Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Srp 2020

Povratak proizvodnje u Europu u jednoj niši velika prilika i za Hrvatsku

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marija Brnić  

Povratak proizvodnje u Europu u jednoj niši velika prilika i za Hrvatsku

Meditex iz Zaboka, Sophy i Horeca Medico iz Slavonije, te mnogi drugi sada proizvode opremu, čak i Šestan-Busch razvija posve novu masku.

Rast infekcije koronavirusom još nije zaustavljen, a nakon dramatičnih iskustava s nedostatkom medicinske zaštitne opreme proteklih mjeseci uspjeh je postignut tek u pokretanju te proizvodnje proteklih desetljeća preseljene u Kinu.

EU je inicirala niz mjera, koje i financira, da se na području članica pokrene proizvodne kapacitete i osigura punjenje zajedničkih strateških zaliha. Potencijal su prepoznali i brzo reagirali brojni poduzetnici i kod nas, koji su ušli u ovu proizvodnu nišu.

Zaštitnu medicinsku opremu, prvenstveno jednokratne kombinezone, prije pandemije proizvodila je tek jedna hrvatska tvrtka, Meditex iz Zaboka, a ne računajući gotovo masovnu proizvodnju platnenih maski bez dovoljne zaštite u gotovo svim tekstilnim tvornicama i krojačnicama, sada ih je toliko da već mogu oformiti i strukovno udruženje.

Riječ je o poduzetnicima koji redom proizvode maske najviših stupnjeva zaštite, a jedan od njih uskoro pokreće i proizvodnju medicinskih rukavica, za koju trenutno traži lokaciju za industrijski pogon u Slavoniji.

U Osijeku su tako u ovaj biznis zakoračile dvije tvrtke – Sophy i Horeca Medico, u Zagrebu visokokvalitetne maske proizvodi Splendor Tekstil, a posve novu, trajnu masku razvija proizvođač vojnih kaciga Šestan-Busch.

Svi oni su zasad orijentirani isključivo na domaće tržište, a kao najiskusniji, vlasnik Meditexa Robert Črnjević, kaže kako je trenutno potražnja nešto manja, jer su se ljekarne i institucije u međuvremenu “napunile”. Slijedom toga i cijene, pogotovo maski, jako variraju, a po njegovim riječima, Kinezi, unatoč carinama za uvoz u EU, spuštaju cijene, u pravilu svakih dva tjedna.

Črnjević napominje da je na ovim proizvodima izuzetno važna kvaliteta, koja u svega par lipa može jako varirati, a s njom i zaštita koju pružaju. On sam na glasu je kao vrlo oprezan poduzetnik, pa ne krije zabrinutost zbog velikih investicija jer su pogoni skupi, a nije isključeno da uslijedi hiperprodukcija.

Branko Maravić i Mario Petrić iz Horeca Medico vrlo brzo su proizvodnju posteljine zamijenili visokokvalitetnim troslojnim i četveroslojnim kirurškim maskama, koje plasiraju preko ljekarni, a gotovo preko noći su morali povećati i broj zaposlenih, s 13 na gotovo 100.

“Nema biznisa koji je siguran, no mi smo optimisti i svoju budućnost vidimo u medicinskoj opremi”, rezolutni su Petrić i Maravić, koji upravo zamjenjuju dosadašnji poluautomatiziran proizvodni pogon novim, automatskim. No, trenutno najviše energije usmjeravaju na novi projekt, proizvodnju, kako kažu, za Europu posve nove vrste medicinskih rukavica, u čije pokretanje planiraju uložiti pet milijuna eura.

O samoj rukavici “momci” iz Horeca Medico ne žele zasad iznositi detalje, no investiciju žele realizirati na samom istoku, uz granicu sa Srbijom, a od posebne važnosti im je osigurati potrebnu količinu vode radi ekološkog zbrinjavanja i zaštite okoliša.

Upravo brigu za okoliš u svom novom proizvodu vidi i Alojzije Šestan. Posve nova, originalna polietilenska zaštitna maska, koja bi testiranje trebala proći 13. kolovoza, trebala bi, kako pojašnjava Šestan, biti trajna i njezinim korištenjem zamijenilo bi se jednokratne i teško razgradive medicinske maske. Ova se maska održava toplom vodom ili dezinficijensima, a mijenjaju se filteri proizvedeni nanotehnologijom.

Cilj je ovog proizvođača etabliranog u vojnoj industriji snabdijevati bolnice, ali i civile, za koje planira i “obiteljske pakete” uz, kako kaže, pristojne cijene.

Ova maska inače je trebala biti dio “paketa” s jedinstvenom multifunkcionalnom kacigom za vojnike, no koronavirus ubrzao njezin samostalan proboj na tržište. A nakon što se informacija o ovom proizvodu probila u javnost Šestan kaže da se već javljaju zainteresirani kupci iz Saudijske Arabije, Emirata i SAD-a, kao i iz hrvatskih bolnica.

No, njegov je fokus zasad na tome da prototip zadovolji potrebne kriterije, a potom slijedi izrada kalupa i do kraja godine proizvod bi se mogao naći na prodaji. On očekuje da će nakon korone potražnja za maskama ostati, jer će potencijalnih ugroza biti i dalje, a oprez i briga za zaštitu će postati novi standard.

Kriteriji nepropusnosti

Proizvođači kažu kako je u proteklih mjeseci prepreku predstavljala i nedostupnost kvalitetne sirovine, no neslužbeno se čuje da i u tom segmentu dobivamo vlastite snage. Navodno tvrtka iz Koprivnice kreće s proizvodnjom materijala za zaštitnu opremu, koja zadovoljava kriterije nepropusnosti, no nismo od njih dobili potvrdu, pa ne navodimo ime tvrtke.

Proizvodnju zaštitne opreme nastojao je pokrenuti sada bivši ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je početkom ožujka pozvao sve proizvođače različitih vrsta medicinskih, tekstilnih i kemijskih proizvoda, te ih pokušao povezati sa stručnjacima Tekstilno-tehnološkog i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije oko projekta proizvodnje maski najviše zaštitne razine. Pozvao ih je i da sve proizvode prijave robnim zalihama, no koliko je poznato, one su popunjene robom iz uvoza, jer tada nije bilo domaćih.

Novi proizvođači poput osječkog Horeca Medico, pak, oslanjaju se u razvoju i financiranju svojih projekata isključivo na vlastite snage i ne gledaju prema državi. “Sustav je jednostavno trom i funkcionalan, a mi, ako želimo naprijed, ne možemo čekati”, kaže Petrić.

Mobilizacija u EU

Nitko od naših sugovornika nije, pak, upoznat s time da mogu svoje proizvode prodavati i u europske strateške robne zalihe, za koje je Komisija krajem ožujka donijela odluku o hitnom formiranju i financiranju u okviru mehanizma RescEU, za čije je aktivnosti značajan fond od više od tri milijarde eura predviđen i za naredno sedmogodišnje razdoblje.

Komisija financira 100-postotni iznos punjenja zaliha medicinske i zaštitne opreme, čija su skladišta zasad u Njemačkoj i Rumunjskoj, a cilj je mobilizirati domaću EU-proizvodnju i time osigurati što veću neovisnost o “trećim” zemaljama.


Komentari članka

Vezani članci

ŠESTAN-BUSCH Razvija specijalne maske koje štite od koronavirusa

18.07.2020.

Šestan-Busch, svjetski poznat proizvođač protubalističkih zaštitnih kaciga iz Preloga, početkom godine ugovorio je novi posao proizvodnje 30.000 kaciga za češku vojsku. No, osim obrambenog sektora u posljednje tri godine počela je orijentacija prema tržiš

Zaštitne maske ponovno tražena roba, bez njih se u trgovinu više ne smije

14.07.2020.

Rigoroznija pravila od 13. srpnja vrijede i za ugostiteljske objekte, zdravstvene ustanove i okupljanja više od 100 osoba

HoReCa kanal: ‘Okretalo‘ se 2 milijarde eura godišnje, sada pada na trećinu prihoda

28.05.2020.

Iako se ogroman dio proizvoda za potrebe industrije i dalje uvozi, turizam ima izrazito veliki značaj za domaću proizvodnju, pogotovo hrane i pića koje se plasira kroz hotele, restorane te ostale ugostiteljske objekte.

Maske besplatno šiju i Osječanke

19.03.2020.

Tvrtka “Mali anđeo” svima koji žele šiti maske za najranjivije građane daje materijal

Šestan-Busch: Potkraj prošle godine u Litvu isporučena jubilarna, deseta pošiljka kaciga

09.01.2020.

Iz Preloga je u Litvu dosad isporučeno ukupno 15 tisuća kaciga. Vrijednost samo zadnje pošiljke iznosila je 465 tisuća eura. Tijekom prošle godine tvrtka Šestan-Busch proizvela je 65 tisuća komada kaciga, od čega je na strana tržišta plasirano njih 95 pos

Tag cloud

 1. 2030 članka imaju tag hrvatska
 2. 2106 članka imaju tag turizam
 3. 1580 članka imaju tag financije
 4. 1308 članka imaju tag izvoz
 5. 1088 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1025 članka imaju tag trgovina
 8. 1051 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 744 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 866 članka imaju tag investicije
 11. 957 članka imaju tag ict
 12. 1009 članka imaju tag EU
 13. 700 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 897 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 616 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 276 članka imaju tag koronavirus
 25. 369 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 361 članka imaju tag eu fondovi
 27. 410 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 387 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 315 članka imaju tag osijek
 33. 428 članka imaju tag dzs
 34. 315 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici