Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Pro 2016

Ovi splitski studenti nakon fakulteta sigurno neće na Zavod za zapošljavanje: oni su uzeli stvari u svoje ruke i odvažno krenuli u svijet biznisa

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr · Autor: Ljubica Vuko  

Ovi splitski studenti nakon fakulteta sigurno neće na Zavod za zapošljavanje: oni su uzeli stvari u svoje ruke i odvažno krenuli u svijet biznisa

Tko još nije čuo za pametne klupe mladog solinskog poduzetnika Ivana Mrvoša s kojima je osvojio svijet? To sigurno znate, a jeste li čuli da je Mrvoševa tvrtka "InClude" jedna od tvrtki kojima Studentski poduzetnički inkubator (SPI) s Ekonomskog fakulteta u Splitu pruža potporu?

Nakon što je pet generacija studenata Splitskog sveučilišta sudjelovalo na Poduzetničkoj akademiji, programu osmišljenom za edukacije o poduzetništvu i uvođenje mladih u poslovni svijet, Ekonomski fakultet pokrenuo je projekt Studentski poduzetnički inkubator, za kojim vlada velik interes studenata ne samo ekonomije, nego i s drugih studija.

Sufinanciran je novcem iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.", a s radom je počeo u studenom 2015. godine.

Virtualna platforma

Lana Ugrčić, voditeljica Studentskog poduzetničkog inkubatora, rekla nam je da je u sklopu projekta razvijena i virtualna poduzetnička platforma, koju studenti u inkubatoru mogu koristiti za rad na razvoju svojih projekata te za komunikaciju s mentorima.

– U prvih osam mjeseci rada, do ljeta, imali smo više od 80 prijava i morali smo obaviti selekciju studenata, a odabrano je njih 49 s 15 projekata. Imali smo više od 100 korisnika na platformi, 31 student sudjelovao je na međunarodnim konferencijama i natjecanjima, održali smo 10 prezentacija uživo preko online kanala i 18 organiziranih otvorenih predavanja, radionica i događanja s ciljem promocije poduzetništva kod mladih. Inkubator ima već sedam poslovnih subjekata kojima pruža podršku, a još je toliko projekata u fazi realizacije – sažima Lana Ugrčić prve rezultate SPI-ja.

Tih sedam projekata su dva d.o.o. ("Synergia savjetovanje" i "Holodeck"), jedan j.d.o.o. ("InClude"), jedan obrt ("Fishery"), jedan OPG ("Spara"), jedna zadruga ("Start") i jedna udruga (FKS). "InClude" je lani bio u Inkubatoru dok se nisu proširili, a imaju sporazum za daljnju suradnju u obliku poslovnog savjetovanja.

Upravo su u tijeku prijave u SPI za novu generaciju 2016./17. Mogu se prijaviti studenti s poduzetničkom idejom ili projektom, mladi poduzetnici i startupovi aktivni do dvije godine. Prijaviti se mogu pojedinačno ili kao timovi. A kako se radi u Studentskom poduzetničkom inkubatoru, čuli smo iz prve ruke; osim s Lanom Ugrčić, razgovarali smo u prostoru Inkubatora na Ekonomskom fakultetu s mladima koji su krenuli u svijet biznisa.

Marko Ban (29) završio je menadžment malog poduzeća, Maja Dragojević (23) studentica je istog studija, a Mario Azinović(21) završio je preddiplomski studij u istom tom području. Ivana Perić (23) trenutno je na četvrtoj godini međunarodne ekonomije i europskih integracija, dok Zvonimir Jukić(21) pohađa treću godinu kemijskog inženjerstva na Kemijsko-tehnološkom fakultetu.

Evo njihovih priča.

Dobra ekonomija

Marko Ban dugogodišnji je volonter udruge "MoSt" i upravitelj socijalne zadruge "Start", koja je osnovana početkom 2015. godine, nešto prije nego što je pokrenut Studentski poduzetnički inkubator. Uz udrugu "MoSt", zadrugari su još tri beskućnika i tri volontera.

– Krenuli smo s idejom da na tržištu rada omogućimo sudjelovanje beskućnika, mladih i dugotrajno nezaposlenih, da uključimo ljude koji bi sami teško došli do posla. Pokušavamo animirati javnost, proširiti priču o gradu Splitu kao gradu solidarnosti.

Vodimo se načelima dobre ekonomije, a to je ekonomija koja podupire kvalitetu života u zajednici, stvara prilike i mogućnosti da zadovoljimo svoje potrebe bez ugrožavanja drugih, to je ekonomija koja pravedno koristi i dijeli resurse, prihvaća odgovornost i njeguje solidarnost, te poštuje održivost ekosustava – rekao nam je Marko Ban.

Veli nam da trenutno razvija ideju o prodaji i plasmanu robe i usluga iz društvenih poduzeća, a planira je plasirati iduće godine. Pokušava zadrugu staviti na noge kako ne bi ovisili samo o sredstvima koje dobiju kroz EU projekte. No, zakonska regulativa o društvenim poduzećima još je nedorečena.

Socijalna zadruga je posrednik u prodaji, njezin je cilj osnaživati svoje članove i poticati samozapošljavanje, te se dobit u cijelosti ulaže u razvoj zadruge.

Mario Azinović s još dva programera i dizajnerom radi na realizaciji ideje koja bi mogla razveseliti studente, ali i dobro doći trgovcima.

– Naša je ideja omogućiti studentske popuste. Dogovaramo popuste s lokalnim poduzećima i istodobno razvijamo aplikaciju. Sve bi moglo krenuti tijekom 2017. godine, a kako su pokazali rezultati istraživanja koje smo proveli među studentima i trgovcima, feedback je pozitivan – kaže nam Mario.

– Ja sam u Inkubator ušla s razvojem OPG-a "Spara", koji postoji od 2009. godine. Ima pet patentiranih proizvoda, od kojih tri suha kolača na bazi maslinova ulja i suhog voća te dva proizvoda pod imenom "Kripno slatko" – govori nam Ivana Perić, koja u posao kreće s vlasnicom tog obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva.

Veli kako je kroz Inkubator razvila poslovni plan, dobila podršku studenata i krenula u realizaciju projekta i građevinske radove na pogonu koji će, uz proizvodnju, imati i kušaonicu proizvoda. Očekuju i novac iz EU fondova, a što se tiče plasmana, Ivana je optimistična zbog kvalitete proizvoda, a u prilog tome veli i da su već dobile upit iz Njemačke za prodaju u delikatesnim dućanima, te iz Čilea.

Europsko tržište

Maja Dragojević je s kolegicom prije godinu dana osnovala tvrtku "Synergia savjetovanje", a glavna joj je djelatnost računovodstvo neprofitnih organizacija.

– Dobro nam ide, radimo za razne udruge, festivale, kako u Splitu, tako i na otocima, radimo i edukaciju – kaže Maja.

Lana Ugrčić dodaje kako je nedavno u sklopu Tjedna svjetskog poduzetništva, Global Entrepreneurship Week, održanog na Ekonomskom fakultetu, Majin tim pobijedio na natjecanju Gewathon s aplikacijom za upravljanje projektima. Pobjeda na tom natjecanju uvela je Maju u Studentski poduzetnički inkubator.

– Najviše se vremena gubi na administraciji, a ova aplikacija olakšava financijsko i administrativno upravljanje. Naša je ideja i dalje istraživati tržište, a mogli bi je koristiti i poduzetnici koji dobivaju nepovratna sredstva. Planiramo aplikaciju prilagoditi za europsko tržište i za mobilne uređaje – govori poduzetnica i studentica Maja, koja je i voditeljica financija u Klubu mladih Split.

Zvonimir Jukić tragao je za informacijama kako pokrenuti svoj posao kroz obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i na Facebooku je naletio na stranicu Studentskog poduzetničkog inkubatora, prijavio se i, kako kaže, tako je krenula ova lijepa avantura.

– Poslije toga sve je išlo lakše. Planiram registrirati OPG za preradu voća i razvijati brend "Zobnica". Mi doma radimo za svoje potrebe, a meni je plan da od toga napravim posao. Pogon imamo, ali treba ga opremiti. Ta mi je ideja došla kad se počelo razgovarati o razvoju ruralnog turizma, za što kod nas u Imotskoj krajini postoje velike mogućnosti i interes turista.

Gosti dolaze, a oni su potencijalni kupci. Proizvode namjeravam plasirati kroz turizam, hotele, restorane. To je borba, ali ja sam uporan. Proizvodnja će imati štih tradicionalnosti, nekoliko vrsta zimnice razvijenih kroz obiteljsku recepturu. Želim pokrenuti lančanu reakciju u Imotskoj krajini, potencijali su veliki – kaže Zvonimir Jukić.

Usluga članovima

Što Inkubator nudi svojim članovima? Lana Ugrčić objašnjava:

- Korištenje tehnički opremljenog coworking prostora
- Mentorska podrška u razvoju poslovnih modela i projekata
- Edukacije i radionice
- Networking događaji
- Usluge poslovnog savjetovanja
- Pohađanje programa Student Business Academy
- Podrška i priprema za nacionalna i međunarodna studentska natjecanja
- Sudjelovanje na međunarodnom poduzetničkom kampu Summer Jam Croatia

Poticanje poduzetništva

– Međunarodni poduzetnički kamp Summer Jam Croatia organizirali smo četiri godine zaredom. Surađujemo sa sveučilištem Malaga iz Španjolske i Middlesex iz Londona, koji tradicionalno dolaze sa svojim studentima – kaže Lana Ugrčić. Dodaje i da su organizirali i više otvorenih radionica, seminara, predavanja i za one koji nisu članovi Inkubatora, a sve s ciljem poticanja poduzetništva kod mladih.

Pokrenuli su i dva meetupa, organizirana tematska U osam mjeseci rada stiglo je više od 80 prijava, a odabrano je 49 studenata s 15 projekata. Više od 100 korisnika bilo je na platformi, 31 student sudjelovao je na međunarodnim konferencijama i natjecanjima. Inkubator ima već sedam poslovnih subjekata kojima pruža podršku, a još je toliko projekata u fazi realizacije.


Komentari članka

Vezani članci

U Samoboru rade ponajbolje svjetske radare u hidrologiji, u Kini već drže 30 posto tržišta

10.10.2019.

Samoborska tvrtka Geolux odlučila je nakon nedavnih uspjeha na međunarodnim izložbama i prezentacijama pokušati daljnji prodor svojim radarima za mjerenje u hidrologiji na tržišta EU, SAD-a i Azije.

Umjetna inteligencija je pokretač razvoja, ali EU zaostaje za SAD-om i Kinom

03.10.2019.

Podatke treba otvoriti kako bi se olakšao trening umjetnoj inteligenciji, što je mukotrpan rad ukoliko se ne može odraditi automatizmom i nemoguć je za provesti bez dovoljne količine dostupnih podataka. Razvojem umjetne inteligencije zasigurno će doći do

Glazbena industrija 80 posto svojih prihoda bilježi od servisa za streamanje glazbe

09.09.2019.

Prema Wall Street Journalu i Udruženju diskografske industrije Amerike (RIAA) 80% svih prihoda u toj industriji dolazi od servisa za streamanje glazbe

Ivan Mrvoš prije 5 godina je preživljavao vareći ograde. Danas osvaja svijet

27.08.2019.

Ivan je dosad za svoju tvrtku Include uspio osigurati 30-ak milijuna kuna investicija i tu ne misli stati, non stop radi na tome da osigura još novca za rast. Planovi su iznimno ambiciozni, želi postati lider na svjetskom tržištu za pametnu javnu opremu k

U srpanjskoj rupi čitav Jadran osim jedne regije

08.08.2019.

U srpnju 4,6 mil. dolazaka i 30,5 mil. noćenja - 1,2% manje dolazaka te 1,5% manje noćenja nego lani.

Tag cloud

 1. 1945 članka imaju tag hrvatska
 2. 1972 članka imaju tag turizam
 3. 1551 članka imaju tag financije
 4. 1250 članka imaju tag izvoz
 5. 846 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 982 članka imaju tag svijet
 7. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 972 članka imaju tag trgovina
 9. 838 članka imaju tag investicije
 10. 684 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 918 članka imaju tag ict
 12. 966 članka imaju tag EU
 13. 864 članka imaju tag industrija
 14. 770 članka imaju tag menadžment
 15. 571 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 588 članka imaju tag maloprodaja
 18. 550 članka imaju tag marketing
 19. 508 članka imaju tag tehnologija
 20. 489 članka imaju tag krediti
 21. 367 članka imaju tag poticaji
 22. 429 članka imaju tag obrazovanje
 23. 348 članka imaju tag eu fondovi
 24. 396 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 347 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 422 članka imaju tag dzs
 31. 305 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 379 članka imaju tag vlada
 35. 346 članka imaju tag energetika
 36. 351 članka imaju tag porezi
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 378 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija