Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Lip 2010

Ponuda kredita za male i srednje poduzetnike u turizmu

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Ana Lučin  

Ponuda kredita za male i srednje poduzetnike u turizmu

Banke u Hrvatskoj prepoznale su važnost razvoja turističkog sektora i razvile bogatu ponudu namijenjenu malim i srednjim poduzetnicima u turizmu. No osim vlastitih kreditnih linija banke kroz programe poticaja surađuju i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, ministarstvima, te županijskim i općinskim vlastima. Hrvatska poštanska banka malim i srednjim poduzetnicima u turizmu nudi kreditnu liniju namijenjenu razvoju turističke djelatnosti radi poticanja gradnje hotela, apartmana i ugostiteljskih objekata. Klijentima su na raspolaganju krediti u iznosima od 30.000 do milijun kuna, s rokom otplate do 10 godina, uz mogućnost počeka do 12 mjeseci. Kredite mogu koristiti za kupnju, dogradnju ili gradnju novih kapaciteta ili pak rekonstrukciju i opremanje postojećih objekata. Sredstva su namijenjena i kupnji plovila i opreme za iznajmljivanje, a do 30% iznosa klijenti mogu iskoristiti za obrtna sredstva. Kako ističe Ivana Gernhardt, pomoćnica direktora Direkcije za mala i srednja poduzeća HPB-a, u ponudu kredita za građane uveli su i kratkoročni kredit za pripremu turističke sezone, namijenjen klijentima koji se bave iznajmljivanjem smještajnih ili turističkih kapaciteta.

“Moguće ga je realizirati u iznosu do 15.000 eura. Iznosi do 7000 eura dostupni su bez jamaca, dok kod većih instrumene osiguranja klijenti biraju prema vlastitim mogućnostima”, pojašnjava Gernhardt. Rok otplate je, dodaje, 24 mjeseca, a korisnici mogu birati hoće li anuitete plaćati mjesečno, tromjesečno, polugodišnje ili godišnje. Zagrebačka banka odobrava kredite namijenjene turizmu svim segmentima poduzetnika, pa korisnici mogu biti obrtnici, ljudi slobodnih zanimanja, tvrtke i početnici u turizmu. Kredit je namijenjen gradnji, uređenju ili opremanju objekata, kupnji plovila i opreme za iznajmljivanje te refinanciranju kredita odobrenih u drugim bankama i refundaciji vlastitih ulaganja izvršenih u prethodnih 12 mjeseci. “Najmanji je iznos kredita 2500 eura, a najveći ovisi o kreditnoj sposobnosti klijenta. Korisnici paket-računa 1 ZA SVE, model Partner, imaju 30 posto popusta na naknadu za obradu kreditnog zahtjeva. Rok otplate je do 10 godina, uz mogućnost počeka do 12 mjeseci, ovisno o namjeni”, kažu u Zabi, napominjući i da u suradnji s HBOR-om nude programe kreditiranja pripreme turističke sezone i turističkog sektora.

Hotelska poduzeća
Privredna banka Zagreb sudjeluje u kreditnim i garantnim aranžmanima potpisanim s ministarstvima, županijama i općinama, koji su namijenjeni poticanju poslovanja klijenata u turističkom sektoru. “Poslovna suradnja je ostvarena s velikim brojem hotelskih poduzeća, a posebno smo ponosni što smo dali znatan doprinos i u razvoju kontinentalnog turizma. U dijelu turističke potrošnje klijentima pružamo usluge kroz kartično poslovanje, a važne iskorake smo učinili u dijelu prodaje turističkih aranžmana krajnjim korisnicima preko našeg društva PBZ Card i Jambo Travel Service usluge”, kažu u PBZ-u. Kako pak ističe Lordan Hrabar, direktor Odjela za malo poduzetništvo i obrt Societe Generale Splitske banke, ta banka svim poduzetnicima nudi kredite za gradnju, opremanje i renoviranje apartmana, s rokom otplate do sedam, a iznimno i do deset godina, uz poček od godinu dana. “Klijenti mogu izabrati i kratkoročne kredite za popunu sezone, s rokom do godinu dana, ako su im potrebna sredstva za obnovu zaliha ili inventara za tekuću sezonu”, navodi Hrabar. Splitska banka, kaže, nudi i prekoračenje po žiro-računu, namijenjeno rješavaju problema vezanih uz nedostatnu likvidnost i plaćanje dobavljača.

U Raiffeisen banci (RBA) naglašavaju da su na tržištu plasirali proizvod RBA Komplet, koji naglašava usmjerenost banke na male i srednje poduzetnike u turizmu. “Iz RBA kompleta moguće je zatražiti kredit s fleksibilnim rokom otplate, dopušteno prekoračenje po transakcijskom računu ili Business MasterCard revolving kreditnu karticu”, poručuju. U ponudi su i proizvodi iz EU/EBRD kreditne linije, namijenjeni financiranju kupnje poslovnog prostora, uređenja ureda ili prodajnog prostora, kao i financiranje opreme ili vozila u iznosima do 125.000 eura. Klijentima su na raspolaganju i programi kreditiranja u suradnji s HBOR-om, poput potpore turističkom sektoru ili razvoju maloga obiteljskog poduzetništva u turizmu.

Suradnja sa županijama
U segmentu malog i srednjeg poduzetništva bogatu ponudu razvila je i Erste banka, a u prvih pet mjeseci 2010. plasirali su turističke kredite građanima te malim i srednjim poduzetnicima u iznosu od gotovo osam milijuna kuna. Iznosi kredita ovise o obujmu poslovanja i mogućnosti povrata iz budućih novčanih tokova. Turistički krediti odobravaju se u minimalnom iznosu od 1300 eura, dok maksimalan iznos ovisi o kreditnoj sposobnosti klijenta. “Kamatna stopa kreće se od 6,99 do 8%. Rok otplate je do 15 godina, uz poček do 18 mjeseci”, govore u Erste banci, dodajući da je posebna pogodnost odabir otplate u mjesečnim, tromjesečnim, polugodišnjim ili godišnjim anuitetima. Također se kamatna stopa umanjuje za 0,2 postotna poena, za kredite namijenjene adaptaciji i opremanju objekata s četiri ili pet zvjezdica. Kako naglašavaju u Hypo-Alpe-Adria banci, uz financiranje malog i srednjeg poduzetništva, surađuju i sa županijama i jedinicama lokalne uprave i samouprave te HBOR-om. “Hypo banka je potpisala s Istarskom županijom sporazum o suradnji za kreditnu liniju ‘Lokalni projekti razvoja maloga gospodarstva’. Osigurala je povoljne poticajne kredite u iznosima od 200.000 do pet milijuna kuna, uz kamatu u visini šestomjesečnog EURIBOR-a + 6,5 posto, što daje kamatu od 7,5%”, poručuju u banci. Kreditna linija “Lokalni projekti razvoja maloga gospodarstva” posljednji je primjer politike razvoja i stabilizacije koja se provodi osiguranjem povoljnih kreditnih sredstava obrtima, malim i srednjim trgovačkim društvima i zadrugama koji ulažu na području Istarske županije, a bez obzira na njihovo sjedište, kažu u Hypo banci, dodajući da su sličan sporazum potpisali sa Zagrebačkom županijom.


Komentari članka

Vezani članci

Englez u Dubrovniku: Privatne firme ovdje izumiru. Pohlepa države ubija Hrvatsku

13.11.2018.

A u slučaju da se pitate koliko bi vas zaposlenik s plaćom od 7000 kuna koštao u Velikoj Britaniji - ako ste hrvatski poduzetnik, zatvorite oči - odgovor je ukupno 7600 kuna. Ovo je srž problema. Kao što Shakespeare kaže: 'Nešto je trulo u državi Danskoj.

Istražili smo koji su hotelijeri uspješno odoljeli manjku gostiju, a koji su pokleknuli

09.11.2018.

Slabija turistička sezona odrazila se i na rezultate poslovanja hotelskog sektora. Najveći hrvatski hotelijeri u prvih devet mjeseci ostvarili su solidan rast prihoda, ali uz znatno slabiju profitabilnost. Pritom su najuspješnije kompanije zadržale dvozna

Plodine otvorile 84. prodajni centar u Hrvatskoj

09.11.2018.

Plodine su otvorile prodajni centar u najvećem istarskom shopping centru Max City u Puli na Stoji. To je treći prodajni centar Plodina u Puli, a 84. u Hrvatskoj

Talijani u Kutini započeli s proizvodnjom hrastovih bačvi koje će izvoziti širom svijeta

05.11.2018.

Otvorena je tvornica Klik Par za proizvodnju hrastovih bačvi u kutinskoj poslovnoj zoni. Talijanska tvrtka Garballeto u nju je investirala 1,5 milijun eura

Luksuzni resort od milijardu i pol kuna počinje se graditi u 2019., čekaju se dozvole

05.11.2018.

Luksuzni resort poznatog hotelskog lanca Four Seasons u uvali Briženica nadomak Starom Gradu na otoku Hvaru trebao bi se početi graditi, prema posljednjim najavama, iduće godine. Investicija teška milijardu i pol kuna dugo se najavljuje, ali realizacija n

Tag cloud

 1. 1822 članka imaju tag hrvatska
 2. 1854 članka imaju tag turizam
 3. 1505 članka imaju tag financije
 4. 1185 članka imaju tag izvoz
 5. 783 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 964 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 920 članka imaju tag trgovina
 8. 658 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 793 članka imaju tag investicije
 10. 930 članka imaju tag EU
 11. 857 članka imaju tag svijet
 12. 836 članka imaju tag industrija
 13. 838 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 918 članka imaju tag kriza
 16. 558 članka imaju tag maloprodaja
 17. 524 članka imaju tag marketing
 18. 479 članka imaju tag krediti
 19. 443 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 480 članka imaju tag tehnologija
 21. 332 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 239 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 320 članka imaju tag agrokor
 30. 314 članka imaju tag eu fondovi
 31. 287 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 318 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 337 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 362 članka imaju tag BDP