Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Sij 2020

Rokovi plaćanja su skraćeni, ali postoji još mnogo problema s cijenama

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Suzana Župan  

Rokovi plaćanja su skraćeni, ali postoji još mnogo problema s cijenama

Prošla je godina i pol dana od primjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) koji je donesen krajem 2017., ali se s pravom primjenom, nakon svojevrsnog prijelaznog razdoblja za već potpisane ugovore, krenulo u travnju 2018.

Smanjenje predugih rokova plaćanja, poštena cjenovna praksa, zaštita od dampinga, od ultimatuma otkupljivača, prerađivača prema proizvođačima, zaštita od trgovačkih "diktata" vezanih uz naknadu za (što bolje mjesto) na polici i slično, samo su neke od zadaća koje su stavljene pred ZNTP kako bi "obrisao" takve nepoštene običaje. Upravo na damping cijena žale se mljekari, suočeni i godinu i pol dana od pune primjene ZNTP-a s čitavim lagerima (uvoznog) trajnog mlijeka u trgovačkim centrima uz cijenu samo nešto veću od tri kune, a oni, ističe predsjednik Saveza uzgajivača holsteina Branko Kolak, mlijeko predaju otkupljivačima po cijeni koja je samo nešto niža od toga – za 2,85 ili 2,90 kuna, pa je pitanje kako je to moguće, gdje je mlijeku s cijenom od samo tri kune i koju lipu više prostor za marže. Kolak tu ne vidi pomake.

Odvraćajuće kazne

- Zakon je načelan, bez pravih smjernica. I dalje su nepoštene akcijske cijene, damping na trajnom mlijeku. Tražili smo da se razdvoje proizvodi od mlijeka - sve ono što je na bazi svježeg mlijeka s kratkim rokom trajanja - i mliječne prerađevine što trajno mlijeko i jest. Najkorektnije bi bilo da se od prodajne cijene mlijeka proizvođaču da određeni postotak. Jer za litru svog mlijeka dobivam 2,85, a ono je na polici šest, ili sedam kuna. U tolikoj razlici trebamo i mi biti ukalkulirani - kaže Kolak.

Dok prvi u lancu opskrbe u mliječnom sektoru negoduju i nakon primjene ZNTP-a, on je svojim odredbama, u slučaju utvrđenih nepoštenih trgovačkih praksi, zaprijetio visokim novčanim kaznama, jer one, kako ističu u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), čije je godišnje izvješće o radu u 2018. trenutačno na dnevnom redu u Saboru, trebaju biti odvraćajuće od nepoštenih običaja. Od prosinca 2017. do kraja 2018. AZTN je otvorio 197 predmeta u kojima je utvrđivao iskorištavanje značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom od strane velikog broja trgovaca, otkupljivača i/li prerađivača. U tom vremenu riješio je 82 predmeta. Agencija je okončala i postupke koje je prema službenoj dužnosti pokrenula protiv trgovaca i otkupljivača u kojima je utvrdila nametanje nepoštenih trgovačkih praksi. Tako su okončani postupci protiv dva domaća i jednog stranog društva. Koliko će za njih donesene upravno-kaznene mjere biti odvraćajuće govori njihov ukupan iznos veći od dva milijuna kuna. Samo jedno društvo od njih tom je mjerom "udareno po džepu" s više od milijun kuna. Utvrđene nepoštene trgovačke prakse vezane su uz nestavljanje potrebnih odredbi u ugovore, nejasne izračune cijena, pa i inzistiranje trgovaca, a polazeći od svoje snažne pregovaračke pozicije da dobavljači na svoj trošak preuzmu "osiguranje kvalitete" proizvoda kratkog roka trajanja. Primjer nepoštene prakse jest i slučaj utvrđenog poslovanja trgovca s dobavljačem bez pisanog ugovora, samo na temelju ponude i njezinog prihvata. ZNTP je, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, upravo propisao obvezni sadržaj ugovora te je definirao više od 30 nepoštenih trgovačkih praksi.

- Nepravilnosti koje se najčešće pojavljuju su te da stranke nemaju sve obvezne dijelove ugovora propisane ZNTP-om, a neki od njih ne pridržavaju se rokova plaćanja. Ipak, što se tiče financijske discipline, od kada je nastupila puna primjena ZNTP-a, ona se značajno poboljšala te se plaćanja uglavnom vrše u rokovima. Ono što je također pozitivno u postupcima koje provodimo jest to da stranke već tijekom samih postupaka ispravljaju svoja ponašanja i počinju se pridržavati zakonom zadanih propisa - navode u AZTN-u. Ovo referiranje na plaćanje u rokovima znači da je riječ o 30, odnosno 60 dana.
Strah od odmazde

Na rokove plaćanja pritužbi nemaju ni u udruzi tovljača Baby Beef.

- Plaćanje u roku rezultat je potražnje za našim kvalitetnim proizvodom, poglavito od strane Italije i Bliskog istoka, gdje naši kupci nerijetko plaćaju i unaprijed, tako da i naši kupci u Hrvatskoj svoje obveze izvršavaju na vrijeme. Nama, primarnim proizvođačima koji ne poslujemo direktno s trgovačkim lancima, nije se ništa promijenilo nakon primjene ZNTP-a, s njima rade naši partneri iz mesoprerađivačke industrije. Ono što nas brine niske su cijene prema kojima se otkupljuje naše meso - kaže predsjednik Baby Beefa Darko Celovec.
Na naš upit Agenciji je li se stalo s trgovačkim reketom za plaćanje naknade za što bolju poziciju na polici, u AZTN-u odgovaraju da "u do sada okončanim postupcima nije utvrđena takva povreda". No, to ne mora značiti da toga više nema. Jer, takva "ucjena" može se dokazivati ponajprije izjavom dobavljača kojeg trgovac ucjenjuje. Upravo je anonimnost u pravilu najveća hrabrost oštećenim sudionicima u lancu, jer se u protivnom boje "odmazde" onih u jačoj pregovaračkoj poziciji, pa je za očekivati da brojni primjeri nepoštenih praksi, zbog bojazni od gubitka pozicija, ostaju neprijavljeni.


Komentari članka

Vezani članci

Promet u maloprodaji u lipnju pao je na godišnjoj razini 6,2%

02.08.2020.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realni promet u maloprodaji u lipnju pao je na godišnjoj, a porastao na mjesečnoj razini zbog postupnog ukidanja epidemioloških mjera radi sprečavanja pandemije bolesti COVID-19.

SPAR Hrvatska otvorio novi supermarket, zaposlena 22 djelatnika

24.07.2020.

Radno vrijeme SPAR supermarketa u Bujama prošireno je od ponedjeljka do subote od 7 do 22 sata te nedjeljom od 8 do 21 sat da bi se kupcima dalo što duže vremena obavljati kupovinu.

Na lica predstavnika trgovačkih lanaca ovaj podatak navukao je vrlo kiseli osmijeh

24.07.2020.

Stručnjaci smatraju da se trgovcima obija o glavu što su poboljšanje profitabilnosti online prodaje postavili kao dugoročni projekt. Pandemija koronavirusa nagnala je milijune kupaca da po prvi puta isprobaju kupnju namirnica putem interneta. Međutim, sko

Prvi hrvatski lanac otvara novi centar

17.07.2020.

Pevex d.d. otvara novi prodajni centar, u Vinkovcima. Prostirat će se na gotovo 5000 četvornih metara, a time će se ukupan broj prodajnih centara prvog hrvatskog trgovačkog lanca popeti na 26.

Prepolovljena potražnja za novim automobilima u Hrvatskoj, Španjolskoj i Italiji

17.07.2020.

Potražnja za novim automobilima u EU pada od ožujka kada su uvedene stroge mjere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Građanima je ograničeno kretanje, a mnoge su kompanije zatvorene, uključujući i autosalone.

Tag cloud

 1. 2027 članka imaju tag hrvatska
 2. 2093 članka imaju tag turizam
 3. 1577 članka imaju tag financije
 4. 1304 članka imaju tag izvoz
 5. 1086 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1022 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 737 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 864 članka imaju tag investicije
 11. 954 članka imaju tag ict
 12. 1007 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 896 članka imaju tag industrija
 15. 792 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 615 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 360 članka imaju tag eu fondovi
 26. 267 članka imaju tag koronavirus
 27. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 386 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 314 članka imaju tag osijek
 33. 428 članka imaju tag dzs
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 305 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici