Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Stu 2022

Plaketom Zlatna kuna nagrađeni najuspješniji poduzetnici Grada Zagreba i Zagrebačke županije: Evo u čije je ruke priznanje otišlo ove godine

Izvor: www.tportal.hr · Autor: L.Š.  

Plaketom Zlatna kuna nagrađeni najuspješniji poduzetnici Grada Zagreba i Zagrebačke županije: Evo u čije je ruke priznanje otišlo ove godine

U konkurenciji velikih trgovačkih društva u Gradu Zagrebu Zlatna kuna pripala je tvrtki Zvijezda plus, u konkurenciji srednjih nagrađen je Mons Multifidus, a u konkurenciji malih trgovačkih društva nagrađena je tvrtka Procestehu. Kao najuspješniji poduzetnici u prošloj godini na području Zagrebačke županije, priznanje su primili LUSH manufaktura iz Strmca u kategoriji velikih poduzeća, Feromihin iz Novoselca u kategoriji srednjih poduzeća te Innova Service iz Samobora u kategoriji malih poduzeća.

'Brojke za 2021. godinu su vrlo pozitivne, kako na nacionalnoj razini tako i za gospodarstvo Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Naše se gospodarstvo pokazalo otpornijim i održivijim od očekivanja u uvjetima svjetske krize izazvane pandemijom COVID-a19', rekao je Vitomir Klasić, predsjednik HGK – Komore Zagreb.

Iako se glavnina gospodarske aktivnosti na području koje pokriva Komora Zagreb odvija u trgovini na veliko i malo, značajna je vrijednost izvoza koju tvrtke ostvaruju, doseže gotovo 50 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Grad Zagreb i Zagrebačka županija gospodarski su najrazvijenije područje u Hrvatskoj, predvodnici po prihodu, broju zaposlenih i isplaćenim neto plaćama. Iskazana neto dobit poduzetnika koji posluju na ovom području je 59 posto, a prihodi koje ostvare čine 56 posto ukupnih prihoda hrvatskih poduzetnika.

Dobitnici nagrade za Grad Zagreb
Dobitnik nagrade Zlatna kuna za Grad Zagreb u kategoriji srednjih poduzeća je Mons Multifidus, tvrtka koja je odradila brojne projekate u području montaže energetskih, petrokemijskih i industrijskih postrojenja. Bave se i montažom čeličnih konstrukcija i mostova te proizvodnim aktivnostima, prvenstveno izradom čeličnih konstrukcija i cjevovoda, koje realiziraju u suradnji s domaćim podizvođačima. Osim razvoja novih tržišta za postojeću djelatnost, planiraju ulagati u proširenje ponude te gradnju multifunkcionalne proizvodne hale veličine 1000 m² u blizini Zagreba. Mons Multifidus u Hrvatskoj zapošljava oko 100 ljudi, a ima i tvrtku u SAD-u te podružnicu u Njemačkoj.

U kategoriji malih poduzeća nagrađen je Procesteh, tvrtka specijalizirana za izradu strojeva za procesnu industriju, kao što su tvornice za proizvodnju voćnih fila i džemova, kuhači za bombone, mikseri za kreme, pasterizacijske komore i cijevni pasteri za pasterizaciju sokova. Također kreiraju tehnološka rješenja iz područja industrijskih transportera te sheme za elektroormare, softver za PLC i HMI, za vlastite projekte i projekte partnerskih tvrtki.

Dobitnici nagrade u Zagrebačkoj županiji
Najuspješnija velika tvrtka u Zagrebačkoj županiji je LUSH manufaktura iz Strmca, proizvođač je ručno rađene kozmetike i dio globalnog tima LUSH Fresh Handmade Cosmetica. Hrvatska poslovnica, koja danas broji 320 zaposlenika, otvorena je 1996. godine kao druga podružnica u svijetu, a u međuvremenu se broj zemalja Lush obitelji popeo na 46. Od njihovih šest manufaktura, odnosno ručnih proizvodnji, jedna je upravo u Strmcu.

U kategoriji srednjih tvrtki nagrađen je Feromihin iz Novoselca, koji ugrađuje, održava i servisira transportne sustave za naftovode, plinovode i cjevovode. Tvrtka se bavi i proizvodnjom visokotlačnih hidrauličkih crijeva i visokotlačnih armaturnih elemenata, ovlašteni je distributer i serviser za područje jugoistočne Europe. Zahtjevne radove odrađuju za INA-u i Plinacro, kompanije koje su posljednjih godina postale najveći korisnici njihovih usluga.

Laureat u kategoriji malih trgovačkih društava za Zagrebačku županiju je samoborska tvrtka Innova Service koja se bavi montažom i održavanjem autopraonica, izvođenjem radova vezanih uz instalaciju i montiranje skladišnih jedinica, a imaju i odjel proizvodnje u kojem razvijaju i izrađuju vlastite proizvode, najpoznatiji im je InnVac sustav za usisavanje kovanica, Bike Wash sustav za pranje bicikala te montažni objekti za automatske autopraonice.

'Predstojni turbulentno razdoblje'
'Predstoji nam turbulentno razdoblje u kojem samo oni spremni na promjene mogu postići održivost i otpornost na dugi rok. Iako su ove plakete Zlatna kuna, koje danas dodjeljujemo, nagrada za izuzetne rezultate u 2021. godini, uvjeren sam da će tvrtke koje danas dobivaju plakete odoljeti svim izazovima koji nas čekaju te i dalje nastaviti s uspješnim poslovanjem. Na tom putu, kao i uvijek do sada HGK i Komora Zagreb vaš su partner i podrška', zaključio je predsjednik HGK – Komore Zagreb, Vitomir Klasić.

Plaketa Zlatna kuna dodjeljuju se za uspješnost u poslovanju na županijskoj razini, prema kriterijima koji, između ostalog, uključuju pokazatelje likvidnosti, snagu poduzeća, nematerijalnu i materijalnu imovinu, na osnovi bilance stanja te računa dobiti i gubitka trgovačkih društava u prethodnoj godini. Također, u obzir se uzima i otvaranje novih radnih mjesta, udjel izvoza u ukupnom prihodu, ulaganja u istraživanje i razvoj, poslovni imidž društva, a od ove godine kao dodatni kriterij razmatrala se i održivost poslovanja.


Komentari članka

Vezani članci

Priče stipendista: Kako je Danijela uspjela Titov život pretočiti u turističku priču po koju u Zagreb turisti rado svraćaju

06.05.2024.

Činjenica jest da je novinarstvo stresno, poduzetništvo također, no i jedno i drugo je primarno dinamično i nadasve zanimljivo. Uvijek sam se vodila mišlju da mi ono što radim mora biti interesantno. Kada posao prestaje biti izazov, obično idem dalje. U p

Većina tvrtki u Hrvatskoj ima manje od 10 zaposlenih, trećina ih je u Zagrebu

14.02.2024.

U HRVATSKOJ su krajem prošle godine bio 293.791 registriran poslovni subjekta od kojih 60.3 posto ili 177.120 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Od ukupnog broja registriranih poslovnih subjekata, najviše je trgovačkih društava

Alojzije Jukić, predsjednik udruge HGK-IT: Manje konkurentni i previše fokusirani na IT usluge

13.02.2024.

Hrvatski IT ne može postati isključivo proizvodna industrija, ako želite implementirati proizvod, morate imati i uslugu kako to napraviti, fokus na inovacije i vlastite digitalne proizvode je nužan

Prosječna zagrebačka plaća 1.342 eura, evo gdje se zarađivalo i više od 2.000

17.01.2024.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za listopad 2023. iznosila je 1.908 eura, što je rast za 1,5 posto u odnosu na rujan 2023. te za 15,2 posto u odnosu na listopad 2022. godine.

Jedan od najjačih hrvatski brendova bilježi odlične prodajne rezultate i nemali izvoz u Švedsku

26.12.2023.

Zvijezda sa svojim brendovima ove godine apsolutno dominira ljestvicom BRANDscore, odnosno Ipsosovim istraživanjem koje na temelju marketinških pokazatelja performansi mjeri snagu branda. Ovo istraživanje tako pokazuje da je čak pet proizvoda Zvijezde u t

Tag cloud

 1. 2618 članka imaju tag turizam
 2. 2474 članka imaju tag hrvatska
 3. 1598 članka imaju tag svijet
 4. 1268 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1578 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1306 članka imaju tag ict
 9. 1257 članka imaju tag trgovina
 10. 1142 članka imaju tag investicije
 11. 1183 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 988 članka imaju tag menadžment
 16. 574 članka imaju tag opg
 17. 745 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 674 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 612 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 478 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 429 članka imaju tag energetika
 33. 402 članka imaju tag start up
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke