Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Kol 2023

Poduzetnik izračunao koliko se gubi u danima kada im je Vlada zabranila raditi

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: poslovni.hr  

Poduzetnik izračunao koliko se gubi u danima kada im je Vlada zabranila raditi

Gordan Kolar, član Udruge Glas Poduzetnika koji na Stradunu ima Riviera concept store, poslao je svoje priopćenje u kojemu iznosi svoj stav o novom Zakonu o trgovini, kojim se zabranjuje rad trgovinama u dane blagdana i omogućuje rad samo 16 nedjelja. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Želio bih skrenuti pažnju na sljedeće. U Hrvatskoj postoji 14 blagdana i državnih praznika, od kojih osam pada u dane ljetne turističke sezone u periodu od Uskrsa do Velike Gospe.

Kao poduzetnik koji posluje u Dubrovniku, preciznije u najmu prostora koji ima trgovačku djelatnost, kao i mnogima onemogućen mi je rad u dane osam blagdana i 10 nedjelja (16 je nedjelja dozvoljenih, a u Dubrovniku imamo konkretno 26 nedjelja s uplovljavanjima kruzera i dolaskom većeg broja turista u grad, dakle 10 nedjelja nam nedostaje.

To je slučaj i u mnogim drugim gradovima (Split, Zadar, Šibenik, Korčula) i mjestima duž obale, a pogotovo u Istri gdje sezona traje i duže. Ukupno je to najmanje 18 dana u sezoni kada nam se onemogućuje rad.

Zamislite dogodine kad se pompozno najavi dolazak velikog broja gostiju za Uskrs, a onda iznenađenje. Ne radi ni jedna trgovina za Uskrs i Uskrsni ponedjeljak. Stigli gosti u Hrvatsku, a sve trgovine zatvorene dva dana zaredom. Zaista lijepu sliku šaljemo u svijet kao poželjna turistička destinacija i sjajnu dobrodošlicu gostima.

Hrvatska želi biti konkurentna turistička zemlja Mediterana? I onda se nađu veleumovi koji kažu: ‘Pa i u Austriji nitko ne radi nedjeljom’. Pa zar se mi uspoređujemo s Austrijom ili sa zemljama Mediterana u kojima, usput rečeno, svako ima pravo sam odlučiti želi li raditi blagdanima i nedjeljama i u pravilu svi rade. Dođete li u nedjelju ili za blagdan u Portugal, Španjolsku, Francusku, Italiju, Maltu, Grčku, Tursku pa i nama susjednu Crnu Goru, gle čuda svi rade.

Kako to da smo mi jedina zemlja koja ne može urediti Zakon o radu? (da radnik koji radi nedjeljom i blagdanima bude plaćen 50 posto ili 100 posto više u te dane, da ima izbor želi li raditi nedjeljom ili ne i da se poslodavac u skladu s tim i ponaša, a u suprotnom snosi trošak velikih kazni).

No naša vlada Zakon o radu zapravo uređuje Zakonom o trgovini tako da zabrani rad trgovinama. I da bi sve bilo još apsurdnije, donesena je odluka da radnici ipak mogu raditi u te dane, tj. slagati robu u dućanima na police, čistiti prostore, ali ne smiju biti otvoreni dućani i ne smiju prodavati robu. Pa gdje ste tu zaštitili radnike?

Kako je moguće da je Ustavom zagarantirano pravo na rad svima, a onda mogu raditi samo neki? Je l’ mi umjesto nadolazeće 2024. možda živimo u Orwellovoj 1984. gdje su svi jednaki, samo su neki jednakiji od drugih? Kako je moguće da mi trgovci plaćamo najam poslovnih prostora kao i ugostitelji, restorani, kafići, barovi, kladionice i kiosci, a onda je njima dozvoljeno raditi, a nama nije? Je l’ li to jednaka, korektna i fer pozicija na tržištu?

I onda nam još serviraju tezu kako bi bilo divno produžiti turističku sezonu ulažući u kongresni turizam (petak i subotu su u pravilu kongresi i predavanja, a onda nedjeljom kad gosti mogu malo prošetati gradom, gle čuda, ništa ne radi!). Zaista fenomenalno!

Zamislite posao u trgovini gdje vam neko oduzme 18 radnih dana u sezoni, a mučite se pokriti troškove kroz pet zimskih mjeseci (pametnije i bolje je ne raditi, ali želite participirati u ponudi i produljenju turističke sezone pa unatoč gubitku radite i zimi) i jedva čekate Uskrs da dođu gosti ,a onda opet gle čuda ne možete raditi dva dana.

Zamislite gosta koji dođe u apartman za Uskrs, a onda dva dana ne može kupiti osnovne namirnice. Da im možda javimo da ponesu od doma?! Navodim primjere u turizmu i turističkim destinacijama i mjestima i gradovima na Jadranu, a ima i drugih primjera. Zamislite cvjećarne i dućane koji prodaju cvijeće i svijeće za blagdan Svih svetih, a zabranjen im je rad za blagdane. Pa zar to nije paradoksalno i da ne kažem nenormalno. Kad ljudi očekuju najveći prihod, država im zabranjuje rad.

I onda ti velevažno daju subvencije i poticaje za otvaranje samostalnog poslovanja da bi te Zakonom o trgovini u drugom koraku ubili. Ako nije bilo dovoljno argumenata, evo sad malo o brojkama:

Udruga Glas poduzetnika broji preko 200.000 članova. Ne uzimajući u obzir velike lance u turističkim mjestima duž obale, a i u ostalim kontinentalnim mjestima koja su vezana uz turizam imate više od 50.000 malih poduzetnika i poslovnih jedinica koje ostvaruju određeni prihod. Uzmimo konzervativno da je to tisuću eura u prosjeku dnevno (realno je daleko više). To je 50 milijuna eura dnevno.

Pomnožite to s 18 radnih dana koji su vam uskraćeni i dobit ćete 50.000.000 € x 18 = 900.000.000 eura (devetsto milijuna eura). Pametnome dosta. Kakvo divno blagostanje mora biti u državi koja se odriče ovakvog prihoda od PDV-a i poreza na dobit! Nažalost, opet je donesen jedan zakon na brzinu, bez dubljeg promišljanja i bez konzultacija struke što će prouzročiti znatnu štetu i nanijeti velike gubitke malom i srednjem poduzetništvu, a i državi u cijelosti.

A tako je malo potrebno zdrave pameti i dobre volje da se prava radnika, a i poduzetnika zaista poštuju i da svi budu zadovoljni. Ovako ponovno moramo tražiti pravdu na Ustavnom sudu kao i 2009. godine kad je ovakav zakon pao”, napisao je Kolar.


Komentari članka

Vezani članci

Nautički turizam bilježi dobre rezultate u posezoni

02.10.2023.

Za naš turizam posebno su važni gosti nautičari, koji otvaraju i zatvaraju turističku sezonu. Nautički turizam u županiji s najrazvedenijim i, po mnogima, najatraktivnijim akvatorijem, Šibensko-kninskoj, ove je godine u blagom 'minusu' u odnosu na lani. N

Turizam u 2023. bilježi snažan uspon, izgledni i novi rekordi

02.10.2023.

Vrhunac turističke sezone koji je iza nas, prema svim prognozama, bit će bolji nego lani, a to uključuje i turističke prihode. Koliko su oni važni za Hrvatsku, govori i podatak o njihovu udjelu u ukupnom BDP-u koji iznosi visokih 18 posto, što je ujedno n

Otvoren prvi hrvatski dućan bez blagajni i prodavača

24.09.2023.

Konzum je u srijedu otvorio prvu smart trgovinu u Zagrebu. Dućan je specifičan po tome što nema blagajni niti prodavača i prvi je takav u Hrvatskoj i regiji

Šef Studenca i Pan-Peka: Kompanije koje imamo u vlasništvu ubrzo će objaviti nove akvizicije

22.09.2023.

Studenac s oko 1.200 dućana ima najveću maloprodajnu mrežu u Hrvatskoj, pri čemu je u Hrvatskoj preuzeo niz lokalnih trgovačkih lanaca, a na pitanje razmatra li se prodaja Studenca i Pan Peka, Kedzia je rekao da se poslovni koncept fonda temelji na kupnji

Ovo su ozbiljni problemi koje bi moglo izazvati vladino ograničenje cijena

22.09.2023.

PROVOĐENJE nove vladine mjere ograničavanja maksimalne cijene proizvoda moglo bi, po mišljenju ekonomista, dovesti do brojnih problema poput nestašice artikala, ali i novih inovativnih rješenja trgovačkih lanaca i proizvođača. Od ponedjeljka je trideset p

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor