Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Svi 2023

Poduzetnički duh: S pomoću Goileta do najbližeg toaleta

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivan Alilović  

Poduzetnički duh: S pomoću Goileta do najbližeg toaleta

Nizom predavanja, radionica i primjera dobre prakse iz čitateljske, informacijske, medijske, matematičke i financijske pismenosti Elektrotehnička i prometna škola Osijek (ELPROS) u srijedu je u sklopu trodnevnog događaja "Povratak u budućnost 4.0" svoje goste iz tehničkih škola iz Vinkovca, Našica i Splita povela na putovanje u budućnost kako bi im pokazala koliko ona može biti svijetla za njezine trenutne i buduće učenike.

Festival pismenosti

Prvog je dana na rasporedu bio Festival pismenosti, koji je posjetila i naša ekipa. Ovakvi događaji u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek polako prerastaju u tradiciju. I prije su, naime, ondje svoje učenike educirali o različitim oblicima pismenosti kako bi ih što bolje pripremili za život i tržište rada.

- Naše sadašnje i buduće učenike želimo potaknuti da se što više educiraju i u onim stvarima kojima se primarno ne bavimo kroz našu nastavu. Učenici će tako ovih nekoliko dana imati prilku na nizu radionica doći do informacija o medijskoj pismenosti, matematičkoj pismenosti, financijskoj pismenosti i sl. Pismenost u tim poljima danas je itekako potrebna, jer vrlo često primjećujemo kako učenici, ali i svi drugi, uzimaju zdravo za gotovo informacije koje nalazimo u javnom prostoru, a koje su često lažne i mogu navesti na krivi trag. Pokušavamo ih motivirati da kritički promišljaju o takvim stvarima - rekao nam je ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Antun Kovačić.

Željka Getoš, profesorica engleskog i njemačkog jezika, koja je usto završila i poslijediplomski studij poduzetništva, organizirala je sa svojim učenicima radionicu Predstavljanje poslovne ideje (financijska pismenost). Kako nam je pojasnila, učenici su najprije prošli kroz teoriju o tome kako se uopće pokreće tvrtka, a zatim su dobili zadatak osmisliti vlastitu tvrtku i proizvod te ga predstaviti ostatku razreda iznoseći poslovnu ideju, projekciju zarade itd.

- To su elementi financijske pismenosti prema kojima oni mogu vidjeti na koji način od nekog praktičnog znanja mogu sebi stvoriti životni poziv i, u krajnjem slučaju, egzistenciju - rekla nam je profesorica Getoš te nas je pozvala da saslušamo nekoliko poduzetničkih ideja njezinih učenika, među kojima je bilo i ozbiljnih i neozbiljnih.

Marko Antonio Cvetković, učenik 3. razreda tehničara za računarstvo, sa svojim je kolegama razradio ideju o aplikaciji koja će pomoći ljudima u nuždi, i to "onoj" nuždi.

- Odlučili smo napraviti aplikaciju, koju smo nazvali Goilet, koja bi nam preko Google karte pokazivala gdje se nalaze najbliži toaleti - otkrio nam je Marko, a njegov nas je razredni kolega Ivan Komlenić uputio u detalje i mogućnosti zarade preko te aplikacije.

- Zarađivali bismo od reklama u aplikaciji, a dodali bismo pretplatu, preko koje bi se mogla dodati razina nužde od 1 do 5 te bi se prema algoritmu iskalkuliralo koji vam toalet najviše odgovara, uzimajujući u obzir faktor udaljenosti toaleta i ocjenu koju je dobio od korisnika. Također, unutar aplikacije postojala bi i opcija dodavanja vlastitog toaleta i naplate ulaza generalnoj publici, a mi bismo u takvim slučajevima uzimali proviziju - rekao je Ivan.

- Naša je ideja pružanje usluga smještaja za obitelji koje su izgubile dom u prirodnoj katastrofi ili slično. Želimo olakšati nalazak doma svakoj obitelji, jer smo primijetili da vlasti to jako sporo čine. Naš je cilj biti puno brži i pristupačniji u pružanju takvih usluga, a to bismo ostvarili tako što bi te kuće bile mobilne te bi se mogle brzo prenositi s jednog mjesta na drugo, kao i brzo sastavljati i rastavljati. Ideja je imati skladišta takvih kuća diljem svijeta te ih brzo i u svakom trenutku transportirati kamo god je potrebno - rekao je Martin Jelić.

Posjetite ih i vi

U sklopu "Povratka u budućnost 4.0" ELPROS će posjetiti i učenici osnovnih škola kako bi se što bolje upoznali s njegovim radom i mogućnostima koje pružaju zanimanja za koja se ondje školuje. Sve to uz nastavnike prezentirat će im i sami učenici Elektrotehničke i prometne škole Osijek. U četvrtak, 4. svibnja, u ELPROS-u će se održati Otvoreni dan Elektrotehničke i prometne škole Osijek, a u petak, 5. svibnja, na rasporedu je Dan karijera u tehničkim zanimanjima.


Komentari članka

Vezani članci

Ana Baričić, Marex Elektrostroj: Učenicima na praksi nudimo zaposlenje, ali budući bravari radije odlaze u konobare

04.09.2023.

Ana Baričić direktorica je i suvlasnica zadarskog Marex Elektrostroja, tržišnog lidera u proizvodnji priključnih energetskih ormarića za marine i autokampove koji kao pravni subjekt u kontinuitetu posluje od daleke 1964. godine. Tada je osnovana udružena

Strukovna škola Gospić postala je prava “tvornica” potrebnih kadrova

31.08.2023.

Trenutno su vrlo popularni školski programi za obrazovanje medicinskog osoblja, sestara i tehničara, a ne zaostaje interes djece i roditelja za zanimanja geodeta ili elektro-tehničara

Jerbić: Vještinama je odzvonilo. Potrebno je poznavati sociologiju i psihologiju, ne samo matematiku i fiziku

25.05.2023.

– Studenti moraju sudjelovati u stjecanju znanja. Moramo stvoriti uvjete da studenti aktivno otkrivaju znanje. Poslodavci više nemaju ni vremena ni novca za dodatno učenje diplomiranih stručnjaka i podizanje na neku razinu kada dođu u realni sektor s faku

Labin želi riješiti nedostatak radne snage i zadržati vlastitu djecu

11.05.2023.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je da kroz ovakve posjete i brojne programe karijernog usmjeravanja kroz koje učenici prolaze već od sedmog razreda osnovne škole, Grad Labin nastoji otvoriti širu perspektivu na izbor zanimanja, ali i na bu

Svestrani poduzetnik otvara privatnu gimnaziju: Saznali smo kolika je školarina i što planiraju kad 'puste korijenje'

08.05.2023.

U poduzetništvu je, reći će za sebe, još od malih nogu, iako tada nije znao da se 'to tako zove'. Kristijan Šimičić došao je u Osijek na studij, i ostao. U gradu na Dravi pokrenuo je EDukOS - centar znanja, okupio ljude, a sada je na pragu novoga projekta

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor