Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Lip 2010

Ponuda kredita za male i srednje poduzetnike u turizmu

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Ana Lučin  

Ponuda kredita za male i srednje poduzetnike u turizmu

Banke u Hrvatskoj prepoznale su važnost razvoja turističkog sektora i razvile bogatu ponudu namijenjenu malim i srednjim poduzetnicima u turizmu. No osim vlastitih kreditnih linija banke kroz programe poticaja surađuju i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, ministarstvima, te županijskim i općinskim vlastima. Hrvatska poštanska banka malim i srednjim poduzetnicima u turizmu nudi kreditnu liniju namijenjenu razvoju turističke djelatnosti radi poticanja gradnje hotela, apartmana i ugostiteljskih objekata. Klijentima su na raspolaganju krediti u iznosima od 30.000 do milijun kuna, s rokom otplate do 10 godina, uz mogućnost počeka do 12 mjeseci. Kredite mogu koristiti za kupnju, dogradnju ili gradnju novih kapaciteta ili pak rekonstrukciju i opremanje postojećih objekata. Sredstva su namijenjena i kupnji plovila i opreme za iznajmljivanje, a do 30% iznosa klijenti mogu iskoristiti za obrtna sredstva. Kako ističe Ivana Gernhardt, pomoćnica direktora Direkcije za mala i srednja poduzeća HPB-a, u ponudu kredita za građane uveli su i kratkoročni kredit za pripremu turističke sezone, namijenjen klijentima koji se bave iznajmljivanjem smještajnih ili turističkih kapaciteta.

“Moguće ga je realizirati u iznosu do 15.000 eura. Iznosi do 7000 eura dostupni su bez jamaca, dok kod većih instrumene osiguranja klijenti biraju prema vlastitim mogućnostima”, pojašnjava Gernhardt. Rok otplate je, dodaje, 24 mjeseca, a korisnici mogu birati hoće li anuitete plaćati mjesečno, tromjesečno, polugodišnje ili godišnje. Zagrebačka banka odobrava kredite namijenjene turizmu svim segmentima poduzetnika, pa korisnici mogu biti obrtnici, ljudi slobodnih zanimanja, tvrtke i početnici u turizmu. Kredit je namijenjen gradnji, uređenju ili opremanju objekata, kupnji plovila i opreme za iznajmljivanje te refinanciranju kredita odobrenih u drugim bankama i refundaciji vlastitih ulaganja izvršenih u prethodnih 12 mjeseci. “Najmanji je iznos kredita 2500 eura, a najveći ovisi o kreditnoj sposobnosti klijenta. Korisnici paket-računa 1 ZA SVE, model Partner, imaju 30 posto popusta na naknadu za obradu kreditnog zahtjeva. Rok otplate je do 10 godina, uz mogućnost počeka do 12 mjeseci, ovisno o namjeni”, kažu u Zabi, napominjući i da u suradnji s HBOR-om nude programe kreditiranja pripreme turističke sezone i turističkog sektora.

Hotelska poduzeća
Privredna banka Zagreb sudjeluje u kreditnim i garantnim aranžmanima potpisanim s ministarstvima, županijama i općinama, koji su namijenjeni poticanju poslovanja klijenata u turističkom sektoru. “Poslovna suradnja je ostvarena s velikim brojem hotelskih poduzeća, a posebno smo ponosni što smo dali znatan doprinos i u razvoju kontinentalnog turizma. U dijelu turističke potrošnje klijentima pružamo usluge kroz kartično poslovanje, a važne iskorake smo učinili u dijelu prodaje turističkih aranžmana krajnjim korisnicima preko našeg društva PBZ Card i Jambo Travel Service usluge”, kažu u PBZ-u. Kako pak ističe Lordan Hrabar, direktor Odjela za malo poduzetništvo i obrt Societe Generale Splitske banke, ta banka svim poduzetnicima nudi kredite za gradnju, opremanje i renoviranje apartmana, s rokom otplate do sedam, a iznimno i do deset godina, uz poček od godinu dana. “Klijenti mogu izabrati i kratkoročne kredite za popunu sezone, s rokom do godinu dana, ako su im potrebna sredstva za obnovu zaliha ili inventara za tekuću sezonu”, navodi Hrabar. Splitska banka, kaže, nudi i prekoračenje po žiro-računu, namijenjeno rješavaju problema vezanih uz nedostatnu likvidnost i plaćanje dobavljača.

U Raiffeisen banci (RBA) naglašavaju da su na tržištu plasirali proizvod RBA Komplet, koji naglašava usmjerenost banke na male i srednje poduzetnike u turizmu. “Iz RBA kompleta moguće je zatražiti kredit s fleksibilnim rokom otplate, dopušteno prekoračenje po transakcijskom računu ili Business MasterCard revolving kreditnu karticu”, poručuju. U ponudi su i proizvodi iz EU/EBRD kreditne linije, namijenjeni financiranju kupnje poslovnog prostora, uređenja ureda ili prodajnog prostora, kao i financiranje opreme ili vozila u iznosima do 125.000 eura. Klijentima su na raspolaganju i programi kreditiranja u suradnji s HBOR-om, poput potpore turističkom sektoru ili razvoju maloga obiteljskog poduzetništva u turizmu.

Suradnja sa županijama
U segmentu malog i srednjeg poduzetništva bogatu ponudu razvila je i Erste banka, a u prvih pet mjeseci 2010. plasirali su turističke kredite građanima te malim i srednjim poduzetnicima u iznosu od gotovo osam milijuna kuna. Iznosi kredita ovise o obujmu poslovanja i mogućnosti povrata iz budućih novčanih tokova. Turistički krediti odobravaju se u minimalnom iznosu od 1300 eura, dok maksimalan iznos ovisi o kreditnoj sposobnosti klijenta. “Kamatna stopa kreće se od 6,99 do 8%. Rok otplate je do 15 godina, uz poček do 18 mjeseci”, govore u Erste banci, dodajući da je posebna pogodnost odabir otplate u mjesečnim, tromjesečnim, polugodišnjim ili godišnjim anuitetima. Također se kamatna stopa umanjuje za 0,2 postotna poena, za kredite namijenjene adaptaciji i opremanju objekata s četiri ili pet zvjezdica. Kako naglašavaju u Hypo-Alpe-Adria banci, uz financiranje malog i srednjeg poduzetništva, surađuju i sa županijama i jedinicama lokalne uprave i samouprave te HBOR-om. “Hypo banka je potpisala s Istarskom županijom sporazum o suradnji za kreditnu liniju ‘Lokalni projekti razvoja maloga gospodarstva’. Osigurala je povoljne poticajne kredite u iznosima od 200.000 do pet milijuna kuna, uz kamatu u visini šestomjesečnog EURIBOR-a + 6,5 posto, što daje kamatu od 7,5%”, poručuju u banci. Kreditna linija “Lokalni projekti razvoja maloga gospodarstva” posljednji je primjer politike razvoja i stabilizacije koja se provodi osiguranjem povoljnih kreditnih sredstava obrtima, malim i srednjim trgovačkim društvima i zadrugama koji ulažu na području Istarske županije, a bez obzira na njihovo sjedište, kažu u Hypo banci, dodajući da su sličan sporazum potpisali sa Zagrebačkom županijom.


Komentari članka

Vezani članci

Vjetroelektrana službenog imena Krš-Pađene imat će ukupno 48 vjetroturbina

21.01.2019.

Projekt Krš-Pađene, odnosno tvrtku C.E.M.P., preuzeli su 2012. od investitora iz Austrije koji su se dotad devet godina bezuspješno borili sa Scilama i Haribdama hrvatske birokracije.

Turizam značajan u hrvatskoj ekonomiji, ali ne koliko se dosad vjerovalo

21.01.2019.

Državni zavod za statistiku prvi je put objavio rezultate izračuna ekonomske važnosti turizma za Republiku Hrvatsku u skladu s metodologijom satelitskog računa turizma (Tourism Satellite Account – TSA).

Napustili poslove u velikim kompanijama, danas su im ured – portugalske plaže

21.01.2019.

“Lea je neko vrijeme radila u banci, a ja sam bio u jednoj korporaciji u telekomunikacijama. Ti poslovi nas nisu pretjerano ispunjavali niti inspirirali, pa smo u jednom trenu odlučili krenuti sa svojom pričom

Hrvatska ima najveće zalihe pitke vode u EU, ali i najveće gubitke

21.01.2019.

Razlog su najčešće dotrajale cijevi, starije i od 50 godina. Građani optužuju gradske vodovode da ih čestim dizanjem cijene iskorištavaju za krpanje proračuna.

Pevec gradi centar u Vukovaru vrijedan 35 milijuna kuna, otvorit će 50 novih radnih mjesta

17.01.2019.

Trgovački lanac Pevec najavio je u srijedu da kreće u izgradnju novog prodajnog centra u Vukovaru, investiciju koja se u prvoj fazi izgradnje procjenjuje na 35 milijuna kuna, a centar bi trebao biti otvoren u zadnjem tromjesečju ove godine i u njemu će bi

Tag cloud

 1. 1846 članka imaju tag hrvatska
 2. 1870 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 796 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 929 članka imaju tag trgovina
 8. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 804 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 881 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 457 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 18. 527 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast