Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Stu 2008

Pripremite se za 'napadaj poduzetništva'

Izvor: www.tportal.hr · Autor: tportal.hr  

Pripremite se za 'napadaj poduzetništva'

Michael E. Gerber u svojoj knjizi Legenda o poduzetništvu detektira jednu kobnu grešku koju čine mnogi budući poduzetnici, a to je da smatraju ako razumiju tehničku stranu posla u nekom poduzeću, da razumiju i kompletno poslovanje tog poduzeća, prenosi MojPosao.

Neću da mi netko šefuje iznad glave!
Ta pretpostavka je zapravo uzrok propadanja mnogih malih poduzeća. Što se zapravo time misli? Recimo radite u jednom uredu, frizerskom salonu, wellness centru ili butiku. Odlični ste u tome što radite i nečiji ste zaposlenik. Svi vas hvale i imate svoje klijente. Iz nekog razloga ste nezadovoljni - plaćom, međuljudskim odnosima, odnosom sa šefom.

Logično je da razmišljate krenuti svojim putem i da u jednom trenutku dobijete, kako to Gerber naziva, 'napadaj poduzetništva', i da se odlučite krenuti sami.

Naravno, mislite da znate sve o poslu jer već godinama predano radite za nekog drugog i vrijeme je da postanete sam svoj šef. Zapravo istina je da vi znate samo tehnički dio tog posla. Vi ustvari na to vaše buduće poduzeće gledate kao na mjesto na koje ćete ići raditi bez da vam netko šefuje iznad glave.

Operativac
Svatko tko osniva vlastito poduzeće mora se pripremiti na razne uloge koje mora igrati u poduzetničkom svijetu. To su prvenstveno uloga tehničara, dakle stručne osobe za obavljanje djelatnosti, zatim uloga menadžera tog poslovanja i uloga vlasnika cijelog pothvata - poduzetnika, a našli bismo ih još, iako su ove tri glavne.

Svaka od ovih uloga ima svoj karakter i interese. Tehničar je operativac, a Gerber kaže da 'On ne želi rast, on želi radno mjesto na kojem će raditi ono što želi, kada on to želi, slobodan od ograničenja koje donosi rad za drugoga'.

Menadžer
Menadžer je, naprotiv, vrlo praktičan - on planira. Menadžer u nama traži red, rad i disciplinu, on rukovodi, kako bi sve bilo predvidivo i funkcioniralo onako kako treba. Poduzetnik u nama vidi priliku i želi rast. On je taj koji ideje pretvara u priliku. On ima viziju i gleda u budućnost. To je kreativni dio nas. On se ne pita kako se to radi, on samo vidi krajnji ishod - uspjeh. Da citiramo Gerbera: 'Problem među njima je u tome što svaka od ovih osobnosti hoće biti gazda, a niti jedna ne želi gazdu i stoga zajedno osnuju poduzeće da bi se riješile gazde, a tu počinje sukob'.

Faze poduzetničkog pothvata
Svaki poduzetnički pothvat ima svoje životne faze, upravo kao i ljudska bića. Svaki posao ima fazu djetinjstva, rasta i zrelosti te fazu zalaska. Faza djetinjstva je faza u kojoj se sretni upuštate u poslovanje, uvjereni da nema toga što ne biste mogli napraviti. Ova faza djetinjstva ili faza tehničara, kako ju zove Gerber, traje do trenutka u kojem shvatite da se nešto mora drastično promijeniti, kako bi vaš posao išao dalje.

Prema Gerberu su granice poduzetnika određene brojem menadžera koje može uključiti u ostvarivanje svoje vizije.

Vizija budućnosti
U fazi zrelosti poduzeća ništa nije slučajno, sve je pomno isplanirano i organizirano. Tada vlasnik i njegov tim znaju gdje su, kamo idu. Oni imaju jasnu viziju i strategiju kako tamo stići. Poslovanje je tada organizirano u sustave i politiku, koja je neophodna da bi sve bilo upravo onako kako je planirano.

Da bi i vaš poslovni pothvat došao do ove faze zrelosti, on mora proći fazu djetinjstva i odrastanja. Razlika između poduzetnika koji ne uspiju i onih koji uspiju doći do ove faze je vizija.

Poduzetnik koji dođe do faze zrelosti je sliku svojeg razvijenog uspješnog poduzeća imao u svojoj viziji od samog početka. On nije sebi stvarao radno mjesto, već je stvarao uspješno poslovanje od samog početka. I ta vizija, odvažnost da preuzme rizik i sposobnost, da izađe iz svoje zone sigurnosti i ugode i krene u smjeru koji je zamislio, dovela ga je do zrelog uspješnog poduzeća.


Komentari članka

Vezani članci

Ozbiljno njemačko upozorenje: Gotovo pola investitora ne bi ponovo ulagalo u Hrvatskoj

17.04.2019.

Istraživanje je provedeno u veljači među sto pedeset tvrtki članica Komore te nekima od vodećih kompanija u Hrvatskoj. Na ista pitanja odgovarale su i članice petnaest drugih njemačkih vanjskotrgovinskih komora u zemljama Srednje i Istočne Europe.

Najbolje europske zemlje za početak poslovanja

20.11.2018.

Prvo mjesto zauzela je Hrvatima draga Irska, nakon nje slijedi Island, dok treće mjesto drži Švedska.

Nisu Hrvati jedini, za stručne radnike otima se čak i Google

14.05.2018.

Za vrsne znalce umjetne inteligencije dovoljno je da skupe dvije do tri godine radnog iskustva i mogu birati posao gdje god žele

Pregled značajnih zakona koji utječu na plaće i poslovanje u 2017. godini

29.12.2016.

S početkom 2017. godine na snagu stupa 16 zakona kojima je regulirana porezna reforma, koja bi većini zaposlenih trebala donijeti veće plaće, a poduzetnicima manje porezno opterećenje.

Na što se fokusirati ako želite više klijenata?

23.08.2016.

Tromost, lijenost, nezainteresiranost, teška pokretljivost, zbunjenost i set sličnih karakteristika vaš su najveći neprijatelji

Tag cloud

 1. 1951 članka imaju tag hrvatska
 2. 1981 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1253 članka imaju tag izvoz
 5. 853 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 990 članka imaju tag svijet
 7. 980 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 922 članka imaju tag ict
 12. 973 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 585 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 770 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 552 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 368 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 400 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 350 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija