Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Ruj 2019

Razvijamo švicarsku medicinsku IoT platformu u Go jeziku

Izvor: rep.hr · Autor: rep.hr  

Razvijamo švicarsku medicinsku IoT platformu u Go jeziku

Za početak, čime se Medisante bavi i kako je došao u Zagreb?
Medisante je švicarski IoT startup. Bavimo se Remote Patient Monitoringom, odnosno medicinskim ustanovama omogućujemo nadgledanje pacijenata dok se nalaze u svom domu. Naša IoT platforma može se spojiti na bilo koji medicinski uređaj i povezati ga s bilo kojim bolničkim sustavom i slati podatke o pacijentu koji boluje od kroničnih bolesti poput primjerice dijabetesa ili srčanih bolesti u praktički realnom vremenu.

Ja za Medisante radim od ožujka prošle godine, a kako je suradnja jako dobro funkcionirala, u jednom trenutku Švicarci su zaključili kako u Hrvatskoj ima dobrih developera i predložili mi proširenje tima. U ovom trenutku u Zagrebu smo trojica developera i tražimo četvrtoga.

Čime se bavite vas trojica koji ste u Zagrebu?
Dvojica smo orijentirani na back-end, a treći na front-end. Programer kojeg tražimo također bi bio back-end orijentiran.

Što bi moglo privući tog Go developera?
Između ostalog, prednost rada za Medisante u Zagrebu je iskustvo koje se na poslu može dobiti – radimo serverless, a većina koda se izvršava kroz AWS Lambde. Svi developeri rade i ops, tj. moglo bi se reći da živimo DevOps. Uz sve to, razine kvalitete koja je potrebna je vrlo zahtjevna. Imamo automatizirane testove za sve aspekte platforme.

Sve promjene na infrastrukturi se rade kroz kod, konkretno, koristimo Terraform prilikom izmjene nekog resursa i dodavanja novog, a naš CI alat digne kompletnu testnu infrastrukturu za tu grupu servisa koja se mijenjala u random AWS regiji i izvrši testove nad njom, nakon čega je počisti.

Radno vrijeme je fleksibilno, radimo na agilnim principima u kojima je primarni alat Jira board. Svaki dan imamo 15-minutni sastanak kako bismo znali čime se tko trenutno bavi i treba li kome pomoć. Ostatak raspodjele vremena je slobodan, ali je za vrijeme radnog vremena od 9 do 17 poželjno biti dostupan za komunikaciju ili najaviti npr. sat-dva nedostupnosti - čisto da kolege znaju. Nakon on boardinga remote rad nije problem.

Eksperimentiranje s tehnologijama je svakodnevna stvar i vodi se kao task kojeg developer sam bira s Jira boarda na kojem su taskovi posloženi od strane project ownera.

U timu smo otvoreni prema idejama i upotrebljenim tehnologijama. Radimo zajedno da rješenje i naš proces budu optimalni za kvalitetu i fleksibilnost daljnjeg razvoja. Mišljenja kolega koji vide probleme i rješenja na nove načine se cijene.

Kakav kandidat bi bio idealan za posao koji nudite?
Tražimo mid-level developera koji je koristio Go na nekom projektu i ima volju naučiti ostalo što je potrebno za posao. U idealnom slučaju, kandidat ima dosta iskustva s Go jezikom, radio je već sa AWS-om, radio je serverless, zna prednosti i mane mikroservisne arhitekture, zna kako event based sustav treba funkcionirati i ima godine pisanja automatiziranih testova iza sebe. Ali ne očekujem da ćemo pronaći idealnog kandidata jer rijetko tko ima baš taj set skillova.

Možda još neki detalj o tehničkoj strani samog posla?
Većina platforme su microservisi koji se izvršavaju kroz AWS Lambde napisane u Go programskom jeziku. Sva funkcionalnost koja postoji u našim REACT web aplikacijama je dostupna klijentima kroz REST API. Koristimo Terraform za orkestraciju AWS infrastrukture. Uz AWS Lambdu koristimo brojne druge AWS servise, AWS S3 i AWS DynamoDB u većini situacija za pohranu podataka, AWS EC2 i AWS Faregate za dijelove sustava koji su klasičnijeg modela izvršavanja od čega su neki dijelom napisani u Elixir programskom jeziku. Veze između servisa koriste AWS SNS i SQS servise za robusnost i fleksibilnost komunikacije. S GSM strane naš partner je Vodafone i naše rješenje radi u cijelom svijetu. Iako smo startup, radimo u medicinskom polju pa sigurnost, kvaliteta i robusnost rješenja ne smiju imati kompromise. Sav kod je pokriven testovima - od onih koji testiraju ispravnost infrastrukture i unit testova aplikativnog koda, pa do komponentnih, end2end i smoke testova. Sve promjene na kodu prolaze kroz pull request proces i funkcijski test u testnoj okolini. Svaki feature platforme prolazi proces analize rizika. Kao tim konstantno poboljšavamo svoje procese i alate tako da budem fleksibilni u radu a da pritom zadovoljimo sve zahtjeve koje medicinski softver mora zadovoljiti.

I za kraj, što bi poručio onima koji čitaju rep.hr?
Biti na oštrici tehnološkog razvoja nije bez svojih izazova ali ti isti izazovi otvaraju mogućnosti za profesionalni razvoj i rješenja koja mjenjaju svijet na bolje.


Komentari članka

Vezani članci

Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu

09.09.2019.

MIROSLAV ŠIMUDVARAC rođeni je Vukovarac, no kao dječak je 1991. završio kao prognanik u Njemačkoj. Danas, tridesetak godina kasnije, u Hrvatskoj otvara podružnicu svoje IT firme s lokacijama u Zagrebu i Osijeku te namjerava u dogledno vrijeme zaposliti 70

Njemačka IoT tvrtka aconno u Zagrebu i Osijeku otvara urede te 15 radnih mjesta

06.09.2019.

Njemačka IT tvrtka aconno GmbH specijalizirana za područje interneta stvari koja klijentima nudi gotove IoT proizvode, ali i druga rješenja prema zahtjevu klijenata, otvorila je podružnicu u Hrvatskoj te je na današnjoj konferenciji za medije najavila otv

ICT tvrtka Combis d.o.o. dolazi u Osijek

05.09.2019.

Riječ je o vodećoj ICT tvrtki u posljednjih pet godina s godišnjim prihodom od 100 milijuna eura i više od 350 zaposlenih, iza koje stoji moćni T-Hrvatski Telekom.

Zagrebačka tvrtka GlobalLogic razvija softver za svjetsku autoindustriju

02.09.2019.

– Primjena inovativnih tehnologija znači da se automobilsko tržište može promijeniti do neprepoznatljivosti u sljedećih nekoliko godina – kaže Joško Rogulj, programski direktor u GlobalLogicu koji vodi tim od pedesetak softverskih inženjera koji rade na r

Ivan Mrvoš prije 5 godina je preživljavao vareći ograde. Danas osvaja svijet

27.08.2019.

Ivan je dosad za svoju tvrtku Include uspio osigurati 30-ak milijuna kuna investicija i tu ne misli stati, non stop radi na tome da osigura još novca za rast. Planovi su iznimno ambiciozni, želi postati lider na svjetskom tržištu za pametnu javnu opremu k

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1961 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1243 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 968 članka imaju tag trgovina
 8. 970 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 909 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 506 članka imaju tag tehnologija
 20. 486 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 393 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 340 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 346 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija