Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Ruj 2019

Razvijamo švicarsku medicinsku IoT platformu u Go jeziku

Izvor: rep.hr · Autor: rep.hr  

Razvijamo švicarsku medicinsku IoT platformu u Go jeziku

Za početak, čime se Medisante bavi i kako je došao u Zagreb?
Medisante je švicarski IoT startup. Bavimo se Remote Patient Monitoringom, odnosno medicinskim ustanovama omogućujemo nadgledanje pacijenata dok se nalaze u svom domu. Naša IoT platforma može se spojiti na bilo koji medicinski uređaj i povezati ga s bilo kojim bolničkim sustavom i slati podatke o pacijentu koji boluje od kroničnih bolesti poput primjerice dijabetesa ili srčanih bolesti u praktički realnom vremenu.

Ja za Medisante radim od ožujka prošle godine, a kako je suradnja jako dobro funkcionirala, u jednom trenutku Švicarci su zaključili kako u Hrvatskoj ima dobrih developera i predložili mi proširenje tima. U ovom trenutku u Zagrebu smo trojica developera i tražimo četvrtoga.

Čime se bavite vas trojica koji ste u Zagrebu?
Dvojica smo orijentirani na back-end, a treći na front-end. Programer kojeg tražimo također bi bio back-end orijentiran.

Što bi moglo privući tog Go developera?
Između ostalog, prednost rada za Medisante u Zagrebu je iskustvo koje se na poslu može dobiti – radimo serverless, a većina koda se izvršava kroz AWS Lambde. Svi developeri rade i ops, tj. moglo bi se reći da živimo DevOps. Uz sve to, razine kvalitete koja je potrebna je vrlo zahtjevna. Imamo automatizirane testove za sve aspekte platforme.

Sve promjene na infrastrukturi se rade kroz kod, konkretno, koristimo Terraform prilikom izmjene nekog resursa i dodavanja novog, a naš CI alat digne kompletnu testnu infrastrukturu za tu grupu servisa koja se mijenjala u random AWS regiji i izvrši testove nad njom, nakon čega je počisti.

Radno vrijeme je fleksibilno, radimo na agilnim principima u kojima je primarni alat Jira board. Svaki dan imamo 15-minutni sastanak kako bismo znali čime se tko trenutno bavi i treba li kome pomoć. Ostatak raspodjele vremena je slobodan, ali je za vrijeme radnog vremena od 9 do 17 poželjno biti dostupan za komunikaciju ili najaviti npr. sat-dva nedostupnosti - čisto da kolege znaju. Nakon on boardinga remote rad nije problem.

Eksperimentiranje s tehnologijama je svakodnevna stvar i vodi se kao task kojeg developer sam bira s Jira boarda na kojem su taskovi posloženi od strane project ownera.

U timu smo otvoreni prema idejama i upotrebljenim tehnologijama. Radimo zajedno da rješenje i naš proces budu optimalni za kvalitetu i fleksibilnost daljnjeg razvoja. Mišljenja kolega koji vide probleme i rješenja na nove načine se cijene.

Kakav kandidat bi bio idealan za posao koji nudite?
Tražimo mid-level developera koji je koristio Go na nekom projektu i ima volju naučiti ostalo što je potrebno za posao. U idealnom slučaju, kandidat ima dosta iskustva s Go jezikom, radio je već sa AWS-om, radio je serverless, zna prednosti i mane mikroservisne arhitekture, zna kako event based sustav treba funkcionirati i ima godine pisanja automatiziranih testova iza sebe. Ali ne očekujem da ćemo pronaći idealnog kandidata jer rijetko tko ima baš taj set skillova.

Možda još neki detalj o tehničkoj strani samog posla?
Većina platforme su microservisi koji se izvršavaju kroz AWS Lambde napisane u Go programskom jeziku. Sva funkcionalnost koja postoji u našim REACT web aplikacijama je dostupna klijentima kroz REST API. Koristimo Terraform za orkestraciju AWS infrastrukture. Uz AWS Lambdu koristimo brojne druge AWS servise, AWS S3 i AWS DynamoDB u većini situacija za pohranu podataka, AWS EC2 i AWS Faregate za dijelove sustava koji su klasičnijeg modela izvršavanja od čega su neki dijelom napisani u Elixir programskom jeziku. Veze između servisa koriste AWS SNS i SQS servise za robusnost i fleksibilnost komunikacije. S GSM strane naš partner je Vodafone i naše rješenje radi u cijelom svijetu. Iako smo startup, radimo u medicinskom polju pa sigurnost, kvaliteta i robusnost rješenja ne smiju imati kompromise. Sav kod je pokriven testovima - od onih koji testiraju ispravnost infrastrukture i unit testova aplikativnog koda, pa do komponentnih, end2end i smoke testova. Sve promjene na kodu prolaze kroz pull request proces i funkcijski test u testnoj okolini. Svaki feature platforme prolazi proces analize rizika. Kao tim konstantno poboljšavamo svoje procese i alate tako da budem fleksibilni u radu a da pritom zadovoljimo sve zahtjeve koje medicinski softver mora zadovoljiti.

I za kraj, što bi poručio onima koji čitaju rep.hr?
Biti na oštrici tehnološkog razvoja nije bez svojih izazova ali ti isti izazovi otvaraju mogućnosti za profesionalni razvoj i rješenja koja mjenjaju svijet na bolje.


Komentari članka

Vezani članci

Softverski div iz Zagreba: Budućnost vidi u širenju na Bliskom istoku i EU projektima

04.08.2020.

Njihov je glavni proizvod GDi Ensemble, niz digitalnih rješenja za cjelovito upravljanje operacijama s imovinom, raspoloživim resursima te radnom snagom i aktivnostima na terenu, kao i integraciju s internetom stvari (IoT)

Microsoftovi uredi u SAD-u neće se otvarati barem do siječnja iduće godine

03.08.2020.

Prema novim informacijama koje donosi Verge Microsoftovi zaposlenici bi se u urede u SAD-u vraćali u fazama, a najraniji datum za povratak u normalu postavljen je na 19. siječnja iduće godine

Marko Fertlemeš - Multifunkcionalna klupa na radost biciklista osvaja hrvatske gradove

20.07.2020.

U posao Marko Fertlemeš, serijski poduzetnik iz Kutine, ušao je nasljeđivanjem obiteljskog obrta. Obrt i dalje radi, a Fertlemeš je osnova još dvije tvrtke iz kojih stižu inivativni proizvodi. Kreirao je InfoSmile Outy, proizvod koji objedinjuje zaslon za

Tehnologija im je pomogla da žive u Hrvatskoj, a rade po svijetu. Sad vraćaju društvu

13.07.2020.

U HRVATSKOJ još nema puno tvrtki koje doniraju novac nadarenim pojedincima, udrugama i projektima za koje ocijene da imaju perspektivu. Ipak, i na tom planu posljednjih godina nešto se mijenja. Jedna od tvrtki koja je dio svoje dobiti odlučila usmjeriti

Combis za 400 zaposlenika službeno uveo mobilni način rada

24.06.2020.

- Želimo da su naši zaposlenici zadovoljni i ispunjeni, kreativni i motivirani - ističe prvi čovjek IT tvrtke Combis. IT tvrtka Combis za svojih 400 zaposlenika uvela je novi model rada koji omogućava kombinaciju rada u uredu i od kuće. Novi, fleksibiln

Tag cloud

 1. 2027 članka imaju tag hrvatska
 2. 2094 članka imaju tag turizam
 3. 1577 članka imaju tag financije
 4. 1305 članka imaju tag izvoz
 5. 1086 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1023 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 739 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 864 članka imaju tag investicije
 11. 955 članka imaju tag ict
 12. 1007 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 896 članka imaju tag industrija
 15. 792 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 615 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 268 članka imaju tag koronavirus
 26. 360 članka imaju tag eu fondovi
 27. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 386 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 314 članka imaju tag osijek
 33. 428 članka imaju tag dzs
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 305 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici