Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Ou 2020

Preko interneta sada se kupuje čak i toaletni papir

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivana Solar  

Preko interneta sada se kupuje čak i toaletni papir

Iako su još do prije dva tjedna statistike upozoravale kako u Hrvatskoj tek oko 47 posto građana kupuje povremeno robu i usluge preko interneta, a njih 20 posto to čini redovito, u ovome sektoru poslovanja, koji nosi ime e-commerce, preko noći sve se promijenilo. Hrvati na račun poštovanja preventivnih mjera vezanih uz Covid-19 masovno rade od kuće, školuju djecu od kuće, ali i kupuju od kuće.

S obzirom na nedostatno razdoblje za dubinske analize, a oslanjajući se na podatke isključivo e-commerce tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, kao i onih kojima je do jučer prodaja preko interneta bila sporedni dio poslovanja, prvi su zaključci da je online kupnja među Hrvatima u prvim danima koronakrize udvostručena, dok su procjene kako će do okončanja ove globalne javnozdravstvene krize doživjeti skok za dodatnih 20 do 30 posto.

Golem rast
O nevjerojatnom rastu internetske prodaje/kupnje najbolje svjedoče u Konzumu, jedinom trgovačkom lancu robe široke potrošnje koji je uoči pojave Covida-19 imao funkcionalan web-shop preko kojega su Hrvati mogli obaviti kupnju namirnica s brzom dostavnom na kućnu adresu. Njihov "Konzum Klik", koji je donedavno nudio dostavu svih artikala naručenih do 18 sati odmah sljedećeg dana u odabranom terminu, sada narudžbe obavlja u prosjeku za sedam dana!

"Interes za kupnju u Konzumovoj online trgovini je velik, što je i očekivano s obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom te činjenicu da je Konzum jedini trgovački lanac u Hrvatskoj koji ima vlastitu internetsku trgovinu. Novi termini za dostavu otvaraju se svakodnevno iza ponoći kad započne novi dan ili u poslijepodne kad je to moguće, i to za sve gradove u Hrvatskoj u kojima je dostupna naša usluga, a trenutni rok dostave robe iznosi sedam dana. Konzum je u cijelosti aktivirao svoje kapacitete kako bi se zadovoljio pojačan interes građana za kupnjom u online trgovini, a istovremeno se intenzivno radi na dodatnom zapošljavanju u cilju povećavanja postojećih resursa. Pozivamo sve kupce da budu savjesni i racionalni prilikom kupnje i svoje online košarice pune proizvodima u iznosu do 1000 kuna kako bi im narudžbe mogle biti brže isporučene, a na taj način će omogućiti i drugim kupcima da obave kupnju. Opskrbni lanac Konzuma i u ovim trenucima rasta potražnje dobro funkcionira te su naša skladišta i prodavaonice kvalitetno opskrbljeni, pri čemu najveći naglasak stavljamo na suradnju s domaćim dobavljačima, koja je strateški prioritet u našem poslovanju od samog početka, pa tako i u trenutnoj situaciji. Istovremeno dodatno pojačavamo zalihe s naglaskom na namirnice koje kupci najviše traže, poput mlijeka, soli, šećera, ulja, riže, tjestenine, svih vrsta konzerviranih proizvoda te toaletnog papira. Navedene kategorije proizvoda znatno su rasle u posljednjem razdoblju pa kod nekih bilježimo dvostruke prodajne brojke, a kod nekih i višestruko veću prodaju. Kad je riječ o toaletnom papiru, koji je i svojevrstan fenomen, unatoč iznimnoj potražnji proveli smo sve potrebne mjere kako bismo našim kupcima osigurali adekvatne količine ovog artikla", kaže Ivan Širanović iz Konzuma.

Paze na mjere
Procvat internetske kupnje doživljava i Pevex, koji je dodatno proširio svoju online platformu zbog broja kupaca, ali i dodatno zaštitio svoje dostavljače koji pojačano rade. "Bilježimo rast naše online trgovine s obzirom na okolnosti.

Svim našim kupcima stojimo na raspolaganju preko naše internet-trgovine pevex.hr i besplatne usluge Click & Collect, koja je aktivirana u svih 25 prodajnih centara Pevex. Većih poteškoća u dostavi nemamo, naši dostavljači prate sve upute i mjere kriznog stožera, kamioni se prozračuju i dezinficiraju, a dostavljači strogo paze na socijalnu distancu te na higijenske protokole. Svi naši kupci imaju mogućnost obaviti kupnju na još dva načina kupnje na daljinu: telefonom i e-poštom", kaže Mira Raič, asistent za odnose s javnošću u Pevexu.

O rastu prodaje, i to u kratkom roku za čak 50 posto, svjedoče i tvrtke kojima je e-commerce poslovanje primarna djelatnost. Jedna od njih je eKupi, koji je pokrenuo i kampanju #ostanidoma u sklopu koje je kupcima ponudio proizvode koje ranije nije imao u svome asortimanu.


Komentari članka

Vezani članci

Pomama za maskama dala ‘vjetar u jedra’ njihovom međunarodnom širenju

29.04.2020.

Pridobivanje novih kupaca u južnoj Europi i SAD-u pomoći će u implementaciji postojećih planova globalne ekspanzije poslovanja.

Prekograničnu online trgovinu strogo nadzirati i oporezovati

20.04.2020.

"Povećanje rasta online trgovine tijekom pandemije koronavirusa stavilo je domaće trgovce u neravnopravan položaj naspram stranih online trgovaca. Naime, velika većina inozemnih online trgovaca koristi hrvatsku internet-domenu te kod kupaca stvara zabludu

"Web pijaca" je pun pogodak: "Prodali sve povrće, niti listića više nemamo"

16.04.2020.

Meso, riba, povrće, med, cvijeće... sve to prodaje se u virtualnom svijetu, a vama u stvarnosti dolazi na vrata. Riječ je o facebook stranici Web pijaca u kojoj poljoprivrednici i ribari posluju s kupcima iz čitave Zadarske županije.

Šef Pevexa smanjio si plaću na 4000 kuna

07.04.2020.

"Jasno je da navedeno smanjenje neće imati značajne financijske učinke za tvrtku, nego je, prije svega, simbolična poruka kako su interesi tvrtke ispred vlastitih interesa. Ovim potezom solidarnosti želim pokazati kako tvrtka PEVEX, pogotovo u ovim krizni

Cvjeta online trgovina: Popis mogućnosti dostave namirnica sve je veći

30.03.2020.

Iako su od subote otvorene specijalizirane trgovine na tržnicama, tržnice kao takve i dalje ne rade, što je veliki udar na male proizvođače. Stoga se svakim danom otvori neki novi kanal za online kupovinu.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija