Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Velj 2018

Projektna logika drukčija je od poduzetničke

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dario KUŠTRO/ Zdenka RUPČIĆ  

Projektna logika drukčija je od poduzetničke

Poduzetnici iz Osječko-baranjske županije od 2015. godine povukli su gotovo 140 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz poticaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u tom je razdoblju financirano ukupno 115 projekata za poboljšanje konkurentnosti, podršku razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, razvoj poslovne infrastrukture, inovacije, kompetentnost i razvoj te razvoj poslovne infrastrukture.

No, slično kao i u većini životno realnih situacija, najteže je kada se nešto radi prvi put, odnosno dok se prvi put ne dođe do željenog cilja. Ništa drukčije nije ni iskustvo onih tvrtki, posebice u segmentu srednjih i malih, koje su se odlučile aplicirati na EU fondove. Mnogi od njih do prvih su subvencija prije toga došli kao bosi po trnju.

Danas, kada je do subvencija i nepovratnih sredstava znatno lakše doći, jer se ona realiziraju preko nacionalnih posredničkih tijela - najčešće ministarstava, a potom i potpornih institucija, donosimo razmišljanja onih koji su uspjeli. Neki su uspjeli do novca doći i kroz dva i više projekata. A u kategoriji su srednjih, malih pa i mikropoduzetnika.

Težak početak

Primjerice, u osječkoj tvtrki SLink njezin osnivač i vlasnik Vedran Stapić ne skriva kako je bio težak početak, ali i kazuje što je tome razlog.

- Možemo reći da smo tek u posljednje dvije godine uspješni u povlačenju EU sredstava. Unatrag pet godina aplicirali smo na različite natječaje, uglavnom za razvoj naših proizvoda i usluga, međutim u prvim pokušajima nismo bili efikasni. Mišljenja sam da nam je trebalo vremena da prihvatimo projektnu logiku koja je ipak malo drukčija od poduzetničke. Da uvidimo gdje griješimo kod prijava, a upravo na temelju negativnih povratnih informacija stečenih na natječajima na kojima nismo prolazili - kazuje Stapić. Valjalo je u tome vremenu naučiti i razlikovati konzultante od “Konzultanata”.

Trenutno imaju dva veća projekta, tj. veća u odnosu prema gabaritima njihova poslovanja. Puno očekuju i od prijave na BLight natječaj u kojemu su trenutno prošli prvu stepenicu i ušli u drugi krug. Ovdje se radi o zajedničkoj prijavi s partnerima iz Mađarske.

Tvrtka Agroklub, također sa sjedištem u Osijeku, bavi se razvojem informacijskih sustava u poljoprivredi i vodi najposjećeniji agroportal u regiji. Projekt pod nazivom “Internacionalizacijom do regionalnog lidera” vrijedan je 240 tisuća kuna, a tvrtka je osvojila nepovratna sredstva u vrijednosti od 193 tisuća kuna. Ovim projektom žele ubrzati rast tvrtke, znatno podići udio prihoda od izvoza u ukupnim prihodima te nastaviti zacrtani put regionalnog lidera kada su u pitanju informacijski sustavi u poljoprivredi.

- Što se tiče našeg dosadašnjeg iskustva s natječajima i njihovim propozicijama, smatram da bi ih se u perspektivi, gledano kroz prizmu prihvatljivih troškova, trebalo više prilagođavati suvremenim načinima poslovanja i specifičnim djelatnostima poput IT sektora. Primjerice, možda bi tvrtke iz tog sektora odabrale neki drugi način internacionalizacije poslovanja ili neke druge aktivnosti osim sajmova. Na aktualnim natječajima su upravo nastupi na sajmovima okosnica mogućih aktivnosti, odnosno prihvatljivih troškova - kaže Mario Relatić u ime Agrokluba.

Kada je u pitanju sam proces prijave, ugovaranja i provedbe projekta, smatra da je tvrtki prijavitelju važno imati na raspolaganju konzultanta koji zna svoj posao i predan je onome što radi.

Pomoć poduzetnicima

- Procedure, pravila i administracija vrlo su zahtjevni, teško mi je zamisliti da to radimo bez podrške, pogotovo uz pregršt drugih obaveza i rokova - kazuje naš sugovornik.

Izvrstan primjer uspješnog korištenja sredstava iz EU fondova je i Vinarija Pinkert iz baranjskog mjesta Suza.

Oni su u suradnji s konzultantskom kućom “Uspješan korak” aplicirali na četiri projekta. Svi su odobreni za financiranje te su na taj način obnovili svoja postrojenja za obradu grožđa, preradu i skladištenje vina, uredili i obnovili nasade vinove loze te naposljetku uveli najnoviju tehnologiju za praćenje stanja u vinogradu.

U tijeku je i peti projekt, s pomoću kojega će ova vinarija nastaviti preko EU fondova financirati razvoj svoje tvrtke.

Osječki Centar za poduzetništvo već dugi niz godina pomaže poduzetnicima u prijavi i provedbi EU projekata. Jedan od primjera suradnje s poduzetnicima je i spomenuta tvrtka Agroklub.

- Nažalost, sredstva iz EU fondova ne koriste se koliko bismo svi mi željeli. Natječaji često nisu prilagođeni poduzetnicima i njihovim potrebama. Nedavno otvoreni natječaj Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP definira minimalnu potporu u iznosu od 500 tisuća kuna, uz intenzitet potpore od 45 posto za male poduzetnike. To znači kako je minimalna ukupna vrijednost projekta 1,1 milijun kuna, a poduzetnik sam mora osigurati ostatak od 611 tisuća kuna. Nažalost, nema puno poduzetnika koji imaju potrebu za tolikim ulaganjem - kazuje Tomislav Barbarić, voditelj Centra za poduzetništvo Osijek.

VEĆINA MALIH PODUZETNIKA TREBA POTPORE OD 100 DO 400 TISUĆA KUNA

- Iz iskustva je poznato da većina malih poduzetnika treba potpore od 100 do 400 tisuća kuna i zbog toga je natječaj poput E-impulsa bio izvrstan, ali on je bio prije dvije godine, a trenutno nije u najavi za ovu godinu. Smatramo kako je potrebna kvalitetnija komunikacija između ugovornih tijela zaduženih za raspisivanje natječaja i nas koji radimo s poduzetnicima na terenu u oblikovanju samih natječaja, a sve s ciljem veće apsorpcije sredstava - kazuje naposljetku Barbarić.


Komentari članka

Vezani članci

Izmjene natječaja za operaciju 4.1.1.

22.03.2018.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je druge izmjene Natječaja za podmjeru 4.1 Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, operaciju 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljopriv

Zahtjev za potporu za 2018. godinu možete podnijeti od danas

05.03.2018.

Omogućili smo mladim poljoprivrednicima petogodišnje korištenje potpora za mlade bez obzira na vrijeme osnivanja gospodarstva. Vjerujem da će ovaj potez potaknuti mlade na preuzimanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od starijih generacija i zadr

Za zaštitu leptira kroz Mjeru 10 možete dobiti i do 362 eura po hektaru

19.02.2018.

Prihvatljivi korisnici Mjere 10 su poljoprivrednici i grupe poljoprivrednika sukladno Zakonu o poljoprivredi koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, koriste zemljište upisano u ARKOD te na gospodarstvu drže domaće životinje upisane u Jedinstveni regis

Čekate isplatu potpora? Imamo dobre vijesti!

16.02.2018.

Prije isplate, dodaju, provest će se prijeboj potpora s poreznim dugom, ali samo na iznosima koji se financiraju iz proračuna RH

Kreće isplata izravnih potpora

16.02.2018.

Za isplatu je, kako navode, osigurano 1.073.655.324,13 kuna, a primit će ih oko 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstava koja su podnijela jedinstveni zahtjev u 2017. godini te prošla kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom raz

Tag cloud

 1. 1736 članka imaju tag hrvatska
 2. 1762 članka imaju tag turizam
 3. 1483 članka imaju tag financije
 4. 1146 članka imaju tag izvoz
 5. 739 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 932 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 888 članka imaju tag trgovina
 8. 628 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 744 članka imaju tag investicije
 10. 903 članka imaju tag EU
 11. 824 članka imaju tag industrija
 12. 812 članka imaju tag ict
 13. 771 članka imaju tag svijet
 14. 741 članka imaju tag menadžment
 15. 910 članka imaju tag kriza
 16. 539 članka imaju tag maloprodaja
 17. 506 članka imaju tag marketing
 18. 468 članka imaju tag krediti
 19. 457 članka imaju tag tehnologija
 20. 298 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 352 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 23. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 419 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 223 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 302 članka imaju tag agrokor
 31. 278 članka imaju tag osijek
 32. 266 članka imaju tag poduzetnici
 33. 335 članka imaju tag energetika
 34. 361 članka imaju tag vlada
 35. 340 članka imaju tag recesija
 36. 285 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 283 članka imaju tag hotelijerstvo
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 175 članka imaju tag edukacija