Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Svi 2023

Poduzetnički duh: S pomoću Goileta do najbližeg toaleta

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivan Alilović  

Poduzetnički duh: S pomoću Goileta do najbližeg toaleta

Nizom predavanja, radionica i primjera dobre prakse iz čitateljske, informacijske, medijske, matematičke i financijske pismenosti Elektrotehnička i prometna škola Osijek (ELPROS) u srijedu je u sklopu trodnevnog događaja "Povratak u budućnost 4.0" svoje goste iz tehničkih škola iz Vinkovca, Našica i Splita povela na putovanje u budućnost kako bi im pokazala koliko ona može biti svijetla za njezine trenutne i buduće učenike.

Festival pismenosti

Prvog je dana na rasporedu bio Festival pismenosti, koji je posjetila i naša ekipa. Ovakvi događaji u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek polako prerastaju u tradiciju. I prije su, naime, ondje svoje učenike educirali o različitim oblicima pismenosti kako bi ih što bolje pripremili za život i tržište rada.

- Naše sadašnje i buduće učenike želimo potaknuti da se što više educiraju i u onim stvarima kojima se primarno ne bavimo kroz našu nastavu. Učenici će tako ovih nekoliko dana imati prilku na nizu radionica doći do informacija o medijskoj pismenosti, matematičkoj pismenosti, financijskoj pismenosti i sl. Pismenost u tim poljima danas je itekako potrebna, jer vrlo često primjećujemo kako učenici, ali i svi drugi, uzimaju zdravo za gotovo informacije koje nalazimo u javnom prostoru, a koje su često lažne i mogu navesti na krivi trag. Pokušavamo ih motivirati da kritički promišljaju o takvim stvarima - rekao nam je ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Antun Kovačić.

Željka Getoš, profesorica engleskog i njemačkog jezika, koja je usto završila i poslijediplomski studij poduzetništva, organizirala je sa svojim učenicima radionicu Predstavljanje poslovne ideje (financijska pismenost). Kako nam je pojasnila, učenici su najprije prošli kroz teoriju o tome kako se uopće pokreće tvrtka, a zatim su dobili zadatak osmisliti vlastitu tvrtku i proizvod te ga predstaviti ostatku razreda iznoseći poslovnu ideju, projekciju zarade itd.

- To su elementi financijske pismenosti prema kojima oni mogu vidjeti na koji način od nekog praktičnog znanja mogu sebi stvoriti životni poziv i, u krajnjem slučaju, egzistenciju - rekla nam je profesorica Getoš te nas je pozvala da saslušamo nekoliko poduzetničkih ideja njezinih učenika, među kojima je bilo i ozbiljnih i neozbiljnih.

Marko Antonio Cvetković, učenik 3. razreda tehničara za računarstvo, sa svojim je kolegama razradio ideju o aplikaciji koja će pomoći ljudima u nuždi, i to "onoj" nuždi.

- Odlučili smo napraviti aplikaciju, koju smo nazvali Goilet, koja bi nam preko Google karte pokazivala gdje se nalaze najbliži toaleti - otkrio nam je Marko, a njegov nas je razredni kolega Ivan Komlenić uputio u detalje i mogućnosti zarade preko te aplikacije.

- Zarađivali bismo od reklama u aplikaciji, a dodali bismo pretplatu, preko koje bi se mogla dodati razina nužde od 1 do 5 te bi se prema algoritmu iskalkuliralo koji vam toalet najviše odgovara, uzimajujući u obzir faktor udaljenosti toaleta i ocjenu koju je dobio od korisnika. Također, unutar aplikacije postojala bi i opcija dodavanja vlastitog toaleta i naplate ulaza generalnoj publici, a mi bismo u takvim slučajevima uzimali proviziju - rekao je Ivan.

- Naša je ideja pružanje usluga smještaja za obitelji koje su izgubile dom u prirodnoj katastrofi ili slično. Želimo olakšati nalazak doma svakoj obitelji, jer smo primijetili da vlasti to jako sporo čine. Naš je cilj biti puno brži i pristupačniji u pružanju takvih usluga, a to bismo ostvarili tako što bi te kuće bile mobilne te bi se mogle brzo prenositi s jednog mjesta na drugo, kao i brzo sastavljati i rastavljati. Ideja je imati skladišta takvih kuća diljem svijeta te ih brzo i u svakom trenutku transportirati kamo god je potrebno - rekao je Martin Jelić.

Posjetite ih i vi

U sklopu "Povratka u budućnost 4.0" ELPROS će posjetiti i učenici osnovnih škola kako bi se što bolje upoznali s njegovim radom i mogućnostima koje pružaju zanimanja za koja se ondje školuje. Sve to uz nastavnike prezentirat će im i sami učenici Elektrotehničke i prometne škole Osijek. U četvrtak, 4. svibnja, u ELPROS-u će se održati Otvoreni dan Elektrotehničke i prometne škole Osijek, a u petak, 5. svibnja, na rasporedu je Dan karijera u tehničkim zanimanjima.


Komentari članka

Vezani članci

Algebra: Jeste li i vi koristili besplatne vaučere za dodatno obrazovanje?

06.05.2024.

Dvije godine nakon njihova uvođenja u okviru novog Zakona o obrazovanju odraslih, Sveučilište Algebra provelo je u travnju opsežnu anketu na svojim polaznicima (uzorak: 1.269 ispitanika) kojom se nastojalo ispitati zadovoljstvo korisnika vaučera te njihov

Predstava NOVAC, kojom se promiče financijska pismenost kod mladih, oduševila publiku svih generacija

23.04.2024.

Edukativan i provokativan tekst predstave “Novac” potiče na razmišljanje i pruža odgovore na važna životna pitanja

Iako su dobre u STEM-u, učenice ne zanima karijera u programiranju

18.04.2024.

STEM zanimanja među najpoželjnijim su zanimanjima za učenike osmih razreda osnovnih škola, a ističu se ona u području biomedicine i zdravstva, računalstva te elektrotehnike i strojarstva. Ono što zabrinjava je što četvrtina učenika na kraju osnovne škole

Krenulo natjecanje učenika u kreiranju najbolje poslovne ideje

27.03.2024.

Ideja godine je poduzetničko natjecanje za srednjoškolce. Ove se godine održava dvanaesti put. Učenici se natječu u osmišljavanju najbolje poslovne ideje, pisanju poslovnog plana i prezentiranju svoje ideje pred žirijem.

Plaća više nije presudna: Nema sreće bez ulaganja u razvoj vještina baš svih zaposlenika

11.03.2024.

Završen je trend brzog mijenjanja poslova, prema iskustvu posrednika u zapošljavanju. Radnici sad traže kompaniju koja će ulagati u njihovo znanje i razvijanje vještina te imati jasan plan razvoja i napredovanja. Ne očekuju to samo menadžeri

Tag cloud

 1. 2602 članka imaju tag turizam
 2. 2457 članka imaju tag hrvatska
 3. 1576 članka imaju tag svijet
 4. 1240 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1860 članka imaju tag financije
 6. 1565 članka imaju tag izvoz
 7. 1249 članka imaju tag trgovina
 8. 1293 članka imaju tag ict
 9. 1419 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1129 članka imaju tag investicije
 11. 1169 članka imaju tag industrija
 12. 1025 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 1136 članka imaju tag EU
 14. 831 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 974 članka imaju tag menadžment
 16. 563 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 667 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 372 članka imaju tag potpore
 23. 494 članka imaju tag eu fondovi
 24. 604 članka imaju tag tehnologija
 25. 469 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 489 članka imaju tag porezi
 27. 460 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 474 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 502 članka imaju tag obrazovanje
 31. 407 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor