Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Ou 2019

Posao u Kamgradu lani pronašlo novih 200 ljudi, u In-Gradu 40 posto stranaca

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Suzana Varošanec  

Posao u Kamgradu lani pronašlo novih 200 ljudi, u In-Gradu 40 posto stranaca

Građevinski sektor teži tome da stekne titulu strateškog za hrvatsko gospodarstvo, a dosad uspješni igrači učvrstili su pozicije poslovanjem u 2018., pa nakon podvlačenja crte dio njih poručuje kako jačaju i šire kapacitete te ostvaruju visoke stope zapošljavanja. Isto se tiče i planova za ovu godinu. Stoga su razumljiva i sve glasnija očekivanja od države koja bi trebala okrenuti novu stranicu te se pobrinuti za kontrolu poštivanja primjene svih stavki iz kolektivnog ugovara za branšu.

On je kao zakon, jer ima proširenu primjenu u cijelom sektoru, a kad bi tu ulogu država preuzela i sama bi profitirala, jer ne bi više kroz prste propuštala navodno najmanje 100 milijuna eura godišnje, kažu vodeći građevinari. U očekivanju velikih infrastrukturnih projekata, s boljim lanjskim učincima u odnosu na 2017. naročito se mogu pohvaliti vodeće tvrtke u djelatnosti visokogradnje. Po rastu poslovnih prihoda ističu se Kamgrad, Radnik i Ing-Grad. U kompanijskim politikama više je noviteta, a zbog poznate boljke manjka radne snage, najatraktivniji podatak je da su Kamgrad i Ing-Grad povećali broj radnika otprilike za trećinu.

Po prvim neslužbenim informacijama za 2018. Kamgrada, tvrtke u vlasništvu Dragutina Kamenskog, koja je u 2017. imala blizu 700 milijuna kuna prihoda te oko 17 milijuna dobiti, liderska pozicija je obranjena. Naš rast je ozbiljan, navodi Kamenski, pa iako još ne izlazi s konkretnim iznosom, čini se da je posrijedi toliko značajan iznos da se može smatrati da je za kompaniju 2018. bila povijesno rekordna.

Kamgrad će se stoga zadržati u vrhu hrvatskog građevinarstva, a Kamenski otkriva i nove iskorake. Imaju dva nova projekata u Švedskoj, ukupne vrijednosti 40 milijuna eura, a kaže i da se ne može isključiti izlazak njihov na burzu kroz IPO. I za križevački Radnik, koju vodi Mirko Habijanec, ujedno i predsjednik HUP-Udruge graditeljstva, je 2018. bolja od prethodne godine, a prihodi grupe su blizu 490 milijuna kuna.

I iz zagrebačkog Ing-Grada, pod vodstvom Branislava Brizara, ista poruka. Prihod od osnovne djelatnosti građenja raste, a prisnažili su i drugi "punjači". Ing-Grad gradi nekoliko farmi u Slavoniji, vlastiti objekt za stanovanje u Radničkoj sa 60 stanova i svi su prodani, luksuzni projekt vinskog hotela Rožanić u Motovunu vrijedan 10 mil. eura, Arheološki muzej u Istri. Radnik je na velikom gradilištu na Hvaru gdje gradi hotelski resort za francuskog investitora, a u Puli gradi Dom zdravlja, u Medulinu školu, dječji vrtić u Zagrebu i bolnicu u Koprivnici...

Kamgrad je između ostalog izvođač na projektu poslovnog centra Matrix Office Park, najnovijeg projekta GTC Grupe u Hrvatskoj, na novom zagrebačkom rotoru te gradi resort Costabella za češkog investitora. U inozemnom iskoraku u švedskoj su započeli gradnju stanova za državnog naručitelja u funkciji glavnog izvođača, a drugi projekt u stanogradnji započet će uskoro. O mogućem debiju na burzi, na kojoj više nema nijednog građevinara koji nije zbog poteškoća završio u postupku predstečajne nagodbe ili da nije u problemima, Kamenski kaže: "Sektor ostvaruje malu dobit, a nosi velike rizike, što može funkcionirati dok si 24 sata koncentriran. Ne smijemo stagnirati, a izlazak na burzu ne može se isključiti."

No, pojašnjava izlazak na burzu i prikupljanje kapitala IPO-om trenutno nisu u plani jer likvidnost održavaju isključivo vlastitim izvorima. Ali, dodaje, nije ih moguće isključiti u slučaju razvoja i realizacije nekog velikog projekta, koji bi generirao dobit investitorima. "Visok rast naših prihoda u 2018. posljedica je nekoliko faktora, a dijelom i vlastite investicije u projekt gradnje distribucijskog centra za Atlantic grupe, koja je u dugoročnom najmu od prosinca. U njemu nas je pratila Addiko banka. Ako bi se pojavile potrebe za takve i slične projekte, financiranje je moguće osigurati i kroz IPO", kaže Kamenski.

Time se potvrđuje da se na zdrave sektorske igrače prelijevaju znakovi pozitivne konjunkture na tržištu, što je izraženo trogodišnjim oporavkom sektora i 4,8%-tnim rastom obujma građevinskih radova u 2018., a očekuje se daljnji rast pod utjecajem europskih projekata. Zasad šarena slika tržišta pretežito je pod utegom predstečajnih repova, ali raduje zdrav rast prihoda od osnovne djelatnosti građenja zbog održivosti, kao i to što kompanije jačaju vlastite kapacitete što je pretpostavka rasta zaposlenosti.

Kamgrad je tako lani zaposlio 200 novih radnika i trenutno ih je 800. Ing-Grad je broj ljudi povećao za 35%, na 240. Nakon što je u krizi sektor izgubio oko 50.000 radnih mjesta, ovo je "kap u moru", ali se pokazuje i kao jedini djelotvoran alat za upravljanje rizicima u pogledu urednog izvršenja posla koji prijete zbog odljeva radnika. Brizar tako navodi kako su 2017. imali između 160 i 170 radnika, no zbog potreba posla i većih projekata u 2018. pokrenuli su jače zapošljavanje, kako bi sa svojim radnicima odradili i manje poslove građenja koje su inače ustupali kooperantima.

I dok obrtničko-instalaterske poslove i danas daju podizvođačima, manje poslove građenja više ne mogu jer se male tvrtke suočavaju i teško nose s problemom nedostatka radnika te više ne mogu jamčiti da će u roku obaviti posao. Rast prihoda očekuje se i u 2019., kako kaže "posebno ako se pojednostave procedure pristupa EU fondovima. Od ukupnog broja radnika Ing-Grada 40% je stranaca, najviše iz Makedonije. U Kamgradu je taj udio oko 30%, pretežu radnici iz Albanije, a tvrtka zapošljava i šest prevoditelja.


Komentari članka

Vezani članci

Tvrtke i za strane radnike imaju pravo tražiti potporu

21.04.2020.

Tvrtke imaju pravo tražiti potporu od 4000 kuna za zaposlene u Hrvatskoj koji su porijeklom iz stranih zemalja. Potvrdili su nam to iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava nakon što smo im poslali upit vezano za slučaj našeg čitatelja iz Srbije.

Kako uvesti nove zaposlenike u posao u vrijeme pandemije?

21.04.2020.

Uvođenje novih zaposlenika u posao nikada nije jednostavan i lak zadatak. U tom procesu, koliko god imali dobro posložen sustav, često sve muče podjednake brige: hoće li se osoba brzo uklopiti, kako će se slagati s ostatkom tima, hoće li brzo savladati ra

Ivanišin i Kabashi: Zahtjevi investitora i prenormiranje noćna su mora arhitekata

15.04.2020.

Gradilišta nisu zatvorena, dovršavamo postojeća, radi se punom parom, a nadamo se uskoro i brojnim novima – ističe ovaj arhitektonski i poduzetnički dvojac koji ulazi u petnaestu godinu, više nego uspješnog, zajedničkog poslovanja.

Prva hrvatska tvrtka koja je javno objavila plaće i opise pozicija svih radnika privlači pet puta više talenata nego prije

10.03.2020.

Istražili smo kakav je rezultat polučila objava pozicija i plaća svih zaposlenika u domaćoj tvrtki, što je prvi takav slučaj u Hrvatskoj, izuzmemo li državni aparat.

U Šibeniku od danas radi desetorica Nepalaca i Filipinaca

05.03.2020.

Prvi strani radnici, a riječ je o desetorici Nepalaca i desetorici Filipinaca počeli su raditi u Iskra brodogradilištu Šibenik. Njihovim dolaskom riješen je problem manjka radnika na hrvatskom tržištu rada s kojim se suočio i nekadašnji NCP, tvrtka koja n

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2044 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1060 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 699 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 887 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija