Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Pro 2019

Raspukao se mjehur oko konoplje: vrijednost dionica strmoglavo pala, u skladištima se gomilaju stotine tisuća tona kanabisa

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr · Autor: psd,  

Raspukao se mjehur oko konoplje: vrijednost dionica strmoglavo pala, u skladištima se gomilaju stotine tisuća tona kanabisa

Tko je svoj novac posljednjih godina uložio u dionice tvrtki za uzgoj kanabisa nerijetko se osjećao kao kopač zlata.

Vrijednost dionica je rasla i po više tisuća posto, osobito ako je čovjek rano investirao. Tko je 2013. uložio 1.000 kanadskih dolara u tada prilično nepoznati pennystock proizvođača konoplje Canopy Growth, danas je mogao biti bogatiji za 2,2 milijuna dolara. Vrijednost dionica je narasla 290.000 posto.

Brojni stručnjaci su bili sigurni da će to biti veliko tržište. Procjenjivali su da će tržište vrijediti 200 milijarda dolara u idućih deset godina. Promet proizvodima od konoplje bit će veći nego promet bezalkoholnim pićima, kaže primjerice američka investicijska kuća Cowen Inc. I to iako je kanabis još uvijek na mnogim područjima zabranjen.

Ali, od nekadašnjeg booma nije puno ostalo. Mjehur oko konoplje se raspukao. Najmanje 35 milijarda dolara je to tržište izgubilo na vrijednosti od ožujka ove godine. Osobito je pogođena Aurora Cannabis. Vrijednost dionica toga kanadskog proizvođača pala je za 60 posto. Ništa više ne podsjeća na uspon prošle godine kad su neke dionice rasle mjesečno za 400 posto, piše dw.

Najveći proizvođač konoplje u svijetu Canopy Growth ponovo nije ostvario prognozu, pokazuju podaci za posljednje tromjesečje. Neki analitičari na Wall Streetu govore o katastrofi, jer radi se o gubitku od gotovo 375 milijuna dolara. Nešto bolje, ali opet ne optimistično, izgledaju brojke konkurencije. poduzeća Tilray i MedMen izgubila su posljednjih mjeseci 50, odnosno 25 milijuna dolara. Ovo drugo je zato moralo otpustiti petinu svojih zaposlenika.

"Posljednji kapital u toj branši definiran je rastom po svaku cijenu", izjavio je šef MedMena Adam Bierman za Bloomberg. "Taj kapital sad napuštamo, a prijelaz će biti brutalan i brz."

Euforiju fanova kanabisa zasjenili su prije svega problemi s koncesijama. Jer, s obzirom da se kanabisom još uvijek većinom trguje kao ilegalnom drogom, potencijal te biljke je ograničen. Samo petina američkih država dopušta konzum kanabisa radi vlastitog užitka, a ne samo za medicinske svrhe. Osobito se protivi istočna obala SAD-a: New York, New Jersey i Connecticut. Tamo odbijaju zakone koji bi dopuštali korištenje kanabisa i u druge, a ne samo medicinske svrhe. I stručnjaci misle da se tu neće tako brzo nešto promijeniti.

Keith Stroup je još 1970. osnovao National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML), organizaciju koja se trebala zalagati za nekažnjivo korištenje kanabisa. Nitko ne zna hoće li se i kada američko pravosuđe pozabaviti pojedinim državama i njihovim zakonodavstvom, rekao je Stroup 2018. za CNN. Ovaj odvjetnik kaže: "Tek kad 20 saveznih država potpuno legalizira korištenje marihuane imat ćemo dovoljno moći da uvjerimo i vladu."

Analitičare zabrinjavaju i velike količine u skladištima. Već sad je tržište marihuane prezasićeno, prije svega u SAD-u, ali i u Kanadi. Tamo se od sredine 2018. kanabis može legalno kupiti u cijeloj zemlji. Ali, prodano je samo deset posto proizvedenog kanabisa, tvrdi kanadska vlada. U skladištima je ostalo gotovo 400 tona. Još dramatičnije stanje je u SAD-u. Samo u saveznoj državi Oregonu na zapadu SAD-a imaju 450 tona kanabisa u skladištima.

Razlog da se kanabis tako slabo prodaje je i visok porez. Neke savezne države su uvele porez od 45 posto za legalnu prodaju kanabisa. Mnogi ljudi si to ne mogu priuštiti i radije idu na crno tržište. "Zašto bi netko dao 20 dolara za marihuanu kad se istu količinu na ulici može dobiti za dva dolara", pita Alan Valdes, senior partner u tvrtci Silverbear Capital. On je već prije osam godina investirao u tržište kanabisa i sam ima udjele u nekim tvrtkama. Smatra da će tržište kanabisa oživjeti tek kad se smanje porezi i trgovina legalizira u većem broju zemalja, piše dw.

Proizvođači marihuane žele da to ne traje dugo. Lobisti kanabisa su u prvih devet mjeseci ove godine potrošili gotovo četiri milijuna dolara kako bi američku vladu uvjerili u potrebu legalizacije i kako bi u državama u kojima je legalizirana bio smanjen porez. "Investirali smo puno kako bismo Kongres potakli na signifikantne promjene u ovom legislativnom razdoblju", kaže Steve Fox, jedan od najpoznatijih odvjetnika za kanabis i strateški savjetnik saveza Cannabis Trade Federation u izjavi za Financial Times.

U rujnu je postignut prvi uspjeh. U Predstavničkom domu Američkog kongresa velikom većinom je prihvaćen zakon Secure and Fair Enforcement (SAFE) Banking Act. Dosad su banke mogle biti kazneno gonjene ako su poslovale s poduzećima koja se bave prodajom kanabisa. Novi zakon je na kratko doveo do rasta vrijednosti dionica ponuđača kanabisa, ali su vrijednosti nakon nekoliko dana ponovo pale.

U toj branši zato sad žele diverzifikaciju. Najveći koncern Canopy Growth želi skupa s kanadskim raperom Drakeom stvoriti "poduzeće za wellness", koje će prije svega proizvoditi sredstva za konzum kanabisa.


Komentari članka

Vezani članci

U doba pljuštanja otkaza zbog korona-krize, ova tvrtka traži 300.000 novih zaposlenika

26.03.2020.

U vrijeme dok se tvrtke batrgaju u borbi za preživljavanje, američka tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji prepoznala je trenutak za svoj veliki procvat. Budući da karantene zatočavaju svijet u domove, osobito ranjive skupine, Instacart zbija redove za dostav

Proizvođači automobila počet će izrađivati medicinsku opremu

25.03.2020.

Dok su tvornice automobila privremeno zatvorene kompanije su se počele orijentirati na društveno korisne aktivnosti poput proizvodnje medicinskih respiratora koji su prijeko potrebni zdravstvenim ustanovama u Europi

Proizvođači pića doniraju alkohol za proizvodnju dezinficijensa

25.03.2020.

„Ovo je najbrži i najučinkovitiji način da podmirimo sve veću potražnju za sredstvima za dezinfekciju ruku diljem svijeta“

Hrvatska među zemljama s najvećim padom popunjenosti hotela, čak 71 posto

23.03.2020.

Od europskih zemalja veliki pad imala je i Grčka, gdje je popunjenost pala za 75 posto, dok je u Hrvatskoj taj pad iznosio 71 posto. Iznad je Kina koja ima pad popunjenosti of 72 posto.

Airbus zaustavio proizvodnju

19.03.2020.

Ovo će nam omogućiti dovoljno vremena za primjenu strogih zdravstvenih i sigurnosnih uvjeta o pitanju higijene, čišćenja i socijalnog distanciranja, uz istodobno poboljšanje učinkovitosti rada u novim radnim uvjetima

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2015 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1280 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1034 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 679 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 926 članka imaju tag kriza
 17. 598 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 498 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 358 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 313 članka imaju tag osijek
 31. 383 članka imaju tag hnb
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 286 članka imaju tag opg
 39. 385 članka imaju tag BDP
 40. 343 članka imaju tag recesija