Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Sij 2013

Propale tvrtke na prodaju u bescjenje

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Suzana ŽUPAN  

Propale tvrtke na prodaju u bescjenje

U zemlji stečajeva i ovrha kakva je RH sve je brojnija imovina na bubnju. Za jedne nemjerljiv gubitak, a za druge (poslovni, stambeni) dobitak i to po mnogo nižim cijenama. Poslovni prostori, proizvodni pogoni, skladišta, hoteli, moteli, kuće, stanovi… ništa nije izuzeto od javnih dražbi kako bi se namirile obveze dužnika. Dok se imovina ovršenika, iako je cijenom dobra prilika, gleda s knedlom u grlu i često stavom 'da se na tuđem gubitku, muci, kuća ne gradi', imovina stečajnih dužnika preuzima se, kupuje bez (puno) stresa, nelagode i emocija ili za nju izostaje interes.

U oba slučaja najčešći vjerovnici su banke i njihov jedini interes jest namiriti se. – Nesporno je da će se banke u ovoj fazi nakupovati dosta nekretnina stečajnih dužnika i pitanje je kako će se riješiti te imovine jer su u prethodnim godinama davale enormne kredite. Banke će se pokušavati riješiti takve imovine koja se sada nagomilava i to će biti problem - kaže stečajni upravitelj Željko Rupčić. U prilog tome, na današnjoj javni dražbi za prodaju skladišta piškorevačkog drvoprerađivača Enterijera i motela Ana te đakovačkog hotela Blaža najvjerojatnije će tu imovinu preuzeti Croatia banka, jedini vjerovnik. Da banke postaju najčešći, jedini kupci imovine tvrtki u stečaju svjedoči i primjer nekadašnje đakovačke perjanice privatnog poduzetništva, metalca Energe, koja je završila u stečaju, a prije 3 mjeseca prešla je u vlasništvo vjerovnika Hypo banke.

Nitko neće ni za 5 mil. kuna manje
Tijekom stečaja Đakovštine, Croatia banka vlasnički je, kako bi pokrila dani kredit, sjela na - pogon Sjemenarstva. Banke tako vlasnički ulaze u djelatnosti koje uopće nisu u naravi s njenom; slažu se s tim i stečajni upravitelji no, ističe jedan od njih Zdravko Grubeša, cilj je zatvoriti obveze stečajnog dužnika i zaključiti stečaj, a ne s njim u nedogled. Također, banke su u prilici da odlučuju i koliko će jeftino netko drugi kupiti imovinu pod njenom hipotekom. Uz banke, imovinu tvrtki u stečaju kupuju druge tvrtke i obrtnici. Nekretnine propalog đakovačkog metalca Torpeda kupio je Geli za proizvodnju namještaja i trgovinu, a imovinu građevinarca Rada privatna tvrtka, rascjepkavši nekretninu u više poslovnih prostora. Imovina jednog od sinonima gospodarstva našičkog kraja DIK-a Đurđenovac, koji je u stečaju završio 2002., prodana je u cijelosti. Najveći dio nekretnina za 11,600.000 kn kupio je AG-Dinas Beljevina koji je i zaposlio najveći dio dikovaca, ali i otvorio nova radna mjesta. Ostale nekretnine za oko 16 milijuna kn kupilo je 10-ak raznih tvrtki i nastavilo proizvodnju. I ex trgovački div Razvitak Našice unovčio je raspoloživu imovinu. Županjsku Posavinu najviše je zatresao stečaj Županjske banke koju su preuzele uglavnom druge banke i privatni poduzetnici, a dio objekata i dalje zjapi.

Za baranjske pogone nema interesa
Poslovni prostor Županjske banke u središtu grada kupili su PBZ i poduzetnik Josip Lešić. Hypo banka je prije dvije godine objavila dražbu za Tvornicu stočne hrane Fooder koja je 2000. završila u stečaju. Bila je u vlasništvu vinkovačkih tvrtki Eurco i Veko koje su otkupile imovinu stečajnih dužnika Contractor i Zib. Kunis je 2008. bio u financijskoj dubiozi. Hypo banka je imala fiduciju kao instrument osiguranja naplate kredita pa je potraživanja namirila prodajom nekretnina. Prvi je na redu bio Fooder. Na dražbi nije bilo zainteresiranih pa je Hypo preuzeo tvornicu i zemljište. Donjomiholjački Limex u stečaju relativno je lako prodao manje nekretnine, no najveći se problem u ovom kraju te susjednom valpovačkom javlja kada treba prodati skupe nekretnine. Slučaj harkanovačke Mesne industrije Valvita, primjer je kada se na natječaj za prodaju javi vjerovnik kao što je to HPB koji ju je kupio no tek kada je interes za nju pokazao i Kombinat Valpovo. Za imovinu stečajnih dužnika, bar onih većih, u Belom Manastiru zasad nema interesa. Više puta stečajni upravitelj Perica Mitrović raspisao je dražbu za zgradu ex trgovačkog poduzeća Dunav no zainteresiranih nema, iako joj je početna cijena snižena sa 6,3 na 1,3 mil. kn, a bude li potrebe, spuštat će se i dalje. Slično je i sa zgradom bivšeg Sokolskog doma koju novi vlasnik cijeni 2,500.000 kn. Nitko ne kupuje ni nekretnine Škrobare u stečaju pa su se vjerovnici uknjižili kao vlasnici i sami traže načine kako ih prodati. U Vukovarskoj županiji, pak, kompletni pogoni tvrtke Sjeme Slavonija i Krme, nakon stečaja prešli su u sustav PIK-a Vinkovci, kaže Nikola Kaselj iz Nezavisnog sindikata DZZP.(I.G., S.F., L.A., M.R., M.L.O., R.M., H.K.)

Mljekara za 500.000 kn neprodana i na 11. dražbi
Mljekara Staro Petrovo Selo u stečaju je od 2010., a zakupoprimatelj Križevačka mljekara obećavala ju je kupiti i nastaviti djelatnost, ali je, čini se, definitivno odustala. Ništa se nije dogodilo, osim daljeg propadanja najstarije mljekare u regiji, za koju se nije našao kupac ni na 11. dražbi, iako je početna cijena bila 540.000 kn, a upisana založna prava prema procjeni iznose 4,133.822,80 kn.

Kuća za samo 5.000 kuna!
Osim imovinom stečajnih dužnika, Slavonija i Baranja vrvi i nekretninama; u HGK-ovom Očevidniku jučer ih je, s datumima dražbe, bilo 275, a prednjači OBŽ s 92 privatne nekretnine na bubnju. Oni ‚s dobrim želucem’ za ‚male pare’ mogu doći do kuća, oranica, vikendica... Primjerice, u Tenji se dražbom prodaje oranica od 5,8 ha za samo 10.127 kn. Usporedbe radi, redovna cijena 1 ha zemlje je 3-5 tisuća eura! U Satnici Valpovačkoj kuća, dvorište i oranica, površine 3.000 m2, prodaje se za samo 77.000 kn. U Orubici pokraj N. Gradiške kuća i dvoriše prodaju se na dražbi za samo 5.043 kn, a u Klisi pokraj Požege kuća, dvorište, vrt, oranica, šuma i pašnjak, ukupno 39.400 m2, za samo 13.000 kn.

NIKOLA KASELJ
Nezavisni sindikat DZZP
Svi pogoni tvrtke Sjeme Slavonija i Krme, nakon stečaja prešli su u sustav PIK-a Vinkovci

Banke su često prisiljene vlasnički ulaziti u djelatnosti koje uopće nisu u naravi s njenom


Komentari članka

Vezani članci

Vlada bi tvrtkama mogla odgoditi plaćanje rata kredita i akontacije poreza na dobit

12.03.2020.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, jučer je najavio da bi prve mjere za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo mogle biti poznate početkom idućeg tjedna, a Zdravko Marić, ministar financija, naznači

Đuro Đaković Industrijska rješenjia otvorile predstečajni postupak: Nemaju za isplatu plaća

31.01.2020.

Prema rješenju o otvaranju predstečajnog postupka, koji je objavljen putem e-oglasne ploče sudova, za povjerenika u tom postupku imenovan je Zvonko Tomljenović

Imate firmu? Do 31.12. ste se morali upisati u novi registar, evo što ako niste

06.01.2020.

DO KRAJA prošle godine više od 91 posto obveznika, odnosno preko 155 tisuća, upisalo je podatke u Registar stvarnih vlasnika, a oni koji se nisu upisali morat će objasniti zašto to nisu učinili, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Imovinom treba znati upravljati: Deset najbogatijih tvrtki u RH

30.12.2019.

Banke i javna poduzeća mogu se pohvaliti da su milijarderi – njihova Imovina premašuje milijarde eura. Ipak, i milijarderi moraju biti svjesni da najvažnija imovina organizacije postaje intelektualni kapital

Sve više velikih svjetskih kompanija bira malu državu u srcu Europe kao svoju središnjicu

14.08.2019.

Budući da mnoge svjetske kompanije zbog nadolazećeg Brexita ostaju bez svoje europske središnjice, sićušna zemlja u srcu Europe pokazala se kao idealna destinacija koja će nadomjestiti tu poziciju. Zahvaljujući britanskom izlasku iz Europske unije, Luksem

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2015 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1280 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1034 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 679 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 926 članka imaju tag kriza
 17. 598 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 498 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 358 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 313 članka imaju tag osijek
 31. 383 članka imaju tag hnb
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 286 članka imaju tag opg
 39. 385 članka imaju tag BDP
 40. 343 članka imaju tag recesija