Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Stu 2022

Primorac u ulozi Robina Hooda: Uspješne se u Hrvatskoj nagrađuje otimanjem profita

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Roko Kalafatić  

Primorac u ulozi Robina Hooda: Uspješne se u Hrvatskoj nagrađuje otimanjem profita

Samo oko 15 posto kompanija u Hrvatskoj izvozi, međutim, one zapošljavaju 51 posto zaposlenih u svim poduzećima, investiraju 62 posto, ostvaruju oko 66 posto od ukupnih prihoda od prodaje, te u razvoj ulažu čak oko 73 posto sredstava od ukupno ulaganih sredstava u razvoj. Također ostvaruju dobit od 76 posto - izjavio je predsjednik udruge Hrvatskih izvoznika, Davor Baković na poslovnom skupu ‘Ekonomske politike RH i očekivanja za 2023.g.:izvoz i industrija‘ i ukazao na važnost udruge koja je osnovana kako bi zastupala interese hrvatskih izvoznika.

Ovaj proračun je različit i strukturiran da odgovori na brojne izazove, od slabljenja gospodarskog rasta do brojnih pritisaka s kojima se suočavamo već neko vrijeme, rekao je na uvodnom govoru ministar financija Marko Primorac.

- Prethodni proračuni donošeni su u godinama gospodarskog rasta, ali i tada smo se suočavali s određenim poteškoćama poput Covid-19 krize ili potresa koji je imao razne posljedice... Bilježili smo značajne stope rasta, ove godine su projekcije 5,7 posto na godišnjoj razini. U sljedećoj godini zbog svih trendova poput rata u Ukrajini i usporavanja velikih gospodarstava koje negativno utječu na gospodarski rast u RH očekujemo nekakvih 0,7 posto rasta - dodao je Primorac.

Objašnjavajući kako se to naša Vlada uspješno nosila sa svim mogućim gospodarskim nedaćama, ministar financija je poručio da je proračun, s obzirom na okolnosti, morao izgledati nešto drugačije. Nekada je bilo dovoljno povećati fiskalnu ekspanziju (odnosno deficit), ali ove su godine, kaže, morali voditi razboritu fiskalnu politiku na način da povećanjem državnih rashoda dodatno ne pojačaju inflaciju.

- Oči nositelja medija konstantno su uperene u nositelje fiskalne politike, međutim monetarne politike u tom kontekstu praktički nema, smatra ministar financija. Vama je svima poznato da je u borbi protiv inflatornih pritisaka najvažnija monetarna politika. Inflacija je troškovnog karaktera, ali ako tržište prihvati cijene koje su nametnute onda stvarno dolazi do inflacije - komentirao je Primorac na uvodnom govoru, indirektno poručivši medijima i zainteresiranoj javnosti da je HNB trebao voditi aktivniju politku.

- Ne volim kritizirati nikoga, ali mi je simptomatično to da postoji institucija čiji je osnovni cilj očuvanje stabilnosti cijena, a nisam primijetio da postoji prevelik interes medija za dijalog s predstavnicima te institucije pa je ovo i jedan usputni savjet medijima da se dominantnije po pitanjima ublažavanja inflatornih pritisaka konzultiraju sa predstavnicima te institucije. Fiskalna politika ovdje nema instrumente kojima bi izravno utjecala na smanjenje inflatornih pritisaka - dodao je Primorac.

Poduzetnici protiv poreza na ekstraprofit
Podsjećamo, ministar financija je nedavno predstavio nacrt prijedloga Zakona o dodatnom porezu na dobit koji se upućuje u javno savjetovanje. Premijer Andrej Plenković je tada naglasio da je riječ o krizi koja zahtijeva da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje i dodao da se nikako ne radi o kažnjavanju uspješnih.

Kako je to ranije objasnio ministar Primorac, ovaj porez je prije svega namijenjen redistribuciji profita poreznih obveznika koji će u 2022. godini ostvariti razine profita odnosno dobiti koji su značajni jer ‘cilj nije kažnjavati bilo koga‘.

- Razumijem da su izvoznici zabrinuti i da su kao i brojni poduzetnici protiv uvođenja bilo kakvog novog poreza. Međutim, smatram da je u ovim okolnostima, u krizi bez presedana izazvanom ruskom agresijom na Ukrajinu koja je prouzročila niz poteškoća u funkcioniranju gospodarstva, odgovorno i moralno da dio tereta ove krize dominantnije podnesu gospodarski subjekti koje su unatoč krizi ostvarivali znatno iznadprosječne razine dobiti - kazao je Primorac dodavši da je Vlada snažno pomagala hrvatskim gospodarstvenicima u kriznim trenutcima.

Ranije smo pisali o tome da su reakcije poduzetnika na dodatni porez na ekstraprofit već danima negativne, a nakon današnjeg poslovnog skupa situaciju je komentirao Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a i pojedinačno najveći dioničar.

- JGL je u zadnje dvije godine uložio oko 500 milijuna kuna u tehnološku tranziciju, rast kapaciteta, razvoj novih proizvoda, razvoj strateških kompetencija i zaposlili smo 200 novih zaposlenika, razvili nova tržišta i u tom smislu nismo baš očekivali ovaj dodatni porez i mislim da bi bilo mudrije da se ta dobit reinvestira u nekakve zdrave poslovne vizije, stabilno poslovanje i izvozno orijentirane kompanije. Mislim da su one najveći driveri rasta i BPD-a - zaključio je Usmiani.


Komentari članka

Vezani članci

Kriza u IT sektoru: Najgore prolaze digitalne agencije koje izvoze usluge, manje pogođene tvrtke s vlastitim proizvodima

21.11.2023.

Kriza u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj predstavlja izazov, ali ne i dramatičan kolaps, jedan je od zaključaka nedavno održanoga panela Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (udruge CISEx), a koji je pružio uvid u trenut

Porezna evazija: Porezni se dug smanjuje, ali uglavnom zbog – zastare

14.11.2023.

Nedopuštena porezna evazija prisutna je i u poslovanju preko domaćeg računa. Pa je tako država objavila poreznu listu srama, koja to nikada zapravo nije bila. Na listi se nalaze brojne tvrtke koji i dalje posluju, domaće fizičke osobe koje i dalje obavlja

Vinkovci ukidaju prirez i neće povećati porez na dohodak

06.11.2023.

- U prvih devet mjeseci ove godine u poreznim smo prihodima rasli 27 posto, a to opet potvrđuje činjenicu da su nam tvrtke iznimno narasle, kako u prihodima tako i u dobiti. Prošle godine naše su tvrtke imale više od 50 milijuna eura dobiti. Vinkovci su n

Porezna reforma: Kako će se obračunavati plaće prema novim poreznim pravilima

28.10.2023.

Od devet netom usvojenih izmjena poreznih zakona tri propisa utječu na obračun plaća: Zakon o doprinosima, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o lokalnim porezima. Novine u obračunu doprinosa primjenjuju se od 1. prosinca 2023., a novine u obračunu poreza o

Đuro Đaković će za Švicarce proizvesti teretne vagone vrijedne 23 milijuna eura

19.10.2023.

Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka u sastavu Đuro Đaković Grupe i švicarski naručitelj, ugovorili su proizvodnju i isporuku teretnih vagona Sgmmnss 40 u vrijednosti od 23 milijuna eura, izvijestili su u srijedu iz Đure Đakovića putem Zagrebačke burze.

Tag cloud

 1. 2544 članka imaju tag turizam
 2. 2380 članka imaju tag hrvatska
 3. 1522 članka imaju tag svijet
 4. 1175 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1543 članka imaju tag izvoz
 6. 1816 članka imaju tag financije
 7. 1225 članka imaju tag trgovina
 8. 1264 članka imaju tag ict
 9. 1386 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1096 članka imaju tag investicije
 11. 1006 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1136 članka imaju tag industrija
 13. 1128 članka imaju tag EU
 14. 819 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 942 članka imaju tag menadžment
 16. 729 članka imaju tag maloprodaja
 17. 544 članka imaju tag opg
 18. 509 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 960 članka imaju tag kriza
 21. 657 članka imaju tag marketing
 22. 366 članka imaju tag potpore
 23. 487 članka imaju tag eu fondovi
 24. 596 članka imaju tag tehnologija
 25. 459 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 531 članka imaju tag krediti
 27. 474 članka imaju tag porezi
 28. 448 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 495 članka imaju tag obrazovanje
 30. 463 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 401 članka imaju tag osijek
 32. 392 članka imaju tag start up
 33. 419 članka imaju tag energetika
 34. 471 članka imaju tag dzs
 35. 446 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 333 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor