Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Tra 2021

Ruske banke kontroliraju najveći maloprodajni lanac u regiji

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Jagoda Marić  

Ruske banke kontroliraju najveći maloprodajni lanac u regiji

Fortenova grupa vlasnik je 88,1 posto dionica Mercatora, od čega je 69,75 prebačeno s Agrokora, dok je ostatak dobila u razmjeni dionica sa Sberbankom, koja je tako s drugom ruskom bankom VTB-om prešla paket od 50 posto vlasništva

Slovenska tvrtka Mercator postala je dio Fortenove grupe i tako sada ta kompanija, nastala kroz izvanrednu upravu Agrokora, u svom sastavu ima maloprodajni lanac koji je tržišni lider u maloprodaji u Sloveniji i Hrvatskoj, a drži, kako je rečeno, na konferenciji za novinare u Ljubljani, prvo ili drugo mjesto i u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Fortenova grupa vlasnik je 88,1 posto dionica Mercatora, od čega je 69,75 prebačeno s Agrokora dok je ostatak dobila u razmjeni dionica sa Sberbankom, koja je zauzvrat dobila dodatne udjele u Fortenova grupi, čime je s drugom ruskom bankom VTB-om prešla paket od 50 posto vlasništva u Fortenova grupi.

Tako sada ruske banke imaju većinsko vlasništvo u kompaniji koja u svom sastavu ima maloprodajni lanac, odnosno Konzum i Mercator, koji na tržištu pet država, sa 17 i pol milijuna potrošača, imaju 2.400 prodajnih mjesta i oko 39 tisuća zaposlenih.

Novi su vlasnici Mercatoru, rečeno je jučer, osigurali i refinanciranje dugova, od 385 milijuna eura, pa tako sada Mercator ima dva vjerovnika, umjesto dosadašnjih 55 banaka.

Kraj neizvjesnosti

Nekadašnji Agrokor Mercator je kupio još 2014. godine, a iz Fortenova Grupe kažu da se tek sada događa prva operativna integracija. Po preuzimanju Mercatora Agrokor je i sam upao u probleme, a već 2017. godine u tom je holdingu, nekada u vlasništvu Ivice Todorića, otvoren postupak izvanredne uprave, odnosno ona je prošla stečajni postupak.

No, u nagodbi koju su postigli vjerovnici Mercator nije prešao u vlasništvo Fortenova grupe kao ostale tvrtke, a uslijedilo je nekoliko procesa pred slovenskim institucijama za zaštitu tržišnog natjecanja i sudovima, koji su u konačnici završili u korist Fortenove. Podsjetio je na to na online novinskoj konferenciji Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

– Kraj je dugog razdoblja neizvjesnosti zbog naslijeđa Mercatora i njegovog nestabilnog vlasništva, koje se nastavilo bankrotom vlasnika Mercatora (Agrokor). Zapravo je to novi početak koji otvara mnoge nove mogućnosti i izglede.

Prijenos dionica Mercatora iz Agrokora u Fortenova grupu pokazao se dugim, složenim i čak pomalo bolnim procesom, kazao je Peruško. Dodao je da formalni ulazak Mercatora u Fortenova grupu znači da će ta slovenska kompanija biti dio najvećeg maloprodajnog lanca u regiji, čime će se povećati stabilnost lanca opskrbe, radnih mjesta, poreznih prihoda država u kojima Fortenova posluje.

Tvrdi i da će taj maloprodajni lanac i dalje podržavati rast lokalnih dobavljača. Integracija Mercatora, koja se događa paralelno s prodajom poslovne grupe zamrznute hrane, odnosno Leda i Frikoma, znači da Fortenova, pojasnio je Peruško postaje kompanija s više od 50 tisuća zaposlenih, odnosno najveći poslodavac u regiji koji ostvaruje približno pet milijardi eura prihoda i ima 270 milijuna eura operativne dobiti.

Pandemija, tvrdi Peruško, neće spriječiti njihovo planirano ulaganje od 125 milijuna eura u ovoj godini.

Operativna uspješnost

– U protekle dvije godine, koliko je prošlo od implementacije nagodbe vjerovnika, odnosno uspješnog financijskog restrukturiranja prezaduženog Agrokora, Fortenova grupa je postigla visoku operativnu uspješnost koja se očituje kroz povećanje dobiti iz operativnog poslovanja za oko sto milijuna eura u razdoblju od 2017. do 2019., kao i kroz poboljšanje novčanog tijeka za gotovo sto milijuna eura tijekom 2020., unatoč negativnom utjecaju pandemije COVID-19 na poslovanje, pohvalio se Peruško.

Naglasio je i to da je smanjen omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja sa sedam na oko četiri. Na novinarska pitanja hoće li integracija Mercatora u Fortenova grupu značiti smanjenje zaposlenih i gdje će biti sjedište Mercatora, Peruško je odgovorio da integracija može značiti samo povećanja zaposlenih, a da sjedište Mercatora ostaje u Ljubljani, kao što sjedište Konzuma ostaje u Zagrebu.

Što se tiče utjecaja tog događaja na poslovanje Konzuma, najvećeg hrvatskog maloprodajnog lanca, Peruško kaže da vidi dva velika plusa koja donosi ova integracija. Jedan je plus to što prodaja grupe zamrznute hrane (Ledo i Frikom) omogućuje veća ulaganja u Konzum, odnosno maloprodajnu mrežu u Hrvatskoj, koja je, po njegovom mišljenju, bila pothranjena u pogledu ulaganja od početka izvanredne uprave, a još prije toga imala je i puno problema oko likvidnosti.

Drugi plus integracije Mercatora u Fortenovu, tvrdi Peruško, je dodatno prelijevanje međusobnog znanja između dviju maloprodajnih kompanija.

Napravljen velik napredak

James Pearson, izvršni direktor za financije Fortenova grupe poručio je da je posljednjih tjedana Fortenova napravila veliki napredak u ispunjavanju planova i to kad je u pitanju aranžman refinanciranja dugova Mercatora, ali i prodajom Poslovne grupe zamrznute hrane, kao i ostalih netemeljnih dijelova poslovanja, ali i ostvarivanjem »snažnih poslovnih rezultata u prvom kvartalu ove godine«.


Komentari članka

Vezani članci

Pojedinačna prodaja: Koliko vrijede Fortenovine tvrtke

07.07.2023.

Prije ili poslije Fortenova, taj ogledni primjer vertikalne integracije od poljoprivrede, poljoprivredne prerađivačke industrije, prehrambene industrije do trgovine na veliko i malo, raspast će se. Nakon što kompanija proljetos nije na svjetskom financijs

Zašto se prodaje Fortenova?

28.04.2023.

VIJEST o prodaji udjela u Fortenova grupi, bivšem Agrokoru, nije iznenađujuća za one koji su pratili situaciju. Ali je jako važna zbog činjenice da se radi o najvećem privatnom poslodavcu u Hrvatskoj i regiji, s preko 45 tisuća zaposlenih.

Tko je kome vlasnik u Fortenovi

28.04.2023.

Mnoge je zbunila formulacija iz priopćenja Fortenove da je otvoren međunarodni proces ispitivanja interesa za kupnju udjela u tvrtki Fortenova Group MidCo, nizozemskoj vlasnici Fortenova grupe, budući da je u Sudskom registru kao vlasnik Fortenove naveden

Nakon hrvatskog, Fortenova preuzima i druge regionalne Mercatore?

09.01.2023.

Nakon što je Mercator u prosincu svojoj vlasnici Fortenovi prodao Mercator H, koji je pripojen Konzumu, istim bi putem mogla i druga Mercatorova društva u Regiji, piše slovenski list Delo navodeći da Mercatoru zbog povećanja troškova za energente i plaće

'Kralj osiguranja' kupio Cibonin toranj, simbol carstva Ivice Todorića: 'Idemo u cjelokupnu obnovu'

17.11.2022.

Društva Agram grupe i Fortenova grupa okončali su transakciju kupoprodaje i preuzimanja Ciboninog tornja, priopćeno je iz Agrama

Tag cloud

 1. 2529 članka imaju tag turizam
 2. 2357 članka imaju tag hrvatska
 3. 1500 članka imaju tag svijet
 4. 1535 članka imaju tag izvoz
 5. 1802 članka imaju tag financije
 6. 1149 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1249 članka imaju tag ict
 9. 1372 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1083 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1122 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1113 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 534 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 655 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 593 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 469 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 390 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 414 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor