Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Stu 2019

Pokrenuli projekt iz zabave i radoznalosti, a želja im je napraviti proizvod za globalno tržište

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Sergej Novosel Vučković  

Pokrenuli projekt iz zabave i radoznalosti, a želja im je napraviti proizvod za globalno tržište

S više od 20 godina profesionalnog iskustva rada na razvoju naprednih elektroničkih sustava, ali i entuzijazmom i ‘žarom’ za sastavljanje nečeg što ih i osobno zanima i što vole, zagrebački kolege u jednoj kompaniji, Goran Fiolić i Gordan Galić, pokrenuli su tim Pixblasters, sa ciljem stvaranja i proizvodnje inovativnog RGB LED kontrolera, električnog uređaja koji bi omogućio, jednako profesionalcima i amaterima, pa i onima bez iskustva i znanja iz elektronike, izradu velikih, ogromnih video ekrana pomoću tzv. adresabilnih LED traka.

Svoju su želju formulirali u projekt i lansirali ga na web platformu Crowd Supply, namijenjenu grupnom financiranju (tehnoloških) projekata. Crowdfunding kampanja krenula je prije nekih mjesec dana i već je donijela oko 6000 dolara, od ciljanih 18.000 u ovoj rundi koja završava za 12 dana. Zašto su se odlučili na prilično hrabar potez, i u pogledu ideje proizvodnje i u pogledu prikupljanja kapitala? I tko su u biti Pixblastersi?

“Mi smo ‘makerski’ duo s iskustvom na značajno kompleksnijim projektima izvedenim za globalno tržište. Danas kad se s punim pravom promovira startup kultura i poduzetništvo koji u našoj zemlji zaostaju u odnosu na zapadnije uzore, mi smo možda malo drugačija ekipa koja je projekt pokrenula prije svega iz zabave i radoznalosti. Nakon prototipa, koji je atraktivnošću iznenadio i nas same, te na poticaj prijatelja i kolega, odlučili smo pokrenuti projekt sa ciljem izvedbe profesionalnog elektroničkog kontrolera koji bi bio komercijalno zanimljiv. Volimo napraviti nešto što nas zanima. To može biti maleni elektronički detektor prašine ili nekoliko stotina kilograma težak stroj s elektronički upravljanim pneumatskim i elektromotornim podsustavima”, objašnjava Galić u svoje i Fiolićevo ime.

PRVO MANJA SERIJA

Spontano su tako znali razgovarati i o LED ekranima i iskustvima od prije 20 godina pa se rodila i priča o Pixblastersu.

“Zbilja je riječ o istinitoj anegdoti. Obojica smo u to vrijeme razmišljali o gradnji takvih ekrana, ali to je bio pothvat koji je prelazio mogućnosti većine samograditelja. Za jedan piksel (točkicu na ekranu) LED ekrana su potrebne minimalno 3 LED diode: crvena, zelena i plava. Dok su u doba o kojem pričamo, crvene i zelene diode bile relativno jeftine, plave su zbog specifične konstrukcije koštale i 40-tak kuna po komadu. Samo nabavna cijena dioda za displej rezolucije 120x50 pixela, poput displeja iz naše kampanje je bila oko 300.000 kuna, bez troškova nabave ostalih elektroničkih dijelova. Zakjučili smo da zbog napretka tehnologija takav uređaj danas mora koštati značajno manje i biti dostupan svima. I zbilja je naša kalkulacija pokazala da bi se LED ekrani takve rezolucije danas mogli izgraditi uz 100 puta manje troškove”, objašnjava Gordan.

Zagrebački tehno ‘makeri’ ističu da je Pixblasters uređaj potpuno pripremljen i prilagođen za serijsku proizvodnju koja im je, uostalom i krajnji cilj. No, naglašavaju da njihov LED kontroler ipak nije gotov konzumni proizvod, već uređaj koji tek omogućuje izgradnju velikih i atraktivnih LED ekrana.

“Mi smo zasad planirali manju seriju od stotinjak komada kako bismo ostvarili obećane isporuke podržavateljima i raspolagali s određenim brojem komada za demonstracije potencijalnim kupcima većih količina. Za tu količinu bi sredstva skupljena kroz kampanju bila dovoljna”, kaže.

Gdje su planirali prvotnu i gdje bi bila serijska, da ne kažemo masovna proizvodnja njihova kontrolera?

“Prva serija će se proizvoditi u Sloveniji zbog prijašnjih poslovnih veza. Razmišljali smo o Hrvatskoj, proizvodne sposobnosti i kapaciteti hrvatskih tvrtki koje se bave proizvodnjom elektroničkih uređaja su značajno porasli zadnjih godina. Mislim da su i neopravdano podcijenjene. Do prije par godina bi bilo relativno teško proizvesti uređaj složenosti ranga Pixblasters kontrolera u Hrvatskoj, ali danas je to moguće i planiramo poraditi na tome”, otkriva nam Galić. Svjesni su da bi za potrebe velikoga tržišta trebali imati i veće izvore financiranja, npr. iz natječaja ministarstava ili privatnih sponzora, ali zasad Pixblasters promoviraju kao rješenje za zajednicu samograditelja (DIY) i bitno im je da dopre do njih. Prednost je njihova kontrolera, opisuju, u tome što bi se njime, uz maksimalnu ekonomičnost, ostvarile najznačajnije značajke LED ekrana: jednostavno generiranje sadržaja, atraktivan video prikaz, daljinsko upravljanje aplikacijama i velike dimenzije.

TEKSTOVI VISINE DVA METRA

“Pixblasters kontroler omogućuje izgradnju vrlo atraktivnih ekrana koji koriste mali broj dioda, npr. ekran koji prikazuje tekstualne vijesti slovima visine dva metra se s ovim uređajem mogu napraviti lako i uz male troškove. Takav ekran bi težio svega par kilograma i mogao bi se sa lakoćom montirati npr. na autobuse. Uređaj se može primjeniti u svakojakim aplikacijama. Moguće je zalijepiti manji broj traka oko uličnog kioska i pretvoriti ga u multimedijalni ekran kojim se može upravljati kroz internetsku vezu”, kaže pixblasterski dvojac Goran Fiolić i Gordan Galić. Njihov bi idealni klijent, zaključuju, bila tvrtka koja se bavi svjetlećim reklamama i koja, čak i za potrebe neke velike kampanje nacionalnog ranga, kreće u izvedbu LED instalacija koje se mogu pogoniti Pixblasters uređajem.


Komentari članka

Vezani članci

Traženim, ranim urodom šparoga do kupaca u EU

23.12.2019.

Nasadi šparoga u Babinoj Gredi u blizini energane grijat će se podzemnim sustavom toplovoda

Domaća znanstvenica napravila detektor za bombe koji je NATO platio odmah

17.12.2019.

Kad je u jesen 2016. godine dr. Ivana Capan najavila da će s međunarodnim timom suradnika razviti prototip sofisticiranog detektora za kontrolu nuklearnog materijala, zvučalo je to samo kao optimistična vizija.

Na natječaju "IRI 2" za istraživanje, razvoj i inovacije na raspolaganju 770 milijuna kuna

13.12.2019.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je natječaj, u javnosti poznat kao IRI 2, kojim se poduzećima za istraživanja, razvoj i inovacije na raspolaganje stavlja ukupno 770 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a prijave se počinju zapri

'Naše kuhinje demontiraju se i po 20 puta, a još su u funkciji'

03.09.2019.

Već rade i na novim projektima, najavio je zagrebački inovator, i u ponudi više neće imati samo ormar s kuhinjom već i ostale prostorije u kući, od kojih, primjerice, spavaća soba postaje dnevni boravak. No, još je riječ tek o kompleksnijoj i većoj ideji.

Zagrebačka tvrtka razvila sustav za edukaciju liječnika. Reakcije su fantastične

12.08.2019.

“Reakcije liječnika su fantastične. Kažu da je ovo sustav koji donosi novi standard u edukaciju. Prošle godine je u Hrvatskoj bilo preko četiri tisuće medicinskih događanja - od minijaturnih pa sve do velikih kongresa. Medicina se razvija jako brzo, dolaz

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1994 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1262 članka imaju tag izvoz
 5. 858 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1008 članka imaju tag svijet
 7. 989 članka imaju tag trgovina
 8. 1021 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 851 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 610 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 513 članka imaju tag tehnologija
 21. 379 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 425 članka imaju tag dzs
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 363 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg