Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Pro 2019

Ovo su glavni razlozi zašto se strani investitori povlače iz Hrvatske

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Lucija Špiljak  

Ovo su glavni razlozi zašto se strani investitori povlače iz Hrvatske

Hrvatska godišnje gubi više od deset posto BDP-a zbog korupcije, prijevara i financijskog kriminala, a prema Indeksu percepcije korupcije prošle smo godine zauzeli 60. mjesto od njih 180.

Podatci su to koje navodi Yuri Sidorovich, glavni Deloitteov partner za forenziku u Adriatic regiji, s kojim smo razgovarali o navedenim izazovima netom nakon Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama, prvi put održanom u Hrvatskoj.

Koji su glavni razlozi i uzroci korupcije i prijevara?
Korupcija i prijevare društveni su fenomen koji pokreće veliki broj faktora; od postizanja prodajnih ciljeva i nedostatka kontrole, do faktora koji su više psihološke prirode, uz stav "a što ja ne bih uzeo ono što mi pripada". U okruženju visoke stope tolerancije prema korupciji, ti su faktori, naravno, pojačani. Loše razvijeni mehanizmi korporativnog upravljanja, neučinkoviti progon počinitelja i velike društvene razlike stvaraju poligon za korupciju koja postupno ulazi u sve pore društva.

Odakle onda krenuti i kako vratiti povjerenje u sustav?
Najprije moramo priznati da imamo problem. U ljudskoj je prirodi da zatvaramo oči pred problemima, a rješenja tražimo kada već "gori". To vrijedi i za korupciju, a unatoč njezinoj dugoj povijesti, tek se prije 25 godina krenulo s ozbiljnim analizama. Koja su rješenja? Svi modeli teorijskog upravljanja rizikom prijevara naglašavaju ulogu vrha i menadžmenta u ovom procesu, koji se mora voditi pozitivnim primjerima i posvetiti rješavanju problema. To je ključni faktor pokretanja nečega, napretka i dobivanja pravih resursa. Ne postoje brzi popravci s čarobnim učinkom. Moramo čvrsto odlučiti da želimo promijeniti stvari i inzistirati na ulaganju u instrumente za podizanje svijesti i suzbijanje koruptivnih radnji. Svi znamo da je povjerenje nešto što možemo brzo izgubiti, a teško povratiti. Nažalost, trenutno se nalazimo u situaciji kada je povjerenje na vrlo niskoj razini i trebat će puno napora da se ta slika popravi.

Što je s pravosuđem?
Kazne i sankcije sigurno su važno sredstvo za odvraćanje od korupcije, ali samo ako se provode sustavno. Za razliku od zemalja s anglosaksonskim pravnim uređenjem, veliki problem u našem okruženju je to što zakone ne provodimo učinkovito. Ako samo pogledamo broj i iznos nagodbi koje tvrtke plaćaju za otvorene slučajeve kršenja američkog zakona o antikorupcijskoj FCPA, vidimo da su to višemilijunski iznosi, koji se broje čak i u milijardama, i bolna su točka i najvećim svjetskim korporacijama. Resursi koje te tvrtke ulažu u sprečavanje korupcije i osiguravanje poslovne koherentnosti su, naravno, na potpuno drugačijoj razini nego što smo navikli. Moramo procesuirati pojedince, ali važna je i odgovornost pravnih osoba za kaznena djela, što moramo početi prepoznavati i sankcionirati. Nažalost, još uvijek je prisutan dojam da sudovi nemaju dovoljno veliku moć kako bi profesionalno i apolitično rješavali pitanja financijskog kriminala.

Gdje se na ljestvici Indeksa percepcije korupcije Transparency Internationala nalazi Hrvatska?
Prema istraživanjima Indeksa percepcije korupcije za 2018. godinu, Hrvatska se nalazi na 60. mjestu od ukupno 180, u društvu zemalja kao što su Saudijska Arabija, Kuba i Rumunjska. Ovaj indeks mjeri percepciju korupcije u javnom sektoru od strane stručnjaka i gospodarstvenika, tako da ne odražava opće stanje ovog problema u državi. Više od općeg indeksa trebala bi nas zanimati situacija u zdravstvu, koliko ulažemo u javnu infrastrukturu i kako možemo riješiti konkretne probleme u najzapostavljenijim industrijama. Ovdje nedostaju neke ozbiljnije analize koje bi dale temelj i usmjerile djelovanje na uža područja.

Kakav je angažman Deloittea u borbi protiv korupcije, prijevara i financijskog kriminala u regiji, kakvi su rezultati?
Kao najveća svjetska konzultantska tvrtka, imamo privilegiju promatrati dobre prakse u najrazličitijim okruženjima. Pri tome vidimo da su mjere za podizanje svijesti jedan od prioriteta u borbi protiv korupcije. Upravo se u ovom području Deloitte posebno angažirao. Kao dio Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama preuzeli smo inicijativu i stvorili forum za relevantne dionike koji žele pridonijeti nečem pozitivnom u procesu. Svi smo svjesni da rezultat našeg rada neće biti vidljiv sutra, možda ni za pet godina, ali nadamo se da ćemo se jednog dana moći osvrnuti i vidjeti da smo učinili nešto dobro. Što se tiče odnosa tvrtki prema ovom problemu, već danas vidimo napredak. Sve više tvrtki traži postavljanje anonimnih linija za izvještavanje o nepravilnostima, povećanje svijesti zaposlenika i mogućnosti ranog otkrivanja pomoću naprednih analitičkih alata i slično. Ove mjere će sigurno pridonijeti podizanju svijesti kod korporativnog upravljanja.

Kako izazovi koje navodite utječu na sustav, gospodarstvo i povjerenje stranih investitora?
Postoje različite procjene učinaka korupcije, uključujući one koje govore da Hrvatska godišnje zbog toga gubi više od 10 posto BDP-a. Te makro procjene jasno govore da svi plaćamo cijenu korupcije. Ono što mi svakodnevno primjećujemo su slučajevi kada se strani investitori povuku iz postupka kupnje zbog rizika usklađenosti poslovanja i financijskih posljedica, a iz istih razloga strane tvrtke raskidaju ugovore o distribuciji proizvoda. Strani investitori i poslovni partneri izuzetno su osjetljivi na bilo koje pitanje usklađenosti s propisima i nisu spremni na kompromise. Mislim da nije pitanje hoće li doći do ulaganja već kolika je cijena koju za to moramo platiti.

Kako na vrijeme prepoznati korupciju koja dolazi izvana?
Korupcija uvijek ima dvije strane; nekoga tko ponudi nešto vrijedno i nekoga tko će to prihvatiti i pritom donositi pristrane odluke. Bez obzira na to na koga netko izvana pokušava utjecati, možemo izgraditi kulturu koja će odbijati takve ponude, no ne možemo očekivati da će takav mehanizam uvijek djelovati. Potencijal tehnologije također se mora uzeti u obzir. Napredak naprednih alata za analitiku doista je izvanredan i ovdje možemo očekivati da će se koristiti rješenja koja nude kriminalističko profiliranje događaja rizičnih za imovinu tvrtke. To će zauzvrat odvratiti pojedince od nedjela i povećati integritet poslovanja.


Komentari članka

Vezani članci

Sve više poduzetnika u djelatnosti taksi-službe

17.01.2020.

Na prvom je mjestu po ostvarenoj dobiti Rijeka plus d.o.o. iz Rijeke, s ostvarenih 5,1 milijun kuna dobiti, najveći broj zaposlenih imalo je društvo Autotrans d.d. iz Cresa koje je ostvarilo i najveći ukupan prihod u iznosu od 260,2 milijuna kuna, a najve

Zaduženost u svijetu dostigla rekordne razmjere

16.01.2020.

Ovako veliki svjetski dug predstavlja realni rizik za globalnu ekonomiju, posebno zbog predviđanja Instituta da se u 2020. godini očekuje dodatno povećanje. Prema procjenama, dug će u prvom kvartalu 2020. premašiti iznos od 257 bilijuna dolara.

U 2019. godini Hrvatsku posjetilo gotovo 21 milijun turista, koji su ostvarili 108,6 milijuna noćenja

15.01.2020.

Najviše noćenja ostvarili su Nijemci (21,2 milijuna), Slovenci (10,9 milijuna), Austrijanci (7,8 milijuna), Poljaci (6,1 milijun) i Talijani (5,5 milijuna)

Loša poduzetnička klima, manjak novca i iseljavanje usporili otvaranje novih tvrtki

13.01.2020.

Loša poduzetnička klima i masovno iseljavanje sve se više odražavaju i na dinamiku otvaranja novih tvrtki u Hrvatskoj. Kako pokazuju podaci Fine, preko servisa Hitro.hr prošle je godine osnovano oko tisuću manje tvrtki i obrta nego u 2018. godini, što pre

Spider grupa otvorila novi pogon u Pitomači vrijedan 28 milijuna kuna

10.01.2020.

U petak je u Pitomači otvorena nova tvornica vodećeg hrvatskog proizvođača čajeva Spider grupe. Ukupna investicija u novi proizvodni pogon te izgradnju i opremanje iznosi više od 28 milijuna kuna, a polovica toga iznosa osigurana je sredstvima iz Europsko

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1994 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1262 članka imaju tag izvoz
 5. 858 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1008 članka imaju tag svijet
 7. 989 članka imaju tag trgovina
 8. 1021 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 851 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 610 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 513 članka imaju tag tehnologija
 21. 379 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 425 članka imaju tag dzs
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 363 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg