Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Pro 2016

Ovi splitski studenti nakon fakulteta sigurno neće na Zavod za zapošljavanje: oni su uzeli stvari u svoje ruke i odvažno krenuli u svijet biznisa

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr · Autor: Ljubica Vuko  

Ovi splitski studenti nakon fakulteta sigurno neće na Zavod za zapošljavanje: oni su uzeli stvari u svoje ruke i odvažno krenuli u svijet biznisa

Tko još nije čuo za pametne klupe mladog solinskog poduzetnika Ivana Mrvoša s kojima je osvojio svijet? To sigurno znate, a jeste li čuli da je Mrvoševa tvrtka "InClude" jedna od tvrtki kojima Studentski poduzetnički inkubator (SPI) s Ekonomskog fakulteta u Splitu pruža potporu?

Nakon što je pet generacija studenata Splitskog sveučilišta sudjelovalo na Poduzetničkoj akademiji, programu osmišljenom za edukacije o poduzetništvu i uvođenje mladih u poslovni svijet, Ekonomski fakultet pokrenuo je projekt Studentski poduzetnički inkubator, za kojim vlada velik interes studenata ne samo ekonomije, nego i s drugih studija.

Sufinanciran je novcem iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.", a s radom je počeo u studenom 2015. godine.

Virtualna platforma

Lana Ugrčić, voditeljica Studentskog poduzetničkog inkubatora, rekla nam je da je u sklopu projekta razvijena i virtualna poduzetnička platforma, koju studenti u inkubatoru mogu koristiti za rad na razvoju svojih projekata te za komunikaciju s mentorima.

– U prvih osam mjeseci rada, do ljeta, imali smo više od 80 prijava i morali smo obaviti selekciju studenata, a odabrano je njih 49 s 15 projekata. Imali smo više od 100 korisnika na platformi, 31 student sudjelovao je na međunarodnim konferencijama i natjecanjima, održali smo 10 prezentacija uživo preko online kanala i 18 organiziranih otvorenih predavanja, radionica i događanja s ciljem promocije poduzetništva kod mladih. Inkubator ima već sedam poslovnih subjekata kojima pruža podršku, a još je toliko projekata u fazi realizacije – sažima Lana Ugrčić prve rezultate SPI-ja.

Tih sedam projekata su dva d.o.o. ("Synergia savjetovanje" i "Holodeck"), jedan j.d.o.o. ("InClude"), jedan obrt ("Fishery"), jedan OPG ("Spara"), jedna zadruga ("Start") i jedna udruga (FKS). "InClude" je lani bio u Inkubatoru dok se nisu proširili, a imaju sporazum za daljnju suradnju u obliku poslovnog savjetovanja.

Upravo su u tijeku prijave u SPI za novu generaciju 2016./17. Mogu se prijaviti studenti s poduzetničkom idejom ili projektom, mladi poduzetnici i startupovi aktivni do dvije godine. Prijaviti se mogu pojedinačno ili kao timovi. A kako se radi u Studentskom poduzetničkom inkubatoru, čuli smo iz prve ruke; osim s Lanom Ugrčić, razgovarali smo u prostoru Inkubatora na Ekonomskom fakultetu s mladima koji su krenuli u svijet biznisa.

Marko Ban (29) završio je menadžment malog poduzeća, Maja Dragojević (23) studentica je istog studija, a Mario Azinović(21) završio je preddiplomski studij u istom tom području. Ivana Perić (23) trenutno je na četvrtoj godini međunarodne ekonomije i europskih integracija, dok Zvonimir Jukić(21) pohađa treću godinu kemijskog inženjerstva na Kemijsko-tehnološkom fakultetu.

Evo njihovih priča.

Dobra ekonomija

Marko Ban dugogodišnji je volonter udruge "MoSt" i upravitelj socijalne zadruge "Start", koja je osnovana početkom 2015. godine, nešto prije nego što je pokrenut Studentski poduzetnički inkubator. Uz udrugu "MoSt", zadrugari su još tri beskućnika i tri volontera.

– Krenuli smo s idejom da na tržištu rada omogućimo sudjelovanje beskućnika, mladih i dugotrajno nezaposlenih, da uključimo ljude koji bi sami teško došli do posla. Pokušavamo animirati javnost, proširiti priču o gradu Splitu kao gradu solidarnosti.

Vodimo se načelima dobre ekonomije, a to je ekonomija koja podupire kvalitetu života u zajednici, stvara prilike i mogućnosti da zadovoljimo svoje potrebe bez ugrožavanja drugih, to je ekonomija koja pravedno koristi i dijeli resurse, prihvaća odgovornost i njeguje solidarnost, te poštuje održivost ekosustava – rekao nam je Marko Ban.

Veli nam da trenutno razvija ideju o prodaji i plasmanu robe i usluga iz društvenih poduzeća, a planira je plasirati iduće godine. Pokušava zadrugu staviti na noge kako ne bi ovisili samo o sredstvima koje dobiju kroz EU projekte. No, zakonska regulativa o društvenim poduzećima još je nedorečena.

Socijalna zadruga je posrednik u prodaji, njezin je cilj osnaživati svoje članove i poticati samozapošljavanje, te se dobit u cijelosti ulaže u razvoj zadruge.

Mario Azinović s još dva programera i dizajnerom radi na realizaciji ideje koja bi mogla razveseliti studente, ali i dobro doći trgovcima.

– Naša je ideja omogućiti studentske popuste. Dogovaramo popuste s lokalnim poduzećima i istodobno razvijamo aplikaciju. Sve bi moglo krenuti tijekom 2017. godine, a kako su pokazali rezultati istraživanja koje smo proveli među studentima i trgovcima, feedback je pozitivan – kaže nam Mario.

– Ja sam u Inkubator ušla s razvojem OPG-a "Spara", koji postoji od 2009. godine. Ima pet patentiranih proizvoda, od kojih tri suha kolača na bazi maslinova ulja i suhog voća te dva proizvoda pod imenom "Kripno slatko" – govori nam Ivana Perić, koja u posao kreće s vlasnicom tog obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva.

Veli kako je kroz Inkubator razvila poslovni plan, dobila podršku studenata i krenula u realizaciju projekta i građevinske radove na pogonu koji će, uz proizvodnju, imati i kušaonicu proizvoda. Očekuju i novac iz EU fondova, a što se tiče plasmana, Ivana je optimistična zbog kvalitete proizvoda, a u prilog tome veli i da su već dobile upit iz Njemačke za prodaju u delikatesnim dućanima, te iz Čilea.

Europsko tržište

Maja Dragojević je s kolegicom prije godinu dana osnovala tvrtku "Synergia savjetovanje", a glavna joj je djelatnost računovodstvo neprofitnih organizacija.

– Dobro nam ide, radimo za razne udruge, festivale, kako u Splitu, tako i na otocima, radimo i edukaciju – kaže Maja.

Lana Ugrčić dodaje kako je nedavno u sklopu Tjedna svjetskog poduzetništva, Global Entrepreneurship Week, održanog na Ekonomskom fakultetu, Majin tim pobijedio na natjecanju Gewathon s aplikacijom za upravljanje projektima. Pobjeda na tom natjecanju uvela je Maju u Studentski poduzetnički inkubator.

– Najviše se vremena gubi na administraciji, a ova aplikacija olakšava financijsko i administrativno upravljanje. Naša je ideja i dalje istraživati tržište, a mogli bi je koristiti i poduzetnici koji dobivaju nepovratna sredstva. Planiramo aplikaciju prilagoditi za europsko tržište i za mobilne uređaje – govori poduzetnica i studentica Maja, koja je i voditeljica financija u Klubu mladih Split.

Zvonimir Jukić tragao je za informacijama kako pokrenuti svoj posao kroz obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i na Facebooku je naletio na stranicu Studentskog poduzetničkog inkubatora, prijavio se i, kako kaže, tako je krenula ova lijepa avantura.

– Poslije toga sve je išlo lakše. Planiram registrirati OPG za preradu voća i razvijati brend "Zobnica". Mi doma radimo za svoje potrebe, a meni je plan da od toga napravim posao. Pogon imamo, ali treba ga opremiti. Ta mi je ideja došla kad se počelo razgovarati o razvoju ruralnog turizma, za što kod nas u Imotskoj krajini postoje velike mogućnosti i interes turista.

Gosti dolaze, a oni su potencijalni kupci. Proizvode namjeravam plasirati kroz turizam, hotele, restorane. To je borba, ali ja sam uporan. Proizvodnja će imati štih tradicionalnosti, nekoliko vrsta zimnice razvijenih kroz obiteljsku recepturu. Želim pokrenuti lančanu reakciju u Imotskoj krajini, potencijali su veliki – kaže Zvonimir Jukić.

Usluga članovima

Što Inkubator nudi svojim članovima? Lana Ugrčić objašnjava:

- Korištenje tehnički opremljenog coworking prostora
- Mentorska podrška u razvoju poslovnih modela i projekata
- Edukacije i radionice
- Networking događaji
- Usluge poslovnog savjetovanja
- Pohađanje programa Student Business Academy
- Podrška i priprema za nacionalna i međunarodna studentska natjecanja
- Sudjelovanje na međunarodnom poduzetničkom kampu Summer Jam Croatia

Poticanje poduzetništva

– Međunarodni poduzetnički kamp Summer Jam Croatia organizirali smo četiri godine zaredom. Surađujemo sa sveučilištem Malaga iz Španjolske i Middlesex iz Londona, koji tradicionalno dolaze sa svojim studentima – kaže Lana Ugrčić. Dodaje i da su organizirali i više otvorenih radionica, seminara, predavanja i za one koji nisu članovi Inkubatora, a sve s ciljem poticanja poduzetništva kod mladih.

Pokrenuli su i dva meetupa, organizirana tematska U osam mjeseci rada stiglo je više od 80 prijava, a odabrano je 49 studenata s 15 projekata. Više od 100 korisnika bilo je na platformi, 31 student sudjelovao je na međunarodnim konferencijama i natjecanjima. Inkubator ima već sedam poslovnih subjekata kojima pruža podršku, a još je toliko projekata u fazi realizacije.


Komentari članka

Vezani članci

Američka mornarica testirala moćni laserski top za uništavanje dronova

27.05.2020.

Novi način borbe protiv bespilotnih letjelica testiran je prije nekoliko dana u Tihom oceanu, a objavljeni su i prilično atraktivni video zapisi obaranja drona

Sada je i službeno: Volvo ograničava brzinu svih novih vozila

27.05.2020.

Potez koji su u Volvu najavili još prošle godine sada je dobio i službenu potvrdu – švedski proizvođač ograničit će najvišu brzinu svim svojim novim automobilima na 180 km/h kako bi napravio dodatni korak prema svojem krajnjem cilju: nula ozbiljnih ozljed

Tijekom Q1 2020. broj isporuka pametnih satova se povećao za 20%

11.05.2020.

Prvo tromjesečje 2020. godine pokazalo se dobrim za proizvođače pametnih satova, broj isporuka u navedenom razdoblju skočio je za 20% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Isporučeno je 14 milijuna primjeraka

Osmislila 'digitalnog psihoterapeuta' za pomoć ljudima koji se bore s depresijom

05.03.2020.

Karla Čurin, 23-godišnja studentica zagrebačkoga Grafičkog fakulteta, osmislila je “digitalnog psihoterapeuta”, mobilnu aplikaciju Oaza za pomoć ljudima koji se bore s depresijom, anksioznošću i suicidalnim mislima.

Otvara se najveća poslovnica drogerijskog lanca u Dalmaciji. Evo što sve čeka kupce

03.03.2020.

U prizemlju City Centera one Split, početkom travnja, svoja će vrata otvoriti najveća dm poslovnica u Dalmaciji.

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1064 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 392 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija