureka). Vjerujem da će se čuti još puno dobrih novosti u ovoj godini o ABC Maestru i Hiper softverima'', kaže Vrankić.

Podršku E-Glasu daje i Nenad Bakić

Zanimljivo je da je jedan od ulagača u ovaj projekt i Nenad Bakić.

''Gospodin Nenad Bakić je jedan od ulagača u E-Glas. Do suradnje je došlo nakon što je on podržao našu Indiegogo crowdfunding kampanju za Servus sustav. Nakon te kampanje imali smo nekoliko susreta i puno zanimljivih razgovora koji su s vremenom doveli do investicije. Gospodin Bakić je bio 'angel investor' u pravom smislu te riječi. Jako je puno pomogao E-Glasu ne samo financijski nego i svojim iskustvom i savjetima'', kaže Vrankić.

Njihova konferencija o asistivnoj tehnologiji izrasla u najveću na svijetu

Osim na razvoju proizvoda, rade i na edukaciji te već treću godinu u Zagrebu organiziraju konferenciju o asistivnoj tehnologiji koja je postala najveća te vrste u svijetu.

''Budućnost E-Glasa vidim i dalje u razvoju i distribuciji asistivne tehnologije - tehnologije koja pomaže osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Pored toga, jako puno radimo i na edukaciji o asistivnoj tehnologiji. Naša konferencija ATAAC o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji koju organiziramo u partnerstvu s Tehničkim fakultetom u Rijeci i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu prošle je godine imala 1500 sudionika i time je postala najveća konferencija u području asistivne tehnologije u svijetu (www.ataac.eu). Uistinu postajemo globalno prepoznatljivi u ovom području, a budućnost nam je sve više i u globalnoj prodaji naših proizvoda'', kaže Vrankić.


Komentari članka

Vezani članci

Bjelovarčani krenuli u globalni pohod: 'Izvezli smo sprave za fitnes u Kaliforniju, to je kao da Talijanima prodate pizzu'

08.03.2019.

Bjelovarčani su krenuli u osvajanje svijeta Predator Huntom. Bezmotorna traka za trčanje s ferrofluidnom kočnicom prva je takve vrste u svijetu, a upiti o njoj već su se zaredali u bjelovarsku tvrtku Ferrodus sa svega tri zaposlena

Vlasnike 100 milijuna dolara vrijedne kompanije inspirirala je majka i njezino pitanje

25.02.2019.

- Što vam se lijepo danas dogodilo? - pitanje je koje je Joan Jacobs svake večeri pitala svoju djecu, a rezultiralo je kompanijom vrijednom 100 milijuna dolara. Kako piše Business Insider, njezini su najmlađi sinovi Bert i John osnovali danas uspješnu tvr

Profesor milijunaš: Savjet da slijedite svoju strast je totalno pogrešan, dvije su tajne presudne za uspjeh

20.02.2019.

Serijski poduzetnik Scott Galloway naveo je da umjesto toga postoje dvije tajne presudne za uspjeh

Traže se poduzetnici početnici

13.02.2019.

U prostoru površine 200 četvornih metara pored ureda za poduzetnike opremljena je zajednička dvorana za konferencije, sastanke, druženja, zajednička recepcija, kuhinja i sanitarni čvorovi. Primarno su svi prostori u funkciji javne poduzetničke infrastrukt

Rasco grupa bilježi rast prihoda od 18,7 posto, sprema ulaganja vrijedna 71 milijun kuna

11.02.2019.

RASCO ove godine obilježava i 29 godina uspješnog poslovanja tijekom kojeg je kompanija od garaže i dvoje zaposlenih izrasla do grupe s 380 djelatnika koji rade na razvoju visokotehnoloških proizvoda za održavanje prometnica koji su prisutni na preko 40 s

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1893 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1202 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 983 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 942 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 671 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 863 članka imaju tag ict
 13. 842 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 491 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 347 članka imaju tag poticaji
 22. 413 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 248 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 328 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija