Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Svi 2020

Putem servisa u mjesec dana razmijenjeno je oko 1,2 milijuna dokumenata, čime je spriječeno više od 2 milijuna kontakata građana

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: poslovni.hr  

Putem servisa u mjesec dana razmijenjeno je oko 1,2 milijuna dokumenata, čime je spriječeno više od 2 milijuna kontakata građana

Izvanredna situacija u kojoj se država našla pokazala je da se društvo može digitalno transformirati puno brže nego što se smatralo

Kada su uvedene prve mjere radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, nitko nije očekivao da se po isteku 30-dnevnog perioda neće ni nazirati kraj socijalnom distanciranju građana i zabrani obavljanja djelatnosti za veliki broj poslovnih subjekta. Vladini paketi mjera za očuvanje gospodarstva dali su privremeno rješenje tvrtkama, no pitanje opstanka, poduzeća su u većoj mjeri morala preuzeti na sebe i to tako da nastave raditi dislocirano, pronalazeći alternativne načine za rad.

„Izvanredna situacija u kojoj se država našla pokazala je da se društvo može digitalno transformirati puno brže nego što se smatralo. U proteklih mjesec dana putem servisa je razmijenjeno oko 1,2 milijuna dokumenata, čime je spriječeno više od dva milijuna kontakata građana. Vrijednost tih faktura je oko pet milijardi kuna, što dokazuje da je digitalizacija presudna za uspješno gospodarstvo kakvom težimo“, ističe Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun, informacijskog posrednika koji je među prvima ponudio digitalna rješenja za rad od kuće.

Naglasak na usluge koje poslovnim subjektima osiguravaju likvidnost

Od prvih mjera u ožujku, servis Moj-eRačun postupno je širio paket usluga kojima je olakšao poslovnim subjektima da ostanu na tržištu unatoč neizvjesnim vremenima, stavljajući naglasak na usluge koje osiguravaju njihovu likvidnost.

„Proces je išao u tri faze, a povratna informacija naših korisnika je izvrsna i na tome im hvala. Prije nego što je Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo apel tvrtkama da umjesto papirnatih šalju eRačune, a pošta obustavila preuzimanje pošiljki iz tvrtki, bilo je jasno da je jedini način da se svi drže mjera socijalnog distanciranja, a tvrtke zadrže likvidnost da mi, informacijski posrednici, preuzmemo odgovornost i animiramo one koji još uvijek nisu da prijeđu na bespapirno poslovanje. Osigurali smo besplatno slanje eRačuna takvim tvrtkama. Istovremeno, oko 70 stalno zaposlenih u servisu preuzeli su dodatne poslove u korisničkoj službi kako bi odgovarali na upite oko dislociranog rada i postojećim korisnicima izradili baze novih primatelja eRačuna, čime smo ih dodatno zaštitili od situacija u kojima bi, potencijalno, bili izloženi zarazi koronavirusom“ pojašnjava Josip Kovačec, član Uprave servisa Moj-eRačun.

U provedbi svojih mjera ovaj se informacijski posrednik morao držati onih Ravnateljstva civilne zaštite i zaposlenicima osigurati dežurstva i dislocirani rad.

„Većina poslovnih procesa kod nas je u potpunosti digitalizirana jer smo vjerojatno jedina, ili jedna od, tvrtki u Hrvatskoj koja sve radne procese vodi kroz hodograme u sustavu Moj-DMS, a sva dokumentacija nam je pohranjena u eArhivu kojem, za to ovlašteni zaposlenici, mogu pristupiti s bilo koje lokacije gdje imaju internet“ naglašava Emer.

Utoliko su lakše, ističe nadalje, proveli treću fazu očuvanja likvidnosti svojih korisnika.

„Sve mjere koje smo uveli još uvijek traju. Cilj nam je olakšati im naplatu potraživanja kroz pravovremenu dostavu eRačuna i jasnu informaciju kada je račun zaprimljen, što je ključno za redoviti priljev novca. Pružamo tehničku pomoć potpuno novim korisnicima koji do prije mjesec dana možda nisu ni znali da postoje eRačuni, a sada su im oni jedini način da naplate svoj rad. Kako bismo svi što bezbolnije preživjeli ovaj period neizvjesnosti, odrekli smo se prihoda od novih korisnika, od povećanja volumena eRačuna postojećih korisnika i ažuriranja baza na kojima trenutno barem 30 zaposlenika intenzivno radi“, rekao je Kovačec.

Preuzimanje odgovornosti, dodaje Emer, počiva upravo na tome da oni koji znaju kako, pomognu onima koji još nisu spoznali benefit digitalnog poslovanja.

„Najveća hvala je kad vidimo protok broja eRačuna koji svakodnevno prolaze kroz servis. Drži nas vjera da ćemo, kada koronavirus bude prošlost, ipak imati tvrtke koje će ponovno pokrenuti gospodarski rast jer su se, potaknuti nuždom, naučili izbjeći procese koji generiraju troškove i okrenuli se digitalnom poslovanju. No, o tom potom, trenutni cilj je da kroz eRačun osiguramo bržu naplatu svojim korisnicima, odnosno redovit priljev novca u njihove tvrtke bržim i sigurnijim načinom dostave njihovih računa“, zaključuje Emer.

Sadržaj omogućio Moj-eRačun


Komentari članka

Vezani članci

RAD OD KUĆE - Što žele Vlada, sindikati i poslodavci, a što je sada moguće napraviti

02.12.2020.

Poslodavac mora osigurati radniku koji radi od kuće, sigurne uvjete za rad i njegovu sigurnost, u smislu Zakona o zaštiti na radu, te je odgovoran za ozljedu na radu ako radniku nije osigurao sigurne uvjete rada za rad od kuće.

Istra: Uz povoljnije cijene i gostima hotela omogućen "rad od kuće"

19.11.2020.

Kako bi u vrijeme pandemije privukle goste u Istru, turističke tvrtke dosjetile su se ponuditi nove sadržaje. Prvi put su zimi uz hotele otvorenima ostavile i velike kampove te nude dulji boravak po pristupačnijim cijenama. Pod šifrom -rad izvan doma.

Hrvatski Infobip kupio američku kompaniju za 300 milijuna dolara

11.11.2020.

VODNJANSKI Infobip kupio je američku kompaniju OpenMarket za 300 milijuna dolara. Riječ je o podružnici kompanije AmDocs koja se, kao i Infobip, bavi uslugama slanja SMS-a.

Kutinski Agrivi zna kako uzgojiti hranu u pustinji

11.11.2020.

Kutinski Agrivi ključ je uzgoja hrane u pustinji, piše u utorak Večernji list, navodeći da softver te tvrtke koriste mali i veliki poljoprivrednici u više od 100 zemalja, a prehrambeni div Nestle njime kontrolira kvalitetu sastojaka za dječju hranu

Combis je predstavio vlastiti centar kompetencija za cyber sigurnost

11.11.2020.

Regionalni sistem integrator Combis predstavio je ekspertizu u području sigurnosti i lansirao novu security uslugu 30SEC na online eventu 'Želite li biti sigurni u virtualnom svijetu'

Tag cloud

 1. 2072 članka imaju tag hrvatska
 2. 2145 članka imaju tag turizam
 3. 1603 članka imaju tag financije
 4. 1342 članka imaju tag izvoz
 5. 1125 članka imaju tag svijet
 6. 808 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1046 članka imaju tag trgovina
 8. 885 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1073 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 884 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 920 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 941 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 408 članka imaju tag poticaji
 20. 344 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 525 članka imaju tag tehnologija
 23. 450 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 377 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 351 članka imaju tag opg
 27. 371 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 397 članka imaju tag porezi
 30. 377 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 327 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 391 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici