Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Velj 2020

Rade ono što vole i od toga mogu živjeti

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivica Getto  

Rade ono što vole i od toga mogu živjeti

Jedna od ‘‘najmlađih‘‘ belomanastirskih tvrtki zasigurno je U(rban) B(ike) S(olutions). Osnovana je u svibnju prošle godine, a kroz program samozapošljavanja osnovala su je četiri Belomanastirca (među kojima i stanovnici prigradskih naselja), Goran Vojtek, Bojan Lukić, Goran Majstorović i Dragan Dragosavljević.

Bolji od drugih
Specijalizirani su za proizvodnju urbane biciklističke opreme, za opremanje biciklističkih staza i javnih površina. Svoje proizvode razvijaju imajući na umu potrebe biciklista, djelomično i stoga što su i sami zaljubljenici te promotori ovog načina prijevoza. Premda je riječ o mladoj tvrtki, njihovi su proizvodi sve prepoznatljiviji, za sada, doduše, na području Osječko-baranjske županije, ali se polako probijaju i šire, pa se dio asortimana nalazi, primjerice, u Sloveniji. ‘‘Aduti‘‘ su im, tvrde, svi njihovi proizvodi koji nastaju u pogonu na belomanastirskoj Poslovnoj zoni - zapad, za koje tvrde da su karakteristični, jedinstveni i - dobri. Ipak, ističu biciklističku stanicu koju su nazvali KIRRA, a služi za osnovne popravke bicikala. Svjesni su da nisu ‘‘izmislili toplu vodu‘‘ jer slične stanice već postoje, ali njihov se model, ipak, razlikuje od drugih.

- Mislimo da je naša stanica bolja od drugih zbog nekoliko razloga. Ono što ju čini posebnom su "ruke" na koje se postavlja bicikl, a koje se rotiraju i podešavaju prema gotovo svakom biciklu. Osmišljena je kako bi biciklistima i cikloturistima pružila potrebnu pomoć te omogućila brz popravak bicikla. Uz urbanu opremu (klupe, nadstrešnica i slično) ‘‘središte‘‘ stanice je postolje s ručnom pumpom, nužnim alatom na izvlačenje, pričvršćenim sajlama od nehrđajućeg čelika i ‘‘rukama‘‘ presvučenim termoplastikom. Na stanici se mogu učiniti najosnovniji popravci, poput promjene žbica, zatezanje nekih dijelova, pumpanja guma i slični. Za sada izrađujemo tri vrste takvih stanica, a razlika je u opremi - pričaju suvlasnici UBS-a, dodajući kako neprestano rade na njihovoj ‘‘modernizaciji‘‘, pa na stanice mogu dodati i solarne panele, s pomoću kojih će svaki biciklist moći napuniti svoj mobitel. Jedna se može vidjeti na ulazu u Beli Manastir iz smjera Osijeka, jedna u Valpovu… Osim toga, patentirali su moderne i oku zanimljive stalke za bicikle, u nekoliko živih boja, koji omogućavaju prihvat 50 posto svih vrsta kotača. Spomenut je samo dio njihove lepeze proizvoda (ostatak se odnosi na urbanu i opremu vezanu uz bicikle odnosno biciklističke staze), a svaki proizvod nude zasebno ili u ‘‘paketu‘‘. Bave se i osmišljavanjem idejnih rješenja bike-parkova.

- Za izradu jedne stanice potrebno je dvadesetak dana. U ovom trenutku radimo seriju od deset stanica, od kojih će jedna završiti u Istri. Budući da smo mlada tvrtka, koristimo usluge i strojeve kooperantske tvrtke Lepus, u čijoj se proizvodnoj hali i odvija cijeli proces - objašnjavaju, dodajući kako nastoje da njihovi proizvodi budu maksimalno funkcionalni te bolji od drugih. Razmišljaju i o otvaranju novih radnih mjesta, ali to ne ovisi isključivo o njima. Novog bi zapošljavanja, tvrde, sigurno bilo kada bi potražnja za njihovim asortimanom bila veća.

Razvoj cikloturizma
- Naši proizvodi nisu namijenjeni samo Baranji. Želimo se proširiti na cijelu županiju i Hrvatsku, ali i inozemstvo. Planiramo odlaske na sajmove i jačanje marketinga, a u suradnji s jednom osječkom tvrtkom radimo na izradi aplikacije preko koje će sve naše stanice biti označene - pričaju UBS-ovci, dodajući kako je važno da njihov trud, ali i kvalitetu proizvoda prije svega, prepoznaju lokalne zajednice, kako na općinskim odnosno gradskim razinama, tako i šire, počevši od županije pa sve do države. Jedan od razloga zbog kojega su se specijalizirali za ovu vrstu proizvodnje, pa i počeli s njom, svojevrsna je ekspanzija cikloturizma.

- Cikloturizam uzima sve više maha i važna je grana turizma. Posebice u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Nemamo more, ali imamo brda, rijeke, šume i ravnice, pravi mali raj za ljubitelje prirode, prije svih one koji u prirodnim ljepotama uživaju na dva kotača. A takvih je sve više - ističu oba Gorana, Bojan i Dragan, dodajući kako je njihov posao, zapravo, spoj hobija i životne egzistencije. Rade ono što vole i od toga, bar za sada, mogu živjeti.


Komentari članka

Vezani članci

Udruga malih i srednjih poduzetnika HUP-a vidi diskriminaciju u 'pomoći' za odgodu poreza

01.04.2020.

Poduzetnici koji imaju prihode veće od 7,5 milijuna kuna zakinuti su Vladinim mjerama pomoći gospodarstvu jer ne mogu koristiti odgodu plaćanja PDV-a, upozorili su nas u Udruzi malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca.

Pogledajte što sve poduzetnici NE MORAJU platiti zbog korona-krize

31.03.2020.

U vrijeme korona-krize koje nas je sve snašlo, Vlada je donijela niz mjera za pomoć gospodarstvu, a najavljene su i neke nove. Te mjere nailaze na odobravanja s jedne strane i brojne kritike s druge strane. Najviše se kritizira to što je poduzetnicima omo

Plenković najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu za idući tjedan

27.03.2020.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu koje bi po njegovim riječima trebale biti predstavljene idući tjedan.

Evo koji poduzetnici i kako mogu podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

27.03.2020.

Objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Na internetskim stranicama RRIF-a objavljeno je tko i kako može podnijeti zahtjev.

Deranja: Najveći danak ponovno će platiti privatni sektor

27.03.2020.

Predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta i čelnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja u četvrtak je za Hinu izjavila da za epidemiju COVID-19 nije nitko kriv, ali se pribojava da će najveći danak ponovno platiti privatni sektor.

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1038 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 600 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija