Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Sij 2020

Rokovi plaćanja su skraćeni, ali postoji još mnogo problema s cijenama

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Suzana Župan  

Rokovi plaćanja su skraćeni, ali postoji još mnogo problema s cijenama

Prošla je godina i pol dana od primjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) koji je donesen krajem 2017., ali se s pravom primjenom, nakon svojevrsnog prijelaznog razdoblja za već potpisane ugovore, krenulo u travnju 2018.

Smanjenje predugih rokova plaćanja, poštena cjenovna praksa, zaštita od dampinga, od ultimatuma otkupljivača, prerađivača prema proizvođačima, zaštita od trgovačkih "diktata" vezanih uz naknadu za (što bolje mjesto) na polici i slično, samo su neke od zadaća koje su stavljene pred ZNTP kako bi "obrisao" takve nepoštene običaje. Upravo na damping cijena žale se mljekari, suočeni i godinu i pol dana od pune primjene ZNTP-a s čitavim lagerima (uvoznog) trajnog mlijeka u trgovačkim centrima uz cijenu samo nešto veću od tri kune, a oni, ističe predsjednik Saveza uzgajivača holsteina Branko Kolak, mlijeko predaju otkupljivačima po cijeni koja je samo nešto niža od toga – za 2,85 ili 2,90 kuna, pa je pitanje kako je to moguće, gdje je mlijeku s cijenom od samo tri kune i koju lipu više prostor za marže. Kolak tu ne vidi pomake.

Odvraćajuće kazne

- Zakon je načelan, bez pravih smjernica. I dalje su nepoštene akcijske cijene, damping na trajnom mlijeku. Tražili smo da se razdvoje proizvodi od mlijeka - sve ono što je na bazi svježeg mlijeka s kratkim rokom trajanja - i mliječne prerađevine što trajno mlijeko i jest. Najkorektnije bi bilo da se od prodajne cijene mlijeka proizvođaču da određeni postotak. Jer za litru svog mlijeka dobivam 2,85, a ono je na polici šest, ili sedam kuna. U tolikoj razlici trebamo i mi biti ukalkulirani - kaže Kolak.

Dok prvi u lancu opskrbe u mliječnom sektoru negoduju i nakon primjene ZNTP-a, on je svojim odredbama, u slučaju utvrđenih nepoštenih trgovačkih praksi, zaprijetio visokim novčanim kaznama, jer one, kako ističu u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), čije je godišnje izvješće o radu u 2018. trenutačno na dnevnom redu u Saboru, trebaju biti odvraćajuće od nepoštenih običaja. Od prosinca 2017. do kraja 2018. AZTN je otvorio 197 predmeta u kojima je utvrđivao iskorištavanje značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom od strane velikog broja trgovaca, otkupljivača i/li prerađivača. U tom vremenu riješio je 82 predmeta. Agencija je okončala i postupke koje je prema službenoj dužnosti pokrenula protiv trgovaca i otkupljivača u kojima je utvrdila nametanje nepoštenih trgovačkih praksi. Tako su okončani postupci protiv dva domaća i jednog stranog društva. Koliko će za njih donesene upravno-kaznene mjere biti odvraćajuće govori njihov ukupan iznos veći od dva milijuna kuna. Samo jedno društvo od njih tom je mjerom "udareno po džepu" s više od milijun kuna. Utvrđene nepoštene trgovačke prakse vezane su uz nestavljanje potrebnih odredbi u ugovore, nejasne izračune cijena, pa i inzistiranje trgovaca, a polazeći od svoje snažne pregovaračke pozicije da dobavljači na svoj trošak preuzmu "osiguranje kvalitete" proizvoda kratkog roka trajanja. Primjer nepoštene prakse jest i slučaj utvrđenog poslovanja trgovca s dobavljačem bez pisanog ugovora, samo na temelju ponude i njezinog prihvata. ZNTP je, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, upravo propisao obvezni sadržaj ugovora te je definirao više od 30 nepoštenih trgovačkih praksi.

- Nepravilnosti koje se najčešće pojavljuju su te da stranke nemaju sve obvezne dijelove ugovora propisane ZNTP-om, a neki od njih ne pridržavaju se rokova plaćanja. Ipak, što se tiče financijske discipline, od kada je nastupila puna primjena ZNTP-a, ona se značajno poboljšala te se plaćanja uglavnom vrše u rokovima. Ono što je također pozitivno u postupcima koje provodimo jest to da stranke već tijekom samih postupaka ispravljaju svoja ponašanja i počinju se pridržavati zakonom zadanih propisa - navode u AZTN-u. Ovo referiranje na plaćanje u rokovima znači da je riječ o 30, odnosno 60 dana.
Strah od odmazde

Na rokove plaćanja pritužbi nemaju ni u udruzi tovljača Baby Beef.

- Plaćanje u roku rezultat je potražnje za našim kvalitetnim proizvodom, poglavito od strane Italije i Bliskog istoka, gdje naši kupci nerijetko plaćaju i unaprijed, tako da i naši kupci u Hrvatskoj svoje obveze izvršavaju na vrijeme. Nama, primarnim proizvođačima koji ne poslujemo direktno s trgovačkim lancima, nije se ništa promijenilo nakon primjene ZNTP-a, s njima rade naši partneri iz mesoprerađivačke industrije. Ono što nas brine niske su cijene prema kojima se otkupljuje naše meso - kaže predsjednik Baby Beefa Darko Celovec.
Na naš upit Agenciji je li se stalo s trgovačkim reketom za plaćanje naknade za što bolju poziciju na polici, u AZTN-u odgovaraju da "u do sada okončanim postupcima nije utvrđena takva povreda". No, to ne mora značiti da toga više nema. Jer, takva "ucjena" može se dokazivati ponajprije izjavom dobavljača kojeg trgovac ucjenjuje. Upravo je anonimnost u pravilu najveća hrabrost oštećenim sudionicima u lancu, jer se u protivnom boje "odmazde" onih u jačoj pregovaračkoj poziciji, pa je za očekivati da brojni primjeri nepoštenih praksi, zbog bojazni od gubitka pozicija, ostaju neprijavljeni.


Komentari članka

Vezani članci

Ponovno otvaranje specijaliziranih trgovina na tržnicama

02.04.2020.

S izazovima pandemije suočavaju se i obiteljska-poljoprivredna gospodarstva kojih je u Istri oko 7 tisuća. Nekima situaciju donekle olakšava ponovno otvaranje specijaliziranih trgovina na tržnicama

Koronavirus i cijene: građani prijavili poskupljenje maski, hrane...

30.03.2020.

Prema posljednjim podacima Državnog inspektorata o kontroli cijena u maloprodaji, do 27. ožujka obavljeno je 455 inspekcijskih nadzora, 78 ih je još u tijeku, a kod 31. gospodarskog subjekta sumnja se u povredu Zakona. Građani su prijavili 53 slučaja - na

Marija Zuber: Fiskalizacija - Za isti promet neki će poduzetnici izdavati dva ili više računa

10.03.2020.

Od 1. travnja 2020. uvodi se obveza fiskaliziranja tzv. prethodnih dokumenata. Za poduzetnike koji izdaju prethodne dokumente to će značiti obvezu fiskaliziranja najmanje dviju isprava za isti promet: najprije prethodnog dokumenta ili više njih, a zatim r

Istra je eldorado za brendove, Zagrepčani traže brzi šoping, a Slavonci jeftiniju robu

05.03.2020.

Hrvatsko tržište je razmjerno malo, ali jedno je od najraznolikijih u Europi kada je riječ o regionalnim specifičnostima potrošača, pokazuje istraživanje koje su proveli agencija za istraživanje tržišta Nielsen, a koje je objavio magazin Ja Trgovac.

U dva dana više od 650 tvrtki prijavilo štetu zbog zaraze

03.03.2020.

U samo dva dana više se od tisuću domaćih tvrtki odazvalo na anketu Hrvatske gospodarske komore o tome trpe li poslovne posljedice zbog širenja zaraze koronavirusom. Dvije trećine ih je potvrdilo da osjeća negativne posljedice, a 53 posto da im je pao pro

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1038 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 600 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija