Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Stu 2010

PAN patentirao preradu trava u celulozu

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Nikola Vukadinović  

PAN patentirao preradu trava u celulozu

Važan tehnološki pronalazak, čak i u svjetskim razmjerima, ovih dana objavili su iz PAN Grupe, najvećeg domaćeg proizvođača ambalažnog papira i ambalaže u hrvatskom vlasništvu.Kroz dulji niz godina, iako ne baš u dobronamjernom i poticajnom okruženju, kako navode, stručnjaci PAN-a radili su na iznimno značajnom projektu razvoja tehnologije za proizvodnju celuloze iz biljnih vlakana, kao osnovne sirovine za proizvodnju papira te patentirali potpuno nov pristup u proizvodnji celuloze. Novi patent sada je pred završetkom procesa zaštite u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske. Radi se o vlastitom patentu PAN-a, odnosno zaštićenom industrijskom proizvodu kojim ta kompanija sada ima osnovu da iz temelja promijeni hrvatsku papirnu i ambalažnu industriju, ali i da postane vodećim čimbenikom regionalne industrije papira.

- Već nekoliko desetljeća radili smo na realizaciji naše vlastite tehnologije za proizvodnju celuloze na bazi prerade celuloznih trava. Našom novom tehnologijom sada smo u stanju preraditi veći dio celuloznih trava koje možemo dobiti na području Hrvatske. Možemo prerađivati stabljike ječma, zobi i raži, te biljku miscanthus, koju u kooperaciji s hrvatskim poljoprivrednicima na velikim površinama namjeravamo uzgajati, ali i drugog otpada koji nastaje u domaćoj prehrambenoj industriji, poglavito šećeranama - veli Marinko Mikulić, glavni direktor i vlasnik PAN Grupe. Dodaje da su u svojim pogonima u Zagrebu dobili iznimno visoke rezultate te visokokvalitetnu proizvodnju celuloze. Čim dobiju certifikat za novi patent, moći će dnevno proizvoditi oko 150 tona toga novog proizvoda. Kroz ovaj projekt možemo radikalno promijeniti gospodarsku strukturu u našoj zemlji i papirnu industriju promovirati u prvu razvojnu industriju u Hrvatskoj. To što sada imamo, pravi je dragulj, a to što smo napravili, ravno je čudu jer smo posljednjih godina u poslovanju imali opstrukciju od gotovo svih ministarstava, imali smo bespoštedan rat i napad na nas, u čemu su se događala i kaznena djela, pa i krađe naše imovine - optužuje Mikulić i ističe da su, bez obzira na sve to, uspjeli doći do radikalnog iskoraka u razvoju Grupacije PAN.

Uspješno već na startu
Pan Grupa, uz svoje postojeće tvornice ambalažnog papira i kartonske ambalaže, sada će imati i tvornicu celuloze. Sve uposlenike u PAN-u u budućem razvoju i odnosima s partnerima u tom poslu očekuju iznimno snažne poslovne aktivnosti i povezivanje s papirnom industrijom u Europi i svijetu, no njihov je menadžment uvjeren da su kompaniji sada širom otvorena vrata daljnjeg razvoja i ostvarenja pozitivnih poslovnih rezultata. A hoćemo li to sada realizirati i protiv volje vlasti ili ćemo to realizirati uz njezinu pomoć u za nas mirnom razdoblju u kojem će ona tolerirati normalan život zrele i kvalitetne tvrtke, to ćemo vidjeti. Boga molimo da nas jednostavno puste na miru da radimo svoj posao za koji smo najpozvaniji u Hrvatskoj - veli Mikulić i iznosi respektabilne planove za budućnost.

Naime, u PAN-u očekuju da će već ove godine, uz svoju novu tehnologiju, proizvesti više desetaka tisuća tona celuloze. U sljedećoj godini plan je u cjelovito zaokruženom ciklusu dostići proizvodnju 100 tisuća tona celuloze. A kada kompanija u okviru novih investicija, koje je već praktički započela s ciljem preseljenja papirne proizvodnje iz Zagreba u Slavoniju, prijeđe s proizvodnim aktivnostima u Slatini, planira zaokružiti proizvodni ciklus na fantastičnih 500 tisuća tona celuloze godišnje. Znamo da to možemo i da nije riječ o nekakvim basnoslovnim investicijskim sredstvima potrebnim za projekt, već o nekoliko desetaka milijuna eura koji nam trebaju i s kojima plan možemo u cjelini realizirati - veli Mikulić. Ne krijući zadovoljstvo što Grupacija PAN sada ima najprofitabilniju proizvodnju celuloze na svijetu, Mikulić ističe i stanovite teškoće u poslovanju jer kompaniji nedostaje suvremeno postrojenje za izbjeljivanje celuloze zbog čega još uvijek ne može proizvoditi bijela celulozna vlakna iz kojih može proizvoditi najfinije papire potrebne grafičkoj industriji - fotokopirni i ofsetni papir, primjerice. No budući da je u pitanju investicija manja od 10 milijuna eura, plan je novo postrojenje instalirati u Slatini te osigurati potrebnu celulozu i za takvu proizvodnju. Naime, Hrvatska godišnje samo tog najfinijeg papira uvozi više od 500 tisuća tona, što je vrijednost veća od 500 milijuna eura.

I dalje i stari papir
Možemo proizvesti velike količine tog papira u Hrvatskoj, ali isto tako i sve druge zemlje u hrvatskom okruženju veliki su uvoznici celuloze i papira i ne vidimo nikakve prepreke za naš razvoj na tom planu - uvjeren je u ispravnost poslovnih i razvojnih planova Grupacije PAN njezin prvi čovjek. Stari papir sada je osnovna sirovina za proizvodnju papira. Za starim je papirom potražnja na svjetskom tržištu iznimno velika i njegova cijena stalno raste te sve manje profitabilnom čini industriju papira. Razvoj PAN-ove tehnologije proizvodnje celuloze oslobađa tu kompaniju od njegove uporabe i ta sirovina odlazi u drugi plan. Naravno, i dalje ćemo zadržati proizvodnju papira i iz starog papira, no glavnina naše proizvodnje papira temeljit će se na celulozi proizvedenoj u našim pogonima. S 20-ak milijuna eura, u relativno kratkom razdoblju, za dva mjeseca, mogli bismo realizirati proizvodnju bijelih papira za potrebe tržišta u Hrvatskoj. Na taj način ponovno ćemo pokrenuti naš drugi papirni stroj, koji gotovo četiri godine stoji izvan proizvodnje, budući da nije bilo proizvodnje celuloze u Hrvatskoj - zaključuje Mikulić.


Komentari članka

Vezani članci

Unatoč pandemiji TOS uspješno posluje u Hrvatskoj i inozemstvu

03.12.2020.

Kneževačka Tvornica opreme i strojeva (TOS), sestrinska tvrtka Bio Pharm Veta i Agrotela GmbH, unatoč pandemiji koronavirusa, ne posustaje u ostvarenju zacrtanih planova. Početkom pandemije ustoličena je nova uprava (Mladen Orešić, Cyriak Laner i Melita S

Bugari u Hrvatsku dovode prvu mrežu teretnih dronova na svijetu

02.12.2020.

Startup Dronamics želi Osijek povezati dronovima s pet zračnih luka u Europi

Električna oprema digla industriju, a trgovinu pošta

01.12.2020.

Industrijska proizvodnja u listopadu ove godine je porasla 2,8 posto dok je maloprodaja pala 2,5 posto, najmanje od početka pandemije

Najtraženiji poslovi prije 5 godina nisu ni postojali, evo što slijedi do 2022.

30.11.2020.

"Digitalni svijet je taj koji pruža priliku svima bez obzira na zanimanje koje bi netko izabrao. Krucijalna je stvar da ubijemo taj strah kod ljudi da oni sad biraju neku karijeru i više nema natrag"

Orijentirali su se na uski segment i danas briljiraju u njemu u cijelome svijetu

24.11.2020.

Nadamo se kako ćemo uskoro potpisati i novi ugovor preko natječaja IRI 2, za razvoj kompleksnog proizvoda koji bi u trenutku izlaska na tržište bio najnapredniji na svijetu u svom segmentu”, smatra osnivač Altproa i ističe da može slobodno reći da je HAMA

Tag cloud

 1. 2072 članka imaju tag hrvatska
 2. 2145 članka imaju tag turizam
 3. 1603 članka imaju tag financije
 4. 1342 članka imaju tag izvoz
 5. 1125 članka imaju tag svijet
 6. 808 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1046 članka imaju tag trgovina
 8. 885 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1073 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 884 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 920 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 941 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 408 članka imaju tag poticaji
 20. 344 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 525 članka imaju tag tehnologija
 23. 450 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 377 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 351 članka imaju tag opg
 27. 371 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 397 članka imaju tag porezi
 30. 377 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 327 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 391 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici