Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Velj 2020

Rade ono što vole i od toga mogu živjeti

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivica Getto  

Rade ono što vole i od toga mogu živjeti

Jedna od ‘‘najmlađih‘‘ belomanastirskih tvrtki zasigurno je U(rban) B(ike) S(olutions). Osnovana je u svibnju prošle godine, a kroz program samozapošljavanja osnovala su je četiri Belomanastirca (među kojima i stanovnici prigradskih naselja), Goran Vojtek, Bojan Lukić, Goran Majstorović i Dragan Dragosavljević.

Bolji od drugih
Specijalizirani su za proizvodnju urbane biciklističke opreme, za opremanje biciklističkih staza i javnih površina. Svoje proizvode razvijaju imajući na umu potrebe biciklista, djelomično i stoga što su i sami zaljubljenici te promotori ovog načina prijevoza. Premda je riječ o mladoj tvrtki, njihovi su proizvodi sve prepoznatljiviji, za sada, doduše, na području Osječko-baranjske županije, ali se polako probijaju i šire, pa se dio asortimana nalazi, primjerice, u Sloveniji. ‘‘Aduti‘‘ su im, tvrde, svi njihovi proizvodi koji nastaju u pogonu na belomanastirskoj Poslovnoj zoni - zapad, za koje tvrde da su karakteristični, jedinstveni i - dobri. Ipak, ističu biciklističku stanicu koju su nazvali KIRRA, a služi za osnovne popravke bicikala. Svjesni su da nisu ‘‘izmislili toplu vodu‘‘ jer slične stanice već postoje, ali njihov se model, ipak, razlikuje od drugih.

- Mislimo da je naša stanica bolja od drugih zbog nekoliko razloga. Ono što ju čini posebnom su "ruke" na koje se postavlja bicikl, a koje se rotiraju i podešavaju prema gotovo svakom biciklu. Osmišljena je kako bi biciklistima i cikloturistima pružila potrebnu pomoć te omogućila brz popravak bicikla. Uz urbanu opremu (klupe, nadstrešnica i slično) ‘‘središte‘‘ stanice je postolje s ručnom pumpom, nužnim alatom na izvlačenje, pričvršćenim sajlama od nehrđajućeg čelika i ‘‘rukama‘‘ presvučenim termoplastikom. Na stanici se mogu učiniti najosnovniji popravci, poput promjene žbica, zatezanje nekih dijelova, pumpanja guma i slični. Za sada izrađujemo tri vrste takvih stanica, a razlika je u opremi - pričaju suvlasnici UBS-a, dodajući kako neprestano rade na njihovoj ‘‘modernizaciji‘‘, pa na stanice mogu dodati i solarne panele, s pomoću kojih će svaki biciklist moći napuniti svoj mobitel. Jedna se može vidjeti na ulazu u Beli Manastir iz smjera Osijeka, jedna u Valpovu… Osim toga, patentirali su moderne i oku zanimljive stalke za bicikle, u nekoliko živih boja, koji omogućavaju prihvat 50 posto svih vrsta kotača. Spomenut je samo dio njihove lepeze proizvoda (ostatak se odnosi na urbanu i opremu vezanu uz bicikle odnosno biciklističke staze), a svaki proizvod nude zasebno ili u ‘‘paketu‘‘. Bave se i osmišljavanjem idejnih rješenja bike-parkova.

- Za izradu jedne stanice potrebno je dvadesetak dana. U ovom trenutku radimo seriju od deset stanica, od kojih će jedna završiti u Istri. Budući da smo mlada tvrtka, koristimo usluge i strojeve kooperantske tvrtke Lepus, u čijoj se proizvodnoj hali i odvija cijeli proces - objašnjavaju, dodajući kako nastoje da njihovi proizvodi budu maksimalno funkcionalni te bolji od drugih. Razmišljaju i o otvaranju novih radnih mjesta, ali to ne ovisi isključivo o njima. Novog bi zapošljavanja, tvrde, sigurno bilo kada bi potražnja za njihovim asortimanom bila veća.

Razvoj cikloturizma
- Naši proizvodi nisu namijenjeni samo Baranji. Želimo se proširiti na cijelu županiju i Hrvatsku, ali i inozemstvo. Planiramo odlaske na sajmove i jačanje marketinga, a u suradnji s jednom osječkom tvrtkom radimo na izradi aplikacije preko koje će sve naše stanice biti označene - pričaju UBS-ovci, dodajući kako je važno da njihov trud, ali i kvalitetu proizvoda prije svega, prepoznaju lokalne zajednice, kako na općinskim odnosno gradskim razinama, tako i šire, počevši od županije pa sve do države. Jedan od razloga zbog kojega su se specijalizirali za ovu vrstu proizvodnje, pa i počeli s njom, svojevrsna je ekspanzija cikloturizma.

- Cikloturizam uzima sve više maha i važna je grana turizma. Posebice u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Nemamo more, ali imamo brda, rijeke, šume i ravnice, pravi mali raj za ljubitelje prirode, prije svih one koji u prirodnim ljepotama uživaju na dva kotača. A takvih je sve više - ističu oba Gorana, Bojan i Dragan, dodajući kako je njihov posao, zapravo, spoj hobija i životne egzistencije. Rade ono što vole i od toga, bar za sada, mogu živjeti.


Komentari članka

Vezani članci

Od hrvatskog startupa do laboratorija u koji dolaze raditi strani znanstvenici

17.02.2020.

“Genos je osnovan 2007. godine i na početku smo se uglavnom bavili genetikom, radili smo razne genetičke testove. Već tada smo lansirali neke testove koji su bili prvi u svijetu. Na primjer, prvi smo radili prenatalni test očinstva - to je test koji se mo

Veliko ulaganje međimurske tvrtke EKO Kotor uskoro će se višestruko isplatiti

17.02.2020.

Tov pilića povećat će pet puta prihod EKO Kotora, tvrtke koja se dosad bavila proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora energije. Otvara farmu uz potporu HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta

Dinko Bence i Hrvoje Borovac - Inovativni u grafičkom dizajnu, konzervativni u poslovanju

17.02.2020.

Neskloni riziku, Borovac i Bence zajedno rade dvadeset godina – njihove su etikete, amabalaža i katalozi mnogih brendova. Posao s grafičkim dizajnom proširili su i digitalizirali, ali ne žele brzo rasti. U bliskoj budućnosti vide se otprilike tu gdje su i

U inkubatoru su četiri tvrtke i 30 zaposlenih

17.02.2020.

Još su samo dva mjesta slobodna, a i za njih poduzetnici pokazuje interes. Uredski se prostori također popunjavaju

Sve više visokoobrazovanih mladih seli iz gradskih u ruralna područja

13.02.2020.

Mlade poljoprivrednike cijele Slavonije i Baranje, a posebno one koji se u skorašnjoj budućnosti tek vide u toj grani, usrećila je vijest da će država subvencionirati kupnju zemlje za sve mlade koji se žele baviti poljoprivredom. Dio je to strateškog cilj

Tag cloud

 1. 1968 članka imaju tag hrvatska
 2. 2004 članka imaju tag turizam
 3. 1560 članka imaju tag financije
 4. 1273 članka imaju tag izvoz
 5. 860 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1016 članka imaju tag svijet
 7. 994 članka imaju tag trgovina
 8. 1024 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 858 članka imaju tag investicije
 10. 935 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 872 članka imaju tag industrija
 14. 633 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 557 članka imaju tag marketing
 19. 384 članka imaju tag poticaji
 20. 516 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 268 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 349 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 426 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 311 članka imaju tag osijek
 32. 369 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 278 članka imaju tag opg