Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Svi 2023

Predstavljen je novi izgled Googleove web tražilice koja je potpomognuta AI-jem! Veliki naglasak je stavljen na pomoć pri kupnji proizvoda.

Izvor: pcchip.hr · Autor: Ervin Mičetić  

Predstavljen je novi izgled Googleove web tražilice koja je potpomognuta AI-jem! Veliki naglasak je stavljen na pomoć pri kupnji proizvoda.

Microsoft je visoko postavio ljestvicu s uvođenjem AI elemenata koji su postali dio Bing web tražilice te je napravljena njihova integracija u Bing Chat. Nije se trebalo dugo čekati na Googleov odgovor na isto pa smo ovaj tjedan konačno dobili potvrdu novih vijesti. Google je otkrio da će se slične promjene dogoditi s njegovom web tražilicom i da ćemo imati novo iskustvo pretraživanja interneta.

Novi Google Search
Google je tijekom poznatog „Google I/O“ eventa napravio predstavljanje novog izgleda svoje web tražilice. To bi trebalo funkcionirati na isti način kako AI elementi stvaraju odgovore na web pretrage unutar Binga. Odgovori generirani pomoću AI-ja pojavit će se iznad tradicionalnih rezultata u obliku web poveznica nekoliko sekundi nakon učitavanja. Google ovu novu značajku naziva „SGE“ što je skraćeno od „Search Generative Experience“. AI rezultati uključuju poveznice na eksterni umetnuti sadržaj u odgovorima, identično kao i kod Bing Chata.

AI odgovori imaju gumb za moguća pitanja koja se nadovezuju na sadržaj prethodnih odgovora te imaju mogućnost da samostalno postavljaju dodatna pitanja. AI odgovori također će imati drugačiji raspored i prikaz ovisno o kontekstu. Na primjer, ako ste napravili pretragu o određenom dijelu bicikla, kao dio odgovora prikazat će se rezultati koji su bliži postojećim Google Shopping poveznicama. Ovakvi dijelovi odgovora na vaše pitanje zauzet će dosta prostora na stranici te će u mnogim slučajevima naprosto izgurati normalne rezultate na zaslonu.

Kao drugi primjer možemo dati pretragu „vrijeme Zagreb“. Nakon nje će se prikazati rezultati osmodnevne prognoze za područje grada Zagreba i dati detaljne informacije o vremenu za tu lokaciju. S druge strane, pretraga „kako se obući u Zagrebu“ tražit će mnogo dulji odgovor pa će se tu uključiti AI elementi koji će na temelju trenutnih vremenskih okolnosti dati sugestiju kako se obući i pokušati čim detaljnije uputiti korisnike u isto.

Traženje proizvoda s mnogo više detalja
Google se u objavi na svojem blogu izrazito fokusirao na objašnjavanje nešto drugačijeg prikaza pretrage kad su u pitanju proizvodi. Naveo je da će korisnici tijekom traženja proizvoda dobiti dodatne informacije o njihovim važnim faktorima koji se mogu razmotriti i biti dio potencijalnih kalkulacija prilikom kupnje. Također će se dobiti detaljni opisi proizvoda koji uključuju relevantne i ažurirane recenzije, rejtinge, cijene i slike.

Novo AI iskustvo kad je u pitanju traženje proizvoda za kupnju temelji se na Googleovom Shopping Graphu koji ima više od 35 milijardi proizvodnih lista. Ovdje se radi o najvećoj bazi podataka o proizvodima na svijetu koja se redovito ažurira zbog neprestanih promjena kod proizvoda, prodavatelja, brendova, recenzija i ponuda. Google navodi kako se svakog sata gotovo 1.8 milijardi proizvodnih lista ažurira na Shopping Graphu kako bi se korisnicima pružili novi i pouzdani rezultati.

Kada koristiti Google Search, a kada Google Bard?
Google je naveo da će se tradicionalna Google pretraga, koja sada ima i AI elemente, koristiti kako bi se pronašle konkretne informacije.

Bard je chatbot koji ima mogućnost generiranja razgovora nalik onima kod ljudi pa će njegova funkcija biti pružanje kreativne suradnje, a primjeri za to mogu biti utvrđivanje softverskog koda za određeni problem ili osmišljavanje elemenata za fotografije.

Na kraju možemo reći da se kod ove Googleove integracije AI elemenata mogu pojaviti slični problemi koji su primijećeni prilikom Bingovih davanja odgovora. Postoji mogućnost da AI elementi mogu izmisliti odgovore ili interpretirati pitanja na pogrešan način. Google je u nedavnom intervjuu rekao da način funkcioniranja njegovih AI elemenata koji su dio Google Searcha neće imati istu „osobnost“ koju koristi Google Bard, no i dalje nije jasno u čemu je točno razlika.

Također još uvijek ne znamo hoće li se novi redizajn Google Searcha odmah omogućiti svim korisnicima ili će se na početku inzistirati na prijavama na liste čekanja kakve su sada dostupne. Vjerojatno će postojati neka početna testna faza, no sigurni smo da će svi korisnici ubrzo moći isprobati nove AI značajke jer Google već ozbiljno kasni za Microsoftovim Bingom.


Komentari članka

Vezani članci

Objavljen poziv za vaučere od 9.990,00 do 19.900,00 eura: Evo tko na njih ima pravo

04.06.2023.

Za poziv je osigurano ukupno 9,95 milijuna eura, uz najveći pojedinačni iznos vaučera 9.990,00 do 19.900,00 eura, ovisno o vrsti vaučera.

Potvrđeno: Google preuzeo hrvatski Photomath

04.06.2023.

Hrvatska aplikacija Photomath postaja je i službeno dio Googleovog portfelja. Tehnološki gigant godišnje akvizira desetak tvrtki, a ove je godine u akvizicijski plan ušao upravo hrvatski Photomath.

Kako prepoznati stručnjaka za umjetnu inteligenciju

01.06.2023.

Mišljenje o umjetnoj inteligenciji, kao i megapopularnom AI alatu ChatGPT-ju, imaju apsolutno svi. I iznose ga bez zadrške na raznim poslovnim okupljanjima te, naravno, u objavama na društvenim mrežama koje iskaču posvuda, šireći tako različite teze, ali

Google predstavio svoj odgovor na ChatGPT. Impresivan je

12.05.2023.

Pichai je, među ostalim, najavio alate za prepoznavanje umjetno generiranih sadržaja. Tu je predstavio dva ključna pristupa - vodene žigove i metapodatke. Vodeni žigovi bi ugrađivali informacije izravno u sadržaj na takav način da se one zadržavaju čak i

Jan Jilek: Umjetna inteligencija će srušiti vrijednost startupova

08.05.2023.

Umjetna inteligencija (UI) unijet će nered u redove startupa, i to taman kada je startup tržište u Hrvatskoj izašlo iz "predškolske" faze. Zašto bi se mogle očekivati turbulencije i što u svijetu umjetne inteligencije očekuje tvrtke koje se bave vrlo priv

Tag cloud

 1. 2466 članka imaju tag turizam
 2. 2316 članka imaju tag hrvatska
 3. 1441 članka imaju tag svijet
 4. 1516 članka imaju tag izvoz
 5. 1783 članka imaju tag financije
 6. 1119 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1224 članka imaju tag ict
 8. 1182 članka imaju tag trgovina
 9. 1330 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1058 članka imaju tag investicije
 11. 988 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1091 članka imaju tag industrija
 13. 803 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1102 članka imaju tag EU
 15. 907 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 502 članka imaju tag poticaji
 18. 704 članka imaju tag maloprodaja
 19. 519 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 653 članka imaju tag marketing
 22. 356 članka imaju tag potpore
 23. 480 članka imaju tag eu fondovi
 24. 580 članka imaju tag tehnologija
 25. 443 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 527 članka imaju tag krediti
 27. 492 članka imaju tag obrazovanje
 28. 459 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 460 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag osijek
 31. 436 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 384 članka imaju tag start up
 33. 465 članka imaju tag dzs
 34. 411 članka imaju tag energetika
 35. 401 članka imaju tag hnb
 36. 438 članka imaju tag BDP
 37. 332 članka imaju tag hgk
 38. 409 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor