Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Ou 2018

Praonice rublja postaju pravi trend u domaćem poduzetništvu

Izvor: lider.media · Autor: Vanessa Katanović  

Praonice rublja postaju pravi trend u domaćem poduzetništvu

Ciklus otvorenih predavanja koja pomažu potencijalnim poduzetnicima ‘Jumpstart – isplativa poslovna ideja’ održan je 1. ožujka 2018., okupivši sedamdesetak sudionika koji razmišljaju o ulasku u poduzetništvo. Predstavljen im je poslovni koncept s velikim tržišnim potencijalom i malim početnim ulaganjima.

Riječ je o praonicama rublja koje postaju pravi trend u domaćem poduzetništvu. Organizator predavanja je tvrtka Bijeli svijet, koja je u posljednjih nekoliko godina motivirala pokretanje više od 60 novih samoposlužnih i uslužnih praonica u čitavoj Hrvatskoj.

Korisnici praonica rublja

U Bijelom svijetu kažu da kod nas veliki potencijal i bezbroj prilika nosi turizam. Korisnici praonica su vlasnici apartmana, hosteli, marine, manji hoteli, restorani, ali i turisti. Novi turistički trendovi poput ‘backpackera’ koji dolaze turistički na samo nekoliko dana stvaraju potražnju za upravo ovakvim praonicama rublja.

– Potičemo otvaranje praonice jer su isplativ poslovni pothvat. Naime, povrat investicije moguće je ostvariti već nakon 12 mjeseci. Osim toga, sada je idealan trenutak za otvaranje praonica i zbog potpora za samozapošljavanje koje se kreću od 55.000 kuna za jednu osobu do čak 220.000 kuna ako četiri osobe osnuju trgovačko društvo, kazao je Mario Martinek, direktor Bijelog svijeta.

Trend koji je uočen na hrvatskom tržištu za praonice rublja je dosta različit od ostatka europskog i američkog tržišta, stoga Martinek tvrdi kako je najisplativije na hrvatskom tržištu otvoriti miks uslužne i samoposlužne praonice.

Kao najvažniji čimbenik za otvaranje uslužnih i samoposlužnih praonica, smatra Martinek, je upravo lokacija. Povrat investicije, uz dobru lokaciju, moguć je već nakon prve godine. Pa je tako kao primjer Martinek naveo praonicu u Zadru, gdje je investitor prepoznao dobru lokaciju unutar apartmanskog naselja te je svoju investiciju vratio unutar dvanaest mjeseci.

Zarada

Praonice investitorima mogu osigurati popriličnu zaradu. Kako tvrde iz Bijelog svijeta za uslužnu praonicu na pedeset metara kvadratnih može se mjesečno zaraditi oko tri tisuće eura. Za ovakvu zaradu prosječno je potrebno 220 kilograma rublja na dan i 25 radnih dana. Na troškove odlazi više od pola zarade jer u uslužnu praonicu osim troškova najma, režija, održavanja, sredstva za pranje ulaze i isplate plaća zaposlenika.

Za razliku od uslužnih, u samoposlužnim praonicama moguća je zarada oko dvije tisuće eura, kazao je Martinek i dodao kako je ovo riječ o realnim ciframa kako bi poduzetnicima pokazali mogućnost dobre investicije.

Environment-friendly praonice

Okupljeni su čuli i praktične savjete za dobivanje sredstva za samozapošljavanje, marketing za praonice i za osnivanje tvrtke od stručnjaka iz navedenih područja.

Također, hrvatskoj javnosti je premijerno predstavljen i novi koncept praonica ‘My Laundry’. Prezentaciju je održao Holger Dannenberg, voditelj za praonički program u centralnoj i istočnoj Europi iz Electroluxa, naglasivši da profitabilnost koncepta jamče aparati koji su najekonomičniji na tržištu kada je u pitanju štednja energije, vode i deterdženta.

– Prvenstveno smo nastojali razviti koncept koji će biti ugodan za korištenje. Kada klijent uđe u ‘My Laundry’ praonicu mora osjetiti ugodnu atmosferu, visoku razinu higijene i da ga podsjeća na njegov dom, kazao je Holger Dannenberg.

Zanimljivo je i da su Electroluxove perilice i sušilice tehnološki napredne pa vas SMS porukom obavještavaju je li mašina slobodna, koliko je novca u spremnicima za novac, koliko traje ciklus pranja i sl.

Prije svakog pranja bubanj se može sanitizirati, a važno je naglasiti i da kod pokretanja ovog premium koncepta praonica dobivate podršku Electroluxovog brenda bez franšizne naknade.

Ključ u ruke

Svima koji se odluče otvoriti praonicu rublja, tvrtka Bijeli svijet je na raspolaganju tijekom čitavog procesa – od financijske prognoze i savjeta za odabir lokacije, do poslovnog plana i marketinških aktivnosti.

– Vjerujemo da sve to čini razliku i olakšava odluku za ulaskom u poslovnu investiciju. Uz našu pomoć preko 60 praonica diljem Hrvatske ima uspješne rezultate i služe kao primjer i ohrabrenje ostalima koji se žele baviti ovim poslom, a to smatramo najvećim uspjehom, zaključio je Martinek.


Komentari članka

Vezani članci

Kako se skromni irski pub na zagrebačkoj Savskoj cesti našao među 10 najboljih na svijetu

19.09.2018.

Događa se i to. Iako ne prečesto - ne odlaze samo Hrvati živjeti u Irsku, nego i Irci u Hrvatsku. Doduše, većina Hrvata u Irsku ide trbuhom za kruhom, a Irac iz naše priče - Adrian Sheridan - u Hrvatsku se doselio zbog ljubavi

Zatvorio kafić i otišao u Irsku: "Radim i uživam, a svaki tjedan sjedne 500€"

18.09.2018.

"Bila je to stalna borba s uvjetima poslovanja kod nas. Na plaću dvaput plaćaš porez, pa ide porez na dobit, pa porez na potrošnju, pa su PDV digli s 13 na 25 posto, pa je tu ZAMP... Odustao sam", priča Nedjeljko.

U više od 30 tvrtki radi približno 150 djelatnika

17.09.2018.

U BIC-u su smješteni mali i srednji poduzetnici, kao i manje inovativne tvrtke

Zagorski poduzetnici prvi u Hrvatskoj iskoristili program Kreditom do uspjeha

13.09.2018.

Korisnici su, dodala je, imali subvenciju na kamate 2 posto za prerađivačku industriju te jedan posto za uslužne djelatnosti

Mladom genijalcu iz Karlovca posao cvjeta. Otkriva nam što novo priprema

12.09.2018.

Danas ima šestero zaposlenih na puno radno vrijeme i posao mu cvjeta. Čak 95% njegovih proizvoda odlazi na tržišta izvan Hrvatske. Najviše izvoze u SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku.

Tag cloud

 1. 1800 članka imaju tag hrvatska
 2. 1835 članka imaju tag turizam
 3. 1496 članka imaju tag financije
 4. 1176 članka imaju tag izvoz
 5. 772 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 954 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 908 članka imaju tag trgovina
 8. 649 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 784 članka imaju tag investicije
 10. 926 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 835 članka imaju tag svijet
 13. 828 članka imaju tag ict
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 915 članka imaju tag kriza
 16. 553 članka imaju tag maloprodaja
 17. 520 članka imaju tag marketing
 18. 477 članka imaju tag krediti
 19. 474 članka imaju tag tehnologija
 20. 419 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 21. 325 članka imaju tag poticaji
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 397 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 370 članka imaju tag hnb
 27. 237 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 311 članka imaju tag eu fondovi
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 309 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP