Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Velj 2021

Poslije češnjaka najbolje je posijati salatu, mrkvu, mahunarke

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Ranka Vojnović  

Poslije češnjaka najbolje je posijati salatu, mrkvu, mahunarke

Nemoguće je zamisliti vrt bez gredice češnjaka. I pored toga što se često uzgaja, mora se misliti i što će se posijati na tom mjestu poslije njega.

Izuzetno je korisna vrsta povrća jer je vrlo efikasno zaštitno sredstvo za vrt i usjeve u njemu. Međutim, da bi oni koje uzgajamo poslije dali dobar prinos, moraju se ispoštovati i određeni zahtjevi.

Veliki potrošač kalcija, rješenje - plodored
Stalna proizvodnja jedne vrste na istom mjestu tijekom godina, stvorit će probleme. Kako bi se izbjegle sve negativnosti koje prate takav način uzgoja, potrebno je vršiti smjenu usjeva. Na istoj parceli možemo ga uzgajati uzastopno, ali i sami ćemo se uvjeriti da prinos tijekom vremena opada.

Primjenom plodoreda povećava se plodnost zemljišta, smanjuje se nakupljanje uzročnika bolesti i štetnih organizama, poboljšava imunitet uzgajanih biljaka, sprječava jednostrano iskorištavanje hranjiva iz tla. Prilikom planiranja sjetve trebamo uzeti u obzir činjenicu da se češnjakubire rano i da onda ostaje slobodna parcela za sjetvu. Poštivanjem plodoreda smanjuje se prisutnost štetnika, posebno lukove muhe.

Na isto mjesto biljke iz porodice lukova ne trebaju dolaziti prije tri ili četiri godine. Što je duži taj period to je bolje. Treba imati u vidu da je ova vrsta veliki potrošač kalcija iz tla, ali i da ga obogaćuje mnogim korisnim biotvarima koje štite druge povrtarske vrste.

Svrha plodoreda je da se smanji brojnost uzročnika oboljenja na potpuno prirodan način i osigura visoka plodnost gredice.

Mahunarkama i krumpiru odgovara kao predusjev
Poslije češnjaka vrlo dobro uspijevaju razne vrste mahunarki i krumpir, a osim njih mogu se uzgajati krastavci, kupus i rajčica jer obogaćuju tlo dušičnim spojevima.

Od leguminoza (mahunarki) najpoželjniji su grah, lupine i grašak. Zatim možemo uzgajati kopar, salate, špinat. Sve su to kulture kojima odgovara kao predusjev, a one će na svoj način dodatno poboljšati zemljište.

Mrkva će biti ukusnija
Mrkva je jedna od povrtnica koja se sije poslije njega i kojoj to izuzetno pogoduje. Osim što će usjev biti zdraviji, korijen će joj biti ukusniji. Potrebno je prije sjetve dobro zaliti gredicu, kako bi sjeme imalo dovoljno vlage prilikom nicanja.

Poslije češnjaka vrlo dobro uspijevaju i razne salate. Njih odlikuje kratak period rasta, osim onih koji ostaju preko zime. Za uspješnu proizvodnju dobro je dodati kompost u cilju obogaćivanja zemlje dušičnim tvarima.

Dobar protiv ušiju i botritisa
U biljnom svijetu postoje vrste koje se međusobno nadopunjuju i štite. Češnjak je u tom pogledu zahvalan jer je pravi "doktor u vrtu". Naime, on izlučuje brojne fitoncide, odnosno, biljne zaštitne tvari.

Najbolje ga je saditi zajedno sa jagodama jer će ih sačuvati ili umanjiti pojavu botritisa na plodovima. Ukoliko se uzgaja pored rajčice bolje raste, a rajčica je otporniji na hrđu. Posađen pored mrkve svojim mirisom odbija mrkvinu muhu, a pored krumpira smanjuje napad krumpirove zlatice.

Štiti ruže od hrđe, pepelnice i napada štetnih insekata, posebno od invazije lisnih ušiju. Zanimljivo je da kopar koji raste pored češnjaka poboljšava okus glavica i češnjeva.


Komentari članka

Vezani članci

Od početka travnja ubrano je više od 150 tona rajčica

19.04.2021.

Zbog kvalitete plodova i distribucije na prodajna mjesta, rajčica se bere minimalno četiri dana u tjednu i odmah nakon berbe slijedi otprema. Upravo brza distribucija od staklenika do trgovačkih lanaca zrelih i sočnih plodova jedan su od ‘‘aduta‘‘ beljski

Uoči Uskrsa: Nikad veća potražnja za mladom kapulicom i češnjakom, a manja za janjetinom

02.04.2021.

Ovih dana bolje je imati polje mladog luka nego rudnik zlata, kaže Krešimir Vrkić iz Tinja. Marko Mamić nudi janjetinu ispod 20 kuna za kilogram žive vage, a nitko se ne javlja. Zašto?

Online tržnice spasile mnoga poljoprivredna gospodarstva

31.03.2021.

OPG Sarapa postoji 13 godina i bavi se isključivo povrtlarstvom na 2,5 jutara, a online tržnica uvelike mu je pomogla da opstane. Ne žele ni razmišljati što bi se dogodilo s proizvodnjom da pola godine ili čak i duže nisu prodali ništa od onoga što je rod

Ivan Makvić iz Otrovanca treći je po uzgoju paprike u Hrvatskoj

26.03.2021.

– Uložili smo puno sredstava u navodnjavanje, imamo legalizirane bunare te aktivno surađujemo s tvrtkama koje nam osiguravaju biološku zaštitu paprike. Cilj je maksimalno smanjiti kemijske utjecaje, u čemu, sa zadovoljstvom mogu reći, i uspijevamo. Rezult

OPG Šestanj: Naša snaga su idealan omjer mladosti i iskustva što dokazuju i rezultati

23.03.2021.

Slavonski ozimi češnjak, rajčica, zeleni grah, kupus, kornišoni, batat, grašak, krumpir - povrtne su kulture koje Josip sa zaručnicom Sanjom uspješno uzgaja i plasira na tržište.

Tag cloud

 1. 2103 članka imaju tag hrvatska
 2. 2183 članka imaju tag turizam
 3. 1380 članka imaju tag izvoz
 4. 1623 članka imaju tag financije
 5. 1181 članka imaju tag svijet
 6. 888 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1114 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1063 članka imaju tag trgovina
 9. 893 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1017 članka imaju tag ict
 11. 902 članka imaju tag investicije
 12. 1033 članka imaju tag EU
 13. 726 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 934 članka imaju tag industrija
 15. 813 članka imaju tag menadžment
 16. 944 članka imaju tag kriza
 17. 415 članka imaju tag koronavirus
 18. 636 članka imaju tag maloprodaja
 19. 425 članka imaju tag poticaji
 20. 587 članka imaju tag marketing
 21. 514 članka imaju tag krediti
 22. 533 članka imaju tag tehnologija
 23. 385 članka imaju tag opg
 24. 431 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 389 članka imaju tag eu fondovi
 26. 384 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 304 članka imaju tag potpore
 28. 453 članka imaju tag obrazovanje
 29. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 406 članka imaju tag porezi
 31. 334 članka imaju tag osijek
 32. 438 članka imaju tag dzs
 33. 391 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 396 članka imaju tag vlada
 36. 315 članka imaju tag hgk
 37. 334 članka imaju tag agrokor
 38. 407 članka imaju tag BDP
 39. 357 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici