Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Svi 2009

Programeri i sistem administratori najtraženija "roba" u hrvatskom ICT sektoru

Izvor: business.hr · Autor: Dražen Tomić  

Programeri i sistem administratori najtraženija "roba" u hrvatskom ICT sektoru

Istraživanje provedeno u suradnji Visoke škola za primijenjeno računarstvo i portala MojPosao.net pokazalo je da su programeri i sistemski inženjeri administratori u proteklih 6 godina najtraženiji kadar u ICT sektoru, a usprkos usporenom rastu gospodarstva IT stručnjaci su i dalje jako traženi.

Istraživanje je pokazalo kako je zanimanje programera tokom godina i dalje broj jedan na listi Top 10 ICT zanimanja. Po završetku ove analize, Visoka škola za primijenjeno računarstvo provela je i redovno godišnje istraživanje potrebe za IT stručnjacima usmjereno direktno prema poslodavcima koji zapošljavaju najveći broj IT kadra. U analizi koja je provedena na čak 350 kompanija koje najviše zapošljavaju IT kadar njih 78% je izjavilo da ima namjeru i dalje zapošljavati novi kadar u 2009.

Analiza je obuhvatila oglase objavljene na portalu MojPosao.net u periodu između 2002. i 2008. godine u kategoriji „Računarstvo i internet“. Kroz analizu su detektirane i specijalizacije za pojedine tehnologije koje poslodavci trebaju. U Top 10 ICT zanimanja u Hrvatskoj se ubrajaju programeri, web programeri, web dizajneri, sistem inženjeri i administratori, Java programeri, softverski developeri. Kao najtraženiji IT stručnjaci u Hrvatskoj nametnuli su se programeri, a iza samog naziva kriju se stručnjaci za razne tehnologije. Gledajući obrazovnu strukturu kadra koji poslodavci traže, primjećuje se da je sve zastupljeniji VSS kadar, tj. u čak 46 posto slučajeva poslodavci žele visokoobrazovani kadar (VSS i bivši VŠS stupanj naobrazbe).

„Gledajući strukturu radnih mjesta, uz bok programerima čiji nedostatak je kroničan, sistem administratori i sistem inženjeri zauzeli su četvrto i sedmo mjesto na listi. Ovo nas veseli jer samo potvrđuje saznanja kojima smo se vodili prilikom kreiranja studijskih smjerova i nastavnog programa Visoke škole.“, rekao je predsjednik upravnog vijeća Visoke škole Mislav Balković, te dodao kako „u listi top 10 ICT zanimanja zapravo se na čak 5 mjesta pojavljuju programeri na raznim tehnologijama, drugi po zastupljenosti su sistemski administratori i inženjeri dok radno mjesto 'informatičar' o kojem se često govori uglavnom deklariraju poslodavci iz ne-informatičkih tvrtki u potrazi za osobom širokih znanja i vještina iz područja IT tehnologija.

Riječ je o ljudima koji rade na poslovima korisničke podrške, održavanja računalnih mreža, održavanja i nadogradnje web stranica, instalacije računala, a djelomično čak i manjih programerskih zahvata.“

Po završetku analize, Visoka škola za primijenjeno računarstvo provela je i redovno godišnje istraživanje potrebe za IT stručnjacima u 2009. godini. Istraživanje je usmjereno direktno prema poslodavcima koji zapošljavaju najveći broj IT kadrova u Hrvatskoj. Anketa je proslijeđena na čak 350 direktora informatike i ljudskih potencijala, a samo anketiranje je provedeno u periodu od 23. veljače do 21. ožujka 2009. Unatoč recesijskoj godini, čak 78 posto poslovnih subjekata koji su tijekom veljače i ožujka odgovorili na anketu, izrazili su se pozitivno o zapošljavanju ICT kadra.

Najzastupljeniji profili koji će se zapošljavati u ovoj godini su i dalje programeri te sistemski i mrežni administratori. Interesantno je za primijetiti kako je odnos koji poslodavci imaju prema zapošljavanju pripravnika izuzetno pozitivan što nam govori da su poslodavci spremni uložiti u dodatno usavršavanje svojih zaposlenika. Za radno mjesto programera čak 85 posto ispitanika je spremno zapošljavati pripravnike, dok za radno mjesto sistem administratora / inženjera 72 posto poslodavaca daje mogućnost zapošljavanja osobama s manje radnog iskustva.

Što se tiče poznavanja pojedinih tehnologija, programerima se i dalje najviše prilika otvara na Microsoft.NET, C#, ASP.NET, Java, J2EE, SQL i Oracle platformama. S druge strane, sistemski inženjeri i administratori ponajviše bi stručnih znanja morali imati iz područja kao što su Microsoft Windows Server 2003/2008, Linux i AIX poslužitelji te Cisco mrežna oprema.

„Rezultati provedenog istraživanja dobar su primjer stanja na tržištu radne snage i potreba za kvalificiranim zaposlenicima u IT sektoru. Pritom je vrlo znakovit podatak o potrebi zapošljavanja novog ICT kadra kod gotovo 80 posto anketiranih što ocrtava tvrdnju da ICT sektor upravo u kriznim vremenima pruža rješenja koja donose racionalnost i povećanu efikasnost u poslovanju i tako opravdava investiciju. Očito je ICT zvanja i zanimanja su vrlo atraktivna jer za njih postoji potražnja.

Oni koji se dvoume koju struku odabrati, mogu biti motivirani odlučiti se za ICT zbog brzog pronalaska posla, dok su još pripravnici.“, rekao je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u informacijsko-komunikacijskim djelatnostima Hrvoje Sagrak.


Komentari članka

Vezani članci

[30 ispod 30] Ante Medić: Svatko tko radi hardver mora biti pomalo lud, hrabar i beskrajno ustrajan

04.11.2020.

Mladi poduzetnik Ante Medić izvršni je direktor startupa za razvoj elektronike Pulsar Laboratoriesa, ali i tehnološki direkor Ironbull tenkova koji pripremaju skorašnje otvorenje posebne igraonice za ljubitelje tehnološki naprednih igara i vojnih vozila u

Nove vladine mjere spriječit će eksploziju nezaposlenosti, ali nitko ne zna što dalje

07.09.2020.

"Nastavak vladinih mjera će privremeno zaustaviti veći rast nezaposlenosti. Do kraja godine će zadržati i postojeću strukturu radnih mjesta, no koronakriza nam nosi i tektonske promjene u strukturi gospodarstva. Već sada je jasno da u budućnosti više neće

Vinogradarima bi velike probleme mogao stvoriti nedostatak sezonske radne snage

20.08.2020.

Nije lako naći radnike za rad u vinogradima. Sve je manje zainteresiranih za taj posao, kaže BurčakNije lako naći radnike za rad u vinogradima. Sve je manje zainteresiranih za taj posao, kaže Burčak

Pravi udar korone na tržište rada tek nas čeka: Do kraja godine 300.000 nezaposlenih

27.07.2020.

I on strahuje da će korona-udar na hrvatsko gospodarstvo generirati nove nezaposlene. O konkretnim brojkama ne želi govoriti, no kaže da ga ne bi čudilo da kraj godine dočekamo s 200.000 nezaposlenih. Sve će, kaže, ovisiti o koronakrizi, ali i o tome hoće

Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom stope nezaposlenosti

03.07.2020.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u svibnju iznosila 8,9 posto i bila je viša za 0,8 postotnih bodova nego u travnju. Bez posla su prema Eurostatovim podacima bile ukupno 164 tisuće građana Hrvatske,

Tag cloud

 1. 2072 članka imaju tag hrvatska
 2. 2145 članka imaju tag turizam
 3. 1603 članka imaju tag financije
 4. 1342 članka imaju tag izvoz
 5. 1125 članka imaju tag svijet
 6. 808 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1046 članka imaju tag trgovina
 8. 885 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1073 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 884 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 920 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 941 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 408 članka imaju tag poticaji
 20. 344 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 525 članka imaju tag tehnologija
 23. 450 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 377 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 351 članka imaju tag opg
 27. 371 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 397 članka imaju tag porezi
 30. 377 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 327 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 391 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici