Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Ou 2018

Praonice rublja postaju pravi trend u domaćem poduzetništvu

Izvor: lider.media · Autor: Vanessa Katanović  

Praonice rublja postaju pravi trend u domaćem poduzetništvu

Ciklus otvorenih predavanja koja pomažu potencijalnim poduzetnicima ‘Jumpstart – isplativa poslovna ideja’ održan je 1. ožujka 2018., okupivši sedamdesetak sudionika koji razmišljaju o ulasku u poduzetništvo. Predstavljen im je poslovni koncept s velikim tržišnim potencijalom i malim početnim ulaganjima.

Riječ je o praonicama rublja koje postaju pravi trend u domaćem poduzetništvu. Organizator predavanja je tvrtka Bijeli svijet, koja je u posljednjih nekoliko godina motivirala pokretanje više od 60 novih samoposlužnih i uslužnih praonica u čitavoj Hrvatskoj.

Korisnici praonica rublja

U Bijelom svijetu kažu da kod nas veliki potencijal i bezbroj prilika nosi turizam. Korisnici praonica su vlasnici apartmana, hosteli, marine, manji hoteli, restorani, ali i turisti. Novi turistički trendovi poput ‘backpackera’ koji dolaze turistički na samo nekoliko dana stvaraju potražnju za upravo ovakvim praonicama rublja.

– Potičemo otvaranje praonice jer su isplativ poslovni pothvat. Naime, povrat investicije moguće je ostvariti već nakon 12 mjeseci. Osim toga, sada je idealan trenutak za otvaranje praonica i zbog potpora za samozapošljavanje koje se kreću od 55.000 kuna za jednu osobu do čak 220.000 kuna ako četiri osobe osnuju trgovačko društvo, kazao je Mario Martinek, direktor Bijelog svijeta.

Trend koji je uočen na hrvatskom tržištu za praonice rublja je dosta različit od ostatka europskog i američkog tržišta, stoga Martinek tvrdi kako je najisplativije na hrvatskom tržištu otvoriti miks uslužne i samoposlužne praonice.

Kao najvažniji čimbenik za otvaranje uslužnih i samoposlužnih praonica, smatra Martinek, je upravo lokacija. Povrat investicije, uz dobru lokaciju, moguć je već nakon prve godine. Pa je tako kao primjer Martinek naveo praonicu u Zadru, gdje je investitor prepoznao dobru lokaciju unutar apartmanskog naselja te je svoju investiciju vratio unutar dvanaest mjeseci.

Zarada

Praonice investitorima mogu osigurati popriličnu zaradu. Kako tvrde iz Bijelog svijeta za uslužnu praonicu na pedeset metara kvadratnih može se mjesečno zaraditi oko tri tisuće eura. Za ovakvu zaradu prosječno je potrebno 220 kilograma rublja na dan i 25 radnih dana. Na troškove odlazi više od pola zarade jer u uslužnu praonicu osim troškova najma, režija, održavanja, sredstva za pranje ulaze i isplate plaća zaposlenika.

Za razliku od uslužnih, u samoposlužnim praonicama moguća je zarada oko dvije tisuće eura, kazao je Martinek i dodao kako je ovo riječ o realnim ciframa kako bi poduzetnicima pokazali mogućnost dobre investicije.

Environment-friendly praonice

Okupljeni su čuli i praktične savjete za dobivanje sredstva za samozapošljavanje, marketing za praonice i za osnivanje tvrtke od stručnjaka iz navedenih područja.

Također, hrvatskoj javnosti je premijerno predstavljen i novi koncept praonica ‘My Laundry’. Prezentaciju je održao Holger Dannenberg, voditelj za praonički program u centralnoj i istočnoj Europi iz Electroluxa, naglasivši da profitabilnost koncepta jamče aparati koji su najekonomičniji na tržištu kada je u pitanju štednja energije, vode i deterdženta.

– Prvenstveno smo nastojali razviti koncept koji će biti ugodan za korištenje. Kada klijent uđe u ‘My Laundry’ praonicu mora osjetiti ugodnu atmosferu, visoku razinu higijene i da ga podsjeća na njegov dom, kazao je Holger Dannenberg.

Zanimljivo je i da su Electroluxove perilice i sušilice tehnološki napredne pa vas SMS porukom obavještavaju je li mašina slobodna, koliko je novca u spremnicima za novac, koliko traje ciklus pranja i sl.

Prije svakog pranja bubanj se može sanitizirati, a važno je naglasiti i da kod pokretanja ovog premium koncepta praonica dobivate podršku Electroluxovog brenda bez franšizne naknade.

Ključ u ruke

Svima koji se odluče otvoriti praonicu rublja, tvrtka Bijeli svijet je na raspolaganju tijekom čitavog procesa – od financijske prognoze i savjeta za odabir lokacije, do poslovnog plana i marketinških aktivnosti.

– Vjerujemo da sve to čini razliku i olakšava odluku za ulaskom u poslovnu investiciju. Uz našu pomoć preko 60 praonica diljem Hrvatske ima uspješne rezultate i služe kao primjer i ohrabrenje ostalima koji se žele baviti ovim poslom, a to smatramo najvećim uspjehom, zaključio je Martinek.


Komentari članka

Vezani članci

Poljoprivredu morate voljeti i ne očekivati veliku zaradu

19.03.2018.

Domaći grah i mahune s OPG-a Ratković lako dolaze do kupca. Zadovoljna mušterija je najbolja reklama, kaže nam mladi par Luka i Martina Ratković

Vlasnici tvrtke MIAB, imaju recept za poduzetnički uspjeh i zadovoljstvo svojih zaposlenika

16.03.2018.

Krenuli su s par ljudi, dva inženjera elektrotehnike, a danas imaju veliki pogon na Podima, 50-ak zaposlenih od kojih čak trećina ili njih 15-ak ima visoku ili višu stručnu spremu. A radove na hidro-objektima izvode na prostoru od Istre, pa preko Varaždin

Ovaj hotel kraj Dubrovnika u samo godinu dana postao je hit u svijetu

12.03.2018.

Jakobušić i njegova obitelj, kao i mnogi, u ratu su ostali bez svega. No, krenuli su ponovno, od nule, i uspjeli.

Maline s OPG-a Levak: Rada se ne bojimo, ali da je teško plasirati ih na tržište - teško je

12.03.2018.

Svaka grana poljoprivrede nailazi na teškoće pa tako i proizvodnja malina. Ono što bi svakako pomoglo da se više ljudi počne baviti poljoprivredom je poticati, motivirati pa i financijski pomagati mala gospodarstva koja vrijedno i marljivo rade, a vrlo se

Hobi pretvorila u posao: 33-godišnjakinja proizvodi "cipele radosnice"

09.03.2018.

Nikolina Poropat svoj je san provela u stvarnost, barem jednim dijelom, i danas ova 33- godišnjakinja proizvodi "cipele radosnice".

Tag cloud

 1. 1734 članka imaju tag hrvatska
 2. 1762 članka imaju tag turizam
 3. 1483 članka imaju tag financije
 4. 1145 članka imaju tag izvoz
 5. 739 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 930 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 888 članka imaju tag trgovina
 8. 627 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 742 članka imaju tag investicije
 10. 901 članka imaju tag EU
 11. 824 članka imaju tag industrija
 12. 812 članka imaju tag ict
 13. 768 članka imaju tag svijet
 14. 741 članka imaju tag menadžment
 15. 910 članka imaju tag kriza
 16. 539 članka imaju tag maloprodaja
 17. 506 članka imaju tag marketing
 18. 468 članka imaju tag krediti
 19. 457 članka imaju tag tehnologija
 20. 298 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 352 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 23. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 419 članka imaju tag dzs
 25. 387 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 222 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 302 članka imaju tag agrokor
 31. 277 članka imaju tag osijek
 32. 266 članka imaju tag poduzetnici
 33. 335 članka imaju tag energetika
 34. 361 članka imaju tag vlada
 35. 340 članka imaju tag recesija
 36. 285 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 283 članka imaju tag hotelijerstvo
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 175 članka imaju tag edukacija