Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Ruj 2020

Šerif izgradio Be-to Karlovac u sklopu investicije od 200 milijuna kuna

Izvor: www.lider.media · Autor: Mladen Volarić  

Šerif izgradio Be-to Karlovac u sklopu investicije od 200 milijuna kuna

Drvoprerađivačka industrija „Šerif“ proteklog je tjedna dobila od HERA-e uporabnu dozvolu za rad svoje novoizgrađene bioenergane i toplane Be-To Karlovac, u pogonu nekadašnje ciglane i onda Pipe-Life proizvodnje cijevi. Prema riječima Daniela Jambreka, predstavnika investitora Šerifa, Be-To Karlovac time je uspješno završila probni rad elektrane-toplane kao kapitalnog objekta u ovoj Šerifovoj investiciji od oko 200 milijuna kuna.

Predstavnici HERA-e bi do kraja prvog tjedna rujna trebali, nakon detaljnog završnog nadzora za Be-To Karlovac izdati i trajnu uporabnu dozvolu, kaže Daniel Jambrek, čime će ona ući u stalnu proizvodnju električne energije u statusu povlaštenog proizvođača električne energije, za čiju se proizvodnju koristi drvna sječka kao otpad iz vlastite drvoprerađivačke industrije.

- Ukupna električna snaga je 5,7 MW, od čega pet MW isporučujemo u HEP-ov elektroenergetsku mrežu, a ostatak struje koristimo za vlastite potrebe u ovom pogonu, koji je još u izgradnji. Nositelj poslova, te proizvođač parnog kotla je „Đuro Đaković“, a parnu turbinu isporučio je njemački dobavljač. Za našu prvu termoelektranu-toplanu u pogonu u Glini turbinu je isporučio karlovački TTK, ali za ovako znatno veće energane, s toplinskom snagom od 20 MW oni nemaju kapacitet za izradu odgovarajuće turbine, pa smo taj dio morali naručiti od inozemnog provjerenog dobavljača, kazao je Daniel Jambrek.

Završena prva faza
S obzirom na obvezu takvih kombiniranih energetskih pogona da njihov koeficijent ukupne energetske iskoristivosti mora prijeći 50 posto energetske vrijednosti goriva, u ovom slučaju sječke od drvnog otpada, „Šerifov“ novi karlovački pogon upravo dovršava toplovod prema sušari koja treba oko 5 MW toplinske snage. Ona će, kaže Jambrek, služiti za sušenje sječke za proizvodnju briketa, a taj pogon je, kao i pilana, pri kraju montaže, i time će biti završena prva faza „Šerifove“ investicije u Be-To Karlovac.

Toplinski kapacitet Be-To Karlovac je projektiran na maksimalnih 20 MW, ali je postrojenje fleksibilno i može raditi s manjim toplinskim učinkom za proizvodnju proračunate električne komponente, a s dinamikom izgradnje druge faze karlovačke investicije, toplinska se snaga može povećati, za svoje proizvodne potrebe osigurati snagu od oko 10 toplinskih MW, a ostalo vlastiti nusprodukt ponuditi i potencijalnim kupcima toplinske energije u okruženju.

Podsjetimo, „Šerif“ je sa svojim kapacitetima u pogonu u Glini toplinski opskrbio Zatvor u Glini s daleko nižom cijenom grijanja u odnosu na raniju, usput na toplovod koji je izgradio vlastitim sredstvima priključio niz državnih i privatnih korisnika, omogućivši im time i jeftinije grijanje bez obzira na što su se grijali prije toga.

Izgradnja pogona
Druga faza „Šerifove“ investicije u Karlovcu je, kaže Daniel Jambrek, u fazi čekanja i praćenja cijena na tržištu peleta, koje se trenutačno pokazalo nestabilno. Proizvodnja briketa od sječke, koji „Šerif“ ima u Glini, je malo jednostavniji i jeftiniji proces u odnosu na proizvodnju peleta, iako su energetski gledano, kaže Jambrek, oba ta oblika drvnog goriva sličnih energijskih vrijednosti.

Izgradnja pogona za proizvodnju briketa, koji je više namijenjen za industrijsku potrošnju, s aspekta tržišta je sigurna, naglašava Jambrek, pa će sad u prioritete u Karlovcu ući dovrđenje sušara i parionica za konfekcioniranu drvnu građu namijenjenu za izvoz, prevenstveno u Egipat, čime će se ispuniti uvjet iskorištenja ukupne energije iz kombiniranog postrojenja bio-energane i toplane Karlovac.

Kako bi se optimiziralo potrošnju toplinske energije tijekom cijele godine proizvodnje električne energije i opskrbe vlastitog pogona toplinskom energijom, u tijeku su pregovori s vlasnicima objekata u poslovnoj zoni u neposrednom susjedstvu Be-To Karlovac, kojima se nudi jeftinije grijanje u odnosu na ono koje oni sad koriste. Dakle, model sličan onom koji je već zaživio u Glini.


Komentari članka

Vezani članci

Švicarci ove godine investiraju 50 milijuna kuna u svoju novu tvornicu u Hrvatskoj

27.10.2020.

Iz Gwatta nam pojašnjavaju da su se ovim biznisom počeli baviti 1999., a glavno tržište su im bile zemlje Zajednice Neovisnih Država (ekonomski okvir za zemlje bivšeg SSSR-a). Od 2010. su bazirani u Švicarskoj pod brendom Omega Minerals kao stožerne grupe

Usred Like investicija vrijedna preko 20 milijuna eura

15.10.2020.

Pri kraju su radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja tvrtke „Energana Gospić 1“ u Gospiću. Radi se o investiciji vrijednoj preko 20 milijuna eura, te bi, prema riječima izvođača, svi radovi na postrojenju trebali bi biti gotovi u prosincu, nakon č

Ferro-Preis je primjer dobre prakse u postizanju održive potrošnje i proizvodnje

12.10.2020.

Tvrtku Ferro-Preis Hrvatska gospodarska komora (HGK) istaknula je kao primjer dobre prakse u postizanju održive potrošnje i proizvodnje budući da u svom procesu proizvodnje odljevaka od sivog i nodularnog lijeva, prema dozvoli za gospodarenje otpadom, opo

Serengeti investirao u startup Besplay Adria s kojim ulazi u razvoj AI softvera za sektor retaila

09.10.2020.

Tvrtka ovime širi poslovanje u domenu strojnog učenja i preuzima vlasnički udio u aplikaciji RedAI, koja primjenom umjetne inteligencije omogućuje brzu analizu stanja na policama u maloprodaji

Pevex otvara svoj novi prodajni centar u Slavonskom Brodu

08.10.2020.

Novi prodajni centar Slavonski Brod zapošljavat će ukupno 48 djelatnika koji će pomagati kupcima u izboru ponude više od 50.000 artikala domaćih i inozemnih dobavljača

Tag cloud

 1. 2057 članka imaju tag hrvatska
 2. 2138 članka imaju tag turizam
 3. 1597 članka imaju tag financije
 4. 1335 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 780 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 8. 1040 članka imaju tag trgovina
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 980 članka imaju tag ict
 11. 881 članka imaju tag investicije
 12. 1017 članka imaju tag EU
 13. 714 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 911 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 938 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 318 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 290 članka imaju tag potpore
 25. 374 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 338 članka imaju tag opg
 29. 394 članka imaju tag porezi
 30. 370 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici