Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Lip 2020

Skraćeno bi radno vrijeme moglo sačuvati brojna radna mjesta bez snižavanja plaća

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Igor Bošnjak  

Skraćeno bi radno vrijeme moglo sačuvati brojna radna mjesta bez snižavanja plaća

Vlada bi u ovom mjesecu trebala definirati mjeru skraćenog radnog vremena kao još jednu u nizu mjera usmjerenih očuvanju radnih mjesta u gospodarskoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.
"Nezaposlenost u posljednjih 15-ak dana pada, u ožujku i travnju imali smo uzlazni trend, u svibnju se trendovi okreću", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, istaknuvši da je u svibnju zabilježeno povećanje broja zaposlenih za 11.800. "Trendovi poslovne aktivnosti se okreću, jako je dobro za hrvatsku ekonomiju da zaposlenost raste, a nezaposlenost pada", rekao je ministar novinarima, ocijenivši kako je Hrvatska na tržištu rada za sada zadržala ozbiljnu razinu poslovne aktivnosti i pozitivne trendove.

Mjesec za mjesec

Iznio je i prve detalje o mjeri skraćenog radnog vremena. "Koncept je da teret dijela rada koji nije efikasan snosi država. U prijevodu, ako poslodavac radi pet dana u tjednu, a ima potrebu za četiri dana, država bi sufinancirala jedan radni dan, a poslodavac plaće za četiri dana", rekao je ministar.
Dodaje je kako će se ta mjera detaljnije definirati u suradnji sa sindikatima i poslodavcima, a sastanak o tome trebao bi se održati u utorak. Takva je mjera i u prethodnim krizama u pojedinim zemljama pokazala dobre rezultate. Primjerice, skraćeno radno vrijeme u gospodarskoj krizi 2008./2009. sačuvalo je više od milijun radnih mjesta u Njemačkoj. Tu je mjeru Njemačka primijenila i u koronakrizi.
Ministar Aladrović je rekao kako će mjere pomoći za očuvanje radnih mjesta u srpnju vjerojatno moći iskoristiti od 80.000 do 100.000 radnika. Mjere će se sada donositi mjesec za mjesec. "Smatramo da je u idućem razdoblju, kada ne možemo ići horizontalno, kao što smo išli s mjerama za očuvanje radnih mjesta, to jedan od načina kako možemo očuvati radna mjesta, poslovnu i gospodarsku aktivnost", dodao je ministar, objasnivši da bi se radno vrijeme reguliralo tako da bi građani radili skraćeno, a država bi snosila trošak za onaj dio radnog vremena "koji zaposlenici ne mogu biti efikasni". "Načelan koncept je takav da ne bi došlo do smanjenja plaća", ističe ministar.
"Kada govorimo o financijskom učinku, riječ je o iznosu do 400 mlijuna kuna za lipanj, koji će se iskoristiti u srpnju", rekao je Aladrović. Podsjetimo, potpore za takve mjere za države članice najavila je Europska unija. Članice koje odluče na taj način zaustaviti rast nezaposlenosti mogu računati na program potpore za skraćeno radno vrijeme nazvan SURE, a riječ je o instrumentu solidarnosti koji će nuditi u obliku povoljnih zajmova. Hrvatskoj bi pripalo 400 milijuna eura. "EK bi to trebala predstaviti idućeg tjedna. Taj novac je inače zamišljen kao zajam i brzina dobivanja tog novca bit će dovoljna da možemo utjecati na gospodarstvo", objasnio je Aladrović.
I ekonomski stručnjak Luka Brkić podsjeća kako Europska unija podupire skraćeno radno vrijeme kao kriznu mjeru. Dodaje kako je liberalnoj zapadnoj Europi intervencija države u gospodarstvo sada postala prihvatljiva. "Odjednom je prestala velika rasprava o odnosu države i tržišta, superiornosti tržišne distribucije itd.
Promjena pravilnika

To jest krizna mjera i osigurana su sredstva, i ne vidim ništa sporno da Hrvatska to iskoristi", kaže Brkić.
Čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel kaže kako su protekla tri mjeseca na snazi bile mjere Vlade RH koje su prije svega išle za tim da na horizontalnoj razini pomognu svim poslodavcima koji su bili ugroženi posljedicama koronavirusa. "I to je vrijedilo za ožujak, travanj i svibanj. Kako smo sada u lipnju, Vlada je donijela novi set mjera, koji se odnosi samo na tvrtke u četiri najugroženija sektora - turizmu, ugostiteljstvu, prijevozu putnika i event industriji. Naš je cilj i interes bio da se ipak nađe način kako pomoći svim pravnim osobama, prije svega u gospodarstvu, neovisno o ta četiri sektora, koje još mogu imati posljedice. Dakle, izvoznicima i onima koji posluju s tvrtkama izvan Hrvatske koji su još uvijek u problemima. Primjerice, 'Glas' u Lipiku proizvodi stakla za autoindustriju i još uvijek definitivno ima problema s obzirom na to da tvrtke s kojima posluje u Italiji i Engleskoj gotovo da još nisu počele raditi. Traži se način kako da se i njima pomogne", kaže Novosel. Podsjeća i kako je i Hrvatska imala Zakon o skraćivanju radnog vremena, primjenjivan u vrijeme posljednje gospodarske krize. No taj je zakon, kaže, 2017. ukinut i sada postoji mjera na razini Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Novosel kaže da će na zajedničkom sastanku vidjeti u kojem smjeru Vlada sada misli djelovati, s obzirom na to da je Sabor raspušten i ne mogu se donositi novi zakoni. "Da ne bi bilo zloupotrebe, inzistirat ćemo da se kroz kolektivne ugovore i socijalni dijalog dogovara upravo korištenje tih mjera", kaže Novosel, rekavši kako će inzistirati da se pravilnik o radnom vremenu promijeni tako da se radno vrijeme evidentira na dnevnoj razini, a ne na tjednoj, kao dosad. Sve treba ići u smjeru da država sufinancira jedan dan u tjednu ili broj određenih sati, a s ciljem očuvanja pravne osobe, očuvanja radnog mjesta i neodlaska na Zavod za zapošljavanje, što je trošak i državi i poslodavcu", rekao nam je Novosel.
Luka Brkić ističe i kako je mogućnost korištenja ovog programa jedan od benefita članstva Hrvatske u EU-u. Ipak, dodaje kako je riječ o strogo namjenskom novcu.


Komentari članka

Vezani članci

Otključavanje novčanika: Počelo mahnito trošenje

20.06.2021.

Potrošači su, poslije pandemijske suše, očigledno gladni svega što im je bilo uskraćeno. S popravljanjem epidemiološke situacije i vraćanjem života u 'pravo normalno', pokušat će nadoknaditi izgubljeno.

Odlične vijesti iz Njemačke: Hrvatska postaje prva “COVID-safe destinacija”. Evo što to znači

17.06.2021.

Sporazum s ADAC-om kojim bi Hrvatska bila označena kao prva »COVID-safe destinacija« pomoći će njemačkim gostima, jer će preko ADAC-ove aplikacije dobiti sve potrebne informacije o ulasku u Hrvatsku i željenoj destinaciji, kazala je ministrica Nikolina Br

Apsurdne posljedice državne pomoći tvrtkama u koronakrizi: Radnici sada zbog toga nemaju pravo na - povrat poreza

16.06.2021.

Ono što je izgledalo kao pomoć države, nekim se tvrtkama pretvorilo u problem. Budući da su prihvatile plaćanje davanja državi u ratama, njihovi su radnici za sada ostali bez povrata poreza.

Jasna Picek: Bez sajmova sam mjesecima bez ikakvih prihoda

04.06.2021.

S Poljoprivrednim poduzetničkim inkubatorom u Drenovcima potpisala je sporazum o suradnji za sudjelovanje u projektu “Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta iz Cvelferije”, na temelju kojeg će u krugu od 100 kilometara od OPG-a plasirati i njezine proizvo

Zapadni Balkan sanja o lancima opskrbe s Njemačkom

02.06.2021.

Mnoge njemačke tvrtke preispituju svoje lance isporuke otkako su se njihove slabosti pokazale u pandemiji. Istočna Europa i zapadni Balkan žele imati koristi od toga. Ipak postoji veliko "ali".

Tag cloud

 1. 2115 članka imaju tag hrvatska
 2. 2210 članka imaju tag turizam
 3. 1395 članka imaju tag izvoz
 4. 1628 članka imaju tag financije
 5. 1205 članka imaju tag svijet
 6. 906 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1133 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1069 članka imaju tag trgovina
 9. 1035 članka imaju tag ict
 10. 897 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1037 članka imaju tag EU
 13. 734 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 939 članka imaju tag industrija
 15. 820 članka imaju tag menadžment
 16. 431 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 638 članka imaju tag maloprodaja
 19. 438 članka imaju tag poticaji
 20. 594 članka imaju tag marketing
 21. 536 članka imaju tag tehnologija
 22. 516 članka imaju tag krediti
 23. 401 članka imaju tag opg
 24. 397 članka imaju tag eu fondovi
 25. 313 članka imaju tag potpore
 26. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 434 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 458 članka imaju tag obrazovanje
 29. 415 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 337 članka imaju tag osijek
 32. 439 članka imaju tag dzs
 33. 393 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 398 članka imaju tag vlada
 36. 318 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 408 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici