Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Lip 2010

Ponuda kredita za male i srednje poduzetnike u turizmu

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Ana Lučin  

Ponuda kredita za male i srednje poduzetnike u turizmu

Banke u Hrvatskoj prepoznale su važnost razvoja turističkog sektora i razvile bogatu ponudu namijenjenu malim i srednjim poduzetnicima u turizmu. No osim vlastitih kreditnih linija banke kroz programe poticaja surađuju i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, ministarstvima, te županijskim i općinskim vlastima. Hrvatska poštanska banka malim i srednjim poduzetnicima u turizmu nudi kreditnu liniju namijenjenu razvoju turističke djelatnosti radi poticanja gradnje hotela, apartmana i ugostiteljskih objekata. Klijentima su na raspolaganju krediti u iznosima od 30.000 do milijun kuna, s rokom otplate do 10 godina, uz mogućnost počeka do 12 mjeseci. Kredite mogu koristiti za kupnju, dogradnju ili gradnju novih kapaciteta ili pak rekonstrukciju i opremanje postojećih objekata. Sredstva su namijenjena i kupnji plovila i opreme za iznajmljivanje, a do 30% iznosa klijenti mogu iskoristiti za obrtna sredstva. Kako ističe Ivana Gernhardt, pomoćnica direktora Direkcije za mala i srednja poduzeća HPB-a, u ponudu kredita za građane uveli su i kratkoročni kredit za pripremu turističke sezone, namijenjen klijentima koji se bave iznajmljivanjem smještajnih ili turističkih kapaciteta.

“Moguće ga je realizirati u iznosu do 15.000 eura. Iznosi do 7000 eura dostupni su bez jamaca, dok kod većih instrumene osiguranja klijenti biraju prema vlastitim mogućnostima”, pojašnjava Gernhardt. Rok otplate je, dodaje, 24 mjeseca, a korisnici mogu birati hoće li anuitete plaćati mjesečno, tromjesečno, polugodišnje ili godišnje. Zagrebačka banka odobrava kredite namijenjene turizmu svim segmentima poduzetnika, pa korisnici mogu biti obrtnici, ljudi slobodnih zanimanja, tvrtke i početnici u turizmu. Kredit je namijenjen gradnji, uređenju ili opremanju objekata, kupnji plovila i opreme za iznajmljivanje te refinanciranju kredita odobrenih u drugim bankama i refundaciji vlastitih ulaganja izvršenih u prethodnih 12 mjeseci. “Najmanji je iznos kredita 2500 eura, a najveći ovisi o kreditnoj sposobnosti klijenta. Korisnici paket-računa 1 ZA SVE, model Partner, imaju 30 posto popusta na naknadu za obradu kreditnog zahtjeva. Rok otplate je do 10 godina, uz mogućnost počeka do 12 mjeseci, ovisno o namjeni”, kažu u Zabi, napominjući i da u suradnji s HBOR-om nude programe kreditiranja pripreme turističke sezone i turističkog sektora.

Hotelska poduzeća
Privredna banka Zagreb sudjeluje u kreditnim i garantnim aranžmanima potpisanim s ministarstvima, županijama i općinama, koji su namijenjeni poticanju poslovanja klijenata u turističkom sektoru. “Poslovna suradnja je ostvarena s velikim brojem hotelskih poduzeća, a posebno smo ponosni što smo dali znatan doprinos i u razvoju kontinentalnog turizma. U dijelu turističke potrošnje klijentima pružamo usluge kroz kartično poslovanje, a važne iskorake smo učinili u dijelu prodaje turističkih aranžmana krajnjim korisnicima preko našeg društva PBZ Card i Jambo Travel Service usluge”, kažu u PBZ-u. Kako pak ističe Lordan Hrabar, direktor Odjela za malo poduzetništvo i obrt Societe Generale Splitske banke, ta banka svim poduzetnicima nudi kredite za gradnju, opremanje i renoviranje apartmana, s rokom otplate do sedam, a iznimno i do deset godina, uz poček od godinu dana. “Klijenti mogu izabrati i kratkoročne kredite za popunu sezone, s rokom do godinu dana, ako su im potrebna sredstva za obnovu zaliha ili inventara za tekuću sezonu”, navodi Hrabar. Splitska banka, kaže, nudi i prekoračenje po žiro-računu, namijenjeno rješavaju problema vezanih uz nedostatnu likvidnost i plaćanje dobavljača.

U Raiffeisen banci (RBA) naglašavaju da su na tržištu plasirali proizvod RBA Komplet, koji naglašava usmjerenost banke na male i srednje poduzetnike u turizmu. “Iz RBA kompleta moguće je zatražiti kredit s fleksibilnim rokom otplate, dopušteno prekoračenje po transakcijskom računu ili Business MasterCard revolving kreditnu karticu”, poručuju. U ponudi su i proizvodi iz EU/EBRD kreditne linije, namijenjeni financiranju kupnje poslovnog prostora, uređenja ureda ili prodajnog prostora, kao i financiranje opreme ili vozila u iznosima do 125.000 eura. Klijentima su na raspolaganju i programi kreditiranja u suradnji s HBOR-om, poput potpore turističkom sektoru ili razvoju maloga obiteljskog poduzetništva u turizmu.

Suradnja sa županijama
U segmentu malog i srednjeg poduzetništva bogatu ponudu razvila je i Erste banka, a u prvih pet mjeseci 2010. plasirali su turističke kredite građanima te malim i srednjim poduzetnicima u iznosu od gotovo osam milijuna kuna. Iznosi kredita ovise o obujmu poslovanja i mogućnosti povrata iz budućih novčanih tokova. Turistički krediti odobravaju se u minimalnom iznosu od 1300 eura, dok maksimalan iznos ovisi o kreditnoj sposobnosti klijenta. “Kamatna stopa kreće se od 6,99 do 8%. Rok otplate je do 15 godina, uz poček do 18 mjeseci”, govore u Erste banci, dodajući da je posebna pogodnost odabir otplate u mjesečnim, tromjesečnim, polugodišnjim ili godišnjim anuitetima. Također se kamatna stopa umanjuje za 0,2 postotna poena, za kredite namijenjene adaptaciji i opremanju objekata s četiri ili pet zvjezdica. Kako naglašavaju u Hypo-Alpe-Adria banci, uz financiranje malog i srednjeg poduzetništva, surađuju i sa županijama i jedinicama lokalne uprave i samouprave te HBOR-om. “Hypo banka je potpisala s Istarskom županijom sporazum o suradnji za kreditnu liniju ‘Lokalni projekti razvoja maloga gospodarstva’. Osigurala je povoljne poticajne kredite u iznosima od 200.000 do pet milijuna kuna, uz kamatu u visini šestomjesečnog EURIBOR-a + 6,5 posto, što daje kamatu od 7,5%”, poručuju u banci. Kreditna linija “Lokalni projekti razvoja maloga gospodarstva” posljednji je primjer politike razvoja i stabilizacije koja se provodi osiguranjem povoljnih kreditnih sredstava obrtima, malim i srednjim trgovačkim društvima i zadrugama koji ulažu na području Istarske županije, a bez obzira na njihovo sjedište, kažu u Hypo banci, dodajući da su sličan sporazum potpisali sa Zagrebačkom županijom.


Komentari članka

Vezani članci

Gdje ulažu Kinezi: Je li Hrvatska doista toliko važna na karti njihovih investicija?

22.04.2019.

Kineske investicije u državama Europske unije u zadnjih su deset godina naglo porasle, a Europska komisija (EK) u nedavno je Kineze nazvala „sistemskim rivalom” i „strateškim konkurentom”, prenosi BBC.

Otvara se potpuno obnovljena luksuzna ACI marina Rovinj: 'Ovo je jedinstveni projekt'

22.04.2019.

Otvara se ekskluzivna, potpuno obnovljena ACI marina Rovinj, kategorizirana s 5 sidara. Ponad nje uzdiže se također iz temelja obnovljen novi grandiozni Maistrin Grand hotel Park. Rovinj je tako dobio jedno od najluksuznijih mjesta na Jadranu, svjetski ek

Novo europsko hit-mjesto u kojem pivo košta 6 kuna

18.04.2019.

Vrvi Britancima koji se dolaze zaboraviti u potocima jeftinog alkohola i ludom partijanju

Ozbiljno njemačko upozorenje: Gotovo pola investitora ne bi ponovo ulagalo u Hrvatskoj

17.04.2019.

Istraživanje je provedeno u veljači među sto pedeset tvrtki članica Komore te nekima od vodećih kompanija u Hrvatskoj. Na ista pitanja odgovarale su i članice petnaest drugih njemačkih vanjskotrgovinskih komora u zemljama Srednje i Istočne Europe.

Nakon 30 godina direktan let iz Hrvatske za SAD

16.04.2019.

Nove aviolinije i povećanje broja rotacija su, između ostaloga, i rezultat aktivnosti Hrvatske turističke zajednice. Suradnju s avioprijevoznicima ostvarujemo kroz programe strateških promotivnih kampanja na emitivnim tržištima, koje za cilj imaju pozicio

Tag cloud

 1. 1883 članka imaju tag hrvatska
 2. 1905 članka imaju tag turizam
 3. 1517 članka imaju tag financije
 4. 1209 članka imaju tag izvoz
 5. 821 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 988 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 948 članka imaju tag trgovina
 8. 818 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 912 članka imaju tag svijet
 11. 951 članka imaju tag EU
 12. 871 članka imaju tag ict
 13. 845 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 508 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 569 članka imaju tag maloprodaja
 18. 537 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 488 članka imaju tag tehnologija
 21. 350 članka imaju tag poticaji
 22. 416 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 254 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 421 članka imaju tag dzs
 27. 332 članka imaju tag eu fondovi
 28. 374 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 333 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 325 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 342 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 370 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 331 članka imaju tag porezi
 39. 369 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija